DODIKOV IZASLANIK U VAŠINGTONU: Moramo biti spremni i na rat za opstanak RS

Obrad Kesić priziva nove sukobe u BiH

DODIKOV IZASLANIK U VAŠINGTONU: Moramo biti spremni i na rat za opstanak RS

Objavljeno: 22. 12. 2015 – 12:27 Novosti

Ako želimo da sačuvamo RS i odbranimo nacionalne interese, onda moramo da uđemo i u sukobe oko vitalnih interesa. Sukobi ne znače rat. Ali moramo da budemo spremni i za to, ako neko krene nasilno da riješava ovo pitanje, kaže Obrad Kesić, šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

U razgovoru za Sputnjik on ističe da je priča o reviziji Dejtonskog sporazuma stara tema, ali za razliku od prethodnog perioda, sada je u BiH otvorena mogućnost za saradnju po ovom pitanju sa pojedinim srpskim predstavnicima

Kesić navodi da RS ne traži ništa što nije u skladu sa mirovnim pravom i Dejtonskim sporazumom, kao i da vlasti Srpske spremaju tužbe protiv onih dijelova međunarodne zajednice koje su prekršili Dejtonski sporazum, Ustav BiH i RS.

Ističe da SAD žele jedinstvenu BiH.

“Amerika želi jaku državu, centralizovanu, ali da se to tako ne zove i da u velikoj mjeri to bude završeno uspešno, jer će to uraditi sami – Srbi. Međunarodna zajednica očekuju da se u BiH, to jest, u Republici Srpskoj desi ono što se desilo u Srbiji. One stranke koje su bila najviše nacionalističke, postaju mundijalističke. Ispostavilo se da su te stranke za veću saradnju od onih koje su ranije bile umjerene”, rekao je Kesić.

Dodaje da “jedan dio Srba, opozicija u RS, smatra da smo mali i nebitni i da smo zbog toga izgubili, i da sada nismo u poziciji da se izborimo za naše nacionalne interese”.

“Ta ideja kaže da čekamo bolje vrijeme i zato sad moramo da budemo pasivni i prihvatamo sve što se traži od nas. Popuštanje je, po njima, najpametnija politika, jer ako to ne uradimo potrošićemo svu snagu na uzaludnu borbu. To je prevladalo recimo u Srbiji. Druga ideja, koju zastupa Milorad Dodik, kaže da ako želimo da sačuvamo RS i odbranimo nacionalne interese, onda moramo da uđemo i u sukobe oko vitalnih interesa. Sukobi ne znače rat. Ali moramo da budemo spremni i za to, ako neko krene nasilno da riješava ovo pitanje. Onda mora biti reakcije i sa srpske strane, jer ne odlučujemo samo mi da li će biti rata ili ne. Ova druga ideja kaže da mi moramo da budemo spremni, i politički i pravno i ekonomski, da se sukobimo oko državnih interesa”, naglašava Obrad Kesić.

Autor: Redakcija

http://www.avaz.ba/clanak/