Dragi papa Franjo, dobro došao u Sarajevo, u našu Bosnu i Hercegovinu!

prof.dr. Ivan Markešić

Prije godinu dana, krajem siječnja 2014., mediji su nagađali da bi papa Franjo mogao posjetiti Sarajevo. Nagovješćivali su da bi to moglo biti 22. lipnja, u povodu proslave 100. obljetnice početka Prvoga svjetskog rata. Međutim, nitko od papinih najbližih suradnika pa ni on sam nisu potvrdili tu „novinsku patku“. Da bi opravdali svoje propale prognoze, medijski radoznalci rekli su ono što su željeli čuti svi oni koji nisu željeli i koji ni danas ne žele da papa dođe u Sarajevo: iz sigurnosnih razloga Papa nije došao u Sarajevo.

Jučer, u nedjelju, 1. veljače 2015. godine, papa Franjo, zdrav i čio kakav već i jest, svojim krepkim glasom obznani urbi et orbi da dolazi u Sarajevo, u glavni grad države Bosne i Hercegovine. Bit će to, ako se izuzme Italija, njegov drugi posjet jednoj od europskih država uopće. Učinit će to početkom ovogodišnjega ljeta, 6. lipnja 2015., kako bi se u Sarajevu molio za mir i zauzeo za iskreni međureligijski dijalog koji u toj zemlji gotovo da i ne postoji. A ne postoji – što je svima već vidljivo – najvećim dijelom i zbog toga jer su neki od vjerskih vođa umjesto promicatelja postali glavni kočničari u postizanju iskrenoga pomirenja, odnosno jer mnogi od njih zbog svoje nacionalno-partijske vezanosti još uvijek nisu stekli hrabrosti biti iskreni tražitelji oprosta od drugih za zlodjela koja počiniše njihovi vjernici u posljednjemu ratu u BiH (1991-1995).

Naravno, tom svojom obznanom papa Franjo je mnoge iznenadio, posebno visoke prelate u Hrvatskoj koji i nisu krili svoje razočaranje. Naime, papa ih je opet ‘preskočio’, nije primijetio njihovu gorljivu zaljubljenost u jednu Partiju i jednoga vođu/jednu vođicu. Iznenadio je zacijelo i mnoge visoke prelate u Bosni i Hercegovini, posebno sarajevsko-mostarsko-banjolučke klerikalno-partijske kalkulante koji su mu ne tako davno, onako snishodljivo, kako to samo oni znaju činiti, dodijelili 27. ožujka 2014., i potom osobno u Vatikanu predali – zamislite! – najveću Nobelovu nagradu a la Balcan – Večernjakov pečat. Mislili su da će se papa Franjo ‘povampiriti’ tom nagradom i svesrdno angažirati na uništenju Bosne i Hercegovine . Također, nadali su se da će papa konačno doći u Hercegovinu, u Mostar – onako kako su tamo redovito hodočastili uzdanice hrvatskoga blagostanja: Josipović, Milanović i Karamarko – i da će potom Međugorje proglasi Gospinim svetištem.

Međutim, sama činjenica da je papa Franjo danas sasvim jasno i glasno kazao kamo putuje, dovoljno je jasna potvrda da je uzalud bio sav trud mnogih ‘vajnih’ trubača i prodavača magle. Možda će sada, kada ih je papa Franjo iznevjerio, zatražiti da im vrati „Pečat“ i time ispuniti davnašnju fra Lukinu želju.

I zašto na kraju ne spomenuti da prema izvješćima stranih medija Papa u srpnju ove godine planira putovati u Ekvador, Boliviju i Paragvaj, da će u rujnu posjetiti Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije, i da namjerava uputiti se i u postojbinu čovječanstva – u Afriku.

Nek’ mu je sretno i berićetno kamo god putovao. A nama u Prometeju ostaje samo jedna lijepa želja

PAPA FRANJO, ŽIV NAM I ZDRAV BIO!

DOBRODOŠAO U SARAJEVO,

U NAŠU BOSNU I HERCEGOVINU!

Ufamo se da ćeš ohrabriti vjerske vođe da se odlijepe od svojih nacionalnih i političkih mentora kako bi započeli istinski i iskren među-vjernički dijalog utemeljen na bolnome kajanju i još bolnijem praštanju. Teška je to misija, ali vrijedi pokušati!

I, HVALA Ti na tome, jer obični ljudi – svejedno jesu li vjernici (kršćani, muslimani, židovi) ili pak nevjernici – svi oni zavrjeđuju živjeti u miru u ovoj prelijepoj i ziratnoj zemlji.

Ivan Markešić

dozvolom autora iz: http://prometej.ba/index.php/zanimljivosti/1907-dragi-papa-franjo-dobrodosao-u-sarajevo-u-nasu-bosnu-i-hercegovinu