Dunović: Sesije Kruga 99 doprinose razvoju građanskog društva u BiH

Uto, 06.07.2021. 12:28 

Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) – Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović pružio je punu podršku Asocijaciji ‘Krug 99’ koja 28 godina promoviše principe i vrijednosti građanske države Bosne i Hercegovine i redovno organizuje sesije na kojima govore istaknuti intelektualci, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz regije i svijeta.

Kako je još istaknuto u današnjem susretu sa predsjednikom Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adilom Kulenovićem, Dunović će pružiti Krugu 99 i simboličnu finansijsku podršku, kao doprinos nastavku rada te asocijacije, smatrajući da je od izuzetnog značaja da sesije, koje Asocijacija organizuje, nastave doprinositi razvoju građanskog društva u Bosni i Hercegovini.

– Kad Vlada i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo ‘Krugu 99’ prekinu i minimalno finansiranje iz budžeta i to uz obrazloženje da Ministarstvu nisu poznati rezultati rada ‘Kruga 99’, onda se za to može reći samo – sramota. Ako rezultati organizacije kao što je ‘Krug 99’, koja je proglašena organizacijom od posebnog značaja za Grad Sarajevo, koja svake nedjelje organizuje sesije na kojima govore istaknuti domaći i strani intelektualci, ambasadori i državnici, nisu poznati ili mjerljivi Vladi Kantona Sarajevo, to samo pokazuje njihovo neznanje i bahatost – rekao je Dunović.

Dodao je da će Krug 99 zasigurno opstati, možda ne uz pomoć Vlade KS, ali sigurno uz pomoć prijatelja iz države, ali i svijeta, kojima su rezultati rada te asocijacije itekako poznati.

– Molim članove Kruga 99 da ne posustaju zbog pritisaka onih koji smatraju da, zbog ličnih interesa, imaju pravo da zloupotrebljavaju javne funkcije i sredstva, dok upravo Krug 99 radi mnogo više za afirmaciju građanskog društva od većine političara. Moja vrata za podršku uvijek su im otvorena – poručio je Dunović, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika.MILAN DUNOVIĆASOCIJACIJA KRUG 99SUSRET(FENA) L.A.