Helsinški odbor u Srbiji: Opasne poruke vlasti

Beograd, 19. Juli 2021: Najnoviji nastpi visokih funkcionera Srbije, posebno Aleksandra Vulina, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od navadono željenog cilja, članstva u EU. Obeležavanje 13-godišnjice Pokreta socijalista očigledno je bio jedan od prvih predizbornih skupova za predsedničke izbore naredne godine. Ono što, međutim brine, su poruke poslate sa ovog skupa kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić koji se nije ogradio od njih.

Vulin je ponovio svoju tezu koju pominje kad god mu se ukaže prilika, da je “zadatak ove generacije političara  stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gde god oni budu živeli”. A, da bi srpski svet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspešna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gde god živeli. Poruka skupa je svakako, ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića.

Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno do kad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje.

Helsinški odbor podseća da drsko izazivanje regiona i sveta veoma podsća na ponašanje Slobodana Miloševića kome je godinama polazilo za rukom da svet stavi pred svšen čin na terenu. Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je reč o granicama na Balkanu i konkretizuje svoje već najavljene politike o sankcionisanju svih onih koji destabilizuju region.