Krug 99: Objava i obnova starih namjera pijemonta nestabilnosti na Balkanu

Kada jedan moralni i politički pigmejac Aleksandar Vulin progovori u ulozi glasonoše i  trbuhozborca autoritarnog Vođe, tada između podsmijeha običnog puka, koji je uvijek u nevjerici da je zlo moguće,  i alarmiranja ljudi znanja i historijskog pamćenja  na opasne poruke i izrečene prijetnje, nastaje neplodni vakuum u kojem su nasilnici uvijek na dobitku. I prednosti, takođe.

Zato naša glasnost mora biti jasna, a javna i interpersonalna i socijalna komunikacija odgovorna pred prethodnim i budućim žrtvama istog zločinačkog poduhvata. Jer šta je drugo naputak izrečen na godišnjici Pokreta socijalista Srbije da je “zadatak ove generacije političara  stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gde god oni budu živeli”, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe „gde god živeli“, ako ne obnova gazimestanskih namjera i planova Miloševića iz devedesetih?!

Srbija ne odustaje od etnonacionalističke strategije i političke taktike više od jednog stoljeća, država čije su granice i danas nominalno definisne, ali očito i pored svih zločina, gubitaka, genocida i udruženih zločinačkih poduhvata u proteklim ratovima i dalje faktički neodređene. Nebeske ideje za nebeski narod o državnom i vojnom pokroviteljstvu Srbije od Aljaske do Australije, jer i tamo žive Srbi,  ipak se realplitički tiču njenih susjeda prije svega – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova…

Pred šutnjom i očitom kolaboracijom nekih zemalja članica EU pokazanih u saučestvovanju u non-paper politici i diplomaciji, potencijalno ugrožene balkanske zemlje moraju individualno tražiti saveznike u jačanju svih vrsta otpora, očuvanja suvereniteta i sigurnosti vlastitih nacionalnih država, te senzibiliziranju javnosti i medija pred obnovom starih namjera pijemonta nestabilnosti na Balkanu. Ali se i operativno suočiti sa nužnošću vlastitog povezivanja na stvaranju južne osovine mira na Balkanu. Pogotovo što se ova otvorena ratna politika obznanjuje u internacionalnim okolnostima koje pogoduju politikama svršenog čina i tolerisanja svih vrsta kršenja internacionalnih konvencija, ljudskih prava i građanskih sloboda.