FOTO: Velika Britanija i Njemačka zahtijevaju da se bh. političari pismeno obavežu na reforme

Ukoliko se novoizabrani bh. zvaničnici  pismeno obavežu da će sprovesti institucionalne reforme, te prihvatiti obavezu da sa EU dogovore mapu puta za široki plan reformi, diplomatije Njemačke i Velike Britanije će tražiti od Evropske unije da, nakon dugog kašnjenja, konačno na snagu stupiSporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Zaključak je to otvorenog pisma koje su građanima BiH uputili ministri inostranih poslova Njemačke i Velike Britanije, zemalja koje  imaju istoriju jakog angažmana u Bosni i Hercegovini.

Ovo obraćanje građanima dolazi u vrijeme kada se u Berlinu održava regionalna Aspen konferencija na kojoj učestvuje i ministar vanjskih poslova BiH. Da li će ovaj iskorak diplomatija dviju evropskih zemalja ubrzati proces pridruživanja ovisi od političke volje novoizabranih zvaničnika.

Otvoreno pismo upućeno gradjanima BiH u  cijelosti pročitajte u nastavku:

Hiljade vas je 12. oktobra izašlo na birališta širom Bosne i Hercegovine kako biste glasali za političke stranke i vođe koji će predstavljati vas i vašu zemlju naredne četiri godine. Te četiri godine će biti odlučujuće za budućnost Bosne i Hercegovine, za sve njene različite narode. Da bi se ta budućnost učinkovito uobličila, neophodno je brzo formiranje vaše vlade, kao i da ona sebi odredi za prioritet  rad na konkretnim reformama sa ciljem stabilizacije ekonomije i stvaranja uslova za razvoj. Mi smo juče, na konferenciji u Berlinu, stavili na sto novi prijedlog osmišljen da obnovi EU perspektivu vaše zemlje kao i da pomogne pri fokusiranju djelovanja vaše dolazeće administracije.

Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju istoriju jakog angažmana u Bosni i Hercegovini. Mi želimo da vi uspijete – i želimo da vas vidimo kao članicu Evropske unije, njene evropske porodice.  Međutim, samo je jedan put ka Evropskoj uniji – putem reformi koje će pomoći Bosni i Hercegovini da dostigne standard upravljanja i ekonomskog razvoja zemalja članica EU.

Zato smo predložili da EU traži da se političari koje ste vi izabrali obavežu na dva načina:

– Pismenom izjavom kojom se obavezuju na sprovođenje institucionalnih reformi na svim nivoima države, koje su osmišljene da je učine funkcionalnijom i omoguće joj da efikasnije radi sa EU; i

– Prihvatanjem obaveze da će sa EU dogovoriti mapu puta za široki plan reformi putem kojeg će Bosna i Hercegovina napredovati na putu pridruživanja EU, uključujući i implementaciju Kopenhaških kriterija, političkih i ekonomskih. Reforme koje predlažemo su usko vezane za Sporazum za rast i zapošljavanje (Compact for Growth) koji je objavljen početkom ove godine.

Ako vaši političari ovo urade, onda ćemo mi zauzvrat od Evropske unije tražiti da, nakon dugog kašnjena, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da BiH može imati koristiti od prijeko potrebne finansijske investicije koje ga prate.  Nakon toga, biće potrebno da vidimo poduzimanje konkretnih koraka na mapi puta, koji trebaju uključivati poboljšanje funkcionalnosti i učinkovitosti vlade, te implementaciju ekonomskih reformi.

I ako se taj inicijalni plan reformi potpuno implementira, onda bi Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo podržali podnošenje aplikacije za članstvo u EU.

Zašto je ovo važno? Zato što mi mislimo da nema više vremena za gubljenje. Ekonomska situacija u vašoj zemlji je izuzetno zabrinjavajuća.

Da budemo jasni, ovo nije čin međunarodne zajednice kojim nameće nove zakone u BiH. Ne želimo se vraćati u vrijeme kad su se zakoni i odluke donosili po međunarodnom nalogu.

Želimo da demokratski sistem Bosne i Hercegovine učinkovito funkcioniše.  Želimo da vaša zemlja bude nezavisna i jaka.  Želimo da vaša nova vlada ide prva na ovom putu i  vodi, a mi ćemo biti darežljivi u pružanju podrške onima koji odrede put ka boljoj budućnosti.

Ovaj pristup ne mijenja uslove pristupanja Evropskoj uniji i ne predstavlja smanjenje standarda. Ako Bosna i Hercegovina želi da se pridruži Evropskoj uniji i ako želi uživati pogodnosti članstva, onda će morati ispuniti uslove za članstvo koji vrijede za sve buduće članice. To uključuje i rješavanje pitanja prava manjina koje je istaknuto u slučaju Sejdić – Finci, što je važno pitanje koje će Komisija razmotriti kada se bude očitavala po pitanju aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo.

Ali ovaj novi pristup znači da prepoznajemo da postoji veliki broj drugih važnih političkih, socijalnih i ekonomskih reformi koje se takođe moraju sprovesti, i možda se mogu postići ranije.

Reforme koje tražimo su one koje će imati praktičan i pozitivan učinak na ljude širom zemlje.  To su reforme za sve, ne samo za nekolicinu. Njihov cilj je otvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru što bi pomoglo da se smanji egzodus mladih i otvore nove mogućnosti za stvaranje blagostanja.

Bosna i Hercegovina i njeni građani ne zaslužuju ništa manje od ovoga i ništa manje nego što su njeni susjedi u Hrvatskoj postigli, i na čemu Srbija i Albanija uspješno rade. Mi smo ubijeđeni da je to ono što velika većina građana Bosne i Hercegovine želi: funkcionalnu, učinkovitu zemlju koja napreduje na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Ali mi ovo ne možemo uraditi sami. Trebaju nam partneri u Bosni i Hercegovini sa vizijom i osjećajem odgovornosti, vođe kojima je cilj opšta dobrobit, a ne samo prividna dobrobit za njihovo izborno tijelo.

Vi, kao građani ove zemlje, takođe imate ulogu u tome.  Vi ste ti koji ste vašim političarima dali mandat i vi ste ti koji ih trebaju usmjeriti i smatrati ih odgovornim. Bosni i Hercegovini treba više radnih mjesta i pravde, manje korupcije i kriminala, bolje zdravstvo i obrazovanje – i funkcionalan politički sistem koji može dovesti do ostvarenja ovih ciljeva. Još uvijek ima vremena da se Bosna i Hercegovina preobrazi i da postane integralan dio Evrope, da svojim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnosti, ponudi dobro upravljanje, pravdu, sigurnost i prospetitet. Vrijeme je da se počne raditi.

Radiosarajevo.ba