Hapšenje Tokića u Banja Luci zbog zastave pod kojom je BiH primljena u UN – najava tragičnih vremena!

22.5.2015. (14:28)

MINISTAR LUKAČ: TOKIĆ PRIVEDEN ZBOG IZAZIVANJA NACIONALNE MRŽNJE I NETRPELJIVOSTI
BANJA LUKA, 22. maja (FENA) – Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić priveden je zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti – rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.– Svi smo svjedoci da u posljednje vrijeme Tokić pokušava da na sebe skrene pažnju, zapaljivim i neprimjerenim izjavama. Međutim, ono što je danas uradio prevazišlo je sve njegove namjere, jer je došao sa ratnom zastavom Armije BiH na polaganje vijenaca za 12 banjalučkih beba da provocira. Narod koji je prisustvovao ovom događaju došao je u verbalni sukob s Tokićem – ustvrdio je Lukač u izjavi novinarima u Banjoj Luci.Rekao  je da je policija obavijestila nadležno tužilaštvo o ovom događaju i izdata je naredba da Tokić bude priveden u policiju.I premijerka RS-a Željka Cvijanović osudila je Tokićev postupak i dodala je da svako treba da zna da u RS-u vlada red i mir.Istakla je i da  je policija  sigurno imala opravdan razlog za hapšenje Tokića te njegovi postupci dovoljno govore o njemu i ko je zapravo on.Kazala je i da je to mnogo manje važno od činjenice da je ovo pokušaj unošenja nemira u RS.

I predsjednik Odbora Narodne skupštine RS-a za bezbjednost Milanko Mihajlica osudio je Tokićeve aktivnosti.

– Posebno je iritantno što je Tokić to uradio kada se obilježavaju 23 godine od smrti 12 banjalučkih beba. Imao je jasnu namjeru i cilj da pokuša destabilizovati situaciju, ali je dobro što nema taj kapacitet – rekao je Mihajlica.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić danas je uhapšen i priveden u banjalučku policiju.

Tokić je, uz zvaničnu zastavu BiH i raniju zastavu BiH ispred Skupštine grada Banja Luka održao pres-konferenciju povodom godišnjice prijema BiH u punopravno članstvo UN-a, ali tu aktivnost nije prijavio policiji.

Tokićevo isticanje i mahanje, kako su rekli, ratnom zastavom BiH izazvalo je negodovanje jednog broja građana Banje Luke koji su se počeli okupljati u neposrednoj blizini, a zatim su s obje strane uslijedile i uvredljive riječi, psovke, uvrede na nacionalnoj osnovi, a sve je bilo na rubu incidenta.

Policija je, nakon poziva jednog građanina, došla na mjesto događaja i privela Tokića, jer nije imao odobrenje za ovaj skup.

(Fena)gk/ff

22.5.2015. (13:27)

TOKIĆ PRIJE HAPŠENJA: BOŠNJAČKI NAROD VIŠE NEĆE TOLERIRATI TORTURU (Foto)
BANJA LUKA, 22. maja (FENA) – Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić danas je u Banjoj Luci, prije nego što je uhapšen i priveden u policiju, održao pres-konferenciju povodom činjenice da je na današnji dan prije 23 godine BiH primljena u Ujedinjene nacije te pokazao tada važeću zastavu BiH.– Ta zastava se prije 23 godine vihorila ispred UN-a. Primljena je s Ustavom Republike BiH u kojem nema entiteta. Danas živimo u dramatičnom periodu i trenutku države BiH, kada neki pokušavaju osporiti njenu državnost, konkretno kroz deklaraciju o negiranju državnosti BiH u Narodnoj skupštini RS i kroz Sabor SNSD-a koji je proglasio mogućnost otcjepljenja BiH – rekao je Tokić.Bošnjaci, kako je dodao, patriotete BiH, ovim stiču punopravno i legitimno pravo, da u slučaju takvih tendencija i neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, proglase Ustav Republike BiH.On je naveo i da su „Bošnjaci i patrioti BiH, svi oni koji vole državu BiH, danas  suočeni s nevjerovatnom torturom, na teritoriji manjeg bh.entiteta“.-  Pozivam sve pravdoljubive ljude u državi BiH, od Une do Drine, od Save na cjelokupnom teritoriju, da zadrže slobodu i toleranciju, koja svakoj naciji, svakoj vjeri, daje prave da živi na ovom području – rekao je Tokić.

Kazao je da „bošnjački narod više neće tolerirati torturu kakva se provodi na teritoriji manjeg bh.entiteta“.

– Živjela BiH. Živjeli njeni narodi, živjelo bratstvo i jedinstvo onih koji vode BiH. Bošnjaci i patrioti BiH nemaju vremena čekati da oni koji su zadojeni četničkom, fašističkom ideologiom zavole BiH. Branićemo našu državu bez obzira na sve neprijatelje koji su se nadigli i bez obzira na pokušaje po dogovoru Tuđman-Milošević, da se BiH podijeli – rekao je Tokić.

Na pitanje novinara zašto nije najavio ovaj skup u Banjoj Luci,  rekao je da to nije skup već pres-konferencija.

– Zbog bezbjednosti građana nije došlo nekoliko hiljada ljudi koji su trebali da dođu. Zbog mogućih sukoba otkazao sam masovne skupove, već sam došao na simboličan način da pres-konferencijom obilježim dan kada je BiH postala punopravna članica UN-a i priznata od svih zemalja, od Ruske Federacije, Kine…- rekao je Tokić.

Kazao je da je skup tih građana u Banjoj Luci odjavio kada je „Milorad Dodik u svojstvu privatnog lica pokušajem privatizacije MUPRS-a i Specijalnog tužilaštva pozvao te institucije da ga procesuiraju“.

Dadao je i da ovim gestom ne čini ništa što je suprotno ustavu BiH i entiteta.

Uskoro nakon izjave, uz dobacivanje građana koji su negodovali zbog Tokićevog istupa, te mahanja ranijom zastavom BiH, došla je policija koja ga je privela.

Sve što se dešavalo bilo je na rubu fizičkog sukoba.

(Fena) gk/ff

22.5.2015. (13:44)

U BANJOJ LUCI NAPAD NA EKIPU “FACE” TELEVIZIJE (Foto)
BANJA LUKA, 22. maja (FENA) – Snimatelja i novinara „Face“ televizije iz Sarajeva Rašida Halilovića danas je  jedna osoba napala tokom obavljanja novinarskog zadatka u Banjoj Luci.Napad je uslijedio nakon pres-konferencije predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića, koji je i priveden u policiju.- Dok je snimatelj pratio događaj vezano za Tokića, neko iz mase je krenuo na njega s urlicima, psujući mu majku…Vidio sam da želi da ga udari i stao sam ispred njega, ali je ta osoba nasrnula na mene – ispičao je Halilović za Fenu.Policije u tom trenutku nije bilo, jer su otišli nakon privođenja Tokića, a Haliloviću su neki od prisutnih rekli da provocira napadača.

Halilović je pokušao da se udalji od napadača koji je išao za njim i nasreću, spasio ga je drugi čovjek i time spriječio veći incident.

(Fena) gk/ff

22.5.2015. (18:23)

KANCELARIJA REISU-L-ULEME IZRAZILA ZABRINUTOST ZBOG HAPŠENJA TOKIĆA
SARAJEVO, 22. maja (FENA/MINA) – Povodom hapšenja Sejfudina Tokića u Banoj Luci, Kancelarija reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića je izdala saopćenje za javnost u kojem se navodi da Islamska zajednica u BiH izražava najdublju zabrinutost zbog današnjeg hapšenja Sejfudina Tokića u Banjoj Luci, koje vidi kao čin kojim se podižu tenzije i vrši zastrašivanje povratnika.

– Nijedan građanin Bosne i Hercegovine ne smije biti uznemiravan zbog iskazivanja ljubavi prema svojoj domovini, posjedovanja i nošenja državne zastave, te ostalih državnih i legitimnih povijesnih obilježja i simbola.Također svi narodi u BiH imaju pravo na isticanje svojih nacionalnih obilježja, zastava i simbola na cijelom području Bosne i Hercegovine i niko zbog toga ne smije biti uznemiravan. Islamska zajednica očekuje da vlasti Republike Srpske prestanu s postupcima kojima se uznemiravaju povratnici Bošnjaci i reduciraju njihova prava – navodi se u saopćenju iz Kancelarije reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, prenosi MINA.(Fena) dv

22.5.2015. (20:35)

SEJFUDIN TOKIĆ PUŠTEN NA SLOBODU
BANJA LUKA, 22. maja (FENA) – Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić odukom Okružnog tužilaštva Banja Luka pušten je da se brani sa slobode. 

Na slobodu je pušten i Adnan Bajrić, koji je danas u momentu hapšenja bio s Tokićem u Banjoj Luci.Glasnogovornica Okružnog tužilaštva Banja Luka Maja Đaković- Vidović potvrdila je Feni da je tom tužilaštvu iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka danas dostavljen izvještaj protiv Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Tokić i Bajrić su nakon obavljene kriminalističke obrade sprovedeni u Okružno tužilaštvo radi ispitivanja.

-Nakon ispitivanja osumnjičenih od postupajućeg tužioca, a s obzirom da nisu ispunjeni zakonski razlozi za stavljanje prijedloga za određivanje pritvora, oni su pušteni i u nastavku krivičnog postupka branit će se sa slobode – kazala je Maja Đaković-Vidović.

Tokić je danas u Banjoj Luci uhapšen, a dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka je naložio da se on i Adnan Bajrić, koji je bio s njim ispitaju na okolnosti izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

(Fena) ef

23.5.2015. (12:10)

VASIĆ: TOKIĆ PUŠTEN JER NIJE BILO OSNOVA ZA NJEGOVO ZADRŽAVANJE
BANJA LUKA, 23. maja (FENA) – Direktor policije RS-a Gojko Vasić izjavio je danas da je predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić pušten iz pritvora, jer nije bilo osnova za njegovo zadržavanje.

Vasić je rekao da je produžavanje pritvora predviđeno za neka teža djela protiv bezbjednosti.

Naveo je i da će policija RS-a i dalje aktivno raditi na sprečavanju ovakvih djela.

-Ratnim zastavama je mjesto u muzeju, a ne na ulici – rekao je Vasić.

Sejfudin Tokić sinoć je pušten na slobodu nakon ispitivanja u Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Iz pritvora je pušten i Adnan Bajrić koji je bio s Tokićem u vrijeme hapšenja.

Tokić i Bajrić su ispitani o okolnostima u vezi sa izvršenjem krivičnog djela izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Uhapšeni su nakon što je Tokić jučer ispred zgrade Skupštine grada Banja Luka održao pres-konferenciju povodom godišnjice od prijema BiH u Ujedinjenje nacije, pokazujući tada važeću zastavu BiH.

(Fena) dv