Jubileji i proslave

30.8.2003
“OSLOBOĐENJE” – najstariji dnevni list u BiH obilježio je svoj veliki jubilej – 60 godina od izlaska prvog broja, 30. avgusta 1943. godine u selu Donja Trnova. Tim povodom KRUG 99 uputio je glavnoj i odgovornoj urednici Senki KURTOVIĆ čestitku s najboljim željama za nove uspjehe “Oslobođenja” i nastavak dosadašnje uspješne međusobne saradnje.

12.6.2003
U italijanskom gradu Salernu održana je manifestacija posvećena uspomeni na našeg velikog pjesnika Izeta SARAJLIĆA. Svečanost je održana u organizaciji italijanske nevladine organizacije “Kuća poezije” (Casa de la poesia) . Delegaciju Sarajeva predvodio je gradonačelnik prof. dr Muhidin HAMAMDŽIĆ, koji je, zajedno sa gradonačelnikom Salerna Mariom de BLASEOM u centralnom parku ovog italijanskog grada, koji je Izeta SARAJLIĆA proglasio svojim počasnim građaninom. otkrio pločui sa uklesanim stihovima našeg velikog pjesnika, što je bio izraz najvećeg poštovanja i pijeteta koji su Izetovi italijanski prijatelji na ovaj jedinstveni način iskazali prema njemu. Nakon prijema u Gradskoj vijećnici Salerna, gdje je na svečan način obilježena uspomena na Izeta SARAJLIĆA, otvorena je i izložba poznatog italijanskog fotografa Maria BOCCIE, “DA SE NE ZABORAVI SARAJEVO”, posvećene Sarajevu i stradanju njegovih žitelja tokom rata u BiH. Na poteksoj večeri, priređenoj i Sarajlićevu čast, pored italijanskih pjesnika svoje stihove govorili su Marko VEŠOVIĆ, Josip OSTI i Sinan GUDŽEVIĆ. U delegaciji Sarajeva, kao specijalni gost gradskih vlasti Salerna, bila je i kćerka našeg pjesnika Tamara SARAJLIĆ.

2.5.2003
Članovi porodice i prijatelji pjesnika Izeta SARAJLIĆA posjetom i polaganjem cvijeća na njegovom grobu na sarajevskom groblju «Lav» obilježili su godišnjicu smrti ovog velikog pjesnika i istaknutog člana KRUGA 99.

28.2.2003
U Kristalnoj dvorani Hotela “Tuzla” održana je Godišnja skupština FORUMA GRAĐANA TUZLE, čime je obilježena 10. godišnjica osnivanja ove ugledne nevladine organizacije, s kojom KRUG 99 sarađuje od početka 1993. godine.Vehid ŠEHIĆ, jedan od osnivača FGT i njen dugogodišnji predsjednik, kao i članovi FGT dr Nada MLADINA i ing. Ante RAOS istovremeno su i članovi KRUGA 99. U ime naše asocijacije učesnike Skupštine FGT pozdravio je prof. Dr Juraj MARTINOVIĆ.

 

10.12.2002
U Umjetničkoj galeriji u Sarajevu FONDACIJA HEINRICH BÖLL-Regionalni ured u Sarajevu organizovala je svečanost povodom dodjele studijskih stipendija za studentice i studente društvenih i humanističkih nauka na univerzitetima u BiH. U zadnje dvije godine ova fondacija dodijelila je 55 stipendija u oblasti društveno-humanističkih i prirodno-tehničkih nauka, a ovom trećom podjelom ukupan broj stipendija povećan je na 80. Osim novčane potpore ovaj program stipendiranja pruža i obrazovni dio, u kojem istaknuti domaći i predavači iz inostranstva prezentiraju savremena znanja u područjima koja su u težištu rada Fondacije – demokraciji, ljudskim pravima, civilnom društvu, ekologiji i održivom razvoju. Svečanost dodjele stipendija organizovana 10. decembra/prosinca, na Dan ljudskih prava i na 30. godišnjicu uručenja Nobelove nagrade za književnost Heinrichu BÖLU. Povodom toga počasni gost ove svečanosti Viktor BÖLL, direktor Arhiva Heinricha BÖLLA u Kölnu održao je predavanje o temi “Heinrich BÖLL i njegov društveni angažman u oblasti ljudskih prava”. Povodom te jubilarne godišnjice velikog njemačkog pisca, te 85. godišnjice njegovog rođenja, u ovom broju naše “Revije slobodne misli 99” objavljujemo poznati angažirani tekst Heinricha BÖLLA “Uplitanje je poželjno”.

19.6.2002
U Klubu novinara novinari–prijatelji akademskog slikara Affana RAMIĆA obilježili su njegov jubilej – 70. godišnjicu života. Tom prilikom stigla je i čestitka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina Beriza BELKIĆA, u kojoj se, između ostalog, kaže: “Dragi Affane, koristim ovu priliku da se pridružim brojnim čestitkama koje Ti stižu povodom 70. rođendana. Ne želim da ovo shvatiš kao oficijelni gest nekoga ko, trenutno, obavlja funkciju predsjedavajućeg kolektivnog šefa države, već kao iskrenu poruku prijatelju i umjetniku, koji je cijeli svoj životni vijek afirmisao ideju Bosne i Hercegovine.” Inicijator ovog okupljanja novinara u čast našeg poznatog slikara bio je novinar Zija DIZDAREVIĆ.

5.6.2002
U Povodu obilježavanja 70. godišnjice života akademskog slikara Affana RAMIĆA, člana KRUGA 99, Franjevačka teologija Nedžarićima priredila je izuzetno prigodno veče, na kojem su o liku i djelu ovog našeg velikog slikara govorili prof. dr Nikola KOVAČ, istoričar umjetnosti Snježana MUTAPČIĆ, književnik Ivan LOVRENOVIĆ, filozof Sulejman BOSTO i književnik Marko VEŠOVIĆ. Povodom ovog jubileja u prostorijama FT otvorena je i velika izložba slika Affana RAMIĆA, te priređen svečani prijem za brojne goste, umjetnikove prijatelje i poštovaoce.

10.5.2002
Dan Učiteljske škole u Sarajevu i 120. godišnjica učiteljstva u BiH svečano su obilježeni akademijom koja je održana u Domu armije. Ovom izuzetno značajnom školsko-pedagoškom ustanovom već dugi niz godina uspješno rukovodi prof. Muhamed GANIBEGOVIĆ, član KRUGA 99.

 

30.12.2001
Održano je tradicionalno novogodišnje druženje članova KRUGA 99, prijatelja i predstavnika medija. Bio je prisutan veliki broj članova KRUGA 99 i gostiju, a druženje je proteklo u izuzetno prijatnoj atmosferi i uz bogatu trpezu. Druženje je organizovano na tradicionalan način – na principu samofinansiranja.

21.12.2001
Udruženje građana “Obrazovanje gradi BiH”, kojom rukovodi Jovan DIVJAK, član KRUGA 99, izvršilo je svečanu podjelu 14 stipendija stipendistima Udruženja. Stipendije je obezbijedilo iz vlastitih sredstava 14 studenata koji su ranije dobili stipendije ovog udruženja. Tim povodom organizovan je i zabavni program i tombola.

7.12.2001
Fondacija HEINRICH BÖLL-Regionalni ured u Sarajevu upriličila je svečanost povodom javne dodjele 25 studentskih eko-stipendija studenticama i studentima prirodnih i tehničkih nauka III godine studija na univerzitetima u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu. Ovo je bila druga po redu dodjela stipendija ove fondacije – u prvoj podjeli, upriličenoj u martu ove godine, stipendije je dobilo 30 studentica i studenata. Stipendije iznose 250,00 KM mjesečno. U skladu sa težištima rada fondacije HEINRICH BÖLL za dobitnike stipendija organizovan je interdisciplinarni prateći program, u čijem kreiranju i razvoju će oni sami učestvovati. Predviđenim predavanjima, seminarima i radionicama Fondacija želi doprinijeti demokratizaciji društva, interkulturalnom razumijevanju, novim oblicima političkog i kulturnopolitičkog dijaloga, kao i jačanju građanske svijesti u BiH u oblasti ekologije i održivog razvoja. Na svečanosti dodjele stipendija govorili su direktorica Regionalnog ureda Fondacije u Sarajevu dr Azra DŽAJIĆ, Ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH H/E gospodin Hans Jochen PETERS i prof. dr Nada LER-SOFRONIĆ, glasnogovornica Izborne komisije “Studentske stipendije u BiH”, te gospođa Dorit LEHRACK, savjetnica kineske asocijacije za suradnju nevladinih organizacija CANGO.

23.11.2001
U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu održana je svečanost pod nazivom “DUHOVNI ZOV MONOTEISTIČKOG TROGLASJA” – multireligijske meditacije u povodu 25. Novembra – Dana državnosti BiH. Ovu izuzetnu svečanost, koja je bila euforično pozdravljena od mnogobrojne publike, održana je pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i Doma naroda Skupštine BiH. Na svečanosti su govorili Predsjednik Predsjedništva BiH Jozo KRIŽANOVIĆ i predsjedavajući Doma naroda Skupštine BiH Sejfudin TOKIĆ. Organizator je bio Internacionalni Multireligijski i Interkulrutalni centar (IMIC), kojim rukovodi fra Marko ORŠOLIĆ, član KRUGA 99. Ova manifestacija izazvala je veoma negativnu reakciju Rijaseta Islamske zajednice BiH i veoma grub napad na fra Marka ORŠOLIĆA. Nekoliko dana kasnije na još grublji način ovu manifestaciju i njene organizatore osudio je Reis Mustafa ef. CERIĆ u emisiji “INTERVJU” Adil-bega KULENOVIĆA (kako ga je čitavo vrijeme emisije oslovljavao) u studiju NTV 99.

12.10.2001
U povodu obilježavanja 40 godina književnog rada Radovana MARUŠIĆA, direktora Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, održana je promocija dvije knjige – “STARI I NOVI GUBITNICI” (izbor drama R. MARUŠIĆA) i “PRIJATELJSKI O TEATRU” čiji je autor član KRUGA 99 i aktuelni ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Gradimir GOJER.

21.4.2001
Članovi KRUGA 99 – dobitnici Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva – fra Luka MARKEŠIĆ i prof. dr Vlatko DOLEČEK organizovali su u prostorijama Franjevačkog samostana Sv. Ante druženje za prijatelje.

6.4.2001
Održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva povodom 6. aprila – Dana oslobođenja Sarajeva. Tom prilikom najzaslužnijim pojedincima, grupama ikolektivima uručene su Šestoaprilske nagrade. Ove godine to najveće priznanje Grada Sarajeva pripalo je trojici članova KRUGA 99 – prof. dr Vlatku DOLEČEKU, fra Luki MARKEŠIĆU i akademiku Enveru REDŽIĆU

 

23.12.2000
Tradicionalno novogodišnje druženje članova, saradnika i prijatelja KRUGA 99 održano je u subotu, 23. decembra/prosinca 2000. godine, pod nazivom “U SUSRET PRAZNICIMA/BLAGDANIMA”, u ugodnom ambijentu GALERIJE “COLLEGIUM ARTISTICUM”, u dobrom raspoloženju i uz bogatu trpezu. Time je ujedno bio obilježen i kraj posljednje godine Drugog milenijuma, godine u kojoj je KRUG 99 imao veoma razgranatu i uspješnu aktivnost na izgradnji demokratskog, građanskog društva u BiH.

26.11.2000
KRUG 99 obilježio je godišnjicu historijskog zasjedanja ZAVOBIH-a i svojom posebnom javnom sesijom, na kojoj je prof. dr Fazlija ALIKALFIĆ, najstariji živi vijećnik ovog događaja, govorio o temi “NEPROLAZNE HISTORIJSKE VRIJEDNOSTI ZAVNOBIH-a”.Na ovoj sesiji prof. dr Fazlija ALIKALFIĆ aklamacijom je primljen za člana KRUGA 99, te tako istovremeno postao i “najmlađi” i “najstariji” član naše Asocijacije.

25.11.2000
U organizaciji pet nevladinih organizacija (SUBNOAR, KRUG 99, SGV-GPR, VKBI i HNV) u sarajevskom Domu armije održana je svečana akademija povodom Dana državnosti BiH. Na akademiji je govorio Bogić BOGIĆEVIĆ, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

7.5.2000
Akademik prof. dr Enver REDŽIĆ, jedan od najistaknutijih i najuglednijih članova KRUGA 99, proslavio je 85. godišnjicu rođenja. Tim povodom Asocijacija nezavisnih intelektualaca KRUG 99 organizovala je SVEČANU AKADEMIJU, na kojoj su o životu i djelzu našeg istaknutog naučnika istoričara govorili prof. dr Vlatko DOLEČEK, akademik prof. dr Muhamed FILIPOVIĆ, prof. dr Tomislav IŠEK, prof. dr Ilijas HADŽIBEGOVIĆ i prof. dr Neđo MILIĆEVIĆ. U ovom broju naše revije donosimo nekoliko autorizovanih izlaganja sa ovog skupa.

31.3.2000
U sali Akademije nauka i umjetnosti BiH održana je svječana sjednica povodom obilježavanja 70-godišnjice rođenja pjesnika i akademika Izeta SARAJLIĆA, potpredsjednika KRUGA 99. Na svječanosti su govorili prof. dr Božidar MATIĆ, prof. dr Hanifa KAPIDŽIĆ-OSMANAGIĆ, prof. dr Juraj MARTINOVIĆ i Abdulah SIDRAN.

21.2.2000
Održana je svečanost obilježavanja osme godišnjice Nezavisnog radija i TV Studio 99. Tom prilikom promovisana je i knjiga člana KRUGA 99 prof. dr Hanife KAPIDŽIĆ-OSMANAGIĆ “Pjesnici lirske apstrakcije – poezijka BiH 1945 -1980”. Donator ovog izdanja bila je Fabrika duvana Sarajevo.

11.2.2000
Helsinški Komitet za ljudska prava u BiH, čiji je predsjednik Srđan DIZDAREVIĆ, član KRUGA 99, obilježio je petu godišnjicu svog veoma uspješnog djelovanja. Peta godišnja skupština ove organizacije održana je u Sarajevu. Srđan DIZDAREVIĆ ponovo je izabran za predsjednika za naredne dvije godine, a za nove članove Upravnog odbora izabrani su: Zulka BALJAK (Livno), Slavko KLISURA (Goražde), Slavo KUKIĆ (Mostar), Neđo MILIĆEVIĆ (Sarajevo), Enver MURGIĆ (Velika Kladuša), Nada LER-SOFRONIĆ (Sarajevo) i Branko TODOROVIĆ (Bijeljina).

 

26.12.1999
Tradicionalno novogodišnje druženje članova, saradnika i prijatelja KRUGA 99 održano je u nedjelju, u sali Ekonomskog fakulteta. Veliki broj članova i uglednih gostiju, te veoma bogata trpeza, učinili su da je druženje proteklo u veoma srdačnoj i veseloj atmosferi.

13.12.1999
U Povodu jubileja – 70. godišnice rođenja i višedecenijskog naučnog i pedagoškog rada i javnog djelovanja – čestitku akademiku prof. dr Muhamedu FILIPOVIĆU u ime KRUGA 99 uputili su predsjednik prof. dr Vlatko DOLEČEK i sekretar Slavko ŠANTIĆ.

25.9.1999
Povodom obilježavanja petogodišnjice veoma uspješnog djelovanja Udruženja građana “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu” u Sarajevu je 25. septembra/rujna 1999. godine održana Svečana sjednica Upravnog odbora i organa ovog udruženja. Tom prilikom u uvodnom referatu predsjednika Jovana DIVJAKA istaknuti su najvažniji uspjesi u dosadašnjoj aktivnosti, a zatim je izvršena promocija Kalendara Udruženja za 2000. godinu i uručena priznanja kolektivima i pojedincima koje su pomagale rad Udruženja. Fondacija “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu” do sada je stipendiranjem i na druge načine pomogla školovanje 30 hiljada djece bez jednog ili oba roditelja.

 

27.12.1998
Na samom kraju 1998. godine i nakon mnogih uspješnih susreta, debata i akcija održanih u proteklih dvanaest mjeseci, 27. decembra/prosinca 1998. godine u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu priređeno je TRADICIONALNO NOVOGODIŠNJE DRUŽENJE članova Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99. Susretu su prisustvovali brojni prijatelji, ugledni gosti iz javnog i političkog života, kao i novinari većeg broja medija.

29.11.1998
Pjesnik Izet SARAJLIĆ, član KRUGA 99, obilježio je 50. godišnjicu svog umjetničkog rada. Asocijacija nezavisnih intelektualaca KRUG 99 bila je organizator i pokrovitelj ovog njegovog jubileja. Tim povodom u KAMERNOM TEATRU 55 u nedjelju, 29. novembra/studenog 1998. godine održana je svečana sjednica KRUGA 99 na kojoj je izvršena promocija nove poetske knjige ljubavne poezije Izeta SARAJLIĆA “30. Februar”. Na prigodnoj svečanosti o pjesniku i prijatelju govorili su predsjednik KRUGA 99 prof. dr Vlatko DOLEČEK, prof. dr Juraj MARTINOVIĆ, general Jovan DIVJAK, pjesnikov dugogodišnji lični prijatelj Slobodan RADONJIĆ i Goran MIKULIĆ, direktor Izdavačke kuće “RABIC”, ekskluzivnog pjesnikovog izdavača. Nakon toga u Galeriji “GABRIJEL” otvorena je prigodna dokumentarna izložba o životu i djelu pjesnika Izeta SARAJLIĆA. “Ovo je mali muzej jednog časnog ljudskog i još časnijeg pjesničkog djela”, rekao je na otvaranju ove izložbe član KRUGA 99 Slavko ŠANTIĆ. Brojni prijatelji, članovi KRUGA 99 i građani Sarajeva, poštovaoci pjesničkog djela Izeta SARAJLIĆA ispunili su dvoranu i sve druge prostore KAMERNOG TEATRA do posljednjeg mjesta, učinivši ovu svečanost velikim kulturnim događajem u gradu.

27.4.1998
Na svečanosti koja je održana 27. aprila 1998. godine u Državnoj bolnici u Sarajevu akademik Ivan SUPEK, predsjednik Internacionalne lige humanista desetorici dobitnika uručio je Zlatne povelje, najveće humanističko priznanje koje dodjeljuje ova ugledna svjetska asocijacija. Između ostalih ovo priznanje primili su i članovi KRUGA 99 – Izet SARAJLIĆ, Affan RAMIĆ, dr Bakir NAKAŠ i Ljubomir BERBEROVIĆ.

22.4.1998
Povodom obilježavanja 22. Aprila – Dana planete održana je svečanost u organizaciji Ministarstva obnove, razvoja i zaštite okoline Vlade Kantona Sarajevo i Savjeta za zaštitu životne sredine. Moderator programa bio je član KRUGA 99 Nijaz ABADŽIĆ, istaknuti publicista i svjetski poznati borac za zaštitu životne sredine. Na svečanosti su objavljena imena članova Savjeta za zaštitu životne sredine Vlade Kantona Sarajevo. Član KRUGA 99 arh. Tatjana NEIDHARDT imenovana je za člana ovog savjeta.