Ostale aktvnosti

1997

21.12.1997
Član Doma za ljudska prava i član KRUGA 99 prof. dr Mehmed DEKOVIĆ govorio je na redovnoj sesiji naše asocijacije održanoj 21. decembra 1997. godine o temi “Stambena politika u funkciji povratka izbjeglih i raseljenih osoba”. Glavnu branu povratku izbjeglica i raseljenih lica, prema mišljenju prof. dra Mehmeda Dekovića, predstavljaju političari na vlasti, jer većina njih ne živi u stanovima koje su koristili prije rata. Probleme koji se danas javljaju u stambenoj problematici na području Bosne i Hercegovine nemoguće je riješiti bez donošenja jednakih zakona na cijeloj teritoriji države. Zato predstavnici OHR-a i međunarodne zajednice vrše snažan pritisak na predstavnike vlasti da donesu zakone koji će, prema važećim svcjetskim standardima, štititi osnovna ljudska prava iz ove oblasti. Na početku ove sesije članovi KRUGA 99 odali su počast upravo preminulom drugu i prijatelju, članu KRUGA 99, Mirzi IDRIZOVIĆU, velikom bosanskohercegovačkom filmskom umjetniku i publicisti.

14.12.1997
Direktor Instituta za istraživanje ratnih zločina prof. dr Smail ČEKIĆ bio je gost na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 14. decembra 1997 godine. On je govorio o temi “Ratni zločini i kazna”. Ključna teza prof. dra Smaila Čekića sadržana je u njegovoj tvrdnji, koju je potrkijepio dokumentima, da je “sve što se događalo u BiH u periodu od 1991 do 1995 godine nije bilo slučajno, sve je bilo planski pripremano i organizirano na najvišem političkom i državnom nivou Republike Srbije”. Izlaganje prof. dra Smaila ČEKIĆA pobudilo je veliki interes članova KRUGA 99 i pokrenulo veoma zanimljivu raspravu.

1.12.1997
Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, koja je održana 1. decembra 1997 godine, raspravljalo se o temi “Kultura i kulturno nasljeđe kao zajedničko dobro”. Gost KRUGA 99 bio je prof. dr Muhamed HAMIDOVIĆ, direktor Zavoda za Zaštitu kulturnog i istorijskog nasljeđa BiH. Na sastanku su evocirane uspomene na preminulog člana KRUGA 99 prof. dra Ivana ĐURIĆA, o čijem životu i djelu su govorili akademici prof. dr Vladimir PREMEC i pjesnik Izet SARAJLIĆ.

23.11.1997
Direktor danske organizacije “DIALOGUE DEVELOPMENT” Kristian SORENSEN bio je gost na sesiji KRUGA 99 održanoj 23. novembra 1997. godine. Tema razgovora bila je “Razvoj civilnog društva u BiH”. Ističući značaj uloge različitih bosansko-hercegovačkih humanitarnih i organizacija za obnovu, ovisnih od stranih izvora finansiranja, Sorensen je naglasio neophodnost stvaranja jasnog identiteta bosanskih organizacija i upostavljanja njihovog nezavisnog djelovanja.

16.11.1997
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 16. novembra 1997. godine održan je razgovor o knjizi “Nedovršeni mir”. Knjiga predstavlja Izvještaj Međunarodne komisije za Balkan, u kojem je prikazana bosanska ratna drama. Pomenutu komisijiu predvodi prof. Leo TINDEMANS. Raspravu je otvorio prof, dr Zdravko GREBO uvodnim izlaganjem koje je pobudilo izuzetnu pažnju i reakciju većeg broja učesnika. Razgovoru je prisustvovalo i nekoliko istaknutih gostiju iz inostranstva, prijatelja nezavisnih sarajevskih intelektualaca, među kojima je bila i barunica Monika van RAVEL, predsjednica flamanskog PEN centra.

19.10.1997
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 19. oktobra u raspravi o stanju ljudskih prava u BiH kao gosti učestvovali su ombudsmeni Federacije BiH Vera JOVANOVIĆ, Branka RAGUŽ i Esad MUHIBIĆ. Polazište u raspravi bilo je u činjenici da Bosna i Hercegovina teži da postane članica evropskih integracija, pridržavanjem Evropske konvencije o ljudskim pravima, a za takve ideje i tendencije članovi KRUGA 99 zalagali su od osnivanja svoje organizacije. Asocijacija nezavisnih intelektualaca KRUG 99 među prvima se pridružila inicijativi organizovanog protesta protiv podjele djece po nacionalnim kriterijima u osnovnim i srednjim školama Federacije BiH. Inicijativi se u drugoj polovini oktobra pridružilo više nevladinih organizacija, a u subotu, 18. oktobra na sarajevskim ulicama organizovane je i javno potpisivanje peticije protiv Odluke Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH o uvođenju dva nastavna programa. Najšira javnost svesrdno je podržala ovu protestnu akciju – u toku samo četiri sata prikupljeno je više od 1.500 potpisa, a akcija je organizovana i u drugim gradovima F BiH. Nakon žestokog pritiska javnosti, Ureda Visokog predstavnika u BiH i drugih utjecajnih međunarodnih organizacija koje rade na provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport stavilo je pomenutu odluku van snage.

12.10.1997
Na sesiji KRUGA 99 održanoj 12. oktobra promovirana je knjiga “ETNONACIONALIZAM U EVROPI” istaknutog istoričara i publiciste Ursa ALTERMATTA, redovnog profesora savremene istorije u Freiburgu, Švicarska. Knjigu je preveo član KRUGA 99 prof, dr Gajo SEKULIĆ, koji je i autor izvanrednog pogovora. Promotori knjige bili su prof, dr Dževad JUZBAŠIĆ, prof, dr Hidajet REPOVAC i prof, dr Gajo SEKULIĆ, a u veoma zanimljivoj i živoj raspravi učestvovao je veći broj članova KRUGA 99, kao i sam autor. Postavivši nekoliko osnovnih teza namijenjenih raspravi, prof. Urs ALTERMATT posebno je istaknuo opredjeljenje koje vodi u pravcu borbe za humanizam iznad svih nacionalizama. “Uvijek se trebamo sjetiti da smo prvo ljudi, a tek potom Srbi, Hrvati ili Bošnjaci: katolici, pravoslavci ili muslimani.” Govoreći o nacionalizmu kao najmoćnijoj političkoj snazi u novijoj istoriji, Urs Altermatt je, između ostaloga, upozorio da koncepti “država – nacija, kultura – nacija” imaju secesionističke, a ne integracione posljedice. Na kraju ovog veoma zanimljivog promotivnog susreta prof. Urs ALTERMATT je primljen za člana KRUGA 99, na čemu se on srdačno zahvalio.

28.9.1997
U nedjelju, 28. septembra 1997. godine, u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu održana je zajednička sesija KRUGA 99 i Asocijacije “Fondo Alberto Moravia”, kao i konferencija za novinare, uz učešće velikog broja članova, gostiju i predstavnika medija. Uveče, u ateljeu slikara Affana RAMIĆA, priređeno je izvanredno ugodno druženje članova dviju prijateljskih asocijacija intelektualaca. Oproštajni susret dogodio se u ponedjeljak, 29. septembra 1997. godine u prostorijama KRUGA 99 i PEN Centra, prije podne, kojem je prisustvovao i ambasador Republike Italije gospodin Michele VALENSISE. Ispraćaj gostiju bio je u znaku uspostavljenih vrlo bliskih prijateljstava i najave nove saradnje i novih susreta.

21.9.1997
Predstavnici Međunarodne krizne grupe Kris BENET i Ana HUSARSKA bili su gosti Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 21. septembra 1997. godine. Vođena je rasprava o mogućnostima razvoja demokratizacije u BiH.

7.9.1997
Na svojoj prvoj redovnoj sesiji nakon ljetne pauze (tokom mjeseca avgusta) članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 održali su 7. septembra 1997. godine. “DVADESET MJESECI DEJTONSKIH DILEMA” bila je tema veoma zanimljive rasprave, kojoj je uvodničar bio Srđan DIZDAREVIĆ, član KRUGA 99, inače predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH i ministar inostranih poslova u Alternativnom ministarskom vijeću.

15.6.1997
U Sarajevu je od 12. do 17. juna 1997. godine boravio znameniti arhitekta, pisac, profesor Beogradskog univerziteta u penziji i nekadašnji gradonačelnik “bivšeg Beograda” gospodin Bogdan BOGDANOVIĆ, koji već nekoliko godina živi u egzilu u Beču. Ovaj istaknuti umjetnik u Sarajevu i Mostaru imao je čitav niz susreta, razgovora i javnih nastupa. Ogromno interesovanje članova naše asocijacije i šire sarajevske javnosti izazvalo je njegovo gostovanje na redovnoj sesiji KRUGA 99, u nedjelju 15. juna 1997. godine, na kojoj je govorio o svojim utiscima sa ove svoje prve posjete Bosni i Hercegovini nakon odlaska u egzil i odgovarao na brojna pitanja prisutnih. Prilikom ovog susreta gospodin Bogdan BOGDANOVIĆ sa zadovoljstvom je prihvatio molbu da postane redovni član KUGRA 99. Prijedlog za njegov prijem usvojen je aklamacijom prisutnih članova KRUGA 99, a njegov pristanak pozdravljen je burnim aplauzom

8.6.1997
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 8. juna 1997. godine gost-učesnik bio je prof, dr Žarko PUHOVSKI, redovni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tema ovog zanimljivog razgovora bila je: “Ljudska prava i postjugoslovenski nacionalizmi”.

1.6.1997
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 1. juna 1997. godine kao “gost učestvovao je ambasador Michael STEINER, zamjenik Visokog predstavnika za BiH. Bio je to njegov treći, ali i oproštajni susret sa članovima KRUGA 99, budući da je već tada bilo poznato da je njegova odluka da definitivno napusti svoju misiju u BiH konačna i neopoziva. U veoma zanimljivom dijalogu sa članovima KRUGA 99 (tema – paraliza rada zajedničkih organa u BiH) ambasador Michael STEINER istakao je da entiteti u BiH moraju biti multietnički i još jednom je istakao značaj naše asocijacije u obnovi multietničkog i multikulturnog društva u BiH. Predsjednik KRUGA 99 prof, dr Vlatko DOLEČEK na kraju sesije ambasadoru STEINERU uručio je skroman prigodni poklon.

18.5.1997
U nedjelju, 18. maja, gosti iz Beograda prisustvovali su redovnoj sesiji KRUGA 99, a u ponedjeljak, 19. maja uveče, učestvovali su na javnoj tribini, čija je tema bila “Antifašizam danas”. Osim brojnih susreta i aktivnosti u Sarajevu, gosti su boravili i u Mostaru i Tuzli.

27.4.1997
O temi “Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica” članovi KRUGA 99 raspravljali su na svojoj redovnoj sesiji održanoj 27. aprila 1997. godine. Uvodne teze za raspravu podnio je Srđan DIZDAREVIĆ, član KRUGA 99, koji u Alternativnom ministarskom vijeću BiH obavlja funkciju ministra vanjskih poslova.

20.4.1997
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 20. aprila 1997. godine razmatrana je “Deklaracija SGV-a o ljudskom pravu na političku i nacionalnu ravnopravnost”, kojom je pokrenuta inicijativa za izmjene Ustava BiH i Ustava Federacije BiH i Republike Srpske. Tom prilikom vodena je rasprava o temi “Građani – narodi – manjine u BiH”. U raspravi je kao gost učestvovao i dr Mirko PEJANOVIĆ, predsjednik SGV BiH. Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 dali su punu podršku ovom značajnom dokumentu i inicijativi SGV-a, o čemu je izdalo i zvanično saopštenje, koje u cjelini objavljujemo u ovom broju Revije “99”.

14.4.1997
Za vrijeme boravka u Sarajevu bivši Specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN za ljudska prava na tlu bivše Jugoslavije gospodin Tadeusz MAZOWIECKI 14. aprila 1997. godine posjetio je kancelariju KRUGA 99, gdje je sa članovima Predsjedništva razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovim i perspektivama implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma. U pratnji gospodina Tadeusza MAZOWIECKOG bila je gospoda Malgorzata WIERZBICKA, prvi sekretar Ambasade Republike Poljske u BiH (u Ljubljani).

6.4.1997
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 6. aprila 1997. vodena je rasprava o medijima i aktuelnoj društvenoj situaciji u BiH. Uvodno izlaganje podnio je Zoran UDOVČIĆ, direktor MEDIA PLANA. Nakon rasprave usvojen je dokument, kojim se KRUG 99 obratio medijima, državnim vlastima, domaćoj javnosti i inostranim organizacijama koje pomažu realizaciji mirovnog sporazuma u BiH. Dokument objavljujemo u ovom broju revije “99”.

30.3.1997
Poznati italijanski publicista Federico BUGNIO bio je gost Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99. Na redovnoj sesiji održanoj 30. marta 1997. godine, na kojoj je održao veoma zapaženo izlaganje o aktuelnom odnosu međunarodne zajednice prema događanjima u BiH, Bugnio je, između ostaloga, iznio tezu da je danas u međunarodnoj zajednici preovladuje uvjerenje da je Bosna zemlja bez koje svijet može i daje došlo vrijeme da Bosna počne sama misliti o svojoj budućnosti.

9.3.1997
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 koja je održana 9. marta 1997. godine vođenje razgovor o vjerskim, kulturnim i političkim aspektima dolaska pape Ivana Pavla II u Sarajevu. Veoma inspirativan i podsticajan pristup razgovoru dao je fra Luka MARKEŠIĆ.

15.2.1997
Gospodin Lous DEY, predstavnik EVROPSKE UNIJE iz Brisela, posjetio je kancelariju KRUGA 99 i razgovarao sa članovima Predsjedništva. Gospodin Louis Dey je zamjenik direktora Evropske fondacije za ljudska prava. U Sarajevu je boravio s namjeroma da sa predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija prezentira program EU za Bosnu i Hercegovinu. Evropska unija u svojim programima predviđa značajna sredstva za razvoj lokalnih nevladinih organizacija i neovisnih medija.

9.2.1997
Na sastanku KRUGA 99 kojije održan 9. februara 1997. učestvovao je i prvi zamjenik Visokog predstavnika Karla Bilta gospodin Michael STEINER. Raspravljalo se o budućnosti Sarajeva u kontekstu političkog uređenja grada na temelju prijedloga koji je formulisan u Protokolu o organizaciji Sarajeva, usvojenog u oktobru 1996. godine. Učestvujući u raspravi gospodin STEINER je izjavio da se aktuelna situacija u Sarajevu može mijenjati samo iznutra, a ne izvana. “Ako stanovništvo ovdje zaboravi svoj grad, nemojte očekivati od međunarodne zajednice da će ga imati u vidu više od vas samih” – rekao je on. “Sada je vrijeme kada građani Sarajeva moraju biti u rješavanju problema svoga grada”. Ovo je bila druga posjeta gospodina Michaela STEINERA KRUGU 99.

5.2.1997
Generalni direktor Odsjeka za demokratizaciju OSCE Misije u BiH gđa. Siri RUS-TAD posjetila je 5. februara kancelariju KRUGA 99 i sa članovima Predsjedništva razgovarala o radu naše asocijacije u vezi sa razvojem demokratske i civilne Bosne i Hercegovine, kaao cjelovite države sa visokim standardima poštivanja ljudskih prava bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost građana. Gđa. Siri RUSTAD upoznala je članove Predsjedništva KRUGA 99 sa Programom OSCE za demokratizaciju u 1997. godini. Kako se taj program u velikoj mjeri podudara sa ciljevima i programom KRUGA 99, dogovorena je tijesna saradnja na pitanjima razvoja povjerenja i dijaloga medu intelektualcima i građanima oba entiteta BiH, što će biti realizovano i na konkretnim projektima u ovoj godini.

14.1.1997
Gospodin Victor BEZROUCHENKO, koordinator Misije Ujedinjenih nacija za BiH za civilne poslove, posjetio je 14. januara kancelariju KRUGA 99 i sa članovima Predsjedništva razgovarao o ulozi Misije u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, monitoringu njegove primjene, političkoj situaciji u BiH, kao i o odnosima Misije sa političkim partijama i nevladinim organizacijama. Gospodin Victor BEZROUCHENKO istakao je značaj uloge KRUGA 99 u očuvanju multietničkog i demokratskog društva u BiH i izrazio simpatije i punu podršku Misije UN njegovoj djelatnosti.

5.1.1997
Sastanku KRUGA 99, održanom 5. januara, prisustvovao je potpredsjednik UBSD-a Sejfudin TOKIĆ. Vodena je rasprava o inicijativi da se u Bosni i Hercegovini oformi antinacionalistička koalicija i Vlada u sjeni.

1998

20.12.1998
Ekonomija postaje sve dominantnija od politike. U Bosni i Hercegovini ima mnogo stručnjaka koji su u stanju da zajednički ostvare sve temeljne ciljeve obnove države, uprkos prisutnim političkim blokadama. Ovo je jedan od naglašenih detalja iz izlaganja koje je prof. dr Nikola GRABOVAC, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, održao u nedjelju, 20. decembra/prosinca 1998. godine na redovnoj sesiji KRUGA 99. Tema ove javne debate bila je “Samoodrživa ekonomija u BiH”.

13.12.1998
Na redovnom sastanku KRUGA 99, održanom 13. decembra/prosinca 1998. godine, gost je bio Christopher BENNETT, direktor Međunarodne krizne grupe, a također i član KRUGA 99. Inicijalno pitanje: “Šta se očekuje od Madridske konferencije?”, postavljeno kao tema ove debate, isprovociralo je živu raspravu u kojoj je učestvovao veliki broj članova KRUGA 99 i prisutnih gostiju.

22.11.1998
Na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj 22. novembra/studenog 1998. godine, razgovaralo se o krizi na Kosovu. Kao gosti u raspravi su učestvovali prof. dr Lino VELJAK iz Zagreba (inače član KRUGA 99), te prof. dr Obrad SAVIĆ i prof. dr Nebojša POPOV iz Beograda. Kao gost u razgovoru je učestvovao i prof. dr Nexhmedin SPAHIU, profesor Univerziteta u Tirani. Profesori Veljak i Savić bili su i gostujući profesori na Albanskom univerzitetu u Prištini, te su za učesnike u razgovoru njihova iskustva i stavovi bili posebno zanimljivi. Mada su pristup kosovskoj krizi i mogućnostima za njeno rješenje u izjavama gostiju bili prilično različiti, ipak je preovladalo uvjerenje da razrješenje krize na Kosovu ne ovisi samo o volji većinskog ili manjinskog naroda na Kosovu, nego prvenstveno od opredjeljenja međunarodnih sila.

18.11.1998
Visoki predstavnik u BiH ambasador Carlos WESTENDORP bio je gost Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 na redovnoj sesiji održanoj 18. novembra/studenog 1998. godine. Veliki broj članova KRUGA 99, ali i mnogih drugih uglednih gostiju interesovali su se za stavove ambasadora Westendorpa u pogledu dosadašnjih rezultata u procesu implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Visoki gost sa neskrivenim izrazima saglasnosti podržao je dosadašnju aktivnost KRUGA 99, čemu je najbolji dokaz i sam pristanak da se susretne i razgovara sa članovima naše asocijacije. Ambasador Westendorp želio je, prije svega, da uoči Madridske konferencije čuje mišljenja članova KRUGA 99, što je i bio razlog da je tokom ovog dugog i veoma zanimljivog razgovoru zaista pokrenut veliki broj tema i izložen veliki broj ideja prema kojima je visoki gost pokazao puno razumijevnje. Među članovima KRUGA 99 najviše simpatija pobudila je nedvosmislena podrška ambasadora Westendorpa građanskoj državi BiH, jer, kako je rekao, on vjeruje da bi “Bosna i Hercegovina trebala biti zemlja ne nacija, nego građana. Raznolikost je prednost jedne zemlje.”

15.11.1998
O ulozi elektronskih medija u reintegraciji Bosne i Hercegovine članovi KRUGA 99 razgovarali su na svojoj redovnoj sesiji održanoj 15. Novembra/ studenog 1998. Godine. U razgovoru su učestvovali i gosti: Simone HASELOCK iz Ureda Visokog predstavnika, te Janny RANSEN i Mirsada ŠAKIĆ-HATIBOVIĆ iz TV OBN. Ocjenjujući da BiH predstavlja svjetlo u odnosu na medijski mrak koji vlada u regionu, Simone HASELOCK je ukazao na opasnost od političke instrumentalizacije medija. On je uspostavu integrisanog medijskog sistema na nivou BiH označio kao jedan od prioritetnih poslova međunarodne zajednice u okviru demokratizacije društva u BiH i procesa reforme medija. O nekim aspektima predstojeće reforme RTV BiH govorio je član KRUGA 99 i predsjednik Upravnog odbora RTVBiH prof. dr Ante DOMAZET. Neke njegove nedovoljno obrazložene, ali i pogrešno protumačene teze izazvale su burnu polemiku članova KRUGA 99. Izražen je jednodušan stav učesnika u raspravi da bi podjela buduće Federalne TV na dva nacionalna kanala (hrvatski i bošnjački) predstavljala i konačnu podjelu BiH na etničkoj osnovi.

8.11.1998
Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 razgovarali su, na svojoj redovnoj sesiji održanoj 8. novembra/studenog 1998. godine, o tome kakav odnos članovi KRUGA 99 zajedno i pojedinačno mogu imati prema politici kao dominirajućem društvenom fenomenu u BiH. Uvodne napomene dao je prof. dr Vlatko DOLEČEK, predsjednik KRUGA 99, nakon čega se razvila veoma dinamična i otvorena rasprava.

1.11.1998
Šta se događa u Francuskoj i Italiji? Pod ovim naslovom, u okviru redovne tribine KRUGA 99, održane 1. novembra/studenog 1998. godine, članovi naše asocijacije upoznali su se sa aktuelnim političkim zbivanjima u ovim zemljama. Zlatko DIZDAREVIĆ, član KRUGA 99 i glavni urednik revije “SVIJET” informisao je o prisustvovanju Skupštini udruženja građana Francuske za BiH održanoj u francuskom gradu Nantu, a kojoj su, pored njega, prisustvovali i članovi KRUGA 99 Zoran UDOVIČIĆ i Faik DIZDAREVIĆ. O radu ove skupštine i njenim najvažnijim zaključcima objavljujemo i širu informaciju u ovom broju Revije slobodne misli “99”. Zlatko DIZDAREVIĆ takođe je obavijestio članove KRUGA 99 i o najnovijim zbivanjima u vezi sa Adrianom SOFRIJEM, talijanskim publicistom i vvelikim prijateljem Bosne, koji se, pod nerazjašnjenim pravnim okolnostima, još uvijek nalazi u zatvoru u italijanskom gradu Pizi. Kao što je poznato, i KRUG 99 pridružio se inicijativi italijsnakih i evropskih naprednih krugova intelektualaca da se Adrijano SOFRI oslobodi daljeg izdržavanja kazne ili da mu se obnovi sudski proces.

26.10.1998
Redovna sjednica KRUGA 99, održana 26. Oktobra/listopada 1998- godine bila je posvećena aktivnosti Fonda Otvoreno društvo Soros u BiH. Jakob FINCI, izvršni direktor ove fondacije (ujedno i član KRUGA 99) govorio je o dosadašnjim i predstojećim programskim aktivnostima. Za podršku azvoju otvorenog društva u BiH Soros fondacija do sada je izdvojila 80 miliona dolara. Jakob FINCI je podsjetio da Soros fondacija u BiH uspješno djeluje ofebruara 1993. godine. Posebno je istakao da je fondacija u svom radu potpuno nezavisna i transparentna. Finci je takođe naglasio da će Fond Otvoreno društvo i u nrednom periodu podržavati različite edukativn projekte, rad nezavisnih medija i pogresivne ekonomske i pravne reforme. Tokom ove rasprave posebno je istaknuto da je Fond Otvoreno društvo permanentno pomagao djeltnost Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 i posebno donirao izdavanje naše Revije slobodne misli “99”.

18.10.1998
Na redovnoj sjednici KRUGA 99, održanoj 18.oktobra/listopada 1998. godine, tema rasprave bila je “Teror birokracije”. Raspravu su, svojim uvodnim izlaganjima, inicirali advokati Senka NOŽICA i Rizah PAŠALIĆ. Govoreći o teroru birokracije Senka NOŽICA je navela nedostak pravne države kao jedan od glavnih momenata zbog kojih se administracija neprofesionalno odnosi prema građanima. “Baš zbog nedostatka pravne države- kazala je – i pravosuđe se priklanja aktuelnoj vlasti, a država štiti samo one građane za koje ima određeni interes…. Država nema odgovornosti prema prema narodu, a entitetski ustavi glavni su krivci za to što birokracija dijeli ljude na poželjne i nepoželjne.” Rizah PAŠALIĆ je naglasio da je sadašnja birokracija nastavak komunističke birokracije i da ona u sebi ima dosta nacionalističkog. On je izrazio uvjerenje da bi period privatizacije trebalo da bude vrijeme kada će se birokracija svojim ophođenjem prema građanima svesti u jednu normalnu ravan.

4.10.1998
Na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj 4.oktobra/listopada 1998. godine vođena je rasprava o temi “Konkurentska sposobnost privrede”. Inicijalno uvodno izlaganje, koje je zatim izazvalo dinamičnu raspravu brojnih članova, podnio je prof. dr Božo MATIĆ, član KRUGA 99. “Država sebe mora da pomiri s okruženjem, kako bi ono prihvatilo ekonomiju bez granica” – rekao je prof. Matić između ostaloga. “Država mora prepoznati nacionalni interes u smislu da odredi koji dio privrede može biti autentično s tog prostora i u kojoj oblasti će razvijati inovativnu sposobost.”

27.9.1998
U evoluciji političke scene u BiH u narednom periodu može se očekivati daljnji uspon pluralističkih opozicionih partija, a 2000. godina mogla bi biti godina razmeđa kvalitativnijih promjena. Ovo je izjavio Srđan DIZDAREVIĆ, član KRUGA 99 i predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava BiH na redovnoj sjednici KRUGA 99, održanoj u nedjelju, 27. septembra 1998. Godine. Raspravljalo se o temi: “Bosna i Hercegovina poslje izbora”. Kao preduvjet bilo kakvim promjenama članovi KRUGA 99 istakli su neophodnost donošenja novog, stalnog izbornog zakona, kao i jasnije profiliranje i okrupnjavanje opozicionih političkih partija.

13.9.1998
Na redovnom sastanku KRUGA 99 u nedjelju, 13. septembra 1998. godine održana je rasprava povodom novog Zakona o Univerzitetu, koji se uskoro treba da usvoji u Skupštini Kantona Sarajevo. O tome je uvodno izlaganje podnio prof. dr Egvin GIRT, član KRUGA 99 i poslanik u ovoj skupštini. U veoma živoj raspravi članovi KRUGA 99 ukazali su na veliku opasnost koja proističe iz zakonskog akta koji bi trebalo da bude usvojen, a to je da Univerzitet izgubi svoju autonomiju ako dođe pod kontrolu “drugog ešalona nacionalista koji nauku žele podrediti nečemu što je izvan nauke”, kako je to rekao prof. dr Hidajet REPOVAC. U raspravi je, kao gost, učestvovao i kantonalni ministar za obrazovanje Malik KULENOVIĆ. Javna rasprava o nacrtu ovog zakona još traje i u njoj veoma zapaženu ulogu imaju i članovi KRUGA 99 – univerzitetski profesori i članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH.

6.9.1998
Na redovnom sastanku Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 održanom 6. septembra 1998. godine gost je bio šef Misije O.S.C.E. u Bosni i Hercegovini ambasador Robert L. BARRY. U prisustvu velikog broja članova KRUGA 99, gostiju i predstavnika medija u toku višestane veoma žive javne debate razgovaralo se o najvažnijim aspektima izbora, koji su uslijedili naredne sedmice. “Samo birači mogu uticati na ishod izbora, a nikako međunarodna zajednica – naglasio je ambasador BARRY. Ako ljudi vjeruju da će se stvari promijeniti samo zahvaljujući međunarodnoj zajednici, onda se one nikad neće promijeniti.” (Koliko je ambasador R.L.BARRY bio u pravu najbolje pokazuju rezultati septembarskih izbora.).

19.7.1998
Posljedice sankcija koje je međunarodna zajednica nametnula Sarajevu zbog neprovođenja Sarajevske deklaracije” neće trpjeti vlast koja je kriva za njeno neprovođenje, nego stanovnici Sarajeva.” Ovo je stav učesnika rasprave na redovnom sastanku KRUGA 99, održanog 19. jula 1998. godine. Tema je definisana naslovom “Sarajevo od opsade do sankcija”, a uvodne teze za razgovor ponudio je prof. dr Juraj MARTINOVIĆ, nekadašnji gradonačelnik Grada Sarajeva i član KRUGA 99.

12.7.1998
Na redovnom sastanku KRUGA 99, održanom 12. jula 1998. godine, gosti su bili predstavnici američkog Instituta za mir William STUEBNER i Neil KRITZ. Razgovaralo se o ciljevima i modalitetima rada Komisije za istinu i pomirenje u BiH, čije je osnivanje u toku. U razgovoru je zajednički konstatovano da cilj ove komisije treba da bude da se historijskim objašnjenjem zlostavljanja učinjenih za vrijeme rata u BiH doprinese procesu ozdravljenja društva i pomirenja među ljudima. Iako će proces pronalaženja istine biti veoma dugotrajan i bolan, Komisija za istinu i pomirenje treba i može da pruži velik doprinos u naporima da se u BiH stvori takav društveni ambijent u kojem se učinjeno zlo više nikad ne bi ponovilo.

5.7.1998
Na redovnom sastanku KRUGA 99, održanom 5. jula 1998. godine razgovaralo se o temi “Kraj stoljeća – kriza autoriteta”. Uvodničar je bio akademik Izet SARAJLIĆ. U raspravi je konstatovano da je kriza autoriteta zavladala u svim segmentima života. Kriza autoriteta i morala prisutna je naročito u političkom i kulturnom životu. Autoritet se danas postiže silom i ne postoje politička stajališta čije bi ideje trajale duže od jednog mandata. Posebno je istaknuto da je u drugoj polovini 20. stoljeća stvoreno 90 odsto novih znanja i tehnologija u odnosu na dostignuća u prošlim stoljećoma. Svijet je postao veliko elektronsko selo, mnogo je školovanih ljudi, ali iz mase se ne mogu izdvojiti autoriteti kakvi su postojali prije stotinu i više godina.

7.6.1998
Na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj u nedjelju 7. juna 1998. godine, vođena je rasprava o temi “Šta se želi postići transformacijom RTV BiH”. Član KRUGA 99 Zoran UDOVIČIĆ održao je uvodno izlaganje, a u dugoj, na momente veoma žučnoj raspravi su učestvovali mnogi članovi KRUGA 99, v.d. generalnog direktora RTV BiH Amila OMERSOFTIĆ, brojni članovi Nezavisnog sindikata ove medijske kuće, kao i dotadašnji portparol OHR Simone HASELOCK. U radu ove sjednice učestvovao je i gost KRUGA 99, akademik Vlado GOTOVAC iz Zagreba.

24.5.1998
Predsjednik Svjetske lige humanista akademik Ivan SUPEK (Zagreb) bio je gost KRUGA 99 na redovnoj sesiji naše asocijacije, održanoj u nedjelju 24. maja 1998. godine, kada je vođena veoma zanimljiva rasprava o temi “Intelektualac i politika”. Ovom prilikom akademik Ivan SUPEK aklamacijom je primljen za člana KRUGA 99.

17.5.1998
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 17. maja 1998. godine vođena je rasprava o regionalnoj krizi na Balkanu, s posebnim osvrtom na Kosovo. Moderator razgovora bio je član KRUGA 99 publicista Neven KAZAZOVIĆ.

3.5.1998
Predsjednik Fondacije “Obrazovanje gradi BiH” i član KRUGA 99 Jovan DIVJAK bio je uvodničar na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj 3. maja 1998. godine. Tema rasprave bila je “Briga i odgovornost društva za obrazovanje mlade generacije”. U veoma zanimljivoj raspravi istaknuto je da je obrazovanje jedina prava šansa za Bosnu i Hercegovinu i zato je vrlo važno da li će država, zajedno sa svim ostalim društvenim subjektima, iskazati punu odgovornost prema ovom veoma važnom društvenom zadatku.

19.4.1998
Na svom redovnom sastanku održanom u nedjelju, 19. aprila 1998. godine, članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 podržali su inicijativu Međunarodne grupe za krizu (ICG) o promjeni izbornog sistema u Bosni i Hercegovini. Razgovor se vodio o temi “Izborni sistem – etnička zaštita u političkom, a ne u geografskom okviru”. Ocijenjeno je da je neophodno odmah učiniti radikalne poteze, pošto sadašnji izborni sistem favorizuje etnički princip zastupljenosti što je dovelo do potpune blokade zajedničkih državnih institucija, ali i funkcionisanja vlasti na nižim nivoima. Gost i uvodničar na ovom sastanku bio je Christopher BENNETT, analitičar ICG-a. On je tom prilikom primljen za člana KRUGA 99, što je on sa zadovoljstvom prihvatio. Istovremeno, članovi KRUGA 99 usvojili su posebnu Izjavu u kojoj su osudili ubistvo bračnog para srpske nacionalnosti u Drvaru, a takođe su dali i punu podršku odluci Visokog predstavnika Karlosa WESTENDORPA da zbog ovog zločina smijeni dogradonačelnika Drvara i šefa kantonalne policije.

5.4.1998
Autori projekta TV BiH posvećenog kulturi življenja, Amir SOFTIĆ i Aida HRENOVICA, bili su gosti na redovnoj sjednici KRUGA 99 održanoj u nedjelju 5. aprila 1998. godine.

15.3.1998
“Većina intelektualaca i obrazovanih ljudi neće se vratiti u BiH ako ovdje ne budu imali povoljne uslove za život i rad”. To je jedan od glavnih akcenata rasprave koja je održana na sesiji KRUGA 99 u nedjelju, 15. marta 1998. godine, o temi “Povratak intelektualaca – stručnjaka u BiH”. Rasprava je bila posvećena temi povratka intelektualaca i obrazovanih ljudi, posebno mladih, koji su iz raznih razloga prije i tokom agresije napustili BiH. Uvodno izlaganje imao je prof. dr Vlatko DOLEČEK, predsjednik KRUGA 99. Aktuelne vlasti ne samo da ne čine dovoljno napora u procesu povratka izbjeglih i raseljenih lica, nego i na različite načine, iz političkih razloga, opstruiraju, pa čak i sprečavaju povratak obrazovanih ljudi. U raspravi je posebno naglašeno da se ni nakon rata proces napuštanja zemlje nije zaustavio i da se veliki broj mladih ljudi sprema da u inostranstvu nastavi svoj život, zato što u BiH za duži period za sebe ne vide perspektivu.

1.3.1998
O temi “Mladi i zajednički život” članovi KRUGA 99 razgovarali su na svojoj redovnoj sesiji, održanoj u nedjelju, l. marta 1998. godine, sa učenicima i profesorima Učiteljske škole i Pedagoške akademije u Sarajevu.

22.2.1998
Predsjednik Državne komisije za traženje nestalih osoba Amor MAŠOVIĆ bio je gost KRUGA 99 na redovnoj sesiji održanoj 22. februara 1998. godine. Odazivajući se pozivu sarajevskih nezavisnih intelektualaca Amor MAŠOVIĆ je svoje izlaganje bazirao na tezi da se jedino punom istinom o nestalima može obnoviti pomirenje među ljudima, te da radi ostvarenja tog najvažnijeg postratnog cilja vrijedi mobilizirati sve intelektualne i fizičke snage. Mašović je naglasio kako je prava i potpuna istina potrebna svima, ali prije svega porodicama nestalih, koji bi tek saznavanjem istine bile sposobne razmišljati o pomirenju.

15.2.1998
Predsjednik Alternativnog ministarskog vijeća (AMV) i predsjednik Izvršnog odbora UBSD-a Sejfudin TOKIĆ bio je gost na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 15. februara 1998. godine. Tema susreta bila je “Perspektive demokratske alternative u BiH”. On je, između ostaloga, izjavio da unutar Bosne i Hercegovine i u strukturama međunarodne zajednice danas postoji svijest da stabilan mir, te prestanak stranog vojnog i političkog angažmana u BiH pretpostavlja dolazak na vlast alternative vladajućim jednonacionalnim strankama. Kao naredne zadatke AMV- a Sejfudin TOKIĆ je naveo – izgradnju ekonomske platforme za BiH koja će omogućiti ulazak zemlje u Evropsku uniju, izgradnju političkog sistema u okviru novog izbornog zakona, izradu novog modernog obrazovnog programa i izradu nove naučno-tehnološke strategije razvoja zemlje.

1.2.1998
Redovna sesija KRUGA 99, održana 1. februara 1998. godine, bila je posvećena temi “Funkcionisanje pravosuđa u BiH u svjetlu dejtonskog sporazuma.” O ovoj aktuelnoj temi govorili su naši članovi Senka NOŽICA, Rizah PAŠALIĆ i prof. dr Zoran PAJIĆ.

25.1.1998
Bonska konferencija omogućila je jaču afirmaciju alternativnog političkog mišljenja i djelovanja u BiH. To je jedan od stavova iznesenih na redovnoj sesiji KRUGA 99, 25. januara 1998. godine. Uvodno izlaganje na ovoj sesiji održao je novinar Vladimir BILIĆ. Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 ocijenili su da alternativa sve više postaje relevantan politički faktor u BiH, što najbolje pokazuje izbor nove Vlade RS na čelu sa Miloradom DODIKOM, koja je spremna na saradnju sa Federacijom BiH, a time i na ekonomsku integraciju BiH. Najnovije odluke Visokog predstavnika ambasadora Karlosa WESTENDORPA članovi KRUGA 99 smatraju pozitivnim koracima, ali ih istovremeno vide i kao naznake protektorata međunarodne zajednice u BiH, što je posljedica nesposobnosti aktuelnih vlasti da samostalno rješevaju najvažnije probleme države BiH. Iako Visoki predstavnik odbija svaku pomisao o protektoratu, on donosi rigorozne i važne odluke koje su izvan volje aktuelnih političkih struktura u zemlji. Po mišljenju članova KRUGA 99 hapšenje ratnih zločinaca veoma je važan preduvjet za povratak izbjeglica i raseljenih lica svojim kućama, ali dinamika tih hapšenja još uvijek usporava taj proces. Jedan od važnih zaključaka sa ove sesije jeste da se KRUG 99 na svaki način, a naročito putem medija, založi za izmjenu postojećeg izbornog zakona, kako bi na sljedećim septembarskim izborima narod u BiH zaista mogao izabrati nove ličnosti, sposobne da zemlju povedu na put integracije i punog prosperiteta.

18.1.1998
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 18. januara 1998. godine članovi naše asocijacije vodili su raspravu o strategiji razvoja Kantona Sarajevo. Uvodničari su bili član KRUGA 99 prof. dr Boris TIHI i prof. Jasmina OSMANKOVIĆ, pomoćnik direktora Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

11.1.1998
Prva redovna sesija KRUGA 99 u 1998. godini održana je 11. januara 1998. godine i u cjelini je bila posvećena raspravi o programu rada u narednom periodu. Na osnovu iznesenih sugestija brojnih članova naše asocijacije Predsjedništvo KRUGA 99 pripremiće plan i program aktivnosti koji će i dalje promovirati ideje koje doprinose jačanju demokratije i civilnog društva u BiH i obnovi međusobnog povjerenja među ljudima. Posebno je istaknuta potreba da KRUG 99 u svojoj budućoj aktivnosti mnogo više pažnje posveti mladima, kao i problemima žena. Na ovoj sjednici primljeni su novi članovi KRUGA 99 – prof. Milivoje JEFTIĆ (iz Sarajeva), prof. dr Slavo KUKIĆ (iz Mostara) i prof. dr Mustafa OMANOVIĆ (iz Zenice).

1999

19.12.1999
Održana je redovna sesija KRUGA 99. Tema rasprave bila je “Bosna i Hercegovina nakon izbora u Hrvatskoj”, a gost na javnoj tribini bio je prof. dr Ivo KOMŠIĆ.

12.12.1999
Javna debata o Zakonu o radu održana je na redovnoj sesiji KRUGA 99. Uvodne teze i komentare najvažnijih odredaba ovog zakona dao je član KRUGA 99 prof. dr Mehmed DEKOVIĆ.

28.11.1999
Ambasador Savezne Republike Njemačke NJ./E. Hans Jochen PETERS bio je gost na redovnoj sesiji KRUGA 99. Vođen je razgovor o temi “Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu – neka historijska i aktuelna razmišljanja”. Ambasador Peters izjavio je da je projekat Pakta stabilnosti “najznačajniji poduhvat preventivne diplomatije”.

21.11.1999
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 vođen je razgovor o projektu “Evropske studije”, koji u okviru TEMPUS programa organizuje Univerzitet u Sarajevu, u saradnji sa London School of Economics i Univerzitetom u Bologni. Razgovor su vodili prof. dr Zdravko GREBO i prof. dr Boris TIHI. Ovaj okrugli sto organizovan je uz pomoć Fondacije Heinrich Böll – Regionalnog ureda u Sarajevu.

14.11.1999
Održana je redovna sesija KRUGA 99, na kojoj se vodio razgovor o temi “Proizvodnja – uvjet samoodržive ekonomije”. U radu ovog okruglog stola učestvovali su istaknuti i uspješni privrednici – Imšir IMŠIROVIĆ (Tuzla), Tomislav GRIZELJ (Sarajevo), Faruk ŠIRBEGOVIĆ (Gračanica) i Stojan DARE (Ljubljana). Nakon završetka javne debate KRUG 99 objavio je i posebnu Izjavu za javnost.

7.11.1999
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 vođena je rasprava o Nacrtu izbornog zakona u BiH. Uvodna izlaganja imali su prof. dr Neđo MILIĆEVIĆ i Srđan DIZDAREVIĆ, članovi KRUGA 99, koji su također bili i članovi Radne grupe koja je izradila prednacrt ovog dokumenta. “Javna rasprava o Nacrtu izbornog zakona je idealna prilika da se u tolerantnoj atmosferi sa puno sluha za drugačije argumente pokušaju pronaći najbolja rješenja.” – istakao je Neđo MILIĆEVIĆ u zaključku svog izlaganja. Međutim, Nacrt izbornog zakona više mjeseci u javnosti BiH izazivao je žučne polemike, osporavanja i odbijanja, a ni u parlamentarnoj proceduri ni u prva tri mjeseca 2000. godine nije dobio “zeleno svjetlo”, iako je usvajanje tog zakona jedan od glavnih uvjeta za pristup BiH evropskim asocijacijama. Povodom Nacrta Izbornog zakona KRUG 99 objavio je i posebnu Izjavu za javnost.

31.10.1999
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 gost je bio Peremijer Vlade Kantona Sarajevo Beriz BELKIĆ. Razgovaralo se o različitim aspektima aktuelne situacije u Gradu i kantonu Sarajevo, te o planovima razvoja do 2015. godine.

24.10.1999
Na redovnoj sesiji Kruga 99 o temeljima turske demokratije govorio je prof. Metin ATAMAN, predstavnik Anadolske fondacije za razvoj iz Turske. Tema sesije bila je “Demokratizacija, modernizacija i sekularizam”.

17.10.1999
Istaknuti Istoričar iz Londona Džasper RIDLI (Jasper RIDLEY) bio je gost na sesiji KRUGA 99. On je govorio o temi “Balkanski nacionalizmi i intelektualci”. Sesiju su zajednički organizovali Asocijacija nezavisnih intelektualaca KRUG 99 i PEN CENTAR BiH, uz pomoć FONDACIJE HEINRICH BÖLL, regionalnog ureda u Sarajevu.

10.10.1999
U povodu 4. oktobra – Međunarodnog dana djeteta i Dječije nedjelje u Federaciji BiH – KRUG 99 održao je redovnu sesiju posvećenu temi: “Kršenje prava djeteta”. U raspravi je učestvovao veliki broj istaknutih ličnosti i predstavnika organizacija koje se bave pitanjima djece – mr Enver LIHIĆ; Prof. dr Adila PAŠIĆ-KRESO; Gertruda MUNITIĆ, predsjednica NGO “Naša djeca”; Zehra SALMAN, gen. sekretar NGO “Naša djeca”; Jasminka KOSOVIĆ, sudija Općinskog suda II (za maloljetnike); prof. Zehra HUBIJAR, dekan Pedagoške akademije u Sarajevu; prof. Safet SMAJKIĆ, Zdravko ŠURLAN, gen. sekretar Internacionalne lige hum,anista, Jan KULENOVIĆ, Nina KISIĆ i Amar PRAŠOVIĆ, članovi Kreativnog omladinskog kluba SAY YES, te brojni članovi KRUGA 99. I ovaj razgovor organizovan je u saradnji sa Fondacijom HEINRICH BÖLL, regionalnim uredom u Sarajevu.

3.10.1999
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 tema rasprave bila je “BiH i međunarodna zajednica”. Razgovor su vodili Senka NOŽICA, Zija DIZDAREVIĆ, prof. dr Zoran PAJIĆ i prof. dr Žarko PAPIĆ. Razgovor je organizovan u saradnji sa FONDACIJOM HEINRICH BÖLL – Regionalnim uredom u Sarajevu, koji vodi g-đa Azra DŽAJIĆ.

26.9.1999
Na redovnoj sesiji Kruga 99 gosti su bili predstavnici Američkog instituta za mir – William STUEBNER, Joseph KLAITS i Daniel SERVER. Razgovaralo se, između ostaloga, o inicijativi za osnivanje Komisije za istinu i pomirenje u BiH.

26.9.1999
Još jednom je Pakt za stabilnost bio predmet rasprave članova KRUGA 99. Na redovnoj sesiji održanoj 26. septembra/rujna 1999. godine gosti su bili članovi delegacije Instituta za mir SAD-a: Daniel SERWER, novoimenovani Direktor Inicijative za Balkan; Joseph KLAITS, direktor Programa za dodjelu stipendija za naučne radove i William STUEBNER, savjetnik u Programu vladavine prava. Oni su učestvovali u raspravi o temi “Budućnost regiona u svjetlu Pakta za stabilnost”. Jedno od centralnih pitanja bilo je i osnivanje Komisije za istinu i pomirenje u BiH, o čemu se već duže vrijeme vode diskusije, ali zbog mnogobrojnih otpora formiranje ove komisije još uvijek je potpuno neizvjesno.

19.9.1999
Gost redovne sesije KRUGA 99, održane 19. septembra/rujna 1999. godine, bio je istaknuti sociolog i profesor političke sociologije na Univerzitetu Grada New Yorka prof. dr Bogdan DENIĆ. On je govorio o temi “Demokratski pluralizam, etnička tolerancija i mir u regionu Balkana”. U širem kontekstu čitave rasprave, koja je uslijedila nakon izlaganja prof. dra Bogdana DENIĆA, bili su, zapravo, ciljevi demokratske inicijative u zemljama bivše Jugoslavije i regionu Balkana. Gostovanje i boravak u Sarajevu ovog istaknutog intelektualca, jednog od presjednika Demokratske socijalističke stranke SAD-a i uticajne ličnosti Socijalističke internacionale, a posebno njegovo izlaganje na sesiji KRUGA 99, izazvalo je živo interesovanje šire javnosti i brojnih medija, pa je tokom boravka u Sarajevu prof. dr Bogdan DENIĆ dao niz intervjua i izjava, te imao niz susreta sa svojim brojnim prijateljima i poštovaocima. Organizaciju ove sesije pomogla je Fondacija HEINRICH BÖLL-Regionalni ured u Sarajevu.

12.9.1999
Na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj u nedjelju, 12. septembra /rujna 1999. godine, razgovaralo se o temi Da li (i čiji?) intelektualci šute? Uvodničar je bio akademik prof. dr Muhamed FILIPOVIĆ. U veoma zanimljivoj raspravi, koja je izazvala i izuzetnu pažnju sarajevskih medija, učestvovao je veći broj članova KRUGA 99 i prisutnih gostiju. Na početku ove sesije promovisan je najnoviji broj naše Revije slobodne misli “99”.

4.7.1999
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, koja je održana u nedjelju, 4. jula/srpnja 1999. godine, bila je posvećena raspravi o Nacrtu Pakta stabilnosti, dokumentu koji je bio objavljen uoči samita šefova država i vlada sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, Rusije i Evropske unije. Samit je, kao što je poznato, sa izvanrednim organizacijskim i političkim uspjehom, održan u Sarajevu 30. jula/srpnja 1999 godine. Uvodničari za ovu debatu bili su članovi KRUGA 99: prof. dr Vlatko DOLEČEK, Miloš TRIFKOVIĆ, Neven KAZAZOVIĆ i Ante DOMAZET. U veoma iscrpnoj i dinamičnoj raspravi, u kojoj je učestvovao veliki broj članova KRUGA 99, jednodušno je podržan Nacrt Pakta o stabilnosti. Ukazano je na veliki dugoročni značaj u procesu stabilizacije i svestrane obnove zemalja u regionu, ali je naglašeno da Pakt o stabilnosti nije nikakva nagrada aktuelnim političkim elitama na vlasti, nego, naprotiv, izraz povjerenja u narode zemalja regiona i želje da im se pomogne u što bržem ekonomskom prosperitetu i stvaranju demokratskog ambijenta u svojim zemljama. Raspravi je kao gost prisustvovao i gospodin Stojan RUMENOVSKI, Ambasador Republike Makedonije u BiH. KRUG 99 objavio je i posebnu Izjavu povodom održavanja samita Pakta o stabilnosti u Sarajevu. Taj dokument objavljujemo u cjelini u ovom broju naše Revije slobodne misli “99”.

27.6.1999
Prvi izvještaj o humanom razvoju BiH koji su izradile organizacije UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj) i IBHI (Nezavisni biro za humanitarna pitanja) bio je tema rasprave na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, koja je održana u nedjelju, 27. juna/lipnja 1999. godine. Gosti KRUGA 99 bili su gospoda Henrik KOLSTRUP, v.d. predstavnika u BiH UNDP-a i Zia RIZVI, generalni direktor IBHI-ja. Moderator razgovor bio je rezidentni direktor IBHI-ja za BiH i član KRUGA 99 Žarko PAPIĆ. U izradi ovog dokumenta učestvovao je veći broj domaćih istražitelja i eksperata za razne oblasti razvoja iz oba entiteta BiH.

20.6.1999
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nj.E. Richard Dole KAUZLARICH bio je gost na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, održanoj u nedjelju, 20. juna/lipnja 1999. godine. Njegov susret sa članovima KRUGA 99 izazvao je veliko interesovanje javnosti i medija. Iako je dogovorena okvirna tema razgovora implementacija Daytonskog mirovnog sporazuma, ambasador R.D. KAUZLARICH priredio je veliko iznenađenje kada je objavio da je za svoje izlaganje izabrao temu “KORUPCIJA, ETIKA I CIVILNO DRUŠTVO”. Njegovo izlaganje pobudilo je živu diskusiju članova KRUGA 99 i kasnije izazvalo brojne pozitivne reakcije u javnosti i medijima. Zbog aktuelnosti teme i izuzetno jasnih i energičnih stavova koje je izrekao, a uz njegovu dozvolu i autorizaciju, u ovom broju naše revije objavljujemo u cjelini izlaganje ambasadora R.D KAUZLARICHA.

13.6.1999
U povodu otvaranja i službenog početka djelovanja Regionalnog ureda Fondacije Heinrich Böll Stiftung u Sarajevu su boravile ugledne ličnosti iz Savezne Republike Njemačke – gđa Marieluise BECK, član Saveza 90/Zeleni i zastupnica stranaca u Njemačkom parlamentu; gosp. Ralf FÜCKS, član Saveza 90/Zeleni i član Uprave Fondacije i gđa Petra STREFT, član Saveza 90/Zeleni i član Uprave Fondacije. Po vlastitoj želji oni su bili gosti na redovnoj javnoj sesiji KRUGA 99, održanoj u nedjelju, 13. juna/lipnja 1999. godine, kada je vođena rasprava o temi “CIVILNO DRUŠTVO I STABILNOST U REGIONU”.

6.6.1999
Na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj u nedjelju, 6. juna/lipnja 1999. godine, tema rasprave bila je “IDEOLOGIJA I KULTURA”. Svojim uvodnim izlaganjem raspravu je otvorio Sead FETAHAGIĆ, a posebno inspirativan bio je prilog akademika prof. dra Muhameda FILIPOVIĆA, koji iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati raspravi, ali je svoj prilog dostavio u pismenoj formi. Taj autorizovani tekst objavljujemo u ovom broju naše revije.

30.5.1999
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, koja je održana u nedjelju, 30. maja/svibnja 1999. godine, bila je posvećena temi zaštite okoliša i kvalitetu življenja. Raspravu su moderirali prof. dr Dubravka ŠOLJAN, akademik prof. dr Ljubomir BERBEROVIĆ, prof. dr Aleksandar KOVAČEVIĆ i Nijaz ABADŽIĆ.

23.5.1999
Hoće li i može li Sarajevo ponovo biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2010. godine? O ovoj inicijativi raspravljano je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, održanoj u nedjelju, 23.maja/svibnja 1999. godine. Gost KRUGA 99 bio je predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Bogić BOGIĆEVIĆ. U raspravi, u kojoj je učestvovao veliki broj članova KRUGA 99 i pozvanih gostiju, dominirali su ekonomski, politički i sigurnosni aspekti organizacije ovako značajne manifestacije, s kakvom Sarajevo ima dragocjeno veliko i veoma pozitivno iskustvo iz ZOI 84, ali s kakvom bi se 2010. godine suočio u potpuno novim, drukčijim okolnostima za sada sasvim nepredvidivim okolnostima. Prevladalo je uvjerenje učesnika ovog razgovora da bi organizacija novih Zimskih olimpijskih igara za Sarajevo bio veliki ekonomski i kulturni izazov, za koji bi i same pripreme mogle podstaknuti mnoge razvojne inicijative, presudne za budućnost BiH. Na istoj sjednici za nove članove Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 primljeni su: Esad BAJTAL, Ibrahim Braco ?IKIĆ, Milica KAJEVIĆ, Mirjana MICEVSKA, Jadranka MILIĆEVIĆ, Radmila SEKULIĆ i Memnuna Nuna ZVIZDIĆ.

16.5.1999
Predsjednik Upravnog odbora za implementaciju “Sarajevske deklaracije” Mirza HAJRIĆ bio je gost na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj u nedjelju 16.maja/svibnja 1999. godine. Raspravljalo se o dosadašnjim rezultatima povratka izbjeglih i raseljenih lica u BiH, a posebno u glavni grad Sarajevo. Tema je pobudila živo interesovanje članova KRUGA 99 i velikog broja prisutnih gostiju, a i sarajevski elektronski i štampani mediji su ovoj raspravi posvetili izuzetno velik prostor. Na posebno odobravanje prisutnih naišlo je izlaganje akademika Envera REDŽIĆA.

9.5.1999
Na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj u nedjelju, 9.maja/svibnja 1999. godine, raspravljalo se o temi “VJERONAUKA U ŠKOLAMA – DA ILI NE? Moderatori rasprave bili su prof. dr Ivo CVITKOVIĆ, prof. dr fra Luka MARKEŠIĆ i prof. Muhamed GANIBEGOVIĆ, a u raspravi je učestvovao veliki broj članova KRUGA 99 i gostiju. U ovom broju naše Revije slobodne misli “99” objavljujemo neka najzanimljivija autorizovana izlaganja sa ovog skupa.

25.4.1999
Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, održanoj u nedjelju, 25. aprila/travnja 1999. godine, vođena je rasprava o temi “DRŽAVA I NACIJA”, u kojoj je učestvovao veliki broj članova KRUGA 99 i više istaknutih naučnih javnih ličnosti, kao i predstavnika nekih institucija, nevladinih organizacija i udruženja građana. Moderator razgovora bio je prof. dr Franjo KOŽUL, član KRUGA 99.

18.4.1999
Novi direktor ugledne Međunarodne krizne grupe (ICG) gospodin Bryan HOPKINSON bio je gost Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 u nedjelju, 18. aprila/travnja 1999. godine. Razgovaralo se o najaktuelnijim aspektima krize na Kosovu, kao i o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini. ICG je svoje osnovne originalne ideje o ovom procesu razradio u svom novom, veoma zanimljivom dokumentu, u čijem temelju je sintagma “promjena šablona”, iz čega se naslućuje da je riječ o stavovima koji zastupaju radikalne promjene izbornog sistema u BiH.

11.4.1999
Generalni direktor Nezavisne komisije za medije (IMC) gospodin Krister THELIN, sa saradnicima, bio je gost na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 održanoj u nedjelju, 11. aprila/travnja 1999. godine. Razgovaralo se o temi “SAMOREGULACIJA ŠTAMPANIH MEDIJA I POJAM NEZAVISNOSTI MEDIJA”. Gospodin Thelin je tom prilikom članove KRUGA 99 upoznao sa mandatom Nezavisne komisije za medije i aktivnostima koje ona vodi u procesu odobravanja dozvola za rad postojećim bosanskohercegovačkim elektronskim i štampanim medijima.

4.4.1999
Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, održanoj u nedjelju 4. aprila/travnja 1999. godine, vođena je rasprava o temi “NACIONALIZAM I RAT – AKTUELNA ZBIVANJA U SR JUGOSLAVIJI”. Gost KRUGA 99 bio je dr Slobodan INIĆ, politički sociolog iz Beograda, koji je upravo tih dana izbjegao iz SR Jugoslavije, zbog prijetnji od strane režima Slobodana Miloševića. Kao vrstan znalac prilika u svojoj zemlji i kao jedan od najistaknutijih opozicionara režimu Slobodana Miloševića, dr Slobodan INIĆ izložio je svoje izuzetno originalne poglede o situaciji u SR Jugoslaviji, koji su naišli na nepodijeljeno odobravanje prisutnih, nakon čega se razvila živa diskusija, u kojoj je učestvovao veliki broj članova KRUGA 99 i mnogih gostiju.

14.3.1999
Na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj 14. marta /ožujka 1999. godine, raspravljalo se o temi zaštite kulturnog nasljeđa u BiH. Neposredan povod za raspravu bila je upravo objavljena knjiga člana KRUGA 99 arhitekte Borislava SPASOJEVIĆA “ARHITEKTURA STAMBENIH PALAČA AUSTROUGARSKOG PERIODA U SARAJEVU”, koju je objavila Izdavačka kuća “RABIC”. Promotori knjige, o kojoj je tokom razgovora rečeno mnogo pohvalnih riječi, bili su arhitekta akademik Ivan ŠTRAUS, akademik prof. dr Vladimir PREMEC i arhitekta Lidumil Braco ALIKALFIĆ.

21.2.1999
Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 na svojoj redovnoj javnoj tribini, održanoj u nedjelju, 21. februara/veljače 1999. godine, vodili su veoma živu debatu o novom izbornom zakonu. U debati je kao gost učestvovao i ambsador Robert L. BARRY, šef Misije O.S.C.E. – a za BiH, sa svojim saradnicima. Tom prilikom ambasador BARRY istakao je stav da su bez javne debate u cijeloj Bosni i Hercegovini o stalnom izbornom zakonu šanse za njegovo usvajanje minimalne. Šef Misije O.S.C.E.-a takođe je podržao aktivnost KRUGA 99 i njegovu namjeru da učestvuje u toj javnoj debati sa svojim vlastitim programima.

14.2.1999
I sljedeća sesija KRUGA 99, održana u nedjelju 14. februara/veljače 1999. godine, takođe je bila posvećena medijima. Ovaj put razgovaralo se o temi:”ISKUŠENJA NEZAVISNIH (ŠTAMPANIH) MEDIJA”. Uvodne teze izložio je Senad PEĆANIN, glavni i odgovorni urednik nedjeljnika “BH DANI”. I neke njegove teze, kao i teze nekolicine učesnika u raspravi kasnije su izazvali žustru javnu polemiku u sarajevskim medijima, a posebno oštro reagovao je urednik sarajevskog “OSLOBOĐENJA” Mirko ŠAGOLJ, budući da je baš ovaj list bio posebno istican u kontekstu razgovora o nezavisnosti medija.

7.2.1999
Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, koja je održana u nedjelju, 7. februara/veljače 1999. godine tema debate bila je posvećena reorganizaciji RTV BiH. Inicijalne teze za razgovor dali su predsjednik Privremenog upravnog odbora Anto DOMAZET, inače član KRUGA 99, i generalni direktor RTV BiH Mirsad PURIVATRA. U veoma živoj i polemičkoj debati učestvovao je veliki broj članova KRUGA 99.

31.1.1999
Na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj u nedjelju, 31. januara /siječnja 1999. godiine, u raspravi o temi “ULOGA SVJETSKE BANKE U PRESTRUKTURIRANJU PRIVREDE I PROCESU PRIVATIZACIJE U BiH” učestvovao je gospodin Saumya MITRA, dosadašnji generalni direktor ove međunarodne institucije u našoj zemlji, sa svojim saradnicima.

17.1.1999
Peta redovna skupština Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 održana je 17. januara /siječnja 1999. godine u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. U radu skupštine učestvovao je veliki broj članova, prijatelja i istaknutih ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, kao i predstavnici nekih nevladinih organizacija, s kojima KRUG 99 već duže vrijeme uspješno sarađuje. U prošlom broju naše Revije slobodne misli “99” objavili smo imena članova KRUGA 99 koji su na Skupštini izabrani u nove organe upravljanja – Predsjedništvo, Nadzorni odbor i Redakciju Revije slobodne misli “99”. Za predsjednika Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 ponovo je jednoglasno izabran prof. dr Vlatko DOLEČEK. Za potpredsjednike Predsjedništva izabrani su akademik Izet SARAJLIĆ, prof. dr Neđo MILIĆEVIĆ i Jakob FINCI, Izvršni direktor Fonda Otvoreno društvo BiH. Za članove Predsjedništva izabrani su: Lidumil-Braco ALIKALFIĆ, Jovan DIVJAK, Faik DIZDAREVIĆ, Sead FETAHAGIĆ, Jakob FINCI, Zlata KURT, Mirjana MALIĆ, Božidar MATIĆ, Predrag MATVEJEVIĆ, Neđo MILIĆEVIĆ, Senka NOŽICA, Zoran PAJIĆ, Izet SARAJLIĆ, Faruk SELESKOVIĆ Novi članovi Nadzornog odbora su prof. dr Smilja MUČIBABIĆ, general Džemil ŠARAC i akademik Enver REDŽIĆ. Prof. dr Hidajet REPOVAC ponovo je imenovan za glavnog i odgovornog urednika Revije slobodne misli “99”, a novi članovi redakcije su: Ljubomir BERBEROVIĆ, Bato ČENGIĆ, Zlatko DIZDAREVIĆ, Željko IVANKOVIĆ, Neven KAZAZOVIĆ, Toni MARAINI, Tatjana NEIDHARDT, Hidajet REPOVAC, Izet SARAJLIĆ, Gančo SAVOV Gajo, SEKULIĆ, Petar SKERT, Slavko ŠANTIĆ. Predsjedništvo je za novog sekretara Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 imenovalo novinara i književnika Slavka ŠANTIĆA. U okviru izdavačke djelatnosti KRUGA 99 pripremljena je i posebna brošura, u kojoj su objavljeni svi dokumenti usvojeni na 5. godišnjoj skupštini – izvještaji, prijedlozi za dalju aktivnost i novi statut naše asocijacije.

10.1.1999
Nakon novogodišnjih praznika članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 započeli su novu fazu svoje djelatnosti. Već u prvim danima januara privedene su kraju pripreme za održavanje 5. redovne skupštine KRUGA 99, koja je već ranije bila zakazana za 17. januar/siječanj 1999. godine. Svoj završni pripremni sastanak pred skupštinu članovi KRUGA 99 održali su u nedjelju, 10. januara /siječnja 1999. godine. Sastanak je imao karakter internih rasprava, konsultacija i dogovora o nacrtima izvještaja o radu u proteklom periodu, kao i o nacrtima programa za djelatnost Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 u narednom periodu…

2000

17.12.2000
Posljednju javnu sesiju u 2000. godini KRUG 99 održao je 17. 12. 2000. godine. Razgovor je bio posvećen temi “HAŠKI TRIBUNAL – USLOV ZA STABILNOST U REGIONU”. Uvodno izlaganje izložila je gospođa Edina REŠIDOVIĆ, advokat iz Sarajeva, a gost je bio i gospodin Anto NOBILO, poznati advokat iz Zagreba.Na ovoj sjednici za nove članove KRUGA 99 primljeni su: dr Svetlana BROZ, prof. dr Mustafa ĐEMIDŽIĆ, prof. dr Greta FERUŠIĆ, prof. dr Muhamed HAMIDOVIĆ, prof. dr Nikola KOVAČ i prof. dr Miodrag ŽIVANOVIĆ.

10.12.2000
Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembar – KRUG 99 obilježio je posebnom sesijom na kojoj je gost bio gospodin Frank ORTON, Ombudsmen za ljudska prava u BiH.Na ovoj sesiji KRUGA 99 obavljena je i promocija magazina za kulturu i kritiku vremena “VIZIJA”, koji su predstavili direktor Benedikt STUMPF i urednici Nenad VELIČKOVIĆ i Faruk LONČAREVIĆ.

3.12.2000
Iako do trenutka održavanja ove sesije KRUGA 99 (03. 12. 2000. godine) još nije bila, na temelju izbornih rezultata, konstituisana nova vlast u BiH, raspravu na sesiji posvetili smo izazovnoj temi “NAŠA OČEKIVANJA OD NOVE BiH VLASTI”, a uvodne teze za razgovor izložio je predsjednik KRUGA 99 prof. dr Vlatko DOLEČEK.Ovom raspravom KRUG 99 započeo je proces svog permanentnog učešća u javnom, građanskom promatranju realizacije izbornih obećanja, za koja moraju biti odgovorni iazbrani predstavnici i nosioci buduće izvršne vlasti na svim nivoima u BiH.

19.11.2000
Tema redovne sesije KRUGA 99 održane 19. 11. 2000. godine bila je “ATAK NA JEVREJE JE ATAK NA BiH”. Neposredan povod za razgovor o ovoj temi bilo je vandalsko rušenje brojnih nadgrobnih spomenika na starom Jevrejskom groblju na Vracama, za koje su nadležni policijski organi otkrili da su počinioci maloljetna djeca. Razgovor na sesiji KRUGA 99 nije se mogao zadovoljiti tom ciničnom konstatacijom, već je aktuelizirao širi kontekst ovog događaja – je li, zapravo, riječ o novom uskrsnuću fašizma i antisemitizma u našoj sredini, tog pogubnog duha naše epohe?Uvodne teze za razgovor izložio je Jakob FINCI, Predsjednik jevrejske zajednice u BiH i potpredsjednik KRUGA 99. Povodom ovog događaja KRUG 99 objavio je i posebnu izjavu.

12.11.2000
I drugi visoki dužnosnik međunarodne zajednice u BiH, Ambasador Robert L. BARRY, Šef Misije OSCE u BiH, bio je gost na javnoj sesiji KRUGA 99, u nedjelju 12. 11. 2000. godine, dan nakon održanih općih izbora u našoj zemlji. On je govorio o temi “ŠTA MEĐUNARODNA ZAJEDNICA OČEKUJE OD NOVOIZABRANIH VLASTI U BiH”. Uprkos velikom očekivanju učesnika sesije i javnosti uopće, Ambasador Robert BARRY nije mogao iznenaditi nikakvim neočekivanim podacima o rezultatima izbora. Kao što se zna, na konačne rezultate izbora čekalo se dugo i oni za mnoge predstavljaju veliko razočarenje.

2.11.2000
Na vanrednoj sesiji KRUGA 99 održanoj 02. 11. 2000. godine u sali Gradske uprave, gost je bio Ambasador Wolfgang PETRITSCH, Visoki predstavnik u BiH. On je, sedmicu dana uoči općih izbora u BiH, govorio o temi “ULOGA I ODGOVORNOST GRAĐANA U IZBORNOM PROCESU”.

29.10.2000
Još jedna sesija KRUGA 99 izazvala je veliku pažnju javnosti. Naime, na sesiji održanoj 29. 10. 2000. godine gosti KRUGA 99 bili su prof. dr Mirjana MIOČINOVIĆ, prof. dr Obrad SAVIĆ, književnik Filip DAVID (iz Beograda), književnici Slobodan ŠNAJDER i Sinan GUDŽEVIĆ (iz Zagreba) i književnik Laslo VEGEL (iz Novog Sada). Sa članovima KRUGA 99 i brojnim gostima oni su razgovarali o temi “MORAL INTELEKTUALCA U TOTALITARNIM REŽIMIMA”.

22.10.2000
Istaknuti beogradski novinar Petar LUKOVIĆ, jedan od najoštrijih dugogodišnjih kritičara režima Slobodana Miloševića, bio je gost KRUGA 99 na sesiji održanoj 22. 10. 2000. godine. On je govorio o politiČkim promjenama u SR Jugoslaviji. Njegovo izlaganje pobudilo je veliku pažnju članova KRUGA 99 i brojnih gostiju, kao i predstavnika medija.

15.10.2000
Predsjednik SDP BiH prof. dr Zlatko LAGUMDŽIJA bio je gost na javnoj sesiji KRUGA 99, koja je bila posvećena temi “PERSPEKTIVE SOCIJALDEMOKRATIJE U BiH”.

8.10.2000
Izvještaj UNDP-a (Program Ujedinjenih nacija za razvoj) za 2000. godinu posvećen je humanom razvoju BiH, s naglaskom na problematiku mladih. Izvještaj pruža opći pregled stanja i problema s kojima se suočavaju mladi u BiH. Gost KRUGA 99 na ovoj javnoj sesiji bio je gospodin Henrik KOLSTRUP, rezidentni predstavnik UNDP-a za BiH, a uvodno izlaganje imao je Jan Zlatan KULENOVIĆ, rukovodolac NGO “SAY YES” i koordinator grupe mladih koja je ovaj izvještaj sačinila.

1.10.2000
Redovna sesija KRUGA 99 bila je posvećena temi “RATNI I PORATNI ‘INTELEKTUALNI’ PROFITERI”, za koju je iscrpno i dokumentovano uvodno izlaganje pripremio prof. dr Mustafa OMANOVIĆ. Nakon ove debate pokrenuta je prava lavina javnih reakcija i zahtjeva da se izvrši revizija svih studentskih, magistarskih i doktorskih diploma na univerzitetima BiH stečenih u ratnom i neposrednom poratnom periodu, s obzirom na postojanje mnogih dokaza o brojnim nezakonitostima počinjenim u toj oblasti visokog obrazovanja.

24.9.2000
Istaknuti sociolog, profesor političke sociologije na Univerzitetu u New Yorku, prof. dr Bogdan DENIĆ (inače član KRUGA 99) bio je gost na našoj javnoj sesiji održanoj 24. 09. 2000. godine. On je govorio o temi “ULOGA NEVLADINIH ORGANIZACIJA U POSTAUTORITARNIM REŽIMIMA”. Gostovanje profesora Bogdana DENIĆA i ovaj put izazvalo je veliko interesovanje medija i šire javnosti.

17.9.2000
Početak jesenje sezone Asocijacija nezavisnih intelektualaca KRUG 99 obilježila je veoma zanimljivom raspravom o temi “KAKO GRAD VRATITI GRAĐANIMA”. Gosti javne sesije bili su: prof. dr Muhidin HAMAMDŽIĆ, Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr Mira WINTERHALTER-JADRIĆ, Predsjednica Gradskog vijeća Sarajeva, te dogradonačelnici Sarajeva Gavrilo GRAHOVAC i Gradimir GOJER. Uvodno izlaganje imao je Sead FETAHAGIĆ, član Predsjedništva KRUGA 99. Brojne reakcije u javnosti nakon održavanja ove sesije potvrdile su opravdanost razgovora o konačnom ustrojstvu Sarajeva kao glavnog grada države BiH.

9.7.2000
Zadnja redovna sesija KRUGA 99 pred ljetni raspust bila je jedna od najzanimljivijih i medijski najatraktivnijih, budući da je gost KRUGA 99 bio H/E Thomas MILLER, Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Pred velikim brojem članova KRUGA 99, gostiju i novinara ambasador Thomas MILLER je u veoma srdačnom i za diplomatu neuobičajeno otvorenom razgovoru između ostaloga izložio i svojih deset teza, odnosno deset američkih principa za Bosnu i Hercegovinu. Njegovo izlaganje donosimo u ovom broju naše Revije slobodne misli 99.

1.7.2000
Tema redovne sesije KRUGA 99 bila je “ANTIFAŠIZAM DANAS”. Uvodne teze o različitim aktuelnim aspektima ove teme izložuio je prof. dr Esad ZGODIĆ, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. U raspravi je, pored članova KRUGA 99, učestvovalo i više gostiju, predstavnika različitih organizacija i političkih stranaka. Na ovoj sesiji za novog člana KRUGA 99 primljen je prof. dr William J. FRESH, profesor Ramapo College, New Jersey, U.S.A.

25.6.2000
Tema rasprave na redovnoj sjednici KRUGA 99 bila je “KOMISIJA ZA ISTINU I POMIRENJE U BiH – IDEJA ČIJE JE VRIJEME DOŠLO”. “Oni koji izlaze iz istorije zlostavljanja i masovne traume – bilo da se radi o pojedincima ili društvima – pogrešno su savjetovani da treba da potisnu svoju bolnu prošlost, a ne da se suoče s njom i razriješe je …Ovo je greška koju BiH ne može dozvoliti da se ponovi. Zato je nastojanje da se uspostavi Komisija za istinu i pomirenje (KIP) na nacionalnom nivou u sljedećih nekoliko mjeseci jedan od perspektivnijih izgleda za budućnost u potrazi za trajnim mirom u BiH.” Uvodne teze za ovaj razgovor izložio je Jakob FINCI, član Predsjedništva KRUGA 99 i rukovodilac NGO udruženje građana “ISTINA I POMIRENJE”.

18.6.2000
U saradnji sa nevladinom organizacijom “ŽENE ŽENAMA” održana je redovna sesija KRUGA 99 sa temom “ULOGA I ODGOVORNOST ŽENA U IZBORNOM PROCESU”. Ovo je bio nastavak serije javnih debata koje je KRUG 99 organizovao nekoliko mjeseci u raznim gradovima BiH pod geslom “Govorimo otvoreno”, s ciljem da animira građane, posebno žene i mlade, kako bi se u što većem broju uključili u izborni proces i prihvatili dio vlastite odgovornosti u odnosu na političke i društvene promjene koje mogu pomoći daljoj demokratizaciji društva u BiH. Uvodna izlaganja na ovoj zanimljivoj sesiji imale su Senka NOŽICA, članica KRUGA 99 i PIK-a, Besima MARIĆ, članica GO SDP BiH i prof. dr Zehra DIZDAREVIĆ, ministrica zdravlja Vlade Kantona Sarajevo.Moderator sesije bila je prof. dr Mirjana MALIĆ, članica KRUGA 99.

11.6.2000
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 tema rasprave bila je “LOKALNA SAMOUPRAVA I DEMOKRATIZACIJA DRUŠTVA”. Kao gosti naše Asocijacije u raspravi su učestvovali novoizabrani načelnici sarajevskih općina Centar (Ljubiša MARKOVIĆ), Novi Grad (Damir HADŽIĆ) i Vogošća (Abdulah OVČINA). Uvodne inicijalne napomene o loklanoj samoupravi izložio je prof. dr Mirko PEJANOVIĆ, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

4.6.2000
Istaknuti bugarski političar i publicista Željo ŽELEV, nekadašnji prvi predsjednik Republike Bugarske izabran na demokratskim izborima (1990-1997), bio je gost na redovnoj sesiji KRUGA 99. On je govorio o temi “BUDUĆNOST BALKANA”. Gostovanje Želje ŽELEVA omogućila je Fondacija FRIEDRICH NAUMAN. Istog dana u restoranu Kluba književnika organizovana je večera na kojoj je bio prisutan i ambasador Republike Bugarske u BiH H/E Georgij JURUKOV, te predstavnice FONDACIJE ŽELJO ŽELEV gospođe Rada SHARLANDIJEVA i Violeta KARAIVANOVA. U ime KRUGA 99 na večeri su bili prof. dr Hidajet REPOVAC i Slavko ŠANTIĆ.

27.5.2000
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 vođena je rasprava naslovljena pitanjem “TREBA LI NAM KULTURA?”. Inicijalne teze za razgovor izložio je književnik Sead FETAHAGIĆ, član KRUGA 99. U razgovoru o najaktuelnijim pitanjima kulturnog života u BiH posebno je naglašena marginalizacija kulture i nedostatak koncepta kulturnog razvoja.

14.5.2000
Tema redovne sesije KRUGA 99 naslovljena je pitanjem “MOŽE LI GLOBALIZACIJA SPRIJEČITI ODLIV PAMETI?” Gost na tribini bio je prof. dr William FRECH, profesor na International Business and Marketing Ramapo College, New Jersey, USA, eminentni američki stručnjak i gostujući profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Razgovor je vođen o mogućim perspektivama mladih stručnjaka u BiH, kako bi se zaustavio proces njihovog permanentnog odlaska u inostranstvo i podstakao proces njihovog povratka i zapošljavanja u našoj zemlji, što se smatra jednim od najbitnijih preduvjeta za brži ekonomski oporavak i razvoj BiH.

16.4.2000
Rasprava sa temom “RIZICI SLOBODNOG NOVINARSTVA” obavljena je na redovnoj sesiji KRUGA 99. Uvodno izlaganje imao je novinar Vladimir BILIĆ, član KRUGA 99. Raspravljalo se o ulozi i odgovornosti nezavisnih medija u procesu demokratizacije društva. U veoma živoj raspravi posebno je naglašen visok stepen rizika kojem su nezavisni novinari izloženi u obavljanju svog posla i odbrani profesionalnog i ljudskog digniteta.

9.4.2000
Na redovnoj sesijiKRUGA 99 vođena je javna debata o temi “MISLITI SARAJEVO”. Javna debata organizovana je u čast članova KRUGA 99 – akademika prof. dr Dževada JUZBAŠIĆA i prof. dr Juraja MARTINOVIĆA – dobitnika ovogodišnje Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Namjera je bila da se, povodom 6. aprila – Dana oslobođenja Sarajeva, još jednom aktuelizira rasprava o Sarajevu kao gradu istinske duhovnosti, tradicije, kulture i perspektivne budućnosti. U ovoj raspravi učestvovali su istaknuti arhitekti, povjesničari, arheolozi, muzeolozi i drugi naučni radnici. Uvodno izlaganje imao je arh. Said JAMAKOVIĆ, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a moderator razgovora bio je arh. Lidumil Braco ALIKALFIĆ, član KRUGA 99.

2.4.2000
Visoki predstavnik u BiH ambasador Wolfgang PETRITSCH bio je gost na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj 4. aprila/travnja 2000. godine. Sa članovima KRUGA 99, te mnogobrojnim gostima i predstavnicima medija ambasador W. PETRITSCH razgovarao je o aktuelnim pitanjima provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Izlaganje Visokog predstavnika pobudilo je veoma veliku pažnju domaće javnosti. U izuzetno oštrom i kritičkom tonu ambasador Wolfgang PETRITSCH upozorio je na činjenicu da je međunarodna zajednica veoma zabrinuta zbog načina na koji se provodi privatizacija u BiH, zbog opstrukcja u radu zajedničkih institucija BiH, te mnogih drugih neriješenih pitanja u procesu provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Obraćajući se bosanskohercegovačkim građanima, ambasador Wolfgang PETRITSCH rekao je: “Ne razumijem vaše strpljenje prema ovoj neefikasnosti!”, te naglasio da je od predviđenih četrdeset uvjeta za ulazak u Vijeće Evrope Bosna i Hercegovina ispunila svega sedam, od koji je četiri nametnuo Visoki predstavnik.

26.3.2000
Francuski filozof Etienne BALIBAR bio je gost na redovnoj tribini KRUGA 99. Tema rasprave bila je u znaku jednog mnogoznačnog pitanja: “Zašto je nacionalizma uvijek i rasizam?Gospodin Etienne BALIBAR je profesor na pariskom Univerzitetu Paris X (deset) – Nanterre.Sesija je organizovana u saradnji sa Fondacijom HEINRICH BÖLL-Regionalnim uredom u Sarajevu.

12.3.2000
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 gost je bila gospođa Erica FISCHER, književnica i publicista iz Berlina. Razgovor se vodio o temi “Kakve veze ima rat sa ljubavlju?”, a u živoj i zanimljivoj debati učestvovale su još i ?urđa KNEŽEVIĆ (Zagreb), Svetlana BROZ (Beograd), Memnuna ZVIZDIĆ i Senka NOŽICA, članice KRUGA 99.Ova sesija organizovana je u saradnji sa Fondacijom HEINRICH BÖLL – Regionalnim uredom u Sarajevu.

5.3.2000
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 tema rasprave bila je “Politika, inteligencija i provincija”. Veoma inspirativno i provokativno uvodno izlaganje, nakon kojeg se razvila živa rasprava brojnih članova KRUGA 99 i uglednih gostiju, podnio je član KRUGA 99 magistar Esad BAJTAL.Sesija je održana u saradnji sa Fondacijom HEINRICH BÖLL – Regionalnim uredom u Sarajevu.

27.2.2000
Provincijal Bosne Srebrene fra Petar AN?ELOVIĆ bio je gost na redovnoj tribini KRUGA 99. Izlaganje ovog uglednog vjerskog dužnosnika o temi “RELIGIJA, DRUŠTVO i POLITIKA” izazvalo je veliku pažnju šire javnosti i mnogobrojne komentare u medijima.

20.2.2000
Član KRUGA 99 prof. dr Dubravko LOVRENOVIĆ, govorio je na sesiji KRUGA 99 o jednoj veoma aktuelnoj temi – “KONFESIONALNA TOPOGRAFIJA BOSANSKOG SREDNJOVJEKOVLJA”.KRUG 99 inicirao je ovu raspravu sa željom da se, naučnim argumentima ovog istaknutog poznavaoca bosanske srednjovjekovne povijesne materije, aktueliziraju naučne činjenice i dezavuišu sve učestalija zloupotreba i nacionalpolitilčka instrumentalizacija prošlosti, opdnosno povijesti, tradicije, vjera i kultura naroda na prostoru BiH.

13.2.2000
Gost KRUGA 99 bio je prof. dr Wolfgang BENEDEK predsjednik Worl University Service – WUS (Austria). On je na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj govorio o temi evropskih standarda u visokom obrazovanju, koji su jedan od bitnih preduvjeta za ulazak BiH u evropske i svjetske integracije.

6.2.2000
Predsjednik Vlade Federacije BiH Edhem BIČAKČIĆ govorio je na sesiji KRUGA 99 o temi “Razvoj BiH i evropske integracije”. Njegovo izlaganje, isuviše optimistično i, po ocjenama mnogih članova KRUGA 99, nerealno, smatra se svojevrsnim Bičakčićevim “odgovorom” direktoru Međunarodne krizne grupe (ICG) Jamesu LYONU, nakon njegovog izlaganja održanog na tribini KRUGA 99 održanom – 9.01.2000. godine.

30.1.2000
predsjednik Foruma građana Tuzle i član KRUGA 99 Vehid ŠEHIĆ bio je uvodničar na redovnoj sesiji KRUGA 99. Rasprava je vođena o temi “Kršenje ljudskih prava u BiH”.

23.1.2000
Istaknuti novinar i publicista i dugogodišnji glavni i odgovorni (ujedno i najuspješniji) urednik lista “OSLOBO?ENJE” Kemal KURSPAHIĆ, koji sada uspješnu karijeru nastavlja u SAD-u, boravio je u Sarajevu i bio gost na redovnoj sesiji KRUGA 99. On je govorio o temi “Jedan američki pogled na BiH”, dajući iscrpnu, aktuelnu i preciznu analizu sadašnjeg stava američke administracije i javnosti u odnosu na razvoj političke i društvene situacije u BiH.

9.1.2000
Održana je redovna sesija KRUGA 99, a gost je bio šef Međunarodne krizne grupe (ICG) James LYON. Tema javne debate je bila “2000. godina – prijelomna za budućnost BiH i regiona”. Neke izjave i tvrdnje gospodina Jamesa LYONA odmah zatim izazvale su burnu reakciju u javnosti Federacije BiH, posebno kod čelnih ličnosti vlasti FBiH i vladajuće stranke SDA.

2001

23.12.2001
Posljednja redovna sesija KRUGA 99 održana u ovoj godini bila je posvećena veoma aktuelnoj temi “REFORMA SOCIJALNE POLITIKE PREMA BORCIMA”. Uvodno izlaganje, kao gost KRUGA 99, održala je Suada HADŽOVIĆ, ministrica za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH. Ona je govorila o osnovnim ciljevima donošenja novog Zakona o pitanjima demobilsanih boraca i porodicama poginulih šehida i boraca, čiji je nacrt već duže vrijeme predmet žestokih javnih polemika i osuda. U radu ove sesije aktivno su učestvovali i predstavnici zainteresovanih organizacija i udruženja ove populacije.

9.12.2001
Tema redovne sesije KRUGA 99 bila je “EKOLOGIJA – RAZVOJ, ULAGANJA, INTEGRACIJE”, a uvodno izlaganje održao je prof. dr Sulejman REDŽIĆ, poznati bh. ekološki aktivist i član KRUGA 99. Sesiju je moderirao prof. dr Midhat USČUPLIĆ.

2.12.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 tema rasprave bila je “RELIGIJA I POLITIKA U MEDIJIMA”. Ova sesija, zapravo, bila je dio Međunarodne konferencije koju su organizovali “Transeuropeennes” (Paris), Atelje za filozofiju, društvene znanosti i psihoanalizu” (Sarajevo) i “Nansen Dijalog Centar (Sarajevo), a održana je zajedno sa članovima KRUGA 99 po izričitoj želji brojnih inostranih učesnika. Od članova KRUGA 99 uvodna izlaganja imali su fra Petar ANĐELOVIĆ i Slavko ŠANTIĆ. I ova sesija KRUGA 99 izazvala je oštru negativnu reakciju Rijaseta Islamske zajednice, izrečenu u intervjuu koji je “Oslobođenju” dao mr. Muharem ef. OMERDIĆ, rukovodilac vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ, u kojem je napao teze izrečene na sesiji KRUGA 99, posebno Slavka ŠANTIĆA, ali i sam KRUG 99. Predsjedništvo KRUGA 99 nakon toga je izdalo Saopštenje, koje je objavljeno u novom broju naše Revije slobodne misli, a Slavko ŠANTIĆ je u svoje vlastito ime uputio otvoreno pismo ef. Omerdiću. Kasnije, u medijima je oštro reagovao reis Mustafa ef. CERIĆ, u pomenutoj emisiji “intervju” na NTV Studiju 99. Moderator ove sesije bio je Esad BAJTAL.

25.11.2001
Održana je svečana sesija KRUGA 99 kojom je obilježen 25. Novembar – Dan državnosti BiH. Uvodna izlaganja u povodu ovog državnog praznika, priznatoig samo u jednom dijelu Federacije BiH, ali ne i u cijeloj državi, održali su član KRUGA 99 general Džemil ŠARAC i Sejfudin TOKIĆ, predsjedavajući Doma naroda Skupštine BiH. Moderator sesije bio je Jakob FINCI, predsjednik KRUGA 99.

18.11.2001
Novi predsjednik P.E.N. centra BiH prof. dr Zdenko LEŠIĆ bio je gost na redovnoj sesiji KRUGA 99. On je govorio o temi “P.E.N. BiH IZMEĐU KULTURE i POLITIKE”. Moderator razgovora bio je prof. dr Juraj MARTINOVIĆ.

11.11.2001
Sesija KRUGA 99 bila je posvećena specijalnoj promociji najnovijeg broja naše Revije slobodne misli. U ime Redakcije Revije govorili su Esad BAJTAL, glavni i odgovorni urednik, te urednici Željko IVANKOVIĆ, Vefik HADŽISMAJLOVIĆ i Slavko ŠANTIĆ. Veoma inspirativno i afirmativno govorio je i specijalni gost na ovoj sesiji, istaknuti novinar i publicista Gojko BERIĆ.

4.11.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 prof. dr Dragoljub STOJANOV održao je uvodno izlaganje s temom “BOSNA i HERCEGOVINA, TRANZICIJA i GLOBALIZACIJA”. Neke njegove teze u vezi sa ekonomskim stanjem i perspektivama ekonomskog razvoja BiH, posebno u procesu tranzicije, pobudile su znatne reakcije u krugovima ekonomskih stručnjaka, posebno među onima koji se trenutno nalaze na odgovornim državnim funkcijama.

28.10.2001
Specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN u BiH Žak Pol KLAJN bio je gost na redovnoj sesiji KRUGA 99. On je govorio o dosadašnjim dostignućima Misije UN kojom rukovodi, a naročito je istakao uspjeh u konstituisanju multietničke policije u oba bh. entiteta, te o značajnom uspostavljanju Državne granične službe.

14.10.2001
Poznati srpski i jugoslovenski pisac Vidosav STEVANOVIĆ, koji živi u Parizu kao politički azilant, i koji je jedan od najoštrijih kritičara režima bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana MILOŠEVIĆA, bio je gost KRUGA 99. On je govorio o sadašnjoj političkoj i društvenoj atmosferi u SR Jugoslaviji nakon rušenja Miloševićevog režima, a u povodu svoje knjige “MILOŠEVIĆ – JEDAN EPITAF”. Za susret sa ovim istaknutim piscem među članovima KRUGA 99, građanima Sarajeva i medijima vladalo je veliko interesovanje, pa je ova sesija bila medijski izvanredno popraćena, a izlaganje Vidosava STEVANOVIĆA pobudilo je živ i veoma zanimljiv dijalog. Na ovoj sesiji članovi KRUGA 99 podržali su protest majki Srebrenice u povodu dodjeljivanja Nobelove nagrade za mir Generalnom sekretaru UN Kofi ANANU.

7.10.2001
Održana je redovna sesija KRUGA 99, na kojoj je gost bio Sejfudin TOKIĆ, Predsjedavajući Doma naroda Sakupštine BiH i šef bh. delegacije u Vijeću Evrope. On je govorio o temi “BiH – KORAK BLIŽE KA EVROPI”. Posebno je istakao da je jedan od najvažnijih uvjeta za prijem naše zemlje u VE da se što prije izmijeni postojeći Izborni zakon.

30.9.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 gost je bio Rasim KADIĆ, član Koordinacionog tima za borbu protiv terorizma Vijeća ministara BiH. On je govorio o temi “BiH u kontekstu evropskog i svjetskog terorizma”.

23.9.2001
Istaknuti beogradski književnik i intelektualac Radomir KONSTANTINOVIĆ, inače član KRUGA 99, bio je gost na redovnoj sesiji naše asocijacije. Radomir KONSTANTINOVIĆ je, osim brojnih romana i studija, autor monumentalne i već odavno kultne studije “FILOZOFIJA PALANKE” i danas je neosporno jedan od najbriljantnijih umova ex-jugoslovenske i evropske književnosti i kulture. Bio je i ostao jedan od najenergijičnijih i najuticajnijih kritičara srpskog nacionalizma i Miloševićevog režima. Radomir KONSTANTINOVIĆ je za temu svog razgovora sa brojnim članovima KRUGA 99 i gostima izabrao upravo – govor i razgovor. Njegovo izlaganje sa ove sesije u cjelini objavljujemo u ovom broju naše Revije slobodne misli 99.

16.9.2001
Nakon završene ljetne pauze održana je prva jesenja redovna sesija KRUGA 99. Razgovaralo se o transformaciji elektronskih medija u BuiH, a uvodno izlaganje održao je novinar Vladimir BILIĆ, član KRUGA 99 i direktor vijesti na NTV OBN.

7.7.2001
Održana je redovna sesija KRUGA 99 na kojoj je tema razgovora bila “SREBRENICA – ŠEST GODINA POSLIJE”. Gost i uzvodničar na ovoj sesiji bio je Hakija MEHOLJIĆ, predsjednik UG Srebrenica 99 i predsjednik Regionalnog odbora SDP Donje Podrinje. Jedan od zaključaka ovog razgovora bio je da KRUG 99 uputi pismo savjetu bezbjednosti UN i generalnom sekretaru UN Kofi ANANU sa zahtjevom da se preživjeloj djeci i žrtvama srebreničke tragedije obezbijedi finansijska nadoknada za školovanje i penzije.

1.7.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 tema razgovora bila je “VANJSKA POLITIKA BOSNE i HERCEGOVINE”, o čemu je uvodno izlaganje održao Ibrahim ĐIKIĆ, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i član KRUGA 99.

24.6.2001
Ambasador Republike Bugarske u našoj zemlji H/E Georgij YURUKOV bio je gost na redovnoj sesiji KRUGA 99. Tema njegovog izlaganja bila je “POSTIZBORNA BUGARSKA”. Kao što je poznato, 17. juna u ovoj prijateljskoj zemlji održani su opšti izbori, na kojima je uvjedljivu pobjedu odnijela partija bivšeg bugarskog kralja Nacionalni pokret Simenon II.

17.6.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj pod nazivom “Čaršija – srce Sarajeva”, uvodničar je bio Fehim ŠKALJIĆ, Načelnik Općine Stari Grad. On je govorio o planovima razvoja ove najstarije, najveće i najatraktivnije sarajevske općine. Izvanredno zanimljivo izlaganje načelnika Fehima ŠKALJIĆA članovi KRUGA 99 pozdravili su srdačnim aplauzom. U toku priprema za ovu sesiju načelnika ŠKALJIĆA dva dana ranije posjetili su predsjednik KRUGA 99 Jakob FINCI i sekretar Slavko ŠANTIĆ. U dužem prijateljskom razgovoru načelnik Fehim ŠKALJIĆ veoma pozitivno izrazio se o radu i utjecaju naše asocijacije i izrazio spremnost da na području Općine Stari Grad pronađe adekvatan prostor u kojem će moći biti realizovan naš projekat za otvaranje Kluba-galerije-čitaonice KRUGA 99, u kojem bi se odvijale specijalizovane aktivnosti naše asocijacije (druženja, promocije, izložbe, susreti sa istaknutim ličnostima, literarne večeri i sl.).

10.6.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 koja je održana sa nazivom “Amerikanac u Sarajevu” gost uvodničar bio je prof. dr Keith DOUBT, profesor sociologije Sveučilišta Wittenberg (Springfield, Ohio, USA, autor veoma zapaženih knjiga “Prilog sociologiji shizofrenije: humanističke refleksije” (1996) i “Sociologija poslije Bosne i Kosova: razotkrivajuća pravda” (2000).

3.6.2001
Član kruga 99 prof. dr Miloš TRIFKOVIĆ na redovnoj sesiji naše asocijacije održao je uvodno izlaganje o temi “SUKCESIJA IMOVINE BIVŠE SFRJ”. Prof. dr Miloš TRIFKOVIĆ je šef delegacije BiH na međunarodnim pregovorima koji su vođeni o ovom pitanju.

27.5.2001
Direktor čuvene London School of Economics and Science prof. dr Anthony GIDDENS bio je gost KRUGA 99. Na redovnoj sesiji naše asocijacije održao je uvodno izlaganje o temi “POLITIKA TREĆEG PUTA'”. Prof. dr Anthony GIDDENS autor je čuvenih knjiga “Treći put – obnova socijaldemokratije” i “Treći put i njegovi kritičari”. Smatra se tepretičarem koji je najzaslužniji za popularizaciju teorije i politike tzv. “trećeg puta”, čiji su najznačajniji protagonisti danas istaknuti lideri evropskog socijaldemokratskog pokreta.

20.5.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 uvodno izlaganje održao je prof. dr ANTON JEKAUC. Tema rasprave bila je “TEHNOLOŠKA STRATEGIJA BiH”. Ova sesija, prema ocjeni članova KRUGA 99 i medija, nije bila uspješna, jer se autor uvodnog izlaganja “uglavnom bavio sam sobom”, ne iznoseći ni jedan konkretan prijedlog vezan za odabranu temu.

13.5.2001
Tema rasprave na redovnoj sesiji KRUGA 99 bila je “ULOGA RELIGIJE U DEMOKRATSKIM DRUŠTVIMA”. Veoma zanimljivo uvodno izlaganje održao je fra Petar ANĐELOVIĆ, gvardijan samostana Sv. Ante u Sarajevu, koji je na ovoj sesiji primljen za redovnog člana KRUGA 99. Njegovo izlaganje u cjelini objavljujemo u ovom broju naše Revije slobodne misli 99.

6.5.2001
Uvodno izlaganje na redovnoj sesiji KRUGA 99 održao je član KRUGA 99 Esad BAJTAL. Sesija je održana u povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, ali je tema rasprave ipak naslovljena pitanjem “JE LI FAŠIZAM POBIJEĐEN?” Odgovor svih učesnika u raspravi bio je kategorički odrečan, a brojni elektronski i pisani mediji raspravu su popratili zanimljivim izvještajima i komentarima.

29.4.2001
Povodom godišnjice proboja logoraša iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac na redovnoj sesiji KRUGA 99 raspravljano je o temi “ZLOČIN, KAZNA I …”, a uvodna izlaganja održali su Jakob FINCI i Greta FERUŠIĆ.

22.4.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99, koja je održana u Ovalnoj sali Gradskog vijeća, kao gost učestvovao je istaknuti beogradski sociolog, antropolog i književnik Ivan ČOLOVIĆ. On je govorio o temi “MITOLOGIJA NACIONALIZMA”. Njegovo izlaganje pobudilo je izuzetnu pažnju mnogobrojnih članova KRUGA 99, gostiju i predstavnika medija. U ovom broju naše Revije slobodne misli objavljujemo u cjelini njegovo autorizovano izlaganje.

1.4.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 gost je bio Ambasador Republike Makedonije u BiH H/E Stojan RUMENOVSKI. On je govorio o aktuelnim zbivanjima u Makedoniji.

25.3.2001
Tema redovne sesije KRUGA 99 održane 25. marta/ožujka 2001. godine bila je “NACRT ZAKONA O KLEVETI”. Veoma iscrpno i kvalitetno uvodno izlaganje imala je gospođa Senka NOŽICA, članica KRUGA 99, koja je kao članica Komisije OSCE-a učestvovala u izradi nacrta ovog zakona. U raspravi je uzelo učešća više članova KRUGA 99 i novinara koji su bili posebno zainteresirani za ovu temu, budući da se Nacrt Zakona o kleveti na poseban način odnosi na novinarsku profesiju.

18.3.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 18. marta/ožujka 2001. godine uvodno izlaganje održao je prof. dr Alija BEHMEN, premijer Vlade Federacije BiH, inače dugogodišnji ugledni član KRUGA 99. On je sa članovima naše asocijacije i brojnim gostima razgovarao o temi “ŠTA MOŽE UČINITI NOVA VLADA FEDERACIJE BiH?” I ova sesija KRUGA 99 izazvala je veliko interesovanje naše javnosti, a informacije o ovom razgovoru našle su se na prvim i udarnim rubrikama pisanih medija, te u udarnim emisijama brojnih radio i TV stanica.

11.3.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 11. marta/ožujka 2001. godine tema razgovora bila je posvećena ODLUCI VISOKOG PREDSTAVNIKA PREMA HDZ-u BiH, te o uzrocima donošenja te odluke i njenim posljedicama. Veoma zanimljivo i analitično uvodno izlaganje održao je prof. dr Slavo KUKIĆ, prof. Ekonomskog fakulteta u Mostaru i član KRUGA 99, a kao gost u razgovoru je učestvovala g-đica Alexandra STIGLMAYER, šef Press kancelarije i glavna glasnogovornica OHR-a. Moderator razgovora bio je prof. dr Ante DOMAZET, član Predsjedništva KRUGA 99.

4.3.2001
U prepunoj sali Ekonomskog fakulteta 04. marta/ožujka 2001. godine održana je redovna sesija KRUGA 99, koja je, zapravo, bila JAVNI DIJALOG sa akademikom prof. dr Božidarom MATIĆEM, novoizabranim predsjednikom Ministarskog vijeća BiH. U višesatnom dijalogu sa članovima KRUGA 99 i mnogobrojnim gostima akademik prof. dr Božidar MATIĆ izložio je osnovne pravce društvenog i ekonomskog preobražaja Bosne i Hercegovine, te veoma otvoreno i neusiljeno odgovarao na mnogobrojna postavljena pitanja. Interesovanje građana za ovaj javni dijalog bilo je izuzetno veliko, pa mnogi posjetioci nisu ni uspjeli doći do mjesta, već su ovu sesiju KRUGA 99 popratili pred vratima sale u kojoj se sesija održavala. Mediji su također pokazali veliko interesovanje za susret i razgovor sa akademikom prof. dr Božidarom MATIĆEM. Moderator ovog veoma uspjelopg razgpovora bio je prof. dr Midhat USČUPLIĆ, član Predsjedništva KRUGA 99.

25.2.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj 25. februara/veljače 2001. godine raspravljalo se o temi “MLADI I DROGE”. U raspravi su učestvovali predstavnici različitih organizacija i institucija koje se bave ovom problematikom – pedagozi, psiholozi, ljekari, kriminolozi, policajci, članovi nekih NGO-a i dr. Uvodno izlaganje imala je g-đa Fadila JAŠAREVIĆ, voditelj Projekta “DROGE U SVIJETU”, a moderator razgovora bila je prof. dr Mirjana MALIĆ, potpredsjednica KRUGA 99.

18.2.2001
Šesta izborna skupština Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 održana je 18. februara/veljače 2001. godine u Sarajevu, u prisustvu velikog broja članova KRUGA 99 i gostiju. Dosadašnji predsjednik KRUGA 99 prof. dr Vlatko DOLEČEK podnio je uvodno izlaganje o radu KRUGA 99 u protekle dvije godine. U najnovijem broju Revije slobodne misli 99 objavljen je iscrpan Izvještraj o radu, koji je na Skupštini jednoglasno usvojen, kao i izvještaj o finansijskom poslovanju. Učesnici rasprave bezrezervno su podržali veoma plodnu aktivnost KRUGA 99 u protekle dvije godine i odali najveće priznanje prof. dru Vlatku DOLEČEKU za njegovo dosadašnje šestogodišnje uspješno vođenje KRUGA 99. Na Skupštini je aklamacijom usvojen prijedlog akademika prof. dra Božidara MATIĆA da KRUG 99 kandiduje prof. dr Vlatka DOLEČEKA za ovogodišnju Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. Usvojen je jednoglasno i prijedlog akademika Izeta SARAJLIĆA da KRUG 99 predloži nadležnoj komisiji Skupštine Grada Sarajeva da se jednoj ulici u Sarajevu dodijeli ime pok. prof. dra Miladina ŽIVOTIĆA, poznatog beogradskog univerzitetskog profesora, filozofa i osnivača BEOGRADSKOG KRUGA, čovjeka koji se hrabro i istrajno suprotstavio režimu Slobodana Miloševića, dolazio u Sarajevo i u najtežim ratnim danima, osuđivao agresiju na BiH, hrabrio i pomagao građane Sarajeva i BiH, te organizovao najnaprednije beogradske i srpske intelektualce da se bore za protiv fašizma u sopstvenoj zemlji i demokratizaciju jugoslovenskog društva. Prof. dr MILADIN ŽIVOTIĆ bukvalno je sagorio u svojoj borbi i nije dočekao demokratske promjene za koje su tako istrajno, dosljedno i hrabro zalagao.

11.2.2001
Redovna sesija KRUGA 99 održana 11. februara/veljače 2001. godine bila je posvećena još jednoj veoma aktuelnoj društvenoj temi – Raspravljalo se o SOCIJALNOM STATUSU PENZIONERA. U raspravi su učestvovali predstavnici Saveza penzionera BiH (Enver SARAJLIĆ, predsjednik IO SPBiH), javnih fondova PIO BiH i MIO Mostar, Daniel BESSON, šef Ekonomskog odjela Ureda Visokog predstavnika (OHR), predstavnici vlasti FBiH, te građani-penzioneri i članovi KRUGA 99. U raspravi je došlo dooštrog konfrontiranja stavova predstavnika penzionerskih udruženja i javnih fondova i predstavnika OHR, koji je sa mnogo uvjerljivih argumenata dokazivao opravdanost nametanja tzv. Petritschevog zakona, koji je donesen upravo u interesu jačanja penzionih fondova i poboljšanja socijalnog statusa ove najugroženije populacije u BiH.

4.2.2001
Tema “Nasilje nad djecom” bila je predmet rasprave na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj 04.02.2001. godine. Uvodno izlaganje imao je dr. sci. Mladen MILOSAVLJEVIĆ, a u raspravi je učestvovalo više pozvanih osoba kompetentnih za različite aspekte problematike nasilja nad djecom i dječije delikvencije – Jasmina KOSOVIĆ, sudija Opštinskog suda II, Jagoda SAVIĆ, direktor SOS telefona, Bahra PRIBILOVIĆ, direktor Kantonalnog Centra za socijalnu ztaštitu, prof. dr Ismet DIZDAREVIĆ, predstavnik UG “Naša djeca”, Duško TOMIĆ, generalni sekretar Dječije ambasade “Međaši”, kao i brojni članovi KRUGA 99. U uvodnom izlaganju i živoj raspravi koja je vođena nakon toga izneseni su mnogi užasavajući podaci o problemu nasilja nad djecom u BiH. Opća je konstatacija da je BiH idealno tle za ekspanziju ovog društvenog zla, te navedeni mnogi različiti oblici nasilja nad djecom – od običnog fizičkog i psihičkog maltretiranja u porodici, do seksualnog zlostavljanja , prisiljavanja djece na prostituciju i bukvalne prodaje maloljetnika. Svi učesnici saglasili su se u konstataciji da u biH ne postoji ništa efikasno čime bi se stalo ukraj svakoj vrsti zlostavljanja djece.

28.1.2001
Tema redovne sesije Kruga 99, održane 28.01.2001. godine, bila je “BALKANSKI SINDROM -KOLIKO SMO UGROŽENI?” U raspravi o ovoj veoma aktuelnoj problematici učestvovali su istaknuti eksperti za različite oblasti ispitivanja posljedica upotrebe oružja sa osiromašenim uranom. Rasprava je omogućila da se stekne tačnija i potpunija informacija o tome kakve su biološke, fizičke, medicinske i ekološke utemeljenosti mnogih tvrdnji o vezi između ovog smrtonosnog oružja upotrebljavanog na ovim prostorima i narasle smrtnosti od karcinoma. Uvodna izlaganja u ovoj raspravi imali su: prof. dr Stjepan MARIĆ, profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu, doc. dr Berko ZEČEVIĆ, profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu, dr Fahrudin KULENOVIĆ, direktor Kantonalnog Zavoda za javno zdravstvoi i prof. dr Mustafa OMANOVIĆ, ekologist, član KRUGA 99.

21.1.2001
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 gostovao je prof. dr Zlatko LAGUMDŽIJA, predsjednik SDP BiH i jedan od vodećih lidera ALIJANSE ZA PROMJENE. On je govorio o temi “BOSNA I HERCEGOVINA – VRIJEME PROMJENA”. Njegovo izlaganje i razgovor sa članovima KRUGA 99 izazvao je znatnu pažnju elektronskih i štampanih medija, a NTV STUDIO 99 iste večeri emitovao je čitav tok ove sesije. Ovom prilikom prof. dru Zlatku LAGUMDŽIJI uručen je j primjerak političkog dokumenta KRUGA 99, objavljenog krajem prošle godine u dnevnim listovima “Oslobođenje” i “Dnevni avaz” pod naslovom “ŽELIMO DEMOKRATSKU, MULTINACIONALNU I SEKULARNU BOSNU I HERCEGOVINU”. Također, prof. dr Zlatko LAGUMDŽIJA tokom svog izlaganja predstavio je i program “ALIJANSE ZA PROMJENE”, formuliran u 17 tačaka, koji je u cjelini objavljen u “REVIJI SLOBODNE MISLI 99” (Broj 29-30, 2000.) pod naslovom “MOGUĆA BUDUĆNOST”.

14.1.2001
Održana prva redovna sjednica KRUGA 99 u 2001. godini. Tema je bila – “KRUG 99 – DOSTIGNUĆA, IDEJE, PERSPEKTIVE”. Razgovaralo se o proteklom dvogodišnjem periodu djelatnosti naše asocijacije, u funkciji priprema izborne skupštine zakazane za sredinu februara 2001. godine. Uvodno izlaganje podnio je predsjednik KRUGA 99 prof. dr Vlatko DOLEČEK

2002

15.12.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 rektor Sarajevskog univerziteta prof. dr Boris TIHI govorio je o reformi visokog obrazovanja u BiH, posebno sa aspekta zahtjeva koje međunarodna zajednica postavlja u procesu primjene evropskih i svjetskih standarda u ovoj oblasti.

8.12.2002
Povodom 85. godišnjice rođenja velikog njemačkog pisca Heinricha BÖLLA i 30. godišnjice dodjele Nobelove nagrade za književnost, na redovnoj sesiji KRUGA 99 raspravljano je o temi “Uloga pisca i intelektualca u društvu”. Gost sesije bio je Viktor BÖLL, direktor Arhiva Heinricha BÖLLA u Kölnu, koji je u Sarajevu boravio nekoliko dana, na poziv FONDACIJE HEINRICH BÖLL – Regionalnog ureda u Sarajevu.

1.12.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 o čuvenoj “Sarajevskoj hagadi”, izuzetnom umjetničkom spomeniku jevrejske kulture i velikom kulturnom blagu Sarajeva i svih građana BiH, govorio je Jakob FINCI. Ova sesija KRUGA 99 upriličena je povodom svečanog otvaranja specijalne prostorije u Zemaljskom muzeju, u kojoj će biti, pod posebnim režimom čuvanja, pohranjena “Sarajevska hagada, zajedno sa još nekoliko najvrijednijih eksponata islamske, katoličke i pravoslavne kulture u BiH. O “Sarajevskoj hagadi” u ovom broju naše “Revije slobodne misli 99” posvetili smo posebne likovne i tekstualne priloge.

24.11.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 gosti su bili članovi Nevladine organizacije “TRAG” iz Niša – prof. dr Mirjana KRISTOVIĆ, predsjednica UO, prof. Slavko KRISTOVIĆ, izvršni direktor, Behljulj NASUFI, politolog, i član UO i novinar ReŠad KURTIĆ, član NGO “TRAG”. Oni su kao gosti KRUGA 99 boravili u BiH od 22.-27.11.2002. godine i tokom ove šestodnevne posjete boravili u su Bijeljini, Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Ovo je bila njihova uzvratna posjeta KRUGU 99, a veliku pomoć u realizaciji ove posjete pružili su FONDACIJA HEINRICH BÖLL – Regionalnui ured u Sarajevu, Helsinški odbor za ljudska prava u RS, Forum građana Tuzle, Helsinški komitet za ljudska prava u BiH – Ured u Mostaru, Media plan centar iz Sarajeva i Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo.

10.11.2002
Članovi KRUGA 99 Gradimir GOJER i Sead FETAHAGIĆ bili su uvodničari na redovnoj sesiji naše asocijacije, na kojoj je vođena rasprava o temi “Najezda primitivizma”.

3.11.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 gosti su bili istaknuti beogradski intelektualci Ivan ČOLOVIĆ i Filip DAVID, članovi naše asocijacije. Oni su govorili o temi “Povratak jezika mržnje”, a njihova izlaganja pobudila su veliku pažnju i izuzetno zanimljivu raspravu. Svi sarajevski mediji bili su živo zainteresovani za gostovanje i izlaganja naših prijatelja iz Beograda.

27.10.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održana je promocija novog 37. broja “Revije slobodne misli 99”. Reviju su promovirali urednici Esad BAJTAL, Željko IVANKOVIĆ, Vefik HADŽISMAJLOVIĆ i Slavko ŠANTIĆ.

20.10.2002
Održana je redovna sesija KRUGA 99, na kojoj je tema rasprave bila “Tumačenje i primjena Izbornog zakona BiH”. Inicijalno uvodno izlaganje podnio je Vehid ŠEHIĆ, član Izborne komisije BiH i član KRUGA 99. Iako je, uz njenu saglasnost, kao uvodničar bila najavljena i predsjednica Izborne komisije BiH Lidija KORAĆ, ona iz zdravstvenih razloga (kako je to na sesiji objašnjeno), nije mogla učestvovati u ovoj raspravi.

13.10.2002
Održana je redovna sesija KRUGA 99, na kojoj se raspravljalo o temi “Bosna i Hercegovina nakon izbora”. Autori uvodnih izlaganja bili su istaknuti novinari Hamza BAKŠIĆ, te Gojko BERIĆ i Zoran UDOVIČIĆ. Nakon ove sesije u medijima i široj javnosti nastale su mnoge reakcije, uglavnom pozitivne, izuzev nekih negativnih, koje su plasirane u medijima bliskim nacionalističkim partijama.

29.9.2002
Održana je redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, na kojoj je član KRUGA 99 Srđan DIZDAREVIĆ, direktor Koalicije NGOP-a “Izbori”, govorio o temi “IZBORI U BIH I ULOGA NEVLADINOG SEKTORA”. Na ovoj sesiji usvojena je i “PORUKA KRUGA 99 GRAĐANIMA SARAJEVA I BIH POVODOM PREDSTOJEĆIH IZBORA”. Ovaj dokument objavljujemo u cijelosti u ovom broju naše Revije slobodne misli 99.

22.9.2002
Na redovnoj sesiji Kruga 99 gost je bio Mirza HAJRIĆ, generalni direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA). On je govorio o temi “Strane investicije u BiH – imamo li izbora?”

15.9.2002
Premijer Vlade Federacije BiH i član KRUGA 99 prof. dr Alija BEHMEN bio je uvodničar na prvoj sesiji KRUGA 99 održanoj nakon ljetne pauze. On je svojim kolegama na svojevrstan način “podnio račun” o tome šta je Vlada F BiH kojom on rukovodi učinila u proteklih osamnaest mjeseci svog mandata. Njegovo izlaganje obilovalo je doista impresivnim rezultatima postignutim u “pospremanju katastrofalnog stanja” kojeg je ostavila prethodna vlast, posebno kad je riječ o ekonomskoj i socijalnoj politici, zakonodavstvu i drugim oblastima. Po Behmenovom mišljenju do prosperiteta BiH može se doći samo jedinstvenom vanjskom i odbrambenom politikom, snažnim ekonomskim jačanjem, te jakim državnim institucijama. Članovi KRUGA 99 dali su punu podršku svim dosadašnjim naporima Vlade Federacije BiH, kojom je uspješno rukovodio prof. dr Alija BEHMEN.

30.6.2002
Održana je redovna sesija KRUGA 99, na kojoj je gost bio Enver HADŽIOMERSPAHIĆ, generalni direktor Asocijacije ARSAEVI. On je govorio o temi “ARSAEVI – STRATEGIJA NUKLEUSA”, s posebnim naglascima na tri ključna pravca realizacije ovog velikog međunarodnog kulturnog projekta – a) Kolekcija (proces formiranja kolekcije ARSAEVI u saradnji sa evropskim muzejima savremene umjetnosti; b) Arhitektura (arhitektonski kompkleks ARSAEVI – djelo arhitekata koji su projektovali najznamenitije muzeje u svijetu) i c) Fondovi (svjetska kampanja ARSAEVI – internacionalna kampanja muzeja, gradova i regiona). Ovo je bila posljednja sesija KRUGA 99 pred početak ljetnih odmora.

26.6.2002
Održana je vanredna sjednica Predsjedništva Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, na kojoj je razmotrena molba Jakoba FINCIJA da, zbog odlaska na novu dužnost rukovodioca Agencije za državnu službu (na koju ga je imenovao Visoki predstavnik Wolfgang PETRITSCH), bude razriješen dužnosti predsjednika KRUGA 99. Predsjedništvo je uvažilo molbu i Jakoba FINCIJA razriješilo ove dužnosti, odajući mu priznanje za njegovo dosadašnji angažman. Istovremeno, za vršioca dužnosti predsjednika KRUGA 99 Predsjedništvo je imenovalo prof. dr Mirjanu MALIĆ, dosadašnju potpredsjednicu, koja će ovu dužnost obavljati do naredne redovne skupštine KRUGA 99, planirane za mjesec februar naredne godine. Jakob FINCI i dalje će aktivno sudjelovati u radu Predsjedništva kao član, angažujući se na realizaciji planiranih zadataka KRUGA 99.

23.6.2002
Održana je redovna sesija KRUGA 99 na kojoj je uvodno izlaganje održao Jakob FINCI. On je govorio o temi “NOVA DRŽAVNA SLUŽBA”. Visoki predstavnik u BiH Wolfgang PETRITSCH imenovao je svojom odlukom Jakoba FINCIJA za šefa Agencije za državnu službu. Na ovoj sesiji on je govorio o namjerama i planovima da državnu službu u BiH organizuje po evropskim standardima i izvan utjecaja političkih partija.

16.6.2002
NA redovnoj sesiji KRUGA 99 obilježili smo 16. juni/lipanj kao “EVROPSKI DAN JEVREJSKE KULTURE”. Tom prilikom gost KRUGA 99 bila je gospođa Sonja SAMOKOVLIJA, koja je govorila o tradiciji obilježavanja jevrejskih vjerskih praznika, običajima i kulturnim vrijednostima ove bogate viševjekovne kulture jevrejskog naroda. Ona je, također, učesnike sesije upoznala sa svojim knjigama “DOBAR TEK” (zborka originalnih jevrejskih kulinarskih recepata) i “RJEČNIK DUŠE” (zbirka jevrejskih pojmova). Obje knjige predstavljaju specifičan, zanimljiv i dragocjen prilog otkrivanju i upoznavanju tradicionalnih jevrejskih običaja i kulture.

26.5.2002
NA redovnoj sesiji KRUGA 99 vođena je rasprava o temi “KOME PRIPADAJU KULTURNE INSTITUCIJE OD POSEBNOG ZNAČAJA?”. Inicijalno izlaganje održala je Lidija FEKEŽE, kustos Zemaljskog muzeja i članica KRUGA 99, a u raspravi su učestvovali i predstavnici drugih najviših kulturnih i umjetničkih institucija BiH.

19.5.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održana je promocija najnovijeg 35. broja Revije slobodne misli 99. O sadržaju novog broja našeg časopisa govorili su teatrolog Strajo KRSMANOVIĆ, ministar za kulturu Kantona Sarajevo Gradimir GOJER, te članovi Redakcije Esad BAJTAL, Vefik HADŽISMAJLOVIĆ i Slavko ŠANTIĆ.

12.5.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održana je veoma dinamična rasprava pod naslovom “BOSANSKOHERCEGOVAČKI GRADOVI U BORBI PROTIV DROGE”. Uvodna izlaganja održali su prof. dr Ismet CERIĆ, dr Kasim BRIGIĆ i dr Zlatko ČARDAKLIJA (ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo). Na ovoj sesiji predstavljen je i projekt “Narkomanija” Dokumentarno-obrazovnog programa RTV Federacije BiH, čiji je autor novinar Nađa MEHMEDBAŠIĆ.

21.4.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 gost je bio književnik Miroslav JANČIĆ, koji već više godina živi i radi u Londonu. On je izložio inicijalne teze o temi “BOSANSKOHERCEGOVAČKA KNJIŽEVNA DIJASPORA”. Pored članova KRUGA 99 u zanimljivoj raspravi učestvovalo je i nekoliko bosanskohercegovačkih književnika (napr. Ivica Vanja RORIĆ i Stevan TONTIĆ) koji su duže vrijeme boravili u egzilu i koji su iznijeli vrlo zanimljiva vlastita iskustva iz svog fizičkog i književnog egzila.

14.4.2002
Održana je redovna sesija KRUGA 99, na kojoj je uvodno izlaganje održala advokat Edina REŠIDOVIĆ, članica KRUGA 99. Ona je govorila o temi “HAŠKI TRIBUNAL U DOMAĆIM SUDNICAMA”.

30.3.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 razgovor je bio posvećen temi “Mladi i vlast”. Uvodno izlaganje održao je Jan Zlatan KULENOVIĆ, a raspravu su, kao gosti, intonirali članovi Omladinske informativne agencije (OIA) Aleš INKRET (gost iz Slovenije), Homen BEGOVIĆ, Anel SPAHOVIĆ, Salih MUSIĆ, Samir HALILOVIĆ, Davorin MARINKOVIĆ, Merima ZUKO i drugi. U veoma zanimljivoj raspravi je učestvovalo i više članova KRUGA 99.

24.3.2002
O veoma aktuelnoj temi “USTAVNE PROMJENE U BIH – KAKO?” govorio je predsjednik KRUGA 99 i predsjednik Komisije za ustavna pitanja Parlamenta Federacije BiH Jakob FINCI. Sesiju je moderirala prof. dr Mirjana MALIĆ.

10.3.2002
Povodom 8. Marta – Međunarodnog dana Žena održana je redovna javna sesija KRUGA 99, na kojoj su uvodna izlaganja izložili prof. Milica KAJEVIĆ, prof. dr Mirjana MALIĆ i Besima BORIĆ, ministrica u Vladi Kantona Sarajevo.

24.2.2002
Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH dr Josip VRBOVŠEK bio je gost KRUGA 99 na redovnoj javnoj sesiji, na kojoj se razgovaralo o temi AKTUELNA PITANJA U ODNOSIMA IZMEĐU REPUBLIKE HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE. Razgovor je protekao u vrlo otvorenom i prijateljskom dijalogu i pobudio je veliko interesovanje članova KRUGA 99, brojnih gostiju i predstavnika medija.

17.2.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 vođena je rasprava o temi “RAZVIJANJE NOVIH POLITIKA MEĐUNARODNE POMOĆI – (NE)NAUČENE LEKCIJE U BIH”. Pristupna izlaganja izložili su Senka NOŽICA i prof. dr Žarko PAPIĆ, a izvršena je svojevrsna analiza rezultata rasprave vođene o istoj temi na Međunarodnoj konferenciji održanoj 9. i 10.02.2002. godine u Sarajevu.

10.2.2002
Održana je redovna sesija KRUGA 99, na kojoj je gost bio Ranko KRIVOKAPIĆ, poslanik u Skupštini Crne Gore i predsjednik SDP-a Crne Gore. On je govorio o temi “CRNA GORA I ODNOSI U REGIONU”. Na ovoj sesiji usvojena je i javno objavljena izjava KRUGA 99 povodom intervjua Jacquesa Paula KLEINA na hrvatskoj televiziji, koju u cijelosti objavljujemo u ovom broju naše Revije slobodne misli 99.

3.2.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 član KRUGA 99 dr AZIZ HADŽIHASANOVIĆ, publicista i novinar, govorio je o temi “PROGON ATEISTA – SINTEZA PRIMITIVIZMA I EKSTREMIZMA”. U prisustvu velikog broja članova KRUGA 99 i gostiju, njegovo izlaganje izazvalo je veliku pažnju i živu diskusiju, ali i veliko interesovanje najšire javnosti medija.

27.1.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 vođena je izuzetno zanimljiva i živa rasprava o temi “POLITIKA I MORAL”. Uvodno izlaganje održao je mr ESAD BAJTAL, član KRUGA 99 i glavni i odgovorni urednik Revije slobodne misli 99, a moderator rasprave bio je akademik prof. dr VLADIMIR PREMEC. U raspravi je učestvovao veliki broj članova KRUGA 99 i uglednih gostiju. U ovom broju Revije slobodne misli 99 objavljujemo, pored uvodnog izlaganja, i autorizovano izlaganje akademika prof. dra MUHAMEDA FILIPOVIĆA.

20.1.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 povodom sedam godina uspješne aktivnosti Helsinškog komiteta za ljudska prava BIH govorio je predsjednik ove ugledne institucije i član KRUGA 99 Srđan DIZDAREVIĆ.

16.1.2002
Održana je vanredna sesija KRUGA 99. U prepunoj dvorani galerije “Collegium Artisticum” u organizaciji KRUGA 99 promovirana je knjiga poezije “PRIJATELJ GA KAŽE VIŠE NE POZNAJE” istaknutog glumca, reditelja, pjesnika i pjevača RADETA ŠERBEDŽIJE. Na promociji su govorili, Jakob FINCI, Željko IVANKOVIĆ, Josip PEJAKOVIĆ i Kemal MONTENO. Promocija ove izuzetne knjige poezije, koju je objavio “FERAL” iz Splita, pretvorena je u izuzetno veče poezije, muzike, pjesme i prijateljskog druženja, kojem je prisustvovao veliki broj članova KRUGA 99 i građana Sarajeva – prijatelja Radeta ŠERBEDŽIJE. Poseban ugođaj priredili su Kemal MONTENO i Rade ŠERBEDŽIJA, koji su održali pravi mali zajednički koncert pjevajući zajedno najljepše pjesme iz ove zbirke, kao i veoma popularne pjesme sa Montenovih CD-ova. Uz burne ovacije prisutnih na ovoj izuzetnoj večeri Rade ŠERBEDŽIJA je primljen u članstvo KRUGA 99, što je on prihvatio sa najvećim zadovoljstvom.

13.1.2002
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 gost je bio Ibrahim SPAHIĆ, predsjednik Građanske demokratske stranke i predsjedavajući Alijanse za promjene. On je govorio o temi “IMA LI ALIJANSA ALTERNATIVU?”

6.1.2002
Održana je prva redovna sesija KRUGA 99 u novoj 2002. godini. Tema rasprave bila je “BUDUĆNOST SARAJEVA”, a gost i uvodničar bio je prof. dr Muhidin HAMAMDŽIĆ, Gradonačelnik Sarajeva. Sesiji su prisustvovali i u raspravi učestvovali načelnici sarajevskih općina Ljubiša MARKOVIĆ (Centar), Damir HADŽIĆ (Novi Grad), Abdulah OVČINA (Vogošća), Dervo ALJOVIĆ (Trnovo), Mustafa RESIĆ (zamjenik načelnika, Stari Grad), dok se pozivu nisu odazvali guverner Kantona Sarajevo Mustafa PAMUK i gradonačelnik Srpskog Sarajeva Predrag LASICA. U veoma živoj i zanimljivoj raspravi učestvovao je veliki broj članova KRUGA 99, a jedan od zaključaka bio je da se uputi zahtjev Predsjedništvu BiH da pokrene proceduru za zakonsko reguliranje statusa Sarajeva kao glavnog grada države Bosne i Hercegovine. Mediji su, posebno elektronski, veoma iscrpno izvijestili javnost o ovoj raspravi.

2003

21.12.2003
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 je bila posvećena ekologiji, sa temom “Prirodno nasljeđe u sistemu tranzicije i privatizacije u BiH”. Uvodno izlaganje su održali Prof. dr Sulejman REDŽIĆ, član kruga 99 i g. Miralem VARIŠIĆ, gost iz Konjica, član organizacije “Zeleni Neretva”.

14.12.2003
Na javnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 održana je veoma zanimljiva rasprava o temi “Biznis i politika”, u kojoj je učestvovao veliki broj istaknutih bosanskohercegovačkih privrednika i rukovodilaca uspješnih kompanija. Uvodne inicijalne teze izložio je prof. dr Alija BEHMEN, član KRUGA 99. U raspravi su naglašeni najaktuelniji problemi koji danas sprečavaju uspješan privredni razvoj u BiH, a posebno je istaknuto da je neophodno ubrzati proces privatizacije, ukloniti mnogobrojne administrativne barijere stranom kapitalu, modernizirati pravni okvir i obezbijediti efikasno provođenje sudskih odluka. Ova rasprava, prema jednodušnoj ocjeni učesnika, samo je uvod u organiziranje serije tematskih rasprava koje će KRUG 99 u saradnji sa privrednicima organizirati tokom naredne godine.

7.12.2003
Oko 77 posto mladih želi da napusti Bosnu i Hercegovinu privremeno ili zauvijek. Ovo je jedan od najdramatičnijih pokazatelja sveobuhvatne ankete koju je proveo UNDP – Razvojnog programa UN, a koja je posvećena mladima u BiH u 2003. godini. “Da li si dio problema ili dio rješenja?” – glasi slogan pod kojim je vršeno ovo istraživanje, a na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 vođena je živa i veoma sadržajna rasprava povodom ovog izvještaja. Uvodne napomene izložila je Zehra KAČAPOR, supervizor i koordinator ovog istraživanja. Ovoj sesiji KRUGA 99 prisustvovao je veliki broj mladih – studenata, predstavnika omladinskih organizacija i udruženja, te aktivista UN koji su bili i autori ovog izvještaja, što je ovoj raspravi dalo posebnu vrijednost, budući da je riječ o njihovim životnim problemima i njihovoj ključnoj ulozi u oblikovanju budućnosti BiH.
Mnogobrojne ankete među mladima, na žalost, pokazuju da velika većina mladih i dalje želi da napusti BiH, jer u njoj još uvijek ne vidi nikakve perspektive za svoju bolju budućnost. Posebno je značajno što su mladi izrazili veliko nezadovoljstvo stanjem u obrazovanju, te se veoma kritički izražavaju prema profesorima. Prema pokazateljima iz ovog istraživanja dramatično je stanje u oblasti zapošljavanja mladih, što permamentno vodi u najrazličitije oblike delikvencije (droga, prostitucija, alkoholizam i sl.). Bilo je, također, i mnogo riječi o političkom angažovanju mladih, pri čemu je velika kritika upućena pojedinim omladinskim liderima, koji u velikoj mjeri u svom “liderskom” djelovanju oponašaju političare, odnosno bore se za svoje lične interese, a zapostavljaju interese onih koje predstavljaju. Jedan od najvažnijih zaključaka ove rasprave je to da u Bosni i Hercegovini i dalje nema definisane omladinske politike, da država, odnosno vlast, ne vodi adekvatnu brigu o potrebama mladih, što je i rezultiralo velikom apatijom, sviješću o besperspektivnosti života i željom da se napusti Bosna i Hercegovina. Ohrabruje činjenica da se u skoroj budućnosti planira otvaranje specijalnog ureda za pitanja mladih na državnom nivou, što će bez sumnje pomoći da budući izvještaj o mladima u BiH bude povoljniji nego što je ovaj o kojem je vođena rasprava.

30.11.2003
Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 vođena je rasprava o temi “Autonomija univerziteta-neophodan preduslov za reformu visokog obrazovanja u BiH”. Uvodne inicijalne teze za raspravu izložio je prof. dr Boris TIHI, rektor Sarajevskog univerziteta i član KRUGA 99. “Autonomija univerziteta podrazumijeva tri bitna aspekta – akademsku, upravljačku i finansijsku autonomiju” – rekao je on. “Ali, autonomija ne znači anarhiju. Upravo zbog toga što nema autonomije, imamo dosta anarhije na fakultetima”.” U raspravi, u kojoj je učestvovao veći broj članova KRUGA 99 i gostiju, poseban akcent je stavljen na nacrt Zakona o trezoru, prema kojem pod režim trezorskog poslovanja treba da potpadnu i svi univerziteti i fakulteti. Po mišljenju svih učesnika ovakvo poslovanje dovelo bi do pada kvaliteta na univerzitetima i do gašenja jedne od tri bitne komponente autonomije, finansijske, jer fakulteti i univerziteti ne bi mogli slobodno raspolagati čak ni novcem koji sami zarade, izvan budžetskih sredstava. U raspravi je također posebno istaknuta činjenica da vlasti i dalje imaju veliki utjecaj na univerzitetima, jer odlučuju i u procesu biranja dekana i rektora, što znači da univerziteti i dalje nisu izvan utjecaja politike. Pitanje razvoja naučnih istraživanja na univerzitetima jedno je od osnovnih pitanja budućnosti naše zemlje. “Da bismo imali uspješnu ekonomiju – rekao je prof. dr Boris Tihi – potrebno je da bar deset procenata bruto društvenog proizvoda ostvarujemo domaćim istraživanjima. To danas ni izbliza nije moguće.” U raspravi je, također, posebno naglašena važnost ostvarivanja svih pretpostavki za ulazak naših univerziteta u evropsku akademsku zajednicu, što podrazumijeva niz novih zakonskih rješenja u oblasti visokog obrazovanja i to na osnovama principa i kriterija Bolonjske deklaracije.
Nakon rasprave KRUG 99 izdao je posebno saopštenje za javnost o autonomiji univerziteta u BiH. Tekst saopštenja može se naći u rubrici “Izjave, saopštenja za javnost”.

16.11.2003
Na redovnoj javnoj sesiji KRUGA 99 gost – uvodničar je bio akademik prof. dr Ljubomir Berberović, član KRUGA 99. Profesor Berberović je održao uvodno izlaganje na temu “Promjene u državnom i entitetskim ustavima – potrebe i inicijative”. Uz aktivnu diskusiju članova asocijacije, govorilo se o manjkavostima “Dejtonskog” ustava, koji u nekim stvarima, bitno onemogućuje dalji razvoj zemlje i približavanje BiH evropskim integracijama.

9.11.2003
Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 održana je diskusija na temu “Kakva je sudbina javnog sistema emitiranja u BiH”. Inicijalne teze za diskusiju je izložio Generalni direktor JRTVS BiH Drago Marić. U diskusiji su se spominjali razni problemi emitiranja među kojima je bio i problem manjka poklonjene pažnje velikom broju emisija većeg dijela BiH za većinu emisije koje emitira JRTVS.

2.11.2003
Članovi KRUGA 99 na svojoj redovnoj javnoj sesiji razgovarali su o perspektivama Bosne i Hercegovine u kontekstu aktuelne društvene i političke sitruacije. Uvodno izlaganje prof. dr Gaje SEKULIĆA naslovljeno sa pesimistički intoniranoim pitanjem Putovanje u katastrofu? bilo je, pokazalo se, izuzetno poticajno za raspravu. Po njegovim riječima u proteklim godinama “tri nacionalne stranke trasirale su katastrofu”, a “Dejtonski sporazum i nacionalizmi glavni su krivci što u BiH vlada sveopšta kriza i što našu zemlju, i nakon osam godina mira, nije moguće izgraditi kao normalnu državu.” Za dosadašnju “osmogodišnju bratsku simbiozu” međunarodne zajednice i tri nacionalne stranke, Sekulić najviše okrivljuje Dejtonski sporazum, “koji ne poznaje građansku opciju”. Ove i brojne druge provokativne teze iz uvodnog izlaganja prof. dr-a Gaje Sekulića bile su izuzetno poticajne za iscrpnu i veoma zanimljivu raspravu, u kojoj je učestvovao veliki broj članova KRUGA 99.

26.10.2003
Održana je redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99. Gost je bio Slaven Kovačević, sportski analitičar. Diskusija je vođena na temu “Društveni status sporta u Bosni i Hercegovini”. Razgovaralo se o sportu u Dejtonskom ustavu, nedostacima sistemskih rješenja, statusu sportista, trenera i sportskih radnika.

19.10.2003
Na redovnoj javnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 gost je bio ambasador Ruske Federacije u BiH Nj.E. Aleksandar GRIŠČENKO. On je govorio o temi “Politika Rusije na Balkanu i perspektive BiH” Tom prilikom on je izjavio da se “ruska politika prema BiH zasniva na principima ravnopravnosti partnera, uzajamnog poštovanja i uzajamne koristi”. te dodao da “Rusija vidi Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu, demokratsku, multietničku državu, te kao dio ujedinjene Evrope.” U dugom, otvorenom i srdačnom dijalogu sa članovima KRUGA 99 AMBASADOR Griščenko je, također, izjavio i sljedeće: “Ne bih se složio sa mojim kolegama iz međunarodne zajednice koji tvrde da je korupcija najveća opasnost za razvoj BiH. Smatram da je ona samo prateća pojava. Ipak, nacionalizam i neriješeni međuljudski odnosi su mnogo važnija pitanja koja pogađaju ovu državu, nego bilo šta drugo.” On je, završavajući svoje uvodno izlaganje, posebno istakao da je “glavni ključ za bolju budućnost BiH i njenih građana definitivno ujedinjenje svih demokratskih snaga, koje će doprinijeti vašem boljem sutra.”

8.10.2003
Ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara BiH prof. dr Branko DOKIĆ govorio je na vanrednoj sesiji KRUGA 99 o temi “Razvojni aspekti izgradnje autoputa 5c”. Tim povodom on je izjavio da projekat izgradnje autoputa na koridoru 5c predstavlja izuzetnu razvojnu šansu koju Bosna i Hercegovina ni pod koju cijenu ne bi smjela propustiti. Prema njegovim riječima osiguranje finansijskih sredstava za realizaciju ovog kapitalnog posla predstavlja ključno pitanje, te da se, s obzirom na to da BiH nije kreditno sposobna, Vijeće ministara opredijelilo za koncesioni način izgradnje autoputa. On je također rekao da je ponuda bosanskohercegovačko-malezijske firme “BOSMAL” do sada najcjelovitija, ali da je uvjetovana zaključivanje koncesionog ugovora. Direktor ove firme Nijaz ŠABANOVIĆ izjavio je, učestvujući u raspravi, da je “BOSMAL” u potpunosti spreman da odgovori svim zahtjevima ovako velikog građevinskog i razvojnog poduhvata. Prema proračunima, izgradnja ovog koridora trebalo bi da košta oko dvije i po milijarde EU, što predstavlja snažnu “finansijsku injekciju” koja bi sigurno dovela do snažnog unapređenja bh. Ekonomije i do značajnog povećanja društvenog proizvoda.
U ovoj izuzetnbo zaninmljivoj raspravi učestvovali su poznati eksperti iz oblasti projektovanja i građevinarstva, kao i predstavnici najvećih bosanskohercegovačkih građevinskih firmi. Članovi KRUGA 99 podržali su Vijeće ministara BiH u nastojanjima da obezbijedi što brži početak realizacije ovog kapitalnog projekta, “sudbonosnog za budućnost BiH”. U tom smislu uskoro će biti objavljena i posebna izjava za javnost o stavovima KRUGA 99 u vezi sa ovim projektom.

5.10.2003
O temi “Izgradnja neovisnog sudstva u BiH” na sesiji KRUGA 99 govorila je advokat Senka NOŽICA, članica KRUGA 99. “Reforma pravosuđa nije postigla osnovni cilj, a to je efikasnost. Naprotiv, dobili smo konfuziju i potpunu neefikasnost.” – istakla je Senka NOŽICA u svom uvodnom izlaganju. Rasprava je organizovana povodom poznatog pisma Visokog predstavnika u kojem je upozorio sudije da, kad je riječ o otpuštenim policajcima, ne smiju svojim presudama osporavati odluku Policijskog komesara. U javnosti BiH to upozorenje shvaćeno je kao snažan pritisak na sudske organe.
“Ne vrši samo OHR pritisak na pravosuđe. To čine i UN i pojedine ambasade. Ipak, najveće razočarenje i poniženje je to što pod takvim pritiscima padne i jedan od entitetskih ustavnih sudova. To pokazuje naš podanički mentalitet” – istakla je ona i dodala da, kad je riječ o zakonodavnoj reformi, predstavnici međunarodne zajednice ne uvažavaju u dovoljnoj mjerui stavove domaćih eksperata, nego nam nameću rješenja za koja oni smatraju da su najbolja.”
U raspravi je učestvovalo više advokata, sudija i drugih eksperata iz oblasti pravosuđa.

28.9.2003
Na redovnoj javnoj sesiji KRUGA 99 gost je bilo gospodin Antonio PRLENDA, novinar i vojni komentator lista “OSLOBOĐENJE”. On je izvršio analizu aktuelne situacije po pitanju Zakona o odbrani BiH, na temu “Kakva i čija vojska Bosne i Hercegovine?”. Iz ove kvalitetne i detaljne analize nacrta Zakona koga je izradila i pod jakim međunarodnim pritiskom potpisala Komisija za reformu odbrane, može se izdvojiti da su, ipak ostale prisutne tri komponente od kojih je vojska BiH sačinjena, dok je sa druge strane, napredak u formiranju Ministarstva odbrane i jedinstvene komandne strukture na nivou države, te stavljanje vojske pod kontrolu i upravljanje civilnih vlasti. Po mnogim procjenama u sljedećem koraku (za dvije do četiri godine) i ova komplikovana struktura će se stopiti u jedinstvene oružane snage na nivou države.
Naravno, kada se kroz parlamentarnu proceduru zakon donese, uslijediće proces pridruživanja partnerstvu za mir i mogućnost korištenja beneficija koje ono donosi sa sobom.

21.9.2003
Na redovnoj javnoj sesiji KRUGA 99 gost je bila gospođa Branka INIĆ, šef Stručne službe helsinškog komiteta za ljudska prava BiH. Ona je govorila o temi “Realnost (ne)održivog povratka”, tj o različitim aspektima dosadašnjeg toka realizacije Aneksa 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Iz njenog veoma inspirativnog i brojnim autentičnim podacima potkrijepljenog izlaganja gotovo svi mediji posebno su istakli podatak o tome da se, osam godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma milion ljudi još uvijek se nalazi van svojih domova. Gospođa Inić je također naglasila da većini onih koji su se vratili nisu osigurana osnovna ljudska prava na život. Stručnoj službi Helsinškog komiteta BiH samo u 1999. godini obratilo se više od 20 hiljada građana, i to uglavnom zbog povreda prava na dom i imovinu.

15.9.2003
Održana je prva redovna sesija KRUGA 99 poslije ljetnje pauze. Baš za otvaranje nove sezone javnih debata gost je bio Visoki predstavnik Pedi EŠDAUN, kako je i dogovoreno. Zbog obimnih obaveza gospodina EŠDAUNA umjesto tradicionalne nedjelje prijepodne termin je pomaknut za ponedjeljak naveče.
Kao što je najavljivano vodila se izuzetno interesantna diskusija sa uopštenim nazivom “Aktuelna situacija u BiH”, uz prisustvo velikog broja članova KRUGA 99. Sesiju je otvorio Visoki predstavnik izlaganjem o situaciji u pogledu stalnih obaveza i poslova koje nosi funkcija (zakon o odbrani, ekonomska politika, socijalni položaj, itd.) i time inicirao dalju diskusiju u kojoj su učestvovali čalanovi KRUGA 99, navodimo samo neke: Raif DIZDAREVIĆ, Josip PEJAKOVIĆ, Jakob FINCI, Senka NOŽICA, Mirko PEJANOVIĆ, Duško TOMIĆ, Fikret JAKIĆ, Svetlana BROZ, Mićo RAKIĆ, Dragoljub STOJANOV i drugi.
Obuhvaćen je širok spektar pitanja od socijalne i penzione politike, preko ekonomskog statusa, do bezbjednosti, kriminala, korupcije i odbrane. Visoki predstavnik je davao svoja mišljenja i zahtijevane odgovore ukratko i zbog nedostatka vremena i želje svih da učestvuju u diskusiji, nije ulazio u detalje. Ukoliko je moguće izvući neku zajedničku crtu ovog sastanka je da su ovakvi skupovi visokih funkcionera vlasti i nevladinih organizacija dobrodošli i korisni. Visoki predstavnik je više puta istakao da je BiH, kada se posmatra period od rata naovamo napredovala u društvenopolitičkom smislu mnogo više nego se to vidi iznutra i da taj napredak ne treba zanemariti, a obećao je da će se razgovori ovakvog tipa, sa nevladinim organizacijama i uglednim građanima svakako nastaviti i u budućnosti.

22.6.2003
Budućnost Bosne i Hercegovine leži u jedinstvu njenih različitosti, kao što na tome počiva i njena prošlost, i to je jedina opcija koja omogućuje povratak normalnog života i tolerancije među narodima u ovoj zemlji – poručila je Svetlana Broz član asocijacije i uvodničar na redovnoj sesiji KRUGA 99 sa temom “Multietničnost u BiH – koheziona snaga”
Mješoviti brakovi i multietničnost, prema njenom mišljenju, najjača su koheziona snaga društva i oni su ti na kojima počiva mogućnost za izlazak tame međunacionalne mržnje u koju su nas gurnul nacionalističke snage, smatrajući da je potpuna podjela po etničkim šavovima moguća.
Sarajevo je od davnina bio multietnički grad, zajednica svih naroda, nacija i pripadnosti. To je bio ponos i prednost ove sredine. Međutim, čak i ovdje se u toku opsade između ostalog, čulo da su djeca iz mješanih brakova kopilad, što je po mišljenju Brozove, doprinijelo da su sa svojim roditeljima potražili utočište u trećim zemljama.
“Nažalost, Dejtonski sporazum je učinio da sve nacionalističke partije ostanu na vlasti, tako da se postavlja pitanje da li je stvarno, “zdravija” etnički čista teritorija ili postojeća činjenica postojanja mješanih brakova. Po meni, nacionalizam je potpuno jednak fašizmu”, istakla je Brozova.

15.6.2003
Generalni sekretar Asocijacije “Paris-Sarajevo” i član KRUGA 99 iz Pariza Faik DIZDAREVIĆ bio je uvodničar na redovnoj sesiji KRUGA 99, koja je održana sa temom “Veze i saradnja sa bosanskohercegovačkom dijasporom – problemi i perspektive”. U svom izlaganju, baziranom na njegovim iskustvima iz dugogodišnjeg boravka i djelatnosti u Francuskoj, Dizdarević je kazao da u Francuskoj više nema izbjeglica, jer su već svi dobili posao, stan, boravišne dokumente i stoga se ti ljudi više neće vratiti u BiH.Jedan od osnovnih razloga toj činjenici su – rekao je on – mnogostruka besperspektivnost u BiH i nemogućnost rješavanja egzistencijalnih problema povratnika. Također je naveo i brojne i različite psihološke barijere koje pripadnike bh. dijaspore odvraćaju od povratka. Riječ je, prije svega, o animozitetu koji prema njima ispoljavaju oni koji nisu napuštali BiH, nazivajući ih «pobjeguljama» i drugim sličnim pogrdnim imenima, te o nebrizi države BiH prema svojim građanima u dijaspori. Naglašavajući važnost ustanovljenja takve državne politike koja će omogućiti pripadnicima dijaspore da dobiju dvojno državljanstvo, Faik Dizdarević je posebno naglasio potrebu da država posebnu pažnju i brigu posveti pripadnicima mlade generacije dijaspore, jer su oni značajan potencijal koji sada nije nikako iskorišćen.

8.6.2003
Dugogodišnji provincijal Bosne Srebrene i sadašnji gvardijan Samostana Sveti Ante u Sarajevu fra Petar ANĐELOVIĆ, član KRUGA 99, govorio je na redovnoj sesiji ove asocijacije, posvećenoj skorašnjoj posjeti Pape Ivana Pavla II Banjoj Luci, odnosno Bosni i Hercegovini. Sesija je održana pod naslovom “Papin dolazak – komu ili čemu?”
I povodom ranije posjete Svetog oca Ivana Pavla II Sarajevu i državi BiH, članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 izrazili su svoje neskriveno zadovoljstvo i ukazali na ogromnu važnost tog događaja. I ova druga posjeta, u drukčijim okolnostima, također ima, po mišljenju članova ove asocijacije, novo značenje i novu težinu. Zato je i izlaganje fra Petra ANĐELOVIĆA izazvalo veliku pažnju i članova KRUGA 99 i medija.
Na pitanje: Komu Papa dolazi? fra Petar ANĐELOVIĆ je rekao:
“Papa ne dolazi predstavnicima bosanskohercegovačke vlasti, iako su ga službeno oni pozvali. Na ovaj zaključak navodi me pomisao da svojim dolaskom Papa ne želi i ne može željeti potvrditi ni sadašnju političku situaciju, ni ljude koji su za nju odgovorni. Naravno da će se Papa s njima rukovati, to je činio sa predstavnicima vlasti svih zemalja koje je posjetio, no nadati se je da naši političari neće u toj časnoj gesti časnog gosta prepoznati znak potvrđivanja. Uostalom, treba se nadati da će im i sam Papa staviti to do znanja.
Papa ne dolazi ni crkvenoj hijerarhiji. Ako bi papa imao potrebu češće viđati predstavnike Crkve, puno bi mu jednostavnije i jeftinije bilo plaćati im putovanje u Vatikan, nego poduzimati ovako naporna putovanja…
…Ako bismo i dalje slijedili ovu metodu eliminacije, morali bismo još mnoge eliminirati, na primjer one koju su bez kajanja ubijali, tuđe kuće rušili, ljude progonili ne dopuštajući im ni danas da se na svoja zgarišta vrate….
Pa, kome, onda, Papa stvarno dolazi? Nije to teško odgonetnuti. To su oni mali ljudi, napaćeni i progonjeni. Možda se može reći – cijeli bosanskohercegovački narod, s malim izuzecima, bez razlike na vjeru i naciju, kako to mi bosanski franjevci običavamo reći…”
U svom izlaganju fra Petar ANĐELOVIĆ je podsjetio na Papine riječi izgovorene u oproštajnom govoru u zračnoj luci u Sarajevu. “Sada pa, na završetku mojega toliko žuđenog pohoda, mogu reći da sam izravno i izbliza upoznao odvažne i ponosne ljude, te svjedočim da ovdje postoji društvo koje se želi preporoditi unatoč teškoćama koje i dalje traju, i da kani graditi budućnost idući putem mira, pravde i suradnje”. Citirajući te Papine riječi, fra Petar ANĐELOVIĆ je na kraju svog izlaganja na sesiji KRUGA 99 rekao:
Vrijeme je da se samokritički, nakon što je proteklo šest godina od onog prvog Papinog pohoda, upitamo jesmo li i dalje odvažni ljudi koji žele graditi budućnost “idući putem mira, pravde i suradnje”?

1.6.2003
Nedavno potpisani ugovor između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država o izuzeću od odgovornosti pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) američkih građana i službenika zaposlenih u američkim institucijama angažovanim u našoj zemlji, izazvao je u našoj i svjetskoj javnosti niz kontroverznih mišljenja i stavova. Evropsak unija protivi se tom sporazumu i dovodi u pitanje prijem naše zemlje u ovu evropsku asocijaciju. I nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava također se energično protive ratificiranju ovog sporazuma. Vlasti BiH suočene su sa velikim izazovom i odgovornošću – hoće li odbijanje ovog sporazuma narušiti dobre odnose sa SAD i dovesti do uskraćivanja njene pomoći našoj zemlji? Hoće li, pak, njegovo ratificiranje ugroziti odnose sa Evropskom unijom?
O ovoj “vrućoj” temi raspravljalo se na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj pod naslovom “Sporazum sa SAD – pro et contra”, na kojoj su inicijalna uvodna izlaganja izložili članovi KRUGA 99 prof. Dr Miodrag ŽIVANOVIĆ iz Banje Luke i Vehid ŠEHIĆ, predsjednik Foruma građana Tuzle. U dugoj i zanimljivoj raspravi, vođenoj na ovoj sesiji, članovi KRUGA 99 izrazili su načelno protivljenje ratifikaciji ovog sporazuma, uvjereni da se njime krši osnovni princip prava – jednakost svih pred zakonom.

25.5.2003
Na redovnoj sesiji KRUGA 99, koja je održana pod naslovom “GRAĐANSKA BOSNA I HERCEGOVINA – IDEMO DALJE” vođena je rasprava u povodu niza grubih napada i uvreda upućenih na račun KRUGA 99, koje u posljednje vrijeme intenzivno objavljuju neki sarajevski nacionalistički orijentirani pisani mediji(«Walter», «Jutarnje novine», «Ljiljan», «Dnevni avaz»). Umjesto bilo kakve javne polemike sa njima, koju su članovi KRUGA 99 ocijenili kao nepotrebnu i nedostojnu ugleda naše asocijacije, javnosti su iz principijelnih razloga ponuđeni na uvid najvažniji programski dokumenti KRUGA 99 (prije svega (“POVELJA O ZEMLJI BOSNI I HERCEGOVINI” – usvojena i objavljena još daleke 1993. godine, kada je i počela naša djelatnost) i podaci o našoj dosadašnjoj aktivnosti, koji na najbolji način pokazuju i dokazuju dosadašnju desetogodišnju dosljednu borbu KRUGA 99 za suverenu i građansku državu Bosnu i Hercegovinu. Kao principijelni odgovor na sve ove napade na sesiji KRUGA 99 usvojeno je i objavljeno posebno saopštenje za javnost, sljedeće sadržine:
“Bjesomučni nacionalistički napadi, koji su u dijelu sarajevske štampe naročito pojačani u posljednje vrijeme, svjesno su usmjereni na pojedine istaknute bosanskohercegovačke intelektualce, uglavnom članove KRUGA 99, kao i na ovu asocijaciju u cjelini. U njihovom jeziku mržnje prema svemu što je drugo i drugačije, u vulgarnosti kvalifikacija i primitivizmu argumentacije, nije teško prepoznati namjeru da se diskreditira sve što je ljudsko, sve što je građansko i u duhu zajedništva u ovoj zemlji, sve što je demokratsko i antifašističko i sve što je u skladu sa temeljnim načelima punih građanskih sloboda i ljudskih prava… (Cijeli tekst saopštenja)

18.5.2003
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 održana je pod naslovom Sloboda za medije – sloboda od medija. A uvodne teze za razgovor izložili su: Boro KONTIĆ, predsjednik Nezavisne unije profesionalnih novinara BiH, Zoran UDOVIČIĆ, direktor Medija plan instituta, Srđan DIZDAREVIĆ, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH i Dunja MIJATOVIĆ, direktorica Sektora za emitovanje CRA.
Zašto se osjećala potreba da razgovaramo o ovoj aktuielnoj i ovako formulsanoj temi?
Puno pravo medija na slobodu djelovanja nesporno je i predstavlja temelj svakog demokratskog društva. Pravo na slobodu javne riječi i mišljenja predstavlja jedno od elementarnih ljudskih prava. I jedno i drugo pravo, kao i sva druga ljudska prava, moraju biti branjena svim legalnim sredstvima, bar to moraju činiti oni kojima demokratija nije samo obična floskula, već smisao i cilj javnog djelovanja. Ali, s druge strane, također kao suština elementarnog ljudskog prava, postavlja se pitanje: imaju li svaki čovjek i društvo u cjelini puno pravo da budu zaštićeni od zlouporebe slobode medija i javne riječi? Danas smo svjedoci i žrtve svojevrsnog terora koji pojedini pisani mediji vrše ne samo na pojedince, već i na različite društvene grupe, pa čak i na institucije sistema i javnost u cjelini. Zloupotreba slobode djelovanja od strane pojedinih pisanih medija prerasta u grubo kršenje i elementarnih ljudskih prava i elementarnih pravila profesije i profesionalne etike.
Zloupotrerba moći koju pojedini pisani mediji i njihovi vlasnici sebi prisvajaju na neprofesionalan i nemoralan način, koristeći sveopću dramatičnu društvenu situaciju, odavno je prerasla granice duboke profesionalne krize i poprima oblike pravog terora na pojedince i njihovu privatnost, nerijetko sa otvorenim pozivima na linč. Društvo u BiH danas se nalazi pred ozbiljnim izazovima da nađe načine i sredstva zaštite od takvog ne samo neprofesionalnog, nego čak i kriminogenog djelovanja pojedinih medija i medijskih nasilnika.
S jedne strane, riječ je o odsustvu elementarne profesionalne moralnosti i odgovornosti, a s druge o zloupotrrebi slobode javne riječi i djelovanja na način ugrožavanja elementarnih sloboda drugih. Objektivno informisanje, što bi morala biti osnovna zadaća svakog medija, za pojedine pisane medije i njihove odgovorne pojedince odavno je prestao biti profesionalni i etički postulat. Neki mediji postali su sredstvo prljave borbe za vlast u društvu, za grube obračune sa neistomišljenicima svih vrsta, za nametanje sopstvene ideološke matrice.
Žrtve takvog bahatog ponašanja su građani i njihove elementarne ljudske slobode. Zato razgovor o ovoj temi ne može biti shvaćen kao pokušaj gušenja ili ograničavanja sloboda medija u bilo kojem obliku, već kao izraz potrebe da se ljudskim slobodama, pa i slobodama medija, vrati njihov smisao i dostojanstvo, da se nađu efikasni društveni mehanizmi zaštite od njihove zloupotrebe i sadašnjeg brutalnog terora koji pojedini pisani mediji u BiH nesmetano provode.
Karakteristično je bilo izlaganje o ovoj temi najuglednijeg novinara kolumniste “Oslobođenja” Gojka BERIĆA. “Svjedoci smo građanskog rata koji još od predizborne kampanje vode mediji. To je rat bez pušaka, rat riječima, koji podrazumijeva i javni linč poznatih ličnosti iz raznih sfera života. Taj javni linč je samo vanjska manifestacija stanja duha bosanskohercegovačkih medija.” Naglašavajući da sloboda medija u BiH postoji samo formalno, Berić je rekao: “Mediji su slobodni od sistema, ali ne i od mentaliteta ljudi koji rade u medijima. Oni nose teret poslušnosti.”
Jedan od uvodničara, Srđan DIZDAREVIĆ, rekao je, između ostaloga, i ovo: “Mediji postaju privatni zastrašivači javnosti, koji preuzimaju ulogu tužitelja, presuditelja i egzekutora, a istovremeno ne postoje referentni (pisani) mediji koji bi im se suprotstavili.” U raspravi o ovoj temi učestvovao je veliki broj članova KRUGA 99. Na sesiju su pozvani svi glavni i odgovorni urednici svih dnevnih i sedmičnih listova koji izlaze u Sarajevu i veliki broj najistaknutijih novinara, ali se samo malo njih odazvalo pozivu, što također jasno govori o stanju u našim medijima.

11.5.2003
“Bosna i Hercegovina ima razloga da pamti i obilježava tekovine narodnooslobodilačke borbe važne za njen prosperitet do 1990. godine i da ističe moralne i etičke vrijednosti boraca- partizana.” Ovo je, izzmeđu ostaloga, rekao Raif DIZDAREVIĆ, član Predsjedništva KRUGA 99, u uvodnom izlaganju na redovnoj sesiji KRUGA 99, koja je održana pod nazivom Rat i etika. Sesija je organizovana povodom obilježavanja 60. godišnjice bitke na Neretvi 1943. godine, jedne od najsvjetlijih epopeja našeg narodooslobodilačkog rata 1941-1945. Ova bitka, poznata u istoriji kao “bitka za ranjenike”, smatra se jednom od najhumanijih bitaka u istoriji ratovanja. “Bitka na Neretvi primjer je etike i morala u ratu”, istakao je Raif DIZDAREVIĆ. Reagujući na brojna iskrivljavanja istorijskih činjenica u vezi sa narodnooslobodilačkom borbom, ulogom Komunističke partije Jugoslavije i Josipa Broza Tita lično, Raif Dizdarević je naglasio da je “puno laži o tome do sada izneseno, a današnje mlade generacije moraju znati punu istinu”.

27.4.2003
Održana je redovna sesija KRUGA 99 sa temom “Kulturna saradnja bez granica”. U raspravi o ovoj aktuelnoj temi učestvovali su i svi gosti – učesnici okruglog stola o književnom i filozofskom djelu Radomira KONSTANTINOVIĆA, kao i brojni članovi KRUGA 99. Na ovoj sesiji predstavljen je i novi 39. broj “Revije slobodne misli 99”.

20.4.2003
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 nije održana, jer je planirani gost KRUGA 99, premijer Vlade Federacije BiH Ahmet HADŽIPAŠIĆ u posljednji čas otkazao svoje učešće na sesiji. Iz njegovog kabineta javljeno je, bez posebnog obrazloženja, da zbog neodložnih obaveza nije u mogućnosti da učestvuje u radu sesije KRUGA 99.

6.4.2003
Povodom 6. aprila – Dana oslobođenja Sarajeva održana je redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, na kojoj je vođena rasprava o temi “Sarajevo danas”. Inicijalna uvodna izlaganja održali su prof. dr Juraj MARTINOVIĆ i Vaso RADIĆ, bivši gradonačelnici Sarajeva i članovi KRUGA 99. Temeljno pitanje, koje je dominiralo tokom rasprave, bilo je – da li podijeljeno Sarajevo, kakvo je danas, uz to pod potpunom ekonomskom dominacijom Kantona, može uopće biti glavni grad države Bosne i Hercegovine? Mnogi njegovi sadašnji (tj. novi) stanovnici, ali i mnogi stanovnici Bosne i Hercegovine, posebno u Republici Srpskoj, Sarajevo ne osjećaju kao svoj glavni grad, niti kao glavni grad svoje države. U svom izlaganju prof. dr Juraj MARTINOVIĆ posebno je istakao udare koji su naneseni Gradu Sarajevu tokom rata i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Po odredbama ovog dokumenta Sarajevo je ostalo podijeljeni grad, čime je devalvirana temeljna ideja iz poznate “Deklaracije o slobodnom i jedinstvenom Sarajevu”, koju je 1993. godine inicirao KRUG 99 i koju je potpisalo 185.000 Sarajlija i preko milion ljudi iz čitavog svijeta. S obzirom na sadašnji ponižavajući organizacioni, politički i ekonomski status, borba za novi Grad Sarajevo sada je potrebnija nego ikada. Zato je na ovoj sesiji zaključeno da KRUG 99 treba da inicira novu deklaraciju i da zahtijeva takvo rješenje po kojem bi Sarajevo zaista postalo glavni grad države Bosne i Hercegovine. Jedno od najprihvatljivijih rješenja jeste da Sarajevo bude organizovano kao poseban distrikt, sa potpuno neovisnim statusom u odnosu i na Kanton Sarajevo i na oba sadašnja entiteta.

23.3.2003
Gost na redovnoj sesiji KRUGA 99 bio je prof. Dr Obrad SAVIĆ, predsjednik Beogradskog kruga. On je govorio o temi: “Nacionalistički pucanj u demokratiju – regionalni aspekt ubistva dra Zorana ĐINĐIĆA”.

16.3.2003
Tranzicija ka demokratiji istovremeno je i tranzicija ka slobodi govora. Sloboda govora je najznačajniji duhovni rezultat liberalizma, kao neizbježnog elementa svakog oblika demokratije. Da li se danas u Bosni i Hercegovini ponovo javlja ideološki etnonacionalni diskurs ograničavanja slobode govora, naročito u pogledu novih tabu-tema? Zašto je kultura javnog dijaloga danas na veoma niskoj razini? Da li je aktualni primitivizam javnog govora i javnih polemika, u stvari, nova forma ograničavanja i poricanja slobode govora? O temi “Sloboda i kultura govora” raspravljalo se na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, o čemu je uvodne inicijalne teze izložio prof. Dr Gajo SEKULIĆ, član KRUGA 99. “Ova tema danas se ponovo aktualizira. Meni izgleda, i to je srž moje teze, da se u medijima i u političkim kuhinjama ponovo pripremaju uslovi za uvođenje novih tabu-tema, o kojima niko ne smije govoriti osim onako kako to ideološke vođe smatraju. Nacionalizmi i njihovi ideolozi stvaraju tabu-teme.”, rekao je u svom izlaganju prof. Dr Gajo Sekulić. “Iskustva o slobodi govora, naročito u štampanim medijima, navode na zaključak da u bosanskohercegovačkoj javnosti danas postoji čitav spisak tabu-tema….Zbog toga je neophodan pokret za slobodu govora, jer su kultura dijaloga i sloboda govora povezane. Danas, možda, nismo ni svjesni krize slobode i kulture govora kod nas.” Brojni učesnici u ovoj raspravi na sesiji KRUGA 99 upozorili su i na to da se pravo na slobodu govora ne samo ograničava i sprječava, nego i u velikoj mjeri zloupotrebljava, što se jasno vidi iz mnogih “polemika” koje se u posljednje vrijeme vode nekim u našim štampanim medijima, u kojima se, umjesto pravih argumenata i elementarne kulture dijaloga, iznose ordinarne laži i uvrede za koje niko ne snosi odgovornost. Za ovu raspravu samo povod je bio brutalni javni napad glumca Emira HADŽIHAFIZBEGOVIĆA (i njemu sličnih lažnih, nelegitimnih i nekompetentnih “čuvara” nacionalnih interesa bošnjačkog naroda) na generala Jovana DIVJAKA, istinskog patriotu i omiljenu ličnosti, samo zato što se “usudio” da u jednom mediju javno progovori o nečemu o čemu drugi nemaju hrabrosti da govore. No, takvih i drugih sličnih primjera ima u Bosni i Hercegovini danas toliko, da je ova rasprava o slobodi i kulturi govora, zapravo, dodirnula samo “vrh ledenog brijega” i da pred civilnim društvom u Bosni i Hercegovini stoji velika obaveza da tu raspravu učini permanentnom i otvorenom za sve.

9.3.2003
Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 vođena je javna rasprava o prijedlogu dokumenta “RAZVOJNA STRATEGIJA BOSNE I HERCEGOVINE – PRSP”. To je dokumenat koji su zajednički pripremili Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ured koordinatora BiH za PRSP i entitetski uredi PRSP. Prijedlog ovog dokunmenta predstavlja još jedan pokušaj da se započne sa korjenitim ekonomskim reformama u BiH, kako bi se omogućio što brži i efikasniji izlazak iz sadašnjeg općeg siromaštva u kojem se nalazi najveći broj građana BiH. Uvodne inicijalne teze za ovu raspravu izložio je Zlatko HURTIĆ, koordinator Ureda PRSP BiH. Iako je na raspravu pozvan veliki broj najeminentnijih ekonomskih stručnjaka, mnogi se nisu odazvali pozivu. Jedan od razloga može biti i činjenica da je nekoliko dana ranije grupa nezavisnih ekonomista (svi oni su bili pozvani i na ovu sesiju KRUGA 99) vodila veoma oštru raspravu o ovom dokumentu i o njemu se, bar prema onome što su objavili mediji, izrazila veoma negativno. Drugi razlog može biti manje stručne, a više lične prirode – mnogi ekonomisti, naime, nisu sarađivali u izradi ovog dokumenta, pa oštrica njihove kritike potiče i otuda što nisu bili u mogućnosti da bitno utječu na prihvatanje vlastitih stavova o sadašnjim krupnim ekonomskim problemima. Rasprava na sesiji KRUGA 99 također je bila veoma oštra, polemična, na trenutke čak i netolerantna, ali je svakako bila i – veoma korisna. Izloženo je niz dobronamjernih i korisnih primjedaba i sugestija, a kako je ovo bila samo jedna u nizu javnih rasprava, treba vjerovati da će u konačnoj fazi izrade razvojne strategije BiH, mnoge od njih doista i biti prihvaćene.

23.2.2003
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 vođena je rasprava o temi “Bosna i Hercegovina – Treća Republika”. Kao što je poznato, ovu inicijativu pokrenula je grupa nezavisnih intelektualaca, većinom članova KRUGA 99, u želji da animiraju najširu javnost i da podstaknu građane za izlazak iz duboke društvene krize u kojoj se naša država danas nalazi. O ovom inicijalnom dokumentu već je održan niz konsultacija sa različitim nevladinim organizacijama, a namjera tih rasprava je da se formuliše konačni tekst deklaracije o kojoj bi se građani BiH plebiscitarno izjašnjavali. Rasprava na sesiji KRUGA 99 bila je izuzetno zanimljiva, budući da je veliki broj članova uputilo opštu načelnu podršku inicijativi, uz niz veoma korisnih sugestija, što će sigurno doprinijeti da konačan tekst deklaracije bude što bolje formulisan.

16.2.2003
Održana je redovna Izborna skupština Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, na kojoj je izabrano novo Predsjedništvo od 15 članova, a za novog predsjednika Predsjedništva KRUGA 99 izabrana prof. dr Mirjana MALIĆ. Na prvoj radnoj sjednici Predsjedništvo je za potpredsjednike imenovalo: Vlatka DOLEČEKA, Petra SKERTA i Midhata USČUPLIĆA, a za sekretara je ponovo izabran Slavko ŠANTIĆ. U novi Nadzorni odbor izabrani su: Jakob FINCI, Aziz HADŽIHASANOVIĆ i Marko ORŠOLIĆ. Svi izabrani su predstavljeni na stranici uprave KRUGA 99.

9.2.2003
Prof. Dr Zoran PAJIĆ, član KRUGA 99 i šef Ureda OHR-a za pravnu reformu u Bosni i Hercegovini, govorio je na redovnoj javnoj sesiji KRUGA 99.

2.2.2003
Na redovnoj javnoj sesiji KRUGA 99 gost je bio Adnan TERZIĆ, novoizabrani predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. On je govorio o planovima njegove vlade u narednom periodu, s posebnim akcentom na nastojanja koja će se činiti u pokušaju da se riješi duboka društvena i privredna kriza u zemlji.

23.1.2003
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 o temi “Bosna i Hercegovina bez građanstva” govorili su prof. dr Ugo VLAISAVLJEVIĆ i prof. dr Božidar Gajo SEKULIĆ. Zašto smo vodili debatu o ovoj temi? Zato što riječ “građanstvo” još nije dobila “pravo građanstva u zemlji u kojoj bi ona trebalo da predstavlja glavno uporište društvenog života i svih važnijih političkih konstrukcija. O vladajućoj nadmoći etno-nacionalizma i ideologija podjela u BiH danas rječito govori upadljivo oglušivanje političara, intelektualaca, novinara, akademske javnosti i drugih javnih djelatnika o stvarnosti građanskog. Živa debata vođena na sesiji KRUGA 99 o ovoj temi istakla je osnovno zaključno pitanje: da li je već prekasno za uvođenje građanstva u naše javno mnijenje, u naš društveni i politički život? Imamo li uopće sredstava i načina javno ukazivati na taj nedopustivi nedostatak? Odgovor je proporcionalno obrnut tim pesimističkim pitanjima: upravo zato treba svim snagama pojačati borbu za ideju građanskog, jer se nikakva efikasna alternativa etničkom separatizmu ne može graditi bez širenja javne svijesti o političkoj i društvenoj važnosti građanstva.

19.1.2003
Prof. dr Tarik KUPUSOVIĆ i mr Sanda MIDŽIĆ govorili su na redovnoj sesiji KRUGA 99 o temi “Čistijom proizvodnjom do izlaska iz siromaštva”. Rat i uništenje najvećeg dijela privrednih kapaciteta, ali i pretjerana i iracionalna potrošnja prirodnih resursa najveći su uzrok osiromašenja Bosne i Hercegovine u cjelini i njenih građana posebno. Očuvanje prirodnih resursa i smanjenje količine otpada u toku proizvodnog procesa temelj je preventivnog koncepta nazvanog “čistijom proizvodnjom”. Sistemi kvaliteta potrebni su da bosanskohercegovačka industrija proširi svoje tržište i privuče strane investicije. Ekonomske i okolišne koristi koje se mogu ostvariti primjenom čistije proizvodnje mogu pomoći ekonomski oporavak Bosne i Hercegovine i ubrzati proces smanjenja siromaštva velikog broja građana BiH.

12.1.2003
Održana je prva redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 u 2003. godini. Tema razgovora bila je “Socijalna bomba u BiH”. Razlozi za održavanje ove rasprave više su nego jasni. Po mnogim prognozama BiH će se u 2003. godini suočiti sa kulminacijom već odavno dramatične ekonomske i socijalne situacije. Privredni kolaps, enormna nezaposlenost, socijalna bijeda ogromnog broja građana, bolne posljedice privatizacije, najave stečaja i novih otpuštanja radnika, te svakodnevni radnički protesti na ulicama, trgovima i putnim magistralama realna su slika stanja u kojem se BiH nalazi. Cilj ovog razgovora bio je da se, umjesto varljivih političkih tirada i isprazne retorike nekompetentnih, čuje riječ onih koji su istinske žrtve ovakvog socijalnog stanja u zemlji. U razgovoru su učestvovali predstavnici brojnih sindikalnih organizacija ui velikih radnih kolektiva čiji radnici već mjesecima svakodnevno protestiraju. Koliko će predstavnici nove vlasti čuti i razumjeti glas ojađenih građana – saznaćemo uskoro.

2004

4.10.2004
Jučer je u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu održana redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 na temu “Budućnost mladih je u (njihovoj) sadašnjosti”, a uvodničar je bio g. Jovan Divjak, izvršni direktor Fondacije Obrazovanje Gradi BiH. Na sesiji je, između ostalog, govoreno i o sadašnjem položaju mladih u BiH, mogućnostima i preprekama u njihovom obrazovanju, te o aktivnostima u desetogodišnjem radu Fondacije. Učešće u diskusiji uzeli su, pored g. Divjaka, i jedna od stipendista Fondacije, Mirsada Bilalić, te roditelj djeteta koje je korisnik stipendije, Šefika Gološ. Svoje komentare na ovu temu dali su i gđa. Silvana Marić, član upravnog odbora Fondacije, g. Gradimir Gojer, prof. dr Vlatko Doleček, g. Čedo Kisić, gđa. Greta Ferušić, i drugi.

3.10.2004
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 biti održana u nedjelju, 3. oktobra/listopada 2004. godine, u sali Ekonomskog fakulteta, sa početkom u 11:00 sati. Tema razgovora biće: “Budućnost mladih je u (njihovoj) sadašnjosti”. O ovoj temi govoriće g. Jovan Divjak, izvršni direktor organizacije “Obrazovanje gradi BiH”.

27.6.2004
Palestinski narod je već nekoliko decenija žrtva izraelske agresije, politike progona i istrebljenja, te najsurovijeg okupacionog terora i apartheida. Povodom toga, tema redovne sesije ANI Krug 99 bila je “Solidarnost sa narodom Palestine”. O ovoj temi govorio je uvodničar, g. Raif Dizdarević, koji je naglasio kako se preko pola vijeka palestinski narod bori za fizičko preživljavanje i opstanak, za elementarna ljudska prava na život, slobodu i svoju domovinu u kojoj je proganjan i iz koje je sistematski protjerivan. Državna politika Izraela decenijima krši Povelju UN-a, ignorira desetine odluka i rezolucija UN-a, drastično krši međunarodne konvencije i međunarodnopravne akte kojima se kvalificiraju, osuđuju i sankcioniraju ratni zločini – nažalost, nekažnjeno i bez ikakvih odlučnih i efikasnih intervencija međunarodne zajednice i snakcija predviđenih u poglavlju VII Povelje UN. Izraelska politika agresije i državnog terora podstiče terorizam i izaziva oživljavanje antisemitizma u svijetu – tog mraka prošlosti koji je nanio nečuvena zla jevrejskom narodu.

20.6.2004
“Misija SFOR-a i predaja dužnosti Europskoj Uniji” bila je tema redovne sesije ANI Krug 99, održane u velikoj sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, na kojoj je gost bio general-major Virgil Packett II, glavnokomandujući stabilizacijskih snaga (SFOR) u BiH. On je članovima Kruga i gostima sesije prezentirao dosadašnji tok SFOR-ovih djelatnosti u BiH, proces smanjenja brojnosti trupa, te proceduru predaje dužnosti snagama EU, o čemu će odluka biti donesena na Istambulskom samitu NATO-a, krajem juna. Gosti i članovi su general-majoru postavljali pitanja vezana za djelatnost Al-Kaide u BiH, te aktivnosti SFOR-a u lociranju i hvatanju lica optuženih za ratne zločine, prvenstveno Karadžića i Mladića.

13.6.2004
U Sarajevu je održana redovna sesija Kruga 99 na temu “Informatizacija bh. društva” ili “Kako da postignemo što više sa što manje?”. O ovoj aktuialnoj temi govorili su prof. dr sc. Dženan Riđanović profesor sa Laval univerziteta u Quebecu, Kanada, prof. dr sc. Vlatko Določek, profesor Univerziteta u Sarajevu i g. Vedran Ljubović, predstavnik Udruženja Linux koriosnika (ULK BiH). BiH ima jedinstvenu šansu da velikim koracima krene u budućnost Europe. Informatizacija bh. društva se može ostvariti kroz Internetizaciju društva i na taj način omogućiti građanima da imaju kvalitetnije servise. Javna uprava (eUprava), obrazovanje (eObrazovanje), biznis (eBiznis) i zdravstvo (eZdravstvo), samo su četiri segmenta društva koja se mogu brzo transformirati na moderan način. Provincija Quebéc (Kvibek) u Kanadi je primjer društva u kojem više od 60% građana ima brzu Internet vezu kod kuće i u kojem većina građana dobiva nove ili produžava stare dokumente preko Interneta, uplaćuje servise na Internetu sa karticama i dobiva dokumente putem pošte, sve u komforu svojih domova. Grad Kvibek ima univerzitet sa 45000 studenata i 4500 profesora na kojem svi studenti i profesori imaju mobilne računare i na kojem postoji bežična Internet veza za sve. Većina materijala za kurseve se nalazi na Internetu, tako da studenti mogu da rade na svojim projektima i kod kuće, a informacija i znanje iz cijeloga svijeta im je dostupno. Više od 35% ukupne trgovine obavlja se preko Interneta. Dio sredstava predviđen za softver na ovakvom projektu se može drastično smanjiti upotrebom Open Source Softwarea (OSS). U zadnjih nekoliko godina OSS postaje popularan u mnogim zemljama svijeta. Glavni razlog popularnosti je mogućnost da se softver nabavi besplatno ali legalno. Za zemlje u razvoju, OSS predstavlja jedinstven način da se društvo informatizira sa minimalnim ulaganjima. Za studente informatike, OSS je jedinstven izvor znanja i primjera kako se softver profesionalno razvija. To daje šansu mladima da se kompetitivno obrazuju. Odsjeci za informatiku na našim univerzitetima bi trebali da agresivno usvajaju OSS kao tehnološku vodilju u nastavnim programima. OSS je usko vezan za svijet Interneta. I u tom smislu, Internet postaje važnije sredstvo komuniciranja od mobilnih telefona.

5.6.2004
Krug 99 je u sklopu svojih aktivnosti u BiH posjetio i Banju Luku, gdje je u Međunarodnom press centru (IPC), održana sesija na temu “Mogućnosti i perspektive demokratije u BiH”. O ovoj aktualnoj temi, govorio je prof. dr Miodrag Živanović, redovni profesor Univerziteta u Banjoj Luci, a u diskusiji koja je uslijedila nakon uvodnog izlaganja, učestvovale su brojne ličnosti iz kulturnog i političkog života Banje Luke i RS.

23.5.2004
U velikoj sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu održana je redovna sesija Kruga 99 na kojoj je g. Nikola Špirićpredstavio osnivanje ne-vladine organizacije “Pokret za promjene” koja osim svojevrsne političke djelatnosti imaza cilj i informiranje građana BiH o stvarnoj ekonomskoj, političkoj i svakoj drugoj situaciji u zemlji. G. Špirić je sa članovima i simpatizerima Kruga 99 debatirao o potrebi i mogućnosti promjena u BiH, kako ustavnih, tako i administrativnih, ekonomskih i socijalnih rješenja.

15.5.2004
Po prvi put, sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 održana je u Mostaru, u Centru za kulturu. Tema razgovora bila je “Može li se grad dijeliti?”, jer se gradovi prirodno razvijaju i spajaju, a dijele se uvijek vještački. O iskustvima Mostara i Sarajeva govorili su prof. dr Slavo Kukić i prof. dr Juraj Martinović, uz učešće mnogih Mostaraca i predstavnika medija u diskusiji, koja je trajala i duže od predviđenog vremenskog termina.

9.5.2004
Kulturno pamćenje – blago koje nestaje bila je tema redovne sesije Kruga 99 na kojoj je predstavljen rad i djelatnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture (Aneks 8 Dejtonskog sporazuma). Pored projekcije zaštićenih objekata i spomenika kulture, o novom državnom zakonu o očuvanju nacionalnih spomenika govorili su prof. dr Dubravko Lovrenović, predsjedavajući komisije, te njen član gđa. Amra Hadžimuhamedović.

18.4.2004
Razvojna strategija BiH i održivi razvoj bila je tema redovne sesije KRUGA 99. O ugroženosti okoliša pred izazovima razvojne strategije uvodnu riječ je održao arhitekt i prostorni planer Lidumil Braco Alikalfić, a prof. dr Aleksandar Knežević, prof. dr Tarik Kupusović i doc. dr oecc. Kasim Tatić pokušali su odgovoriti na pitanja kako podržati razvoj, a pritom napraviti minimalne štete po okoliš i koju cijenu mora platiti BiH u izvoznoj utrci plemenite energije, te što je nositelj razvoja BiH: struja ili poljoprivreda? Perspektive razvojne strategije BiH sagledane su iz ekološkog, hidrološkog i ekonomskog aspekta, a govoreno je i o proizvodnji električne energije, hidro-potencijalu i privatizaciji elektroprivrednog sektora. Paralelu između kreditne politike MMF-a i PRSP-a povukao je dr. Tatić. Mnogi naši članovi i gosti uzeli su učešća u ovoj veoma značajnoj i na trenutke burnoj diskusiji.

4.4.2004
U ovalnoj sali gradskog vijeća održana je redovna sesija Kruga 99 na temu Stanje i perspektive statusnog rješenja Sarajeva kao glavnog grada BiH, na kojoj je uvodne inicijalne teme izložio akademik prof. dr Muhidin Hamamdžić, gradonačelnik Sarajeva. Na sesiji je govoreno o ustavno-pravnom položaju grada Sarajeva u post-dejtonskom vremenu, dati su kratki pregledi dosadašnjih aktivnosti na ustavno-pravnom pozicioniranju Sarajeva u skladu sa odredbama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i postignutih rezultata. Iznesene su i prespektive doglednog ustavno-pravnog uređenja Sarajeva kao glavnog grada BiH sa stanovišta poduzetih aktivnosti na reformi javne uprave i amandmanskih rješenja Ustava FBiH. Sesiju je moderirao prof. dr Juraj Martinović, bivši gradonačelnik Sarajeva, a o ovoj problematici govorila je i gđa. Mira Jadrić-Vinterhalter.

28.3.2004
U velikoj sali Ekonomskog fakulteta održana je redovna sesija Kruga 99 na temu Reforme u Bosni i Hercegovini – put za evropsku integraciju i razvojnu strategiju, a prezentzaciju je održao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, g. Adnan Terzić. Uvažavajući činjenicu da su u ovom trenutku sva energija i aktivnosti Vijeća ministara usmjereni na ispunjenje akcionog plana i ulazak Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir (PfP) i otpočinjanje pregovora o potpisivanju Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, članovi i gosti Kruga 99 bili su upoznati o ritmu ispunjenja plana i obavezama koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom u ovom procesu. G. Terzić je od Kruga 99 zatražio podršku u ispunjenju plana srednjoročnog razvoja BiH.

21.3.2004
U povodu promocije knjige «Sociologija simboličke kulture» (izdavač MAGISTRAT, Sarajevo 2003.) prof. dr Hidajeta Repovca, održana je redovna sesija KRUGA 99, na temu “Kulturalno zagađenje BiH”. Ne polazeći ni od kakve privilegirane prethodne definicije stanja kulture u Bosni i Hercegovini, održali smo ozbiljnu raspravu o tome da li kulturalni identiteti građanki i građana Bosne i Hercegovine danas mnogo više dezintegriraju, nego što je kreativno povezuju. Uvodnu riječ imali su akademik prof. dr Vladimir Premec, prof. dr. Gajo Sekulić i prof. dr. Besim Spahić.

14.3.2004
U nedjelju je održana naša redovna sesija, a tema je bila “Mir i Judaizam” (Peace and Judaism), a predavanje je održao dr Oliver Leaman, sveučilišni profesor filozofije i Zantker profesor jevrejskih studija na sveučilištu Kentucky, USA, gdje predaje od augusta/kolovoza 2000. Dr Leaman je napose zainteresiran za islamsku, jevrejsku i istočnjačke filozofije i nedvojbeno je jedan od najistaknutijih autora u svojoj oblasti u ovom trenutku. Ovo je bio njegov prvi posjet ovome regionu i na sesiji je održao predavanje u kojemu je iznio neke od glavnih poteškoća u vezi sa opisivanjem jevrejske pozicije o miru, gdje vrlo bitno naglašavanje leži u činjenici da postoje pozicije, a ne samo jedna pozicija u pogledu razrješenja konflikta u religiji. Naime, Leaman ističe Levinasovo stajalište da je nasilje negacija djelovanja, budući da privremeno isključuje moralnost i otuđuje ljudska bića jedna od drugih. Zapravo, sukladno samom Levinasu, a što Leaman konstantno podvlači u tekstu svojeg izlaganja, nasilje nas ne uništava toliko fizički koliko ono to čini moralno, te budući da je moralnost cjelokupan kontekst unutar kojeg smo ono što jesmo, odsustvo mira nas definira kao nesposobne da živimo autentične živote. Dakako, nije potrebno dodatno naglašavati u kojoj mjeri ovo pogađa samu srčiku problema bosansko-hercegovačkog društva. U diskusiji koja je uslijedila nakon predavanja, učešća su uzeli akademik Dževad Juzbašić, historičar, Greta Ferušić, koja je preživjela strahote Auschwitza, te prof. dr Gajo Sekulić. Oni su postavljali dr Leamanu pitanja iz svojih naučnih i životnih domena.

29.2.2004
Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, tema razgovora je bila “Privatizacija – istine i zablude”. Između ostalog, raspravljalo se i o slijedećim temama: bolji život kao motiv za privatizaciju – san u paketu, mit i realnost, dosadašnja iskustva, radnici od subjekta do objekta, privatizacija u BiH i pljačka društvenog bogatstva, privatizacija i korupcija – je li doista jedno neodvojivo od drugog… Uvodničari su bili prof. dr Dragoljub Stojanov i prof. dr Anto Domazet. Mnogi naši članovi su uzeli učešća u ovoj diskusiji.

15.2.2004
Redovna sesija KRUGA 99 održana je 15.2.2004., a gost je bio prof. Uwe Kitzinger, bivši politički savjetnik Evropske komisije u Briselu, dekan međunarodne poslovne škole INSEAD u Fontainbleau, i predsjednik Templeton koledža u Oxfordu. Tema o kojoj je razgovarano bila je “SAD i Evropa 2004.” Na tribini je prof. Kitzinger pokušao dati odgovor na pitanje: “Koji su izazovi koji predstoje Evropi i Americi u izvršavanju njihovih odgovornosti u 2004. godini i dalje?” Govorilo se o ekonomskim odnošajima SAD i Evrope, ideologijama vladajućih administracija SAD i Europske Unije, te o neuspjehu Evrope i Amerike da odlučno i na vrijeme interveniraju na dezintegraciji racionalnog vođstva u bivšoj Jugoslaviji. Učešće u razgovoru uzeli su Vlatko Doleček, Svjetlana Broz, Jakob Finci, Duško Tomić, Dževad Juzbašić, Mićo Rakić, Sead Fetahagić, Gajo Sekulić, Muhidin Hamamdžić i Marko Beroš.

8.2.2004
Održana je redovna sesija KRUGA 99, koja je ovaj put bila posvećena temi “Religija u zagrljaju globalizacije”. Uvodno izlaganje je održao Fra Petar ANĐELOVIĆ, član KRUGA 99. Govorilo se o tome da život čovjeka ne zavisi samo o malim stvarima, o njemu odlučuju i velika događanja, kao što su religija i globalizacija. Pokušalo se odgovoriti na pitanje da li globalizacija označava stvarni istorijski proces i do čega će taj proces dovesti? Sve religije svijeta za sebe kažu da žele služiti čovjeku i društvu, stoga im ne može biti svejedno šta se događa sa tim čovjekom i tim društvom u procesu globalizacije.

1.2.2004
U povodu obilježavanja 10. godišnjice djelovanja radija “Slobodna Evropa” na južno-slovenskim jezicima, organizovana je redovna sesija KRUGA 99 na temu “Informisanje u regionu”. Gosti i uvodničari su bili g. Omer KARABEG, direktor programa radija “Slobodna Evropa”, gđa. Latinka PEROVIĆ iz Beograda (član KRUGA 99), g. Ivo BANAC iz Zagreba, g. Nebojša MEDOJEVIĆ iz Podgorice i druge javne ličnosti. Za proteklih deset godina ovo je jedini elektronski medij u Jugoistočnoj Evropi koji je insistirao na emitovanju regionalnog programa i ostvario je relativno uspješnu slušanost na prostoru novonastalih zemalja nakon raspada bivše Jugoslavije.

27.1.2004
U Centru za kulturu Sarajevo održan je treći OMNIBUS FEST, na kojem je predstavljena nova knjiga eseja i književno-kritičkih tekstova prof. dr Hanifa KAPIDŽIĆ-OSMANAGIĆ, članice KRUGA 99, sa naslovom “U BRZAKE VREMENA”. Knjigu su predstavili Željko IVANKOVIĆ i Nenad VELIČKOVIĆ, kao recenzent i izdavač.

25.1.2004
Održana je redovna sesija KRUGA 99, koja je ovaj put bila posvećena temi “Strategija kulturne politike u BiH” , a uvodne teze za razgovor izložio je Ibrahim SPAHIĆ, direktor festivala “Sarajevska zima”. Sesija je organizovana u povodu obilježavanja 50. godišnjice usvajanja “Evropske povelje o kulturi” i 20. godišnjice ovog značajnog sarajevskog festivala, koji uživa veliki ugled ne samo u BiH, već i u Evropi i čitavom svijetu, što potvrđuje činjenica da su tokom dvije protekle decenije na festivalu učestvovali mnogobrojni istaknuti svjetski umjetnici i umjetnički ansambli. Iznoseći svoje inicijalne teze Spahić je istakao da u BiH nema kulturne politike i da je zato potrebno izraditi strategiju razvoja kulturne politike i pronaći puteve za potpuno novo strukturiranje društva prema kulturi i umjetnosti. To strukturiranje bi, prema njegovim riječima, trebalo slijediti ono najbolje u evropskim i svjetskim standardima kulture i umjetnosti. Spahić je također najavio skoro osnivanje državne Komisije za izradu kulturne strategije BiH.
Sesiju je moderirala prof. dr Mirjana MALIĆ, a u raspravi su učestvovali članovi KRUGA 99: Goran MIKULIĆ, Jakob FINCI, Gradimir GOJER, Josip PEJAKOVIĆ, fra Marko ORŠOLIĆ, Juraj MARTINOVIĆ, čedo KISIĆ, Teodor ROMANIĆ, Greta FERUŠIĆ, Sead FETAHAGIĆ, Mahmut MAŠIĆ, Vladimir PREMEC, te nekolicina pozvanih gostiju, među kojima: Ismet DIZDAREVIĆ, Sinan ALIMANOVIĆ, Naša TASO, Vedran MUJAGIĆ i dr.
I ova sesija je održana u saradnji sa FONDACIJOM HEINRICH BÖLL-Regionalnim uredom u Sarajevu.

23.1.2004
U sali Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine održana je promocija novog, petog dopunjenog izdanja knjige “ISTRAŽIVANJE MARKETINGA”, čiji je autor akademik prof. dr Boris TIHI, rektor Sarajevskog Univerziteta i član KRUGA 99. promotori su bili doc. dr Vesna BABIĆ-HODOVIĆ, prof. dr Mira MARUŠIĆ (Zagreb) i prof. dr Anto DOMAZET. Promotori knjige naglasili su njene izuzetne stručne i praktične vrijednosti.

18.1.2004
Održana je prva javna sesija KRUGA 99 u 2004. godini. Gost je bio prof. dr Ivan IVEKOVIĆ, istaknuti predratni jugoslavenski diplomata. Sada je predavač na Američkom univerzitetu u Kairu i dugogodišnji aktivista na području razvoja civilnog društva. Autor je velikog broja respektabilnih knjiga i značajnih studija. Važi kao izuzetan ekspert za politička i ekonomska pitanja Bliskog Istoka i Balkana. Na sesiji KRUGA 99 dr Iveković je govorio o temi “Etnički sukobi u bivšoj Jugoslaviji i Kavkazu-sličnosti i razlike”. Tom prilikom iznio je više veoma interesantnih teza, od kojih izdvajamo onu prema kojoj su, po njegovom mišljenju, “etnički sukobi u bivšoj Jugoslaviji proistekli iz nestabilnog političkog i ekonomskog sistema unutar zemlje, te bolesnih ideologija o velikoj Srbiji i hrvatskoj koje su na ovim prostorima vjerovatno i danas prisutne.” Iveković također smatra da raspad SAFRJ nije počeo 90-ih godina kako to većina političara tvrdi, već 70-ih godina kao rezultat političke i ekonomske krize u ovoj zemlji.” Slična sudbina zadesila je područje ex Jugoslavije i Kavkaza. I jedna i druga zemlja prije više od 30 godina došle su u ekonomski ćorsokak. Da je tada reformisan ekonomski i politički sistem, vjerovatno da do sukoba na ovim prostorima ne bi ni došlo” – istakao je dr Ivan IVEKOVIĆ. A kada su etnički sukobi u ex Jugoslaviji i na Kavkazu u pitanju, postoji – po njegovom mišljenju – veliki broj sličnosti u toku događaja, načinu kako su se odvijali, u nacionalističkim obrazloženjima tih sukoba, te u događajima koji se protežu sve do današnjeg dana.
Dr Ivan IVEKOVIĆ boravio je u Bosni i Hercegovini više dana, na poziv MEDIJA PLAN INSTITUTA, te je na ovdašnjoj Visokoj školi novinarstva studentima održao niz predavanja.
Moderator sesije bio je Zoran UDOVIČIĆ, a u veoma zanimljivoj raspravi učestvovali su članovi KRUGA 99 Ivan CVITKOVIĆ, Vlatko DOLEČEK, Mahmut MAŠIĆ, Mićo RAKIĆ, Jovan DIVJAK, Dževad JUZBAŠIĆ, Gajo SEKILIĆ i dr.
Sesija je održana u saradnji s fondacijom HEINRICH BÖLL-Regionalnim uredom u Sarajevu.

15.1.2004
Visoki predstavnik u BiH Pedi EŠDAUN (Pady ASHDOWN) posjetio je istaknutog bh. likovnog umjetnika Affana RAMIĆA, člana KRUGA 99, u njegovom ateljeu, a povod je bila odluka o Statutu Grada Mostara prije čijeg donošenja je Ešdaun htio čuti i mišljenje mnogih građana vezanih za Mostar, ali ne i za politiku. na njegovo pitanje da li Mostar možemo učiniti jedinstvenim gradom, Affan Ramić je odgovorio: “Veoma sam zinteresiran za Mostar, jer vučem porijeklo iz njega. Mislim da Mostar ne bi smio biti podijeljeni grad. To je moja privatna stvar, jer sam dijete iz miješanog braka i odgajani smo da poštujemo jedni druge.” Tokom boravka u umjetnikovom ateljeu i srdačnog razgovora Pedi Ešdaun se upoznao sa Ramićevim stvaralaštvom, koje, kao je rekao, veoma cijeni.

11.1.2004
Održana je prva redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 u novoj 2004. godini. Inicijalne teze o značenju i nekim važnim aspektima na temu “Globalizacija – gdje smo i ko smo u toj nepoznanici?”, dali su dr Aziz HADŽIHASANOVIĆ, prof. Dr Anto DOMAZET i prof. Dr Gajo SEKULIĆ. Bosna i Hercegovina je na dnu ljestvice zemalja u tranziciji, kada je u pitanju obavještavanje javnosti o smislu i ciljevima kompleksnih tokova globalizacije. Zbog toga je u kolektivnoj svijesti evidentno postojanje svojevrsnog fatalizma i inferiornog odnosa prema velikim i moćnim, te im se unaprijed prepuštamo da odlučuju o našim sudbinama.
Na ovoj sesiji primljena su tri nova člana u članstvo asocijacije: gđa.Latinka PEROVIĆ, iz Beograda, gđa. Silvana MARIĆ i g. Slaven KOVAČEVIĆ iz Sarajeva.

2005

21.12.2005
Dragi članovi i prijatelji KRUGA 99, Obavještavamo Vas da će se u četvrtak 22.12.2005. u 18.00 h održati promocija Monografije KRUGA 99- Naših deset godina.Promocija se održava u Collegium Artisticumu. Promotori su :prof.dr. Hidajet Repovac,Željko Ivanković,prof,dr Vladko Doleček,akademik Ljubomir Berberović.

13.12.2005
U nedjelju 04.12.05.održana je sesija ANI KRUG 99. Na sesije je govorio član predsjedništva g.Sulejman Tihić. Tema sesije je bila ustavne reforme u BiH i problematika koja je prati.G. Tihić insistira da te promjene moraju biti radikalnije i da će istrajeti ne tome. Članovi Kruga 99 su iznijeli svoje stajelište koje se može reći da je i stajalište KRUG 99, da se mora početi sa promjena u BiH,ali da one nesmiju biti samo kozmetiće prirode.

5.12.2005
Jučer je u sali Ekonmskog fakulteta u Sarajevu održana redovna sesija KRUGA 99 na temu “Interes USA u BiH” na sesije je govoreno o odnosu USA spram BiH. O planovima za budućnosti naše zemlje, predstojećim reformama i o našim političarima te odnosu EU spram BiH.Zaklučeno je da USA ostaju i dalje uključene dešavanja u BiH.Istaknuto ,od strane abasadora da intelektalci moraju biti uključeni u ovaj proces.

2.12.2005
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna sesija ANI Krug 99 biti održana 04.12.2005, u sali Ekonomskog fakulteta, sa početkom u 11:00h. Tema sesije je “Interes USA u BiH” a uvodničar je ambasador USA U BiH, nj.e. Douglas McElhaney

11.11.2005
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će se redovna sesija ANI KRUG99,biti održana u nedjelju 13.novembra/studenog 2005.godine, u sali Ekonomskog fakulteta sa početkom u 11.00h.Tema sesije je: “Izdaja intelektualaca” Uvodničari su:prof.dr Hidajet Repovac,Željko Ivanković,Vidosav Stevanović.

24.10.2005
Jučer je u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu održana redovna sesija ANI KRUG 99,na temu “Jezik i politika”a uvodničari su bili:prof.dr Hanka Vajzović,prof.dr Mile Babić i prof.dr Josip Baotić. Na sesiji je govoreno o jeziku,o zloupotrebi jezika od strane političara za manipulaciju i dnevnu politiku.Zakjučak je bio da je jezik jedan ali da taj jezik ima svoje varijante(što je i do sada bilo naučno dokazano)i da ga može svako nazvati onako kako ga on osjeća i da od toga ne treba praviti problem.

21.10.2005
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će se redovna sesija KRUGA99 održati 23.oktobra/listopada u sali Ekonmskog Fakulteta u Sarajevu sa početkom u 11:00h Tema sesije će biti:”Jezik i politika” Uvodničari su :prof.dr Hanka Vajzović.prof.dr Mile Babić,prof.dr Josip Baotić

19.10.2005
U nedjelju 16.X 2005 održana je vanredna sesija KRUGA 99 u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu,Tema sesije bila je “Suočenje sa prošlošći” a uvodničar je bio g,Dragoljub Todorović ,advokat iz Beograda i autor knjige “Knjiga o Ćosiću” Imeđu ostalog govoreno je o prošloj i sadašnjoj političkoj sceni Srbije.Zaključeno je da u Srbiji i dalje dominiraju nacionalisti koji imaju jake veze sa srpskim nacionalistima u BiH. Komentare i pitanja dali su ,Braco Alikalfić,prof.dr Vladko Doleček ,Sead Fetahagić.

14.10.2005
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će se vanredna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 biti održana u nedjelju 16.X 2005.godine ,u sali Ekonmskog fakulteta u Sarajevu,sa početkom u 11:00h. Tema je:”Suočenje sa prošlošću”a uvodničar je autor knjige “KJIGA O ĆOSIĆU”g.Dragoljub Todorović, advokat iz Beograda.

12.10.2005
U nedjelju je u sali Ekonmskog fakulteta u Sarajevu održana redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 na temu”BiH-siva mrlja Europe” Na sesiji je rečeno da se BiH nalazi u teškom položaju te da smo na posljednjem mjestu na puta ka Europi.Dok su našim susjedima otvorena vrata Europe, mi ostajemo “siva mrlja” Europe.Učešće u raspravi uzeli su mnogi članovi KRUGA99.

7.10.2005
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 biti održana nedjelju 09.oktobra/listopada 2005.godine, u sali Ekonomskog fakulteta ,sa početkom u 11.00h.Tema je “BiH-siva mrlja Europe”

25.9.2005
Danas je u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevo održana redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 na temu “Blokada reformskih procesa u BiH”, a uvodničar je bio prof.dr Zlatko Lagumdžija.Na sesiji je ,između ostalog govoreno o sadašnjem stanju u BiH,o mogućnostima i preprekama u procesu reformi, te o budnućnosti u BiH. Ućešće u diskusiji uzeli su pored prof.dr Hidajeta Repovca i ostali članovi Kruga99;prof.dr Vlatko Doleček,prof.dr Juraj Martinović,prof.dr Midhat Usćuplić,Adil Kulenović i drugi.

23.9.2005
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će se redovna sesija Asocijacije nezavisnih intlektualaca KRUG 99 biti održana u nedjelju,25 septembra/rujna 2005.godine,u sali Ekonomskog fakulteta,sa početkom u 11:00 sati.Tema razovora biće “Blokada reformskih procesa u Bosni i Hercegovini”O ovoj temi govoriće prof.dr Zlatko Lagumdžija

22.9.2005
Poštovani članovi KRUGA 99,prijatelji i posjetioci naše web stranice, Obavještamo Vas da je zbog tehničkih problema naša stranica nije bila u funkciji, međutim odklonili smo te smetnje tako da od danas možete redovno posjećivati našu stranicu.

2006

18.12.2006
Jučer je u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu održana redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 na temu: “Sarajevo jučer,danas, sutra” Uvodničari su:prof.dr Mirko Pejanović Marin Ivanišević,Radomir Kežunović. U raspravi su prisustvopvali i bivši gradonačelnici Sarajeva:Vaso Radić,Juraj Martinović ,Salko Selimović Tarik Filipović. U raSpravi riječ su uzeli i članovi Kruga99:prof.dr Vlatko Doleček, prof,dr.Marko Beroš,Gradimir Gojer.. Predloženo je mnogo novih i ukazano na stare prijedloge o u strojstvu grada Sarajeva ali i potrebu da se sto je prije moguće počne sa uvezivanje u svim segmentima kako bi se prijeratni djelovi grada ponovo činili jednu cjelinu.Ukazano je da tretman Kantona Sarejevo prema gradu Sarajevu mora biti mnogo bolji. Međuti podcrtano je da Sarajevo mora biti glavni grad Bosne i Hercegovine.

15.12.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna nedjeljna sesija Kruga 99 biti održana u nedjelju 17.decembra/prosinca 2006. godine, sa početkom u 11:00 sati, u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a na temu:”Sarajevo jučer,danas, sutra” Uvodničari su:prof.dr Mirko Pejanović Marin Ivanišević,Radomir Kežunović

3.11.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna nedjeljna sesija Kruga 99 biti održana u nedjelju 05.novembra/studenog 2006. godine, sa početkom u 11:00 sati, u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a na temu: “Izborni rezultati i građanska perspektiva Uvodničari su: Lidija Korać Vehid Šehić Dr Suad Arnautović Branko Petrić (Članovi izborne komisje BiH)

19.10.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna nedjeljna sesija Kruga 99 biti održana u nedjelju, 22.oktobra/listopada 2006. godine, sa početkom u 11:00 sati, u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a na temu:”Bosna i Hercegovina nakon izbora” Uvodničari su:g-din Milorad Dodik( Delegacija SNSD-a)

21.9.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna nedjeljna sesija Kruga 99 biti održana 24.septembra/rujna 2006. godine, sa početkom u 11:00 sati, u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a na temu:”Integracije Bosne i Hercegovine u EU” Uvodničari su: Osman Topčagić(direkcija za evropske integracije)Igor Davidović(šef pregovaračkog tima BiH )

8.9.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da u nedjelju 10.septembra/rujna 2006. godine, sa početkom u 11:00 sati, u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a na temu: “Nastupajući izbori i potisnuti građanin” Uvodničari su: prof.dr. Gajo Sekulić prof.dr. Hidajet Repovacprf.dr. Asim Mujkić Željko Ivanković(književnik)

31.7.2006
“Saopštenje za javnost” Poučeni iskustvom četverogodišnjeg rata u Bosni i Hercegovini čije su posljedice tragične po broju stradalog civilnog stanovništva, po uništavanju materijalnih dobara i civilizacijsko-kulturnog blaga zemlje, kao i iskustvom drugih ratova čiji smo savremenici, obraćamo se relevantnim međunarodnim institucijama, a posebno Savjetu bezbjednosti UN-a i Vladi SAD-a, da hitno zaustave rat na Srednjem istoku i time spriječe dalje masakriranje nedužnih civila i posebno djece. Vjerujemo da nema na Planeti humano orijentiranog čovjeka koji može indiferentno promatrati najnoviju eskalaciju barbarstva i vođenje dijaloga oružjem. Naj odgovorniji su oni koji drže u rukama sve konce političke i vojne moći i od njih očekujemo ključne poteze u zaustavljanju rata, ali pozivamo i sve intelektualce Svijeta i Evrope da se probude iz drijemeži i dignu glas protiv najnovijeg posrtanja čovjeka i njegovog sunovrata u ponore neciviliziranosti. Sarajevo,31.07.2006.

30.6.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da u nedjelju nece biti sesije,već će delegacija Kruga 99 posjetiti Visoko i obići iskopine koje se vrše na brdu Visoćica te razgovarati sa Semirom Osmanagicem. Napomenemo da KRUG 99 do sada nije davao nikakva saopstenja za javnost povodom tzv.Bosanske piramide sunca i da je ovo samo posjeta koja nema za cilj niti afirmiranje niti suprostavljanje teorijipostojanja piramide.

9.6.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna sesija ANI Krug 99 biti održana 11.06.2006 u sali Ekonomskog fakulteta, sa početkom u 11:00h. Tema sesije je: Da li nam se ponavlja bliska prošlost? Na sesiji će biti predstavljena knjiga «INDIVIDUM I NASILJE» (1991:Otvorena pisma protiv rata) autora : prof.dr. Gaja Sekulića Uvodničari su:dr. Nebojša Popov, prof.dr. Hidajet Repovac i Gradimir Gojer

15.5.2006
Jučer je u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu održana redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 na temu:”Koridor Vc-Planovi i osporavanja” na temu su govorili:prof.dr Bakir Tanović,Lidumil Alikalfić ,Ševal Kovačević i prof.dr Ibrahim Bušatlija.Učesnici su se složuli da koridor Vc i luka u Neumu moraju biti državni projekat.

12.5.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna sesija ANI Krug 99 biti održana 14.05.2006 u sali Ekonomskog fakulteta, sa početkom u 11:00h. Tema sesije je:”Koridor Vc-Planovi i osporavanja” Uvodnu riječ održaće: mr. Nedžad Branković (Ministar u VladiFBiH) prof.dr Bakir Tanović,Lidumil Alikalfić i Ševal Kovačević

10.5.2006
U nedjelju 07.maja, u sali Ekonmskog fakulteta u Sarajevu održana redovna sesija KRUGA 99 na temu: “Klerikalizam i nacionalsocijalizam” Uvodničari fra.Marko Oršolić Autor knjige « Zlodusima nasuprot » i prof.dr Hidajet Repovac istakli si i danas imamo na djelu klerikalizam i nacionalsocijalizam ali u drugim vidovima i oblicima.Isatknuto je da vjerski lideri moraju biti van državne politike te da trebajuskinuti etiketu paradržavnog faktora i početi sa istinskim vrijednostoma različitosto bh.društva.

5.5.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna nedjeljna sesija Kruga 99 biti održana u nedjelju, 07.maja/svibnja 2006. godine, sa početkom u 11:00 sati, u sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a na temu:”Klerikalizam i nacionalsocijalizam” Uvodnu riječ održaće:fra.Marko Oršolić Autor knjige « Zlodusima nasuprot » i prof.dr Hidajet Repovac

25.4.2006
U nedjelju 23.aprila, u sali Ekonmskog fakulteta u Sarajevu održana redovna sesija KRUGA 99 na temu: “Predškolsko,osnovno i srednje obrazovanje u BiH” o temi je govorio abasador Nj.E. DOUGLAS DAVIDSON ,Šef misije OSCE-a i BiH. Davidson je rekao da je obrazovni sisistemi ne razvijaju smisao zajedništva . Istakoao je da ako se nastave učiti da vjeruju u podjele i razlike,kao što je sada, kakvu nadu ima ova zemlja da održi cjelovitost, ada nespominjemo priključenje u EU. Spomenuo je katastrofalne uslove u kojima rede pojedine škole ali je rekao da bi se razvio smisao zajedništva i tolerancije ,različitosti treba da postoji volja nastavnika da uradi pravustvar bez birokratskog i političkog pritiska

18.4.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna sesija ANI Krug 99 biti održana 23.04.2006., u sali Ekonomskog fakulteta, sa početkom u 11:00h. Tema sesije je “Predškolsko,osnovno i srednje obratzovanje u BiH” a uvodničar je ambasador USA U BiH, nj.e. Douglas Davidson

12.4.2006
U nedjelju 9.aprila, u sali Ekonmskog fakulteta u Sarajevu održana redovna sesija KRUGA 99 na temu “Ustavne promjene” na sesije je govoreno o odnosu USA spram BiH. O planovima za budućnosti naše zemlje, predstojećim reformama i o našim političarima te odnosu EU spram BiH.Zaklučeno je da USA ostaju i dalje uključene dešavanja u BiH.Istaknuto ,od strane abasadora da intelektalci moraju biti uključeni u ovaj proces. Da USA garantuju drugu fazu ustavnih reformi ali da se mora naćiniti prvi korak koji bi vodi ka drugom.

7.4.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će redovna sesija ANI Krug 99 biti održana 09.04.2006 u sali Ekonomskog fakulteta, sa početkom u 11:00h. Tema sesije je “Ustavne reforme,uslov ulasaka BiH U EU” a uvodničar je ambasador USA U BiH, nj.e. Douglas McElhaney,ambasador Republike Austrije u BiH NJ.E dr Werner Almhofer i direktor OSCE-a Misija U BiH,ambasadord NJ.E. Douglas Davidson

29.3.2006
“2006. je ključna godina za Bosnu i Hercegovinu – a tri ključna prioriteta za zemlju su: izbori, završavanje prve faze ustavnih reformi, i pregovori iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju,” rekao je danas visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling. Visoki predstavnik je naglasio da grupe građana, intelektualaca i drugih aktera društva u izbornoj kampanji moraju osigurati transparentnost političkih stranaka o njihovim dosadašnjim učincima kao i planovima za budućnost. O ustavnim reformama kaže: “Politički sporazum je prvi ali važan kora u otpočinjanju procesa jačanja države Bosne i Hercegovine koji će joj dati jaču vladu neophodnu za partnerski odnos s Europom. Parlamentarci će imati veliku odgovornost za cijelu zemlju kada budu procjenjivali ovaj prvi korak poboljšanja ustava. Političari moraju uraditi ono što je oguće uraditi danas, pa čak iako to nije sve što bi oni željeli.” Visoki predstavnik je konstatovao da su pregovori iz Sporazuma o asocijaciji i pridruživanju dobro počeli, ali da će oni ovisiti o kontinuiranom progresu na ključnim reformama, uključujući reformu policije. Dodao je da će tranzicija OHR-a ka Uredu specijalnog predstavnika Europske unije, te potpuno preuzimanje suverenosti od strane Bosne i Hercegovine manje ovisiti o međunarodnoj zajednici, a više o onome što postignu bosanskohercegovačke vlasti. Visoki predstavnik je govorio danas na sesiji pisaca i intelektualaca Krug 99 u Sarajevu.

23.3.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će se naredna sesija Kruga 99 održati u nedjelju 26.03.2006. godine sa početkom u 12.00h u sali Ekonmskog fakulteta u Sarajevu. Uvodničar je g-din Christian Schwarz-Schilling.visoki predstavnik EU.

22.3.2006
U nedjelju 19.03.2006. održana je sesija KRUGA 99 sa temom o visokom obrazovanju. O temi su govorili uvodničari ali i naši članovi su dali svoje komentare. Zaključak je bio da je visoko obrazovanje suočeno sa velikm problemima koji proističu iz ćinjenice da BiH nem krovnog zakona u ovoj oblasti.Istaknuto je da smo mi zemlja koja je potpisnica Bolonjske deklaracije i kako takvu je moramo primjeniti na naše visoko obrazovanje. Pored ovih,imamo i probleme koji nebi smjeli to biti a inicirani su zbog nacionalističkih interasa pojedinih političara koji nažalost odlućuju kao trenutna vlast u BiH.

16.3.2006
Obavještavamo cijenjeni e-javnost da će se neredna sesije KRUGA 99 održati 19.03.2006. u sali Ekonomskog fakulteta sa početkom u 11.00h. Tema sesije je:”Visoko obrazovanje danas:perspektive i problemi” Uvodničari su .prof.dr Hasan Muratović, prof.dr Miodrag Živanović i prof.dr Asim Mujkić.

22.2.2006
U nedjelju 19.02.2006. održana je redovna sesija KRUGA 99.Tema sesije je bila “Religije i sloboda govora”Uvodničari su bili na istom fonu, istićući da treba da postoji sloboda govora ali da ona treba da širi toleranciju,ljubav a ne da produkuje netrpeljivost. mržnju pa nažalost i smrt.Nedavna dešavanj oko objevljivanja karikature poslanika Muhameda nesluži nićemu i ne mogu se opravdati slobodom govora te služe samo interesima onim koji žele da projeciraju sukob. Na drugoj strani došlo je do revolta koji je eskalirao te doveo do paljenja i ubijanja što se ne može nićim opravdati

17.2.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će se naredna sesija KRUG99 održati u nedjelju 19.02.2006.u sali Ekonmskog fakulteta sa početkom u 11:00h. Tema sesije je “Religije i sloboda govora” Uvodničari su.fra Luka Markešić.akademik Vladimir Premec i prof.dr Hidajet Repovac.

15.2.2006
U nedjelju 05.02.2006.održana je sesija KRUGA 99, Tema sesije je bila “Kina danas” a uvodničar je bio ambasador NJ.E. Li Shuyuan.Prema podacima koje nam je dao ambasador mogli smo se uvjeriti da je Kina ostvarila veliki progres na ekonomskom i tehnološkom planu. Međutim ova najmnogoljudnija zemlja ima i mnogo problama sa koji se nastoje suočiti i rješiti ih. Prema rječima ambasadora naše dvije zemlje trebaju produbiti prijateljstvo ali i ekonomske odnose.

3.2.2006
Obavještavamo cijenjenu e-javnost da će se redovna sesije Kruga99 održati 05.02.2006.U sali Ekonomskog fakulteta sa početkom u 11.00h.Tema sesije je: “Kina danas” a uvodničar je NJ.E. g.Li Shuyuan.

2.2.2006
U nedjelju 29.01.2006. održana je redovna sesija KUGA 99 u suradnji sa Udružejem “Žene ženama” i Ureda Registara suda BiH.Na sasije je rečeno da Sud BiH funkcioniše samostalno i da se ali u saradnji sa Haškim Tribunalom. Problemi na koje se n