Krug 99: Apsurd je preispitivati pripadnost Balkana Evropi

 Ned, 02.02.2020. 12:41 

Drino: EU je najučinkovitije moderno društvo, tamo nam je mjesto

SARAJEVO, 2. februara (FENA) – Studija „Balkan-državnopravna historija“ koju je uradio profesor  Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici Dževad Drino predstavljena je danas na sesiji Kruga 99 u okviru teme „Državnopravni razvitak i stabilnost Balkana“.

Profesor Drino je u uvodnom izlaganju kazao da se na Balkanu sve više razgovara, ali se ljudi sve manje razumiju, preispituje se ili niječu pripadnost Evropi, što je apsurd, zato što je ime Evropi dao jedan balkanski narod (Grci).

Podsjetio je da je Noel Malkolm kazao kako su nacionalne povijesti prokletstvo Balkana gdje je samo jedina multionacionalna država  Bosna i Hercegovina, i ne posjeduje i mapu „velike“.

Pojašnjavajući zašto se često upotrebljiva termin  “Balkan bure baruta“, Drino je naveo da je jedan od razloga taj što su teritorijalni oblici srednjovjekovnih balkanskih država bili veoma nesigurni, a njihova suverenost upitna i što je svaka nacionalna historija “obilni kvasac svih nacionalizama”.

– Očit je kult nedovršene historije, mitovi o predziđu ili predstraži Evrope (kršćanskom, islamskom, civilizacije prema barbarstvu) gdje je na žalost, građansko društvo ostalo u zapećku, a humanizam i renesansa zaobišli region u velikom luku – kazao je.

Prof. Drino je istakao  da je ovo ipak tlo najstarije evropske civilizacije (Grče), prve evropske misli o državi i pravu, pravednosti i demokratiji.

 – Stoga je nedavni šamar EU Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odjeknuo kao šamar cijelom Balkanu, predaje nema. Evropska unija i jeste najučinkovitije moderno društvo koje je svojim članicama osiguralo blagostanje i građanske slobode nezabilježene u cjelokupnom razvoju Evrope. Tamo nam je mjesto – zaključio je prof Drino.

Također i prof. Senadin Lavić smatra da bi rješenjem Sjeverne Makedonije, Kosova i BiH bila zaokružena struktura Balkana.

– Moja je ideja, želja i vizija da se Balkan završava u svojoj konstituciji tako što će Bosna i Hercegovina biti konstruirana i prihvaćena kao evropska država nacija, isto kao Hrvatska i Srbija, a ne kao država tri naroda, tri konfesije, tri religije, tri kulture, tri mita antibosanska – istakao je Lavić i dodao da nema promjene granica na Balkanu, u Evropi i da te priče dolaze od antibosanskih retrogradnih snaga koje se vraćaju u 19. stoljeće.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je kazao da nacionalna identifikacija države Bosne i Hercegovine, a ne etnička identifikacija, jeste trajni zadatak svih političkih subjekata u BiH zbog trajne stabilnosti na ovom području.

Ne bi se sigurno, kako je rekao, „srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ponašao onako kako se ponašao, kao ni bivša predsjdnica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, prema BiH sa hegemonističkim i patrenalističkim stavovima, da je BiH do kraja definisana kao država nacija“.

 – Stoga je zadatak intelektualnih političkih struktura u BiH da se BiH pozicionira ravnopravno kao i druge države u okruženju, i svijetu općenito – demokratski, kako bi konačno mir i stabilnost na Balkanu imali perspektivu – kazao je Kulenović i zaključio da je neophodno otkloniti i posljedice koje su nastale kao genocid i udruženi zločinački poduhvat u BiH.

Agencija Anadolija:

Krug 99: Apsurd je preispitivati pripadnost Balkana Evropi

– Na Balkanu sve manje razgovaramo i sve se više ne razumijemo. Danas se na Balkanu niječe ili preispituje pripadnost Evropi što je apsurd zato što je baš ime Evropi dao jedan balkanski narod, rekao uvodničar, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici, Dževad Drino

SARAJEVO (AA) – Na Balkanu sve manje razgovaramo i sve se više ne razumijemo. Danas se na Balkanu niječe ili preispituje pripadnost Evropi, što je apsurd, zato što je baš ime Evropi dao jedan balkanski narod, rekao je danas profesor Dževad Drino sa Pravnog fakulteta u Zenici, uvodničar na redovnoj sesiji “Kruga 99” o temi “Državnopravni razvitak i stabilnost na Balkanu”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Krug 99” polazi od toga da je u posljednjih 200 godina neravnomjeran državnopravni razvitak pojedinih država na Balkanu, a pogotovo današnjih sedam nastalih raspadom SFR Jugoslavije, uzrok trajnih sukoba i svojevrsno “bure baruta” na Balkanu. 

“Na Balkanu sve manje razgovaramo i sve se više ne razumijemo. Danas se na Balkanu niječe ili preispituje pripadnost Evropi što je apsurd zato što je baš ime Evropa dao jedan balkanski narod. Nacionalne povijesti su prokletstvo Balkana, autor sintagme je Noel Malkom, gdje je samo jedna multinacionalna država na Balkanu, a to je BiH, koja ne posjeduje mapu svoje velike domovine. Sve ostale zemlje u ormaru drže kostur velike karte svoje zemlje, koju vade po potrebi”, pojasnio je Drino, uvodničar sesije povodom izlaska njegove studije “Balkan – državnopravna historija”. 

Govorio je i o tome zašto Balkan često nazivaju “bure baruta”. 

“Jedan od razloga je taj što su teritorijalni oblici srednjovjekovnih balkanskih država bili veoma nesigurni, a njihova suverenost upitna, što je svaka nacionalna historija obilni kvasac svih nacionalizama, očit je kult nedovršene historije na cijelom Balkanu”, rekao je Drino.

Ipak, kako je kazao, Balkan je tlo najstarije evropske civilizacije, antičke Grčke. 

“Stoga je nedavni šamar Evropske unije Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odjeknuo kao šamar cijelom Balkanu. Predaje nema. Evropska unija i jest najučinkovitije moderno društvo koje je svojim članicama obezbijedilo blagostanje i građanske slobode nezabilježene u cjelokupnom razvoju Evrope. Tamo nam je mjesto”, poručio je Drino. 

Smatra da Balkan ne stagnira nego ide u još gore stanje. 

“Balkan, sa svojim ukupnim razvojem, i društveno i ekonomski opada. Čuli ste sinoć, nije moj podatak, da će BiH sa ovakvim tempom rasta, ravnopravan status s EU steći za stotinu godina”, rekao je Drino. 

Lavić: Balkan služi kao izduvni ventil za razne vrste evropskih ideologija

– Nema promjene granica na Balkanu i u Evropi, to vam je jasno. Te priče o promjenama granica dolaze od antibosanskih retrogradnih snaga koje se vraćaju u 19. stoljeće. Granice u Evropi su definitivno završene i nema promjena nijedne granice, rekao je prof. dr. Senadin Lavić

SARAJEVO (AA) – Prof. dr. Senadin Lavić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu smatra kako nema promjene granica na Balkanu i u Evropi i da priče o promjenama granica dolaze od antibosanskih retrogradnih snaga koje se vraćaju u 19. stoljeće, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da se fraza da je Balkan “bure baruta” može čuti još od 19. stoljeća. 

“Balkan ustvari služi kao jedan izduvni ventil za razne vrste evropskih ideologija. Ja ne mislim da je Balkan baš toliko ‘bure baruta’, koliko ga neki žele demonizirati u tom smislu. Mislim da je od izuzetne važnosti da shvatimo da balkanski prostor treba da usvoji činjenicu vladavine prava i poštivanja liberalno demokratskih ideja savremenog doba. I da ta dva strateška procesa će odrediti njegovu budućnost”, rekao je Lavić u izjavi novinarima prije redovne sesije “Kruga 99” u Sarajevu. 

Ne vjeruje da će biti ratova, a, kako je kazao, situacija na Balkanu će se odvijati u smjeru da će rješenje pitanja Sjeverne Makedonije, Kosova i BiH zaokružiti strukture Balkana. 

“Nema promjene granica na Balkanu i u Evropi, to vam je jasno. Te priče o promjenama granica dolaze od antibosanskih retrogradnih snaga koje se vraćaju u 19. stoljeće. Granice u Evropi su definitivno završene i nema promjena nijedne granice”, dodao je Lavić.