Krug 99: Izlaz iz krize graditi na tragovima mišljenja Evropske komisije

 Krug 99: Izlaz iz krize graditi na tragovima mišljenja Evropske komisije

– Dunović je govorio na sesiji Kruga 99 o temi “Izlaz iz krize – sa standardima iz Mišljenja Evropske komisije”

SARAJEVO (AA) – Princip konstitutivnosti naroda je morao biti prihvaćen u momentu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da bi se “zaustavili rat i genocid”. Međutim, princip konstitutivnosti naroda ne može biti princip Evropske unije, rekao je danas na sesiji Kruga 99 Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA). 

On je kazao da te stvari ne mogu biti zastupljene u medijskom prostoru, a posebno u izbornom zakonodavstvu ukoliko BiH teži ka EU što lideri svih političkih stranaka u zemlji tvrde. 

U posljednje vrijeme u medijima se pojavljuju različiti natpisi o karakteru trenutne krize vlasti u BiH pa i o mogućim ishodima koji će iz nje proisteći.

Stav Kruga 99 je da izlaz iz ove krize treba tražiti i graditi na tragovima mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvu u EU, na temelju vrijednosti koje zastupa EU, u članu 2 Ugovora o EU te dosadašnje presude Evropskog suda za ljudska prava. 

Dunović je podsjetio da se u posljednje vrijeme jako puno govori o stanju u društvu, o odnosu između entiteta, odnosu entiteta i države BiH… 

“Međutim, možda se premalo govori o načinima izlaska iz takve krize. Ono što je važno jeste da postoji mišljenje Evropske komisije i da su u tom mišljenju navedene neke stvari koje neprijatelje BiH, mislim na političke neprijatelje, kako u samoj BiH tako i regionu, dovodi u paniku. Mislim da oni i treba da budu u panici, jer vrlo dobro znaju šta piše u mišljenju EK, između ostalog i po pitanju izbornog zakonodavstva i poštivanja presuda Međunarodnog suda za ljudska prava i građanskih prava svih građana u BiH”, pojasnio je Dunović. 

Smatra da sva ova priča o legitimnom predstavljanju ide u dva smjera.

Podsjetio je da se prvo govorilo o legitimnom predstavljanju naroda što je potpuno u suprotnosti s evropskim standardima i mišljenjem EK-a, a sada se ide korak dalje pa se govori čak o legitimnom predstavljanju entiteta u BiH.

“Kao da je entitet država, a BiH neka organizacija u kojoj predstavljate entitet. To je potpuno neprihvatljivo, to ne postoji i oni koji tako govore su svjesni opasnosti svojih riječi i postaju na neki način taoci svojih izjava. Morat će da te izjave koriguju, a sve patriotski i probosanski orijentisane političke stranke moraju početi razmišljati na iznalaženju rješenja isključivo na mišljenju EK-a”, izjavio je Dunović danas u Sarajevu.

Kako je kazao, u presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, nisu navedene stvari koje predstavnici HDZ-a iznose u medijskom prostoru.

“Često se govori o legitimnom predstavljaju članova Predsjedništva BiH. Kada uzmete presudu po apelaciji Bože Ljubića, to se apsolutno ne spominje. To legitimno predstavljanje ne postoji, nije evropska vrijednost i ono se zapravo i negira u mišljenjima Evropske komisije”, rekao je Dunović.

Mišljenja je da je razgovor uvijek dobrodošao. 

“Međutim, ako dolazite na razgovor s ultimatumima koji su neostvarivi, onda to zapravo i nije razgovor. Ne može se razgovarati na način da jedan predsjednik stranke, u ovom slučaju član Predsjedništva BiH, kaže: ‘Razgovarat ćemo kada istjeramo strane sudije’. Sastav Ustavnog suda BiH je definisan Ustavom BiH. Ne postoji zakon koji ovih dana upućuju u parlamentarnu proceduru, kojim se strane sudije mogu eliminisati. To moraju biti ustavne promjene. Razgovora ne može biti na ultimatumima gdje kažete da nećete poštivati ono što piše u Ustavu BiH. To onda nije dijalog i ne vodi nikakvom konstruktivnom rješenju, to su ucjene”, pojasnio je Dunović.

Odgovarajući na pitanje o tome da li će ti ultimatumi na kraju utjecati na neke odluke kao što je usvajanje budžeta BiH, mišljenja je da je Milorad Dodik svjestan da je usvajanje budžeta važno i za Republiku Srpsku (RS).

“Ako misli da RS može funkcionisati bez toga onda se grdno vara”, poručio je Dunović.

Agencija FENA:

Ned, 23.02.2020. 12:35  

Dunović: Mišljenje Evropske komisije političke neprijatelje BiH dovodi u paniku

SARAJEVO, 23. februara (FENA) – “Izlaz iz krize – sa standardima iz mišljenja Evropske komisije” bila je tema redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” na kojoj je uvodničar bio potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva Demokratske fronte Milan Dunović.

Uvodničar je naglasio da se u posljednje vrijeme puno govori o stanju u BiH, odnosu između entiteta i odnosu entiteta i države BiH.

– Međutim, premalo se govori o načinima izlaska iz takve krize. Ono što je važno postoji mišljenje Evropske komisije u kojem su navedene neke stvari koje političke neprijatelje BiH, kako u samoj BiH tako i u regionu, dovodi u paniku. Mislim da oni trebaju da budu u panici, jer vrlo dobro znaju šta piše u mišljenju Evropske komisije. Između ostalog i po pitanju izbornog zakonodavstva, po pitanju poštivanja presuda Međunarodog suda za ljudska prava i po pitanju svih građanskih prava, svih građana u BiH – kazao je Dunović. 

Navodi da u mišljenju Evropske komisije, između ostalog, stoji da se ne poštuju presude Međunarodnog suda u kojim je eksplicitno navodeno, kada se govori o presudi Sejdić-Finci i presudi Zornić, da je princip konstutivnosti naroda morao biti prihvaćen u momentu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, “da bi se zaustavio rat i genocid”.

– Međutim, princip konstitutivnosti naroda ne može biti princip Evropske unije ukoliko težimo Evropskoj uniji, a lideri svih političkih stranaka u BiH tvrde da težimo, onda su to neke stvari koje ne mogu biti zastupljene ni u medijskom prostoru, a naročito u izbornom zakonodavstvu. Sva ova priča o legitimnom predstavljanju ide u dva smjera. Prvo se govorilo o legitimnoom predstavljanju naroda, što je potpuno u suprotnosti sa evropskim standardima i mišljenjem Evropske komisije, a sada se ide korak dalje, govori se čak o legitimnom predstavljanju entiteta u BiH, kao da je entitet država, a BiH neka organizacija u kojoj predstavljate entitet – kazao je Dunović.  

Smatra da je to potpuno neprihvatljivo i da su oni koji tako govore svjesni opasnosti svojih riječi i na neki način postaju taoci svojih izjava.

– Moraće da te izjave koriguju, a sve patriotski probosanski orijentisane političke stranke moraju početi razmišljati na iznalaženju rješenja isključivo na mišljenju Evropske komisije – zaključio je Dunović. 

Osvrnuo se i na presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. 

– U toj presudi apsolutno nisu navedene stvari koje predstavnci HDZ-a iznose u medijskom prostoru. Često se govori o legitimnom predstavljanju članova Predsjedništva BiH. Kada uzmete presudu po apelaciji Bože Ljubića to se apsolutno ne spominje. Ne postoji kategorija legitimnog predstavljanja koja nije evropska vrijednost i ona se  zapravo negira u mišljenjima Evropske komisije – kazao je Dunović.