Krug 99: Podrška odlučnim procesnim radnjama Tužilaštva BiH protiv Dodika

Podrška odlučnim procesnim radnjama Tužilaštva BiH protiv Dodika 

Formirani predmet Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika predstavlja posljednju tačku za očuvanje mira i stabilnosti, zaustavljanje talasa iseljavanja i nesigurnosti, pravnog i političkog haosa u BiH sa nesagledivim posljedicama. Zbog toga Krug 99 daje punu podršku odlučnim procesnim radnjama Tužilaštva BiH i upozorava odgovorne aktere politike i javnosti u BiH na očuvanje vlastitog moralnog digniteta prilikom javnog iskazivanja stavova. Jer, nikakvo poziciono ili opoziciono definiranje politike inspirisane stranačkim interesima i propagandnim  koristima, intelektualističke egzibicije i uravnilovke „da je ni crno ni bijelo“,  neće narodu povratiti povjerenje u mir i vjeru u budućnost,  već odlučne mjere demokratskih i institucija zakona. Konačno mora biti zaustavljen ključni generator destrukcije, kao i njegovi saveznici, na kontinuiranom proizvođenju nesigurnosti, antidržavnom i protivustavnom djelovanju, blokiranju bosanskohercegovačkih, evropskih i NATO integracija.

Tužilaštvo i Sud BiH jesu posljednji oslonac i nada u predupređenje stalnog projektovanja i proizvodnje konflikata kao i priželjkivanih  konsenkvenci ne samo političkih sukoba već i potencijalnog nasilja.

Ne treba graditi iluzije u dobru volju i spremnost međunarodnih institucija na zaustavljanju urušavanja BH države i društva, sve dok očito „slijepi vođa“ u konačnici ne izazove novo krvoproliće vodeći ne samo svoje pristalice već i sve druge građane i narode u dalje istorijsko bespuće.

Iskazana odlučnost na očuvanju savremene bosanskohercegovačke države, sada mora biti pretočena na gradnju povjerenja i snaženju njenih institucija.  I pored toga, treba biti spreman na nastavak proizvodnje konflikata i blokada osnovnih funkcija države, gradeći uporedo sa tim racionalne i odvažne odgovore.