Gost Dnevnika TV1 – Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99: ‘Greška’ u prijevodu daytonskog Ustava BiH generator teških neslaganja

http://tv1.ba/video/gost-dnevnika-tv1-adil-kulenovic-predsjednik-kruga-99/

POLITIKA Pon, 10.07.2017. 11:13

Krug 99: ‘Greška’ u prijevodu daytonskog Ustava BiH generator teških neslaganja

SARAJEVO, 10. jula (FENA) – Asocijacija nezavisnih intelektualaca – Krug 99 smatra da je, naizgled jedna ‘tehnička’ greška u prijevodu Anexa IV Dejtonskog sporazuma – Ustav BiH, kojom je riječ ‘pravo’ prevedena od nepoznate institucije kao ‘zakon’, ključni generator teških neslaganja, sukoba i konfuzije u uzavrelom bh. političkom ambijentu, potaknutih posljednjim odlukama Ustavnog suda BiH (Izborni zakon).

– Naime, da li će BiH dalje ići u pravcu unutrašnje destrukcije primjenjujući načelo poštovanja zakona koje su donosile strukture ‘ostvarivanja ratnih ciljeva’, ili, pak, na osnovu evropske pravne stečevine, odnosna Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i koja mora da ima supremaciju u odnosu nad svakim drugim pravom, pa i Ustavom, jeste ključni korijen generiranja kontinuirane krize – navodi Krug 99 u saopćenju za javnost.

Ova asocijacija, istovremeno, smatra da bi presuda Ustavnog suda BiH imala drugačije konsekvence na obnovu države i društva Bosne i Hercegovine da je ovaj sud u pristupu prilikom donošenja spomenute odluke (Izborni zakona) imao princip evropske pravne stečevine, a ne zakona uslovljenih etnoteritorijalnim interesima i podjelama.

– Zbog toga, očekivati je da krajnji tumač Okvirnog sporazuma za mir u BiH – visoki predstavnik konačno da ispravan prijevod i tumačenje spomenute ustavne odredbe, kao što je i očekivati da sudije iz inostranstva ne podliježu lokalnim propagandno-političkim pritiscima, već da ostvaruju ulogu na osnovu koje su delegirani u ustavni poredak zemlje, a prije svega, na osnovu spomenute konvencije – navodi se.

Iz Kruga 99, nadalje, navode “da je to tako izmjene i dopuna Izbornog zakona BiH bi primarno polazile od provođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava iz Strassbourga u predmetima Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i Šlaku, koje zahtijevaju izmjene Ustava BiH i izbornog zakonodavstva i koje bi time bile usklađene s najvišim evropskom izbornim standardima, te omogućile ubrzani put prema euro-atlantskim integracijama, a nikako prema civilizacijski napuštenim političkim modelima”.

– Ovako, ukidanje odredbi Izbornog zakona i prebacivanje odgovornosti na Centralnu izbornu komisiju sa formalno-pravnom obavezom da provede izbor za Dom naroda FBiH, znači skrivanje činjenice da se odstupilo od temeljne odluke o konstitutivnosti svih naroda na svim područjima Bosne i Hercegovine, koje su bile osnov za izmjene Ustava FBiH i Ustava RS u tom smislu – navodi se u saopćenju.

Za Krug 99 je indikativno i to da je Ustavni sud BiH i ranije ocjenjivao određene zakone neustavnim, ali da nije posezao za poništavanjem tih odredbi, kao što je, recimo, slučaj Grada Mostara, a što stvara nepotrebna podozrenja i sumnje.

– Nažalost, sve to je razlog nerazumijevanja prijedloga Kruga 99 da ostane odredba da iz svakog kantona u Dom naroda FBiH ulazi po jedan pripadnik iz svakog konstitutivnog naroda, a kada dođe do situacije da nekog od konstitutivnih naroda nema dovoljno u kantonalnim skupštinama, tada treba da se primijeni princip na način da se imenuje naredni kandidat sa lista političkih stranaka po kantonima koji iz tog nedostajućeg konstitutivnoga naroda ima najveći broj glasova – pojašnjava se.

To bi, po mišljenju Kruga 99, bilo demokratski i u skladu s evropskim izbornim standardima, te iz ove asocijacije apeliraju na članove Doma naroda BiH, “da ne prihvate bilo koji vid diskriminacije ili zanemarivanja osnovnih ljudskih prava, te da time i ne htijući proglase Anex 7 – povratak raseljenih završenim”.

– Nažalost, vrijeme koje je pred nama, ipak će tražiti zaštitu ovih prava na Evropskom sudu za ljudska prava – navodi se u saopćenju Kruga 99, koje potpisuje njegov predsjednik Adil Kulenović.

KRUG 99 IZBORNI ZAKON REAGIRANJE
(FENA) L.A.

http://vijesti.ba/clanak/367512/sudija-ustavnog-suda-bih-iz-makedonije-bio-je-pod-politickim-uticajem-prilikom-glasanja-o-izbornom-zakonu

09.07.2017. / 23:25h BiH – Adil Kulenović za TV1

Sudija Ustavnog suda BiH iz Makedonije bio je pod političkim uticajem prilikom glasanja o Izbornom zakonu

Ustavni sud BiH je prije nekoliko dana obrisao ranije neustavnim proglašene dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na izbor delegata u federalni Parlament. Tim povodom danas se oglasila Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99. Navode da je ključni problem pogrešan prevod dijela Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH.

Tim povodom, gost Dnevnika TV1 bio je Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99. Nakon usvajanja Dejtona, kaže, odmah su uočili i govorili da Sporazum jeste pružio mogućnost i integracije i dezintegracije BiH.

“Prevodilac, za koga se ne zna ko je ni dan danas, je u članu 2, tačka 2 napisao ‘zakon’ umjesto ‘pravo’. Ako je evropsko pravo to jest konvencije, protokoli… iznad našeg zakonodavstva, onda znači da se Ustav, zakoni, te ustavi entiteta, moraju uskladiti s evropskim pravom. Zato potičemo visokog predstavnika, kao konačnog tumača, da izvrši prevod i koji bi otvorio realne šanse da se BiH u većoj mjeri integrira“, istakao je u Dnevniku TV1 Adil Kulenović.

Smatra Kulenović i da nema tako jake međunarodne podrške integrativnoj BiH, kao nekada. Na svjetskoj sceni je puno važnijih pitanja.

Istakao je i da je Ustavni sud pao pod pritisak politike.

“Konkretno, volio bih da me demantuju ako nije istina, riječ je o sudiji iz Makedonije, koji je postupio na način suprotan ulozi zbog koje je tu, odnosno da zaštiti evropsku pravnu stečevinu, Konvenciju o ljudskim pravima, a ne historijski odbačenu etnoreligijsku matricu. Ako me ne demantuju, reći ćemo glasnije pod čijim uticajem je sudija bio. Pretpostavljate da je uticaj vršila ona strana koja je zainteresovana za daljnju segregaciju i podjelu BiH“, kategoričan je Kulenović.

Predsjednik Kruga 99 komentirao je i činjenicu da njihov prijedlog izmjena Izbornog zakona nije opaženo prošao u parlamentarnoj proceduri.

“HNS, koji ima, kao i Krug 99, status nevladine organizacije, ima krupnog zaštitnika i glasnogovornika – HDZ BiH. Krug 99 nije ničiji projekat. Prijedlozi, koje je TV1 detaljno obrazložila, nisu naišli na odjek skoro ni kod jedne strank, a poslan je svima. Radi se o nedostatku državničke vizije kod stranaka, bez obzira na orjentaciju. Radije se zadržavaju na onome što je njihov uski, mali, stranački interes. Samo se verbalno zalažu za saradnju s nevladinim sektorom i to na način da NVO sektor treba biti njihov instrument, a ne sagovornik. To je razlog zašto i politička ljevica, pa i centar i desnica sasvim konkretne inicijative ne žele“, istakao je Adil Kulenović u Dnevniku TV1.

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)