“Krug 99”: Ruski model “hrvatskog svijeta” u BiH direktno je anti-ljudski i “anti-Božiji”

– U ovom momentu u BiH je aktuelno društveno retrogradno političko i diplomatsko produbljivanje etničkog jaza u FBiH između Hrvata i Bošnjaka kroz tzv. politički dijalog o ograničenim promjenama ustava i izbornog zakona BiH, rekao je prof. dr. Enver Halilović, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji

SARAJEVO (AA) – Destruktivnost i negativne posljedice svih velikodržavnih nacionalnih svjetova su identični, samo je pitanje kada je neki od njih historijski aktivan i aktuelan, poručeno je sa današnje redovne sesije Kruga 99 na temu “Doktrina i ideologija “ruskog svijeta“ u BiH bez Rusije”, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović u uvodnoj riječi je kazao da je današnji uvodničar relevantan i kao znanstvenik i kao diplomata BiH koji je bio na licu mjesta.

“Namjera nam je da ovom sesijom dekonstruišemo doktrine i ideologije ‘srpskog svijeta’, otrcane inačice velike Srbije, odnosno ‘ruskog svijeta’ ili velike Rusije. Profesor Halilović će o tome govoriti sa potrebnom aparaturom znanja i jasnih uvida. Naš direktan povod je podatak koji je nedavno pomenuo Vuk Drašković da 80 posto građana Srbije podržava agresiju Rusije na Ukrajinu, kao i izvod iz relevantnih empirijskih istraživanja, da isti broj tvrdi da ne zna ni za kakvu opsadu Sarajeva, da negiraju genocid i obožavaju Ratka Mladića. Nije riječ o slučajnosti, niti trenutnom medijskom ambijentu. U vrijeme interneta apsurdno je relativizirati znanje o činjenicama. Možda je i moglo i moglo imati odjeka sa propagandom tzv. mirotvornih inicijativa u vrijeme Miloševića. Ali nakon sadašnje ubjedljive pobjede sofisticiranog Miloševića na izborima to je jasan indikator političkog raspoloženja i volje većinske Srbije”, kazao je Kulenović.

Smatra da je od presudne važnosti konačno razobličavanje imperijalnih ideologija koja tako dugo proizvode plodno tlo za konfuziju, otupjelost narodne volje, i u konačnici, nestabilnost i razaranja u BiH i na zapadnom Balkanu, i istim šnitom sada u Ukrajini.

“Čini mi se da je jedan od bitnih segmenata dekonstrukcije pomenutih ideologija i epohalan zaokret koji se mora učiniti u sferi jezika, a prije svega odbacivanja hegemonijskog kategorijalnog aparata i u akademskoj zajednici, obrazovanju, medijima, prevodilaca i u svakodnevnom životu. Nije riječ ni o kakvom jezičkom purizmu već standardiziranju u skladu sa evropskim naslijeđem modernih država liberalne demokracije, savremene političke sociologije i nauke o državi”, istakao je Kulenović.

O temi “Doktrina i ideologija ruskog svijeta u BiH bez Rusije” govorio je prof. dr. Enver Halilović, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji.

Smatra da su destruktivnost i negativne posljedice svih velikodržavnih nacionalnih svjetova identični, samo je pitanje kada je neki od njih historijski aktivan i aktuelan.

“U ovom momentu u BiH je aktuelno društveno retrogradno političko i diplomatsko produbljivanje etničkog jaza u FBiH između Hrvata i Bošnjaka kroz tzv. politički dijalog o ograničenim promjenama ustava i izbornog zakona BiH. Što je tragikomično, on se odvija pod demagogijom demokracije i zaštite tzv. legitimnih prava Hrvata u BiH. Naravno da niko nije ni protiv demokracije niti protiv demokratskih legitimnih prava Hrvata. Problem je u tome što se za postizanje legitimnih demokratskih prava Hrvata u FBiH nameće kao rješenje antipod demokratije, nameće doktrina i ideologija hrvatskog svijeta u BiH”, rekao je Halilović.

Kako je kazao, njen suštinski i istinski zastupnik je režim Repubike Hrvatske, iako je članica demokratske zajednice država EU.

“Kroz institucije EU Hrvatska nameće svoju hegemonističku ideologiju u BiH, uvlačeći u tu obskurnu rabotu i druge države. Ograničenim ustavnim promjenama i promjenama Izbornog zakona u BiH pod pritiskom Hrvatske po modelu doktrine i ideologije ruskog svijeta mijenjaju se Ustav i izborni zakon BiH, ali i Dejtonski mirovni ugovor u mnogim aspektima. Što je najgore, stvara se institucionalni osnov trajnog budućeg nepovjerenja i međusobnog političkog sumnjičenja etničkih Hrvata i ostalih građana Bosanaca i Hercegovaca”, istakao je Halilović.

Smatra da se usvajanjem prijedloga HDZ BiH o promjenama izbornog zakona stvara teritorijalno etnička podjela biračkog tijela, usložnjavaju se, umjesto da se relaksiraju etnički odnosi u FBiH, ali i cijele BiH, stvara se teritorijalni prostor interesa države Hrvatske u BiH.

“Stvaranje hrvatskog svijeta u BiH je suprotno evropskoj demokracije liberalnog kapitalizma kao političkog modela savremenog svijeta generalno, ali i unapređenja demokratskih procesa i odnosa u BiH. Taj model stvara temeljnu političku nejednakost i diskriminaciju građana BiH. On glas jednog čovjeka sa jednog prostora, iz jedne opštine, izjednačava sa najmanje pet ili šest glasova drugog čovjeka koji živi na drugom prostoru, u drugoj opštini iste države. Njime se na teritorijalnoj osnovi uvodi unutaretnička, teritorijalna diskriminacija rasističkog tipa, koji kasnije može evoluirati u ko zna kakve druge oblike društvene i političke diskriminacije”, naglasio je Halilović.

Mišljenja je da “on direktno vrijeđa osjećaj vlastitog dostojanstva svakog Hrvata čiji glas je pet ili šest puta manji od glasa drugog Hrvata samo zato što živi na prostoru na kojem živi a ne na nekom drugom hrvatskom prostoru”.

“Ovaj koncept je direktna prijetnja samopoštovanju svakog čovjeka čija je univerzalna ljudska tendencija, kako kaže Hegel, borba za priznanje. Iz te borbe dijalektikom društvenih odnosa razvija se empirijska, društveno historijska borba za društvenom i političkom jednakošću s drugim čovjekom, što predstavlja unutarnji oslonac historije kao napretka društvene slobode i historijskog razvoja humanizma. Ruski model hrvatskog svijeta u BiH direktno je anti-ljudski i anti-Božiji. Vrijeđa zdrav ljudski razum, ‘legitimira’ nejednakost ljudi kao demokratski politički standard”, rekao je Halilović.

Prema njegovim riječima, nažalost, i ova etno-teritorijalna podjela BiH, kao i ona dejtonska, kojom je u BiH etabiliran “srpski svijet”, odvija se pod pritiskom i pokroviteljstvom glavnih svjetskih internacionalnih centara moći.

“Međutim, za razliku od dejtonske, kojom je izvršena jedna etno-teritorijalna podjela u kojoj je učestvovala i Rusija sada se nasilno uvodi još jedna, nova etno-teritorijalna podjela u kojoj ne učestvuje Rusija, već ostale danas najmoćnije vojne i ekonomske sile svijeta, EU i SAD, i to u istom momentu kada se bore, na sve moguće načine, protiv ideologije i doktrine ruskog svijeta u Ukrajini. One, ne samo da podržavaju, već vode i nameću doktrinu ruskog svijeta u BiH, i to, ne samo tolerancijom ideologije srpskog sveta, već i nametanjem i jačanjem ideologije istog tipa, nametanjem ideologije hrvatskog svijeta, nasuprot svim demokratskim standardima savremenog liberalizma”, poručio je Halilović.

Agencija FENA:

Enver Halilović: Aktuelno produbljivanje jaza između Hrvata i Bošnjaka u FBiH

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) – Enver Halilović, član asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, rekao je na pres-konferenciji uoči današnje sesije te asocijacije da je u Bosni i Hercegovini trenutno aktuelno društveno retrogradno političko i diplomatsko produbljivanje etničkog jaza u Federaciji između Hrvata i Bošnjaka kroz tzv. politički dijalog o ograničenim promjenama ustava i Izbornog zakona BiH.

– Tragikomično, on se odvija pod demagogijom demokracije i zaštite tzv. legitimnih prava Hrvata u BiH. Naravno da niko nije ni protiv demokracije niti protiv demokratskih legitimnih prava Hrvata. Problem je u tome što se za postizanje legitimnih demokratskih prava Hrvata u FBiH nameće kao rješenje antipod demokratija, nameće doktrina i ideologija hrvatskog svijeta u BiH. Njen suštinski i istinski zastupnik je režim Repubike Hrvatske iako je članica demokratske zajednice država EU. Kroz institucije EU, Hrvatska nameće svoju hegemonističku ideologiju u BiH uvlačeći u tu opskurnu rabotu i druge države – kazao je Halilović, uvodničar na današnjoj sesiji “Kruga 99” o temi “Doktrina i ideologija ruskog svijeta u BiH bez Rusije”.

Ograničenim ustavnim promjenama i promjenama Izbornog zakona u BiH, pod pritiskom Hrvatske po modelu doktrine i ideologije ruskog svijeta, mijenjaju se Ustav i izborni zakon BiH, ali i Daytonski mirovni ugovor u mnogim aspektima.

– Što je najgore, stvara se institucionalni osnov trajnog budućeg nepovjerenja i međusobnog političkog sumnjičenja etničkih Hrvata i ostalih građana Bosanaca i Hercegovaca. Usvajanjem prijedloga HDZ-a BiH o promjenama izbornog zakona stvara se teritorijalno-etnička podjela biračkog tijela, usložnjavaju se, umjesto da se relaksiraju, etnički odnosi u FBiH, ali i cijele BiH; stvara se teritorijalni prostor interesa države Hrvatske u BiH. Jednostavno kazano, stvara se političko-institucionalni okvir izolacije hrvatskog svijeta u BiH. Stvaranje hrvatskog svijeta u BiH je suprotno evropskoj demokraciji liberalnog kapitalizma kao političkog modela savremenog svijeta generalno, ali i unapređenja demokratskih procesa i odnosa u BiH – rekao je Halilović.

Taj model stvara temeljnu političku nejednakost i diskriminaciju građana BiH, dodaje Halilović, jer glas jednog čovjeka sa jednog prostora, iz jedne opštine, izjednačava sa najmanje pet ili šest glasova drugog čovjeka koji živi na drugom prostoru, u drugoj opštini iste države.

Njime se na teritorijalnoj osnovi uvodi unutaretnička, teritorijalna diskriminacija rasističkog tipa, koji kasnije može evoluirati u ko zna kakve druge oblike društvene i političke diskriminacije, upozorava Halilović.

– Ovaj model direktno vrijeđa osjećaj vlastitog dostojanstva svakog Hrvata čiji glas je pet ili šest puta manji od glasa drugog Hrvata samo zato što živi na prostoru na kojem živi a ne na nekom drugom hrvatskom prostoru. Ovaj koncept je direktna prijetnja samopoštovanju svakog čovjeka čija je univerzalna ljudska tendencija, kako kaže Hegel, borba za priznanje. Iz te borbe, dijalektikom društvenih odnosa razvija se empirijska, društveno-historijska borba za društvenom i političkom jednakošću s drugim čovjekom, što predstavlja unutarnji oslonac historije kao napretka društvene slobode i historijskog razvoja humanizma.

Ruski model hrvatskog svijeta u BiH direktno je antiljudski i antibožiji – zaključuje Enver Halilović.