Kulenović: Treba odbiti razgovore koji su izvan evropskih vrijednosti i standarda modernih demokratskih država

Samo na prvi pogled može izgledati da naša tema „Samit za demokratiju bez BiH i presuda Zornić“ ne korespondira sa stanjem političke i sigurnosne krize u kojoj se nalazi država, i  doslovno, svaki pojedinac koji čini društvo BiH. Rat više nije samo riječ koju dobronamjerni ne vole čuti i koje se plaše.

Na žalost, recept iz 92-ge na djelu je i danas.

Supstancijalno međutim, odustajanje i nedosljednosti u provođenju presuda i otklanjanju posljedica genocida i UZP-ova, svih presuda Suda za ljudska prava iz Strasbourga, a posebno presude Zornić, kako domaćih tako i internacionalnih subjekata politike, nužno je vodilo ka eskalaciji krize.

Puzajuća strategija na upornom i postepenom urušavanju BH društva, blokadama institucija i funkcija pravne države, konačno su dale rezultat: osionim nametanjem prava entiteta i separatističkih interesa iznad vrijednosti društva, države i ustavnog poretka! To ne može više prikriti ni žargon u javnom prostoru da je riječ o pukoj i jeftinoj retorici, predstavama za javnost, tek zaključcima bez pravnog dejstva, lociranja korijena sadašnjeg stanja u korupciji a ne u neofašističkim konceptima urušavanja mira i države, itd.

Ali korijeni sežu još i od dalje, od nametanje mantre i stereotipa o Bosni kao „tamnom vilajetu“, corpusu sepatumu, posebnom slučaju, za kojeg ne vrijede pravila demokratskog poretka već konstrukt etnokracije. To seže još iz proteklog rata kada je državi oduzeto  prava na odbranu i izjednačeno sa nelegalnim paramilitarnim i legalnim oružanim snagama susjednih država.

A sada još više u razvidnoj i beskrupuloznoj appeasement politici, politici davanja stalnih ustupaka nasilnicima, tako vidljivim u prošlosti. A sadašnjosti u internacionalnim uspavljujućim reakcijama i posljednjim saopštenjima čak i zemalja koje su mnogima bile i moralni, a ne samo politički uzor. Podjednako koliko i šibiricarskim politikama nekih domaćih tzv. „probosanskih aktera“ fokusiranih samo na očekivani profit od predstojećih izbora, bez obzira na cijenu i interesa za napredak suverene države i razvoja građanskog društva.

Naša javnost mora biti senzibilizirana na njihovom prepoznavanju bilo kada su u formi mimikrijske  podrške ili pak savezništva sa pojedincima ili političkim liderima i konceptima na urušavanju države.

Ne mogu imati kredibilitet ni Escobar, ni Palmer!

Prvi, jer nastoji očuvati „luđačku košulju“ za BiH iz dejtonskog ustavnog uređenja koje je proteklih 26 godina doživjelo konačni poraz u zaključcima NSRS. Faktički, odbacivanjem vrijednosti iskazanih na Samitu za demokraciju, odbija se mogućnost liberalno demokratskog poretka u BiH. Ili pak ciničnim idealiziranja stanja i odnosa hegemonijskih državama prema BiH. A drugi, Palmer, nametanja rasprave o  izbornom zakonu, u ovakvom kritičnom trenutku za BiH, i još gore, mimo jasnog zastupanja vrijednosti i standarda demokratskog svijeta. Amerika će se kad tad vratiti operativnim vrijednostima Samita za demokraciju, desničarski glasnogovornici iz EU, bili oni Varhelji ili Angelina Ajnhort, to sigurno neće.

Odgovorni državotvorni subjekti trebali bi odbiti čak i razgovore sa predstavnicima internacionalne zajednice koji za BiH otvoreno ili prikriveno planiraju rješenja na bazi pukih kompromisa i etnonacionalističkih rješenja izvan evropskih vrijednosti i standarda zajednice demokratskih država.

Naša današnja rasprava je itekako kontekstualna sa tragičnim vremenom kojeg živimo i onog još tragičnijeg kojeg hoćemo spriječiti. Bio rat ili mir, ne smijemo odustajati od vrijednosti i standarda liberalne demokracije, od prava BiH na izgradnju građanske demokratske nacije i suverene države. Presuda Zornić ima najveću istorijsku vrijednost i inspiraciju za trajni mir u BiH i prosperitet svih građana države.

Narednih 6 mjeseci biće ispit naše promišljnosti u formulisanju konkretnih akcija u svim strukturama društva i političkog organizovanja na očuvanju i odbrani naše države. Ona se mora braniti adekvatnim postupcima i u zemlji i izvan nje. Jer napad na ustavni poredak, kao i prije 30 godina, nije samo iz BiH.

Javno izražavamo podršku demokratskim i državotvornim protestima koji su održani u Bonu i ističemo ih kao primjer drugima u dijaspori na  aktivizam toliko važan upravo sada kada je najteže za našu zemlju.

Osuđujemo zabranu demokratskog i mirnog okupljanja građana oko grupe Restart u Banjaluci kao čin osionosti poneroloških struktura političke moći i patologije zla ključnih aktera politike u ovom entitetu.

Adil Kulenović,12. decembra 2021. godine