Kulenović: ‘Zagrebački sastanak’ je nastavak etno-teritorijalnih politika

Ned, 20.09.2020. 11:42 

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) – Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Adil Kulenović smatra da je nedavni sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem samo nastavak etno-teritorijalnih politika, uključujući i praksu da se Ustav Republike Hrvatske stavlja iznad Ustava BiH prema dijelu političkog naroda u BiH.

To je kazao na današnjoj online redovnoj sesiji Kruga 99 o temi “Bespuća zagrebačkih susreta”.

Kulenović smatra da su uvredljivost i arogancija službenog Zagreba ‘kap koja je prevršila mjeru’ i koja predstavlja kontinuitet arogantnog odnosa političkog Zagreba prema Sarajevu.

– Moderna politička nacija BiH razvija se snažnije i otvorenije i vjerujemo da će u budućnosti tako i biti – kazao je Kulenović.

Psiholog i analitičar Ibrahim Prohić smatra da taj ‘diplomatski incident’ ponovo reafirmira etnički princip kao krunski, na kojem se uspostavlja ustavna konstitucija i odnosi u regionu.

Osnovni propust ‘zagrebačkog sastanka’ je, dodao je, što su zaobiđene institucije BiH i što se na taj način derogira država BiH.

– Nemamo više pravo na naivnost nakon svega. Tačno je da taj događaj ima predizborne motive, ali to nije glavni motiv takvih postupaka, već to što region nije odmakao od ratnih devedesetih godina. Region je i danas ideološki, politički i mentalno u tim godinama – kazao je Prohić.

Bivši zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Ante Čolak smatra da je pravi razlog sastanka u Zagrebu ustvari pokušaj blokade donošenja Briselskih sankcija za Dodika.

– Te sankcije bi za njega značile primjenu Bonskih ovlasti u BiH, što bi podrazumijevalo promtno djelovanje visokog predstavnika bez obzira na Vijeće za implementaciju mira – zaključio je Čolak.

(FENA) B.D.

Agencija Anadolija:

Krug 99 o posjeti Dodika Hrvatskoj: Ovim potezom službeni Zagreb pravi više štete Hrvatskoj nego BiH

– Osnovni propust zagrebačkog sastanka, zato je on po mom sudu incidentan, je u tome što su zaobiđene institucije države BiH, rekao je Ibrahim Prohić, psiholog i analitičar

SARAJEVO (AA) – Na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi “Bespuća zagrebačkih susreta” učesnici su govorili o posjeti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Hrvatskoj te poručili da ovim potezom službeni Zagreb pravi više štete Hrvatskoj nego što može napraviti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik se tokom posjete sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. 

“Uvredljivost i arogancija službenog Zagreba i predsjednika Milanovića, doista jeste ona kap koja je prevršila mjeru i koja predstavlja kontinuitet jednog arogantnog odnosa političkog Zagreba prema Sarajevu”, rekao je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović. 

Ante Čolak, bivši zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da je pravi razlog sastanka u Zagrebu pokušaj blokade donošenja briselskih sankcija za Dodika. 

“Što bi to značilo za njega i politiku koju on predstavlja? Donošenjem briselskih sankcija automatski bi značilo primjenu bonskih ovlasti u BiH”, rekao je Čolak. 

Osvrnuo se na poziciju Milanovića navodeći da je “razočaran kako je on uopće došao na ideju da pozove Dodika”.

“Ili je i njega kao i Dodika obuzela položajna pamet pa želi biti veći Hrvat nego što jest. Pozicija Milorada Dodika ne proizlazi iz njegove političke mudrosti i pameti nego je ona položajna pamet koja proizlazi iz dejtonske strukture i Aneksa 4”, pojasnio je Čolak.

Smatra da su “konačno pale maske i ovo je bila promocija Milorada Dodika kao lidera Hrvata u BiH, koji će im vratiti konstitutivnost, ali naravno ne u RS-u”.

“Ovim potezom službeni Zagreb pravi više štete Hrvatskoj nego što može napraviti BiH ili što može pomoći Hrvatima u BiH. Pa ih ja molim da nam više ovako ne pomažu jer nas nestade. Konačno je Dodik postao lider politike Hrvata u BiH, obećani Mesija”, rekao je Čolak.

O posjeti je govorio i Ibrahim Prohić, psiholog i analitičar.

“Osnovni propust zagrebačkog sastanka, zato je on po mom sudu incidentan, je u tome što su zaobiđene institucije države BiH”, poručio je Prohić. 

Podsjetio je da “mi, nakon svega što nam se dešavalo u posljednjih 30 godina i što nam se dešava i danas, nemamo više pravo na naivnost”.

“Tačno je da ovo ima i određene izborne, odnosno predizborne motive, ali to nije glavni motiv ovakvih postupaka. Prva konstatacija je da tzv. region i dan danas nije odmakao od ranih ‘90-ih godina. Region je i danas ideološki, politički i mentalno u ‘90-im godinama. To znači da ljudi ovdje, društva i države nisu sposobni da uče, nisu sposobni da se razvijaju”, dodao je Prohić.

Mario Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, kazao je da većina političkih analitičara i društvenih djelatnika u BiH vjerovala je da će nakon zadnjih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj uslijediti promjena odnosa vlasti u Hrvatskoj prema BiH. 

“Nažalost, nakon nedavnih sastanaka u Zagrebu na kojim je gostovao Milorad Dodik, u tko zna kojem svojstvu, čini se da se ipak ništa bitno u tom odnosu neće promijeniti, te da je službena politika Hrvatske i dan danas talac pogrešne hrvatske politike iz ‘90-ih godina i njezinih posljedica”, dodao je Pejić.