Malu ulicu tražimo za pjesnika Sarajeva Izeta Sarajlića

Sarajevo, 2.maja 2017. godine

Malu ulicu tražimo za pjesnika Sarajeva Izeta Sarajlića

Na današnji dan prije 15 godina umro je pjesnik Izet Sarajlić. Tim povodom delegacija Kruga 99, čiji je bio jedan od osnivača, položila je cvijeće na groblju „Lav“ u Sarajevu i sjetila se djela i vremena koji su obilježili njegov život.

O pjesnicima će pjesnici suditi! Najčešće, neumoljivo. O poeziji pak, najprije vrijeme koje pravi selekciju, onaj duh na proputovanju koji objedinjuje i prošlost i budućnost,  i koji uzima iz pjesničke kreacije po sopstvenim, nedokučivim kriterijima.  

Izet Sarajlić pisao je iz vremena i za vrijeme u kojem je živio, poeziju zbog čitalaca, onih kojima je bio oslonac u potrazi sa svrhom i smislom postojanja, utemeljenja vlastite egzistencije. I brušenju lijepih duša sposobnih da bez ustezanja u drugome pronalaze dobro. I ljepotu. Ljubav, dakle, za čovjeka i brigu za čovječanstvo. O njegovoj poeziji izrijek su već dali, a daju i danas,  čitaoci, oni kojima su njegovi stihovii bili inspiracija da u vlastitim životnim snovima pronalaze bolji dio sebe. Da, zaista romantičarski, sudeći iz ovovremene civilizacije grubog cinizma i okrutnog traganja za onim lošim u drugima, ogoljene instumentalizacije i opsjednutosti pukim interesom kao mjerilom sveukupnih odnosa među ljudima.

Vilsonovo bi ostalo puko šetalište, poput mnogih, bez Izetovog osluškivanja šetača. I njihovog govora u prolazu, bez riječi pogotovo, govora njihovih najintimnijih emocija i nedokučivih tajni. Generacije su šetača recitujući Pjesnika učinile ga neprolaznim. Posljednji evropski pjesnik ljubavi, kako su ga cijenili italijanski kritičari i grad Salerno, u kojem je trebao biti proglašen počasnim građaninom.

Sarajlićeva sraslost sa antifašizmom, čak i u vremenu kada je izgledalo da se jedan fašizam može pobjediti onim drugim, bio je putokaz za očuvanje normalnosti. Onog zdravog razuma, one kuražnosti i uvjerenja da se fašizam može pobjediti samo svojim antipodom. Svako relativiziranje, stavljanje u istu ravan fašizma i antifašizma, znak je za pobunu, za otpor, za glasnost koju je Izet do posljednjih trenutaka svoga života, čak i hinjeno, sa ponosom činio.  Zbog onih koji bi bez onog i ovog rata „sada bili očevi, a sada ih više nema“.

Malu ulicu u Sarajevu tražimo, i tražili smo za Izeta Kiku Sarajlića, običnu, svakodnevnu, kojom se, neopažen od svijeta, može prošetati i poslije smrti. I da  u ulici sa njegovim imenom, nikada nikog, ne zadesi nesreća. Najprevođeniji exjugoslovenski i bosanskohercegovački Pjesnik, otišao je ovjenčan brojnim domaćim i međunarodnim nagradama. I još uvijek je bez ulice, u gradu u kojem nije uvijek bio najsrećniji, „ali u kojem je sve moje, i u kojem uvijek mogu naći barem nekog od vas koje volim“.

Otišao je prije petnaest godina Pjesnik Sarajeva u tajnovitost vremena i bezvremenost poezije.

********************************************************************************************************

Mediji:

Članovi Kruga 99 odali počast Izetu Sarajliću

SARAJEVO, 2. maja (FENA) – Delegacija Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Kruga 99” danas je polaganjem cvijeća na groblju “Lav” u Sarajevu odala počast pjesniku Izetu Sarajliću koji je umro na današnji dan prije 15 godina.

Tim povodom, članovi Kruga 99 ukazali su da je najprevođeniji exjugoslovenski i bh. pjesnik otišao ovjenčan brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, ali da je još uvijek bez ulice u gradu u kojem nije uvijek bio najsretniji, “ali u kojem je sve moje, i u kojem uvijek mogu naći barem nekog od vas koje volim“.

– Malu ulicu u Sarajevu tražimo, i tražili smo za Izeta Kiku Sarajlića, običnu, svakodnevnu, kojom se, neopažen od svijeta, može prošetati i poslije smrti. I da u ulici sa njegovim imenom, nikada nikog, ne zadesi nesreća – kazao je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović.

Ističe da je Sarajlić bio jedan od osnivača ove asocijacije, a pisao je “iz vremena i za vrijeme u kojem je živio, poeziju zbog čitalaca, onih kojima je bio oslonac u potrazi sa svrhom i smislom postojanja, utemeljenja vlastite egzistencije”.

– Vilsonovo bi ostalo puko šetalište, poput mnogih, bez Izetovog osluškivanja šetača. Generacije su šetača recitujući pjesnika učinile ga neprolaznim. Posljednji evropski pjesnik ljubavi, kako su ga cijenili italijanski kritičari i grad Salerno, u kojem je trebao biti proglašen počasnim građaninom – rekao je Kulenović, te podsjeća da je Sarajlićeva sraslost s antifašizmom, čak i u vremenu kada je izgledalo da se jedan fašizam može pobjediti onim drugim, bio putokaz za očuvanje normalnosti, saopćeno je iz Kruga 99.

(FENA) L.A.

 

Inicijativa da ulica u općini Centar dobije ime po Izetu Sarajliću

SARAJEVO, 5. maja (FENA) -Vijećnik Naše stranke u sarajevskoj općini Centar Nihad Uk na narednoj sjednici Vijeća podnijet će inicijativu da jedna ulica na području te općine ponese ime po Izetu Sarajliću, bosanskohercegovačkom i jugoslovenskom pjesniku.

– U pitanju je jedan od najprevođenijih naših pjesnika koji je u svojih trideset knjiga poezije promovirao najbolje vrijednosti ovog grada, njegovu antifašističku opredijeljenost, postavši jedan od simbola Sarajeva u svjetskim okvirima. Mislim da bi bilo vrijeme da petnaest godina nakon njegove smrti i ovaj grad uzvrati pjesniku dajući njegovo ime jednoj ulici na području naše općine u kojoj je živio i stvarao, naveo je Uk u obrazloženju, saopćeno je iz Naše stranke.

Uk je istaknuo da je Izet Sarajlić ispjevao neke od najboljih i najpoznatijih antifašističkih pjesama o Drugom svjetskom ratu i da je otpor zlu nastavio i u posljednjem ratu, u toku agresije na BiH, kada je u ratnom Sarajevu napisao Sarajevsku ratnu zbirku.

– Izet Sarajlić se nametnuo kao predstavnik najboljih vrijednosti koje je iznjedrio naš grad, a nazivanje ulice po ovome pjesniku bio bi mali doprinos u promoviranju vrijednosti koje bi trebale služiti kao uzor u našem društvu i budućim generacijama, dodao je Uk.

(FENA) E.F.