Medijski mrak u Bosni i Hercegovini je protiv FTV

Datum: 8.5.2024. g., Sarajevo

Saopćenje za javnost Foruma mladih Kruga 99

Medijski mrak u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 8. maj 2024. godine – Forum mladih Kruga 99 oštro osuđuje nedopustivo ponašanje rukovodstva BHRT-a koje je dovelo do prekida emitiranja programa Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj nasilni prekid programa predstavlja flagrantno kršenje zakona i profesionalnih standarda, te je direktni napad na slobodu medija i demokratske vrijednosti.

Forum mladih Kruga 99 stoji u potpori Samostalnom sindikatu uposlenika RTV FBiH u njihovoj borbi za očuvanje integriteta, transparentnosti i nezavisnosti javnog medijskog servisa. Pozivamo rukovodstvo BHRT-a da odmah prekine sa nezakonitim radnjama i omogući nesmetano emitiranje programa RTV Federacije Bosne i Hercegovine.

Slobodni mediji temelj su demokratskog društva i ne smiju biti žrtvovani zbog političkih ili bilo kojih drugih ličnih interesa. Tražimo hitnu reakciju nadležnih institucija i osudu ovog čina od strane šire javnosti. Nećemo šutjeti dok se sloboda medija u našoj zemlji ugrožava. Stojimo u solidarnosti s novinarima i uposlenicima RTV Federacije Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi za istinu i profesionalnost.

Pozivamo sve građane i organizacije civilnog društva da se pridruže u zaštiti slobode medija i demokratskih principa. Ovo nije samo napad na jednu medijsku kuću, već na sve nas i na temelje naše državnosti i demokratije.

Zahtijevamo transparentnost i odgovornost u radu javnih medijskih servisa, kao i poštivanje novinarske profesije, zakona i etičkih standarda. Neprihvatljivo je da politički pritisci ili bilo kakve druge vaninstitucionalne sile utječu na rad novinara i uređivačkih politika medija.

Ohrabrujemo novinare i medijske profesionalce da ostanu istrajni u svojoj misiji informiranja javnosti, unatoč poteškoćama s kojima se suočavaju. Njihov rad je ključan za očuvanje demokratskih procesa i zaštitu javnog interesa.

Forum mladih Kruga 99 nastavit će pratiti situaciju i poduzimati akcije u cilju zaštite slobode medija i jačanja demokratskih institucija u našoj zemlji. Pozivamo sve mlade ljude da se pridruže našem aktivizmu i da zajedno radimo na stvaranju bolje i pravednije budućnosti.

S poštovanjem,

Forum mladih Kruga 99