Neprocjenjiv je doprinos Željka Kopanje gradnji povjerenja i razumijevanja

Saučešće Kruga 99 povodom smrti Željka Kopanje

Povodom iznenadne smrti Željka Kopanje Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 upućuje porodici, prijateljima, medijskim djelatnicima Nezavisnih novina i našoj demokratskoj javnosti izraze iskrenog saučešća.

Željko Kopanja bio je prije svega dobar čovjek koji je znao graditi ljudske relacije i odnose onako kako to samo može činiti čovjek stamenih uvjerenja i čvrstog običajnog morala. Načelo da su lični odnosi i međusobno uvažavanje između ljudi iznad razlika koje počivaju na političkim uvjerenjima, ideološkim pristranostima, a pogotovo socijalnim, vjerskim ili etničkim pripadnostima, činilo je da Željko Kopanja bude ličnost čija je sjena nadilazila i nadilazi čak i neospornu moć koju je uspostvio znamenitim medijskim projektom.

Neprocjenjiv je njegov doprinos, često i nevidljiv, na gradnji povjerenja i razumijevanja ključnih subjekata društvene i političke stvarnosti, a posebno u najkritičnijim situacijama kojima, na žalost, itekako obiluje naša prošlost i sadašnjost.

Oni koji se već prepoznaju na javnoj sceni kao nosioci vrijednosti u koje je vjerovao i sa kojima je stasao Kopanja, čine da se i Željkov život obilježi riječima punog ličnog poštovanja, razloga i svrhe ljudskog postojanja.

Adil Kulenović, predsjednik