Salkić: Da li OHR podržava mir i stabilnost ili Dodikovu destrukciju?

GACKO, 26. jula (FENA) – Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, tokom zvanične posjete Gacku, oštro je osudio govor mržnje predsjednika RS-a Milorada Dodika prema Bošnjacima.

Govoreći o najavljenom referendumu, Dodik je, navodi Salkić, iznio do sada najozbiljnije prijetnje kazavši kako Bošnjaci, ukoliko žele živjeti u tom entitetu moraju izaći na referendum čije su održavanje najavile vlasti RS-a.

– Uoči  parlamentarnih izbora 2014. godine na jednom skupu Milorad Dodik je zaprijetio Bošnjacima da će vlast pratiti kako će Bošnjaci glasati. Nakon izbora, kada je SNSD zbog negiranja bosanskog jezika i negiranja identiteta Bošnjaka, izgubio utrku za člana Predsjedništva BiH, vlast RS-a je odjednom proširila i pojačala diskriminaciju nad Bošnjacima, na područja gdje je do tada nije bilo. Radikalizirali su kompletno društvo, plašeći Bošnjake nepotrebnim policijskim akcijama pretresa kuća i hapšenjima. Razmjere strateškog isključivanja Bošnjaka iz svih životnih tokova su izuzetno velike – ukazao je Salkić.  

Smatra da je njegova dužnost, kao potpredsjednika entiteta i čovjeka koji je dobio najveću podršku Bošnjaka u tome bh. entitetu, da obavijesti javnost da u ovom trenutku vlasti RS-a „provode tajnu i vrlo dobro sinhronizovanu akciju oduzimanja lovišta Bošnjacima“.

– Ostankom bez lovišta, koja su odlukom vlasti sukcesivno gase upravo tamo gdje su naseljeni Bošnjaci, bošnjačko stanovništvo na tome prostoru gubi pravo na lovačko naoružanje. Pri tome, kroz lovačka društva i zaštitarske agencije vlasti dopuštaju ubrzano naoružavanje Srba. Radikalizacija u institucijama i medijima RS-a dostigla je kritični nivo i možemo je mjeriti samo s onom iz 1992. – upozorava entitetski potpredsjednik.

Najnovije prijetnje, u kojima se kaže da ako Bošnjaci misle da žive u RS-u trebaju izaći na referendum o 9. januaru, govore da je, kako je naveo, Dodik ušao u najozbiljniju fazu radikalizacije koja može imati pogubne posljedice.

– Poručujemo Miloradu Dodiku da se Bošnjaci ne boje ni njega, ni njegovih prijetnji i da neće izaći na referendum. Bošnjaci 9. januar doživljavaju kao dan zla, kada je donijeta odluka da oni budu protjerani iz svojih domova, svojih sela i gradova, da budu ubijani… – kazao je Salkić, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Visokog predstavnika za BiH pita da li još u BiH važi Dejtonski mirovni sporazum.

– Ako postoji zašto OHR, kao vrhovni tumač Dejtona, toleriše ovoliki stepen mržnje, prijetnje i zaoštravanje situacije. OHR mora preuzeti odgovornost za eventualne posljedice ove radikalizacije. Čak i srpski političari izražavaju strah da će ova politika koju vode vlasti RS-a izazvati oružane sukobe – ukazao je Salkić. 

Bošnjaci su ‘95. godine, napominje, vjerovali međunarodnoj zajednici i rezolucijama UN-a i doživjeli su genocid u Srebrenici i Žepi.

– Mnogi očekuju da će Bošnjaci, pod ovakvim prijetnjama i pritiscima, a vjerujući Dejtonskom mirovnom sporazumu, ponovno nestati s područja RS-a. Poručujemo i OHR-u i Miloradu Dodiku da su Bošnjaci kroz historiju naučili mnogo toga i da više nikada neće napustiti svoja ognjišta – kazao je Salkić.

Pozvao je OHR, da u interesu mira, stabilnosti i očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, poništi odluku o održavanju referenduma u RS-u i tako izbjegne mogućnost da bude talac politike Milorada Dodika.

– Međunarodna zajednica se u ovom trenutku, pružajući podršku onima koji ruše mir i izazivaju međunacionalnu mržnju, nalazi u opasnosti da u Bosni i Hercegovini ponovi greške koje je pravila u periodu 1992.-1995.

Bošnjaci su se vratili na svoja ognjišta i žele da žive na njima u miru i toleranciji, gradeći stabilno društvo, jednakih mogućnosti za sve. To će zauvijek biti naš cilj i naša politika. Očekujemo da i međunarodni faktor odabere koju će politiku podržavati – politiku mira ili politiku destrukcije i destabilizacije – kazao je potpredsjednik Salkić.

(FENA) J.�.