Od koncerta povodom godišnjice Povelje Kulina Bana ka obilježavanju Dana državnosti BiH na Bobovcu

29. avgusta 1189. napisana je Povelja Kulina Bana. 832. godine poslije, na kraljevskom gradu Bobovcu, tome u čast, održan je koncert klavirskih kompozicija bosanskohercegovačkih autora u izvedbi pijaniste Bartolomeja Stankovića. U kišno posljepodne tog nedeljnog dana, zvuci klavira odjekivali su krajolikom što okružuje zidine nekadašnje najznačajnije utvrde srednjevjekovne Bosne, a uz koje se okupilo stotinjak najnepokolebljivijih poštovalaca bosanskohercegovakog naslijeđa koje je kiša dopratila putevima od Vareša, Kaknja, Visokog, Zenice, Sarajeva, Jajca…Iako avgustovski, dan je bio neuobičajeno hladan sa samo 10-ak stepeni Celzija, i nije se činilo idealnim za održavanje klavirskog koncerta na otvorenom. Organizator je učinio ogroman napor da muzika i „duh bosanstva“ nadjačaju prilike koje nisu obećavale uspjeh zamisli koja je okupila učesnike koncerta „Resonance“, za klavirom Bartolomeja Stankovića, dramskog umjetnika Mirzu Mušiju, arheologinju i kustosicu Zemaljskog muzeja iz Sarajeva, Adisu Lepić i Vitezove kraljevskog grada Jajca. 

Koncert je počeo recitalom pjesme „Bosna“ Nedžada Ibrišimovića, čitala se Povelja Kulina Bana, a prisutnim su se obratlili načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević i savjetnik načelnika Općine Vareš, Bojan Bošnjak. 

Bartolomej Stanković, proveo je publiku kroz nekoliko stoljeća muzičkog stvaralaštva kompozitora Bosne i Hercegovine, od Franje Bosanca, koji je pripadao renesansi i stvarao tokom ranog XVI stoljeća, preko muzike prvih bosanskohercegovačkih kompozitorica, Zulejde Ide Latas i Milene Mrazović-Preindslberger do fra Nenada Dujića, M. Jeličanina, S. Fejzića, D. Mastikose, A. Škobalja, B. Ribića, P. Harta do V. Dutine i V. Ivanovića. 

Kompozitori Samir Fejzić i Armen Škobalj prisustvovali su izvedbi njihovih djela kojima su nadahnuće bili povijest i srednjevjekovna Bosna, a posebno kraljevski grad Bobovac, što je izvanredno interpretirano kroz Fejzićevu kompoziciju „Sjetni princ“. 

Klavirski koncert i kulturni program na kraljevskom gradu Bobovcu, u pomen na 832. godinu od Povelje Bana Kulina, jedan je od onih događaja koji na najljepši način spoje simboliku ambijenta i značaj datuma, uzvišenu atmosferu koju kreira umjetnost i rijetku priliku sjedinjenja duhovnosti i harmonije fizičkog kroz prisustvo ljudi okupljenih na istoj ideji, sraslih sa ovom zemljom, koji su došli sa raznih strana ali ujedinjeni Bosnom, i opredjeljeni za očuvanje i promociju  svoje države i njenih vjekovnih vrijednosti. 

Kako se moglo i očekivati, koncert su sa posebnim senzibilitetom pratili i članovi Kruga 99. I tom prilikom ostvarili neophodne kontakte u funkciji priprema ovogodišnjeg tradicionalnog obilježavanja Dana državnosti BiH na Bobovcu, 25. novembra.

Krug 99 upućuje sve čestitke i inicijatoru i organizatorima ove briljantne manifestacije umjetnosti, duhovnosti i slavljenja dostojanstva bosanske države i njenih ljudi.