Pettigrew: Prijelaz BiH iz „konstitutivnih naroda“ u naciju građana s jednakim pravima

PETTIGREW ZA HAYAT.BA: VISOKI PREDSTAVNIK BI TREBAO NAJAVITI PROCES ISTRAŽIVANJA SUSPENZIJE DODIKA IZ POLITIKE NA ODREĐENO VRIJEME

OdAldin Tiro

23/10/2021 08:04

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew u razgovoru za Hayat.ba kazao je povodom aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini da Milorad Dodik stalno napreduje u izazivanju kriznog stanja.

Naglašava da je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko pomno dokumentovao svaki primjer ishiretnog ponašanja Milorada Dodika, te informirao Vijeće sigurnosti kroz izvještaje o prijetnjama otcjepljenjem, izjavama da je RS država, da je BiH propala.

  • Također treba tu naglasiti i njegov plan o formiranju vlastitih specijalnih policijskih snaga s dugim cijevima, njegovi referendumi o Ustavnom sudu i visokom predstavniku, njegove uvrede na račun Bošnjaka i bosanskog jezika, njegove islamofobne izjave i njegov sastanak s ministar vanjskih poslova Ruske Federacije u Istočnom Sarajevu bez državne zastave itd. Ne govorim to kako bih umanjio ozbiljnost trenutne krize. Samo napominjem da međunarodna zajednica nije odgovorila na odgovarajući način – tada ili sada – kaže na početku Pettigrew.

Naglašava da je entitet RS nastao s ciljem uklanjanja nesrba, te da je Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici postalo nepodnošljivo.

  • Ključna lekcija koju možemo izvući iz nastale situacije je da je, kao što je Gregory Stanton napisao, poricanje genocida je “deseta faza genocida” “među najsigurnijim pokazateljima daljnjih genocidnih masakra”. Republika Srpska je osnovana s ciljem uklanjanja nesrba. “Republika Srpska” je značila ekskluzivnu “Republiku Srpsku” u kojoj nesrbi nisu dobrodošli. To je ono što sam nazvao “jezično nasilje”. Karadžić je osuđen za ovaj plan “trajnog uklanjanja svih nesrba sa teritorije na koju bosanski Srbi polažu pravo”. Po mom mišljenju, Dodikovo poricanje genocida i nedavne prijetnje nasilnom secesijom ukazuju na to da ovaj temeljni genocidni cilj RS nikada nije napušten – ističe naš sagovornik.

NEHUMANA RETORIKA

Napominje da čelnika SNSD-a treba sankcionirati zbog okrutne i nehumane retorike koja nanosi psihološku štetu preživjelima u agresiji, genocidu i drugim zločinima.

  • Njegove javne izjave vezane za poricanje, veličanje osuđenih ratnih zločinaca, otcjepljenje, odbacivanje vladavine prava, kao i njegov govor o formiranju vlastite vojske, ne predstavljaju ništa manje nego govor mržnje usmjeren na namjernu ponovnu traumatizaciju onih koji preživjeli i koji još uvijek žale za članovima porodica i voljenih koji su ubijeni tokom genocida.

Jedan od mojih učenika iz Bosne koji je preživio genocid u Srebrenici, nedavno me pitao hoće li biti još rata. Žao mi je što su postupci Dodika naveli mog učenika da mi postavi pitanje koje nikada ne bi trebao postaviti meni ili bilo kome. No pitanje bi zaista trebalo biti, zašto visoki predstavnik i međunarodna zajednica ne čine sve što mogu da spriječe ponovni rat.

Visoki predstavnik trebao bi najaviti proces istraživanja suspenzije Dodika iz političkih aktivnosti na određeno vrijeme. OHR bi trebao odmah poništiti sve zakone donesene u Republici Srpskoj koji osporavaju ovlaštenja visokog predstavnika ili državne zakone, poput zakona o zabrani negiranja genocida.

Što se tiče američkog angažmana, bilo je ohrabrujućih izvještaja o nedavnom sastanku specijalnog izaslanika Gabriela Escobara i Dodika na kojem je Escobar upozorio na prijetnje otcjepljenjem i govorio o čvrstoj predanosti SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine – jasno nam govori Pettigrew.

ULOGA RUSIJE

Naglašava da Aleksandar Vučić nije uložio veliki napor da obuzda Milorada Dodika u ponašanju tokom ovih posljednjih rundi provokacija.

  • Imamo ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina koji promoviše ideju „Velike Srbije“ novoupakovane kao tzv. „Srpski svijet“, za koju se čini da ima blagoslov predsjednika Vučića. No, ono što me zabrinjava je snažna podrška koju Dodik godinama dobiva od Ruske Federacije. Uloživši veto na Rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda 2015. godine, Ruska Federacija je tada podržala njegov referendum kojim se osporava Ustavni sud 2016. Nedavno je Ruska Federacija govorila protiv ulaska Bosne i Hercegovine u EU ili NATO. Objavljeno je priopćenje u kojem se navodi da će Ruska Federacija članstvo Bosne u NATO -u smatrati neprijateljskim činom. U drugom službenom priopćenju naglašeno je da Ruska Federacija Bosnu vidi kao dva entiteta, a ne kao jedinstvenu državu. Ruska Federacija također je podržala nacionalistički prijedlog bosanskih Hrvata za izmjene izbornog zakona jer bi se time dodatno učvrstile etničke podjele. Čini se da je za Rusku Federaciju Republika Srpska može, u sve praktične svrhe, biti još jedan Donbass, odnosno još jedna prva linija otpora protiv integracija u NATO i EU – upozorava Pettigrew.

Poručuje da SAD i Evropska unija trebaju sarađivati na uvođenju ekonomskih i pravnih sankcija koje bi direktno utjecale na Dodika i njegov tim.

  • Potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma i članovi Vijeća za provedbu mira trebali bi uvesti sankcije, a zemlje EU -a mogle bi blokirati kredite ili ulaganja ako za to postoji politička volja. Stalni problem je u tome što međunarodna zajednica – SAD i EU – nije – koliko možemo zaključiti – posvetila dovoljno pažnje tekućim destabilizirajućim naporima Dodika i Republike Srpske. Trenutna kriza zahtijeva koordiniran odgovor kako bi se ojačao primat vladavine prava, ubrzalo članstvo Bosne i Hercegovine u EU -u i NATO -u te olakšao prijelaz BiH iz „konstitutivnih naroda“ u naciju građana s jednakim pravima. Konačno, visoki predstavnik mora poduzeti dugo očekivane inicijative za obnovu pravde kako bi podržao ljudsko pravo na istinu i pravo na sjećanje na preživjele, dopuštajući preživjelima da uspostave spomen obilježja u Republici Srpskoj, gdje im je do sada bilo zabranjeno, kao što je u Omarskoj – izričit je.

ŠTA ŽELI ČOVIĆ?

Na kraju razgovora upitali smo Pettigrewa o pismu koje je nedavno uputio visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Pojašnjava da je ta pisma slao u ime Radne grupe za BiH.

  • Jedno pismo poziva visokog predstavnika Schmidta da iskoristi svoje Bonske ovlasti za uspostavljanje zaštićenih nacionalnih spomenika u bivšim koncentracijskim logorima i drugim spomen-obilježjima. Ovo bi bila ključna inicijativa prema restorativnoj pravdi kako bi se priznalo preživjelima pravo na istinu i pravo na memorijalizaciju.

U drugom pismu apelirao sam visokom predstavniku da osudi gospodina Čovića i prijedlog HDZ -a za izmjene izbornog zakona koja ima za cilj olakšati izbor nacionalista bosanskohercegovačkih Hrvata iz određene političke stranke u Predsjedništvo, a radije podržati napore Bosne da pređe s „konstitutivne naroda” naciji građana s jednakim pravima. Trenutni prijedlog Čovića i HDZ-a dodatno bi učvrstio etničke podjele i doveo do izbora dva predsjednika koji blokiraju institucije i pozivaju na otcjepljenje – zaključuje u razgovoru za Hayat.ba David Pettigrew.

(Aldin Tiro)

PETTIGREW ZA HAYAT.BA: VISOKI PREDSTAVNIK BI TREBAO NAJAVITI PROCES ISTRAŽIVANJA SUSPENZIJE DODIKA IZ POLITIKE NA ODREĐENO VRIJEME | Hayat.ba