Pettigrew: Šta čeka visoki predstavnik, vrijeme je da djeluje

SARAJEVO, 30. juna (FENA) – Bosna i Hercegovina se suočava s preprekama koje destabiliziraju državu i regiju. Prepreke poput negiranja genocida, glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca, govora mržnje i prijetnji otcjepljenjem spriječavaju neophodni ključni proces izliječenja i izgradnje države u postgenocidnom društvu.

Istaknuo je to David Pettigrew, profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State University (SCSU), koji je danas kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’ govorio o temi “Blokade razvoja postgenocidnog društva i države Bosne i Hercegovine”.

Upozorio je kako neuspjeh međunarodne zajednice u riješavanju spomenutih prepreka „omogućava Republici Srpskoj (RS) da nastavi i dalje slijediti svoj osnivački genocidni cilj etničke homogenosti“.

U tom se kontekstu kritički osvrnuo na (ne)djelovanje visokog predstavnika u BiH, ocijenivši kako je BiH postgenocidno društvo u kojem je prioritet trebao biti zaštita preživjelih od psihološke boli i ponovne traumatizacije.  

– Još veću tragediju neuspjeha visokog predstavnika predstavlja to što svi aspekti nastavka genocida, koji su ugrađeni u kulturu RS, predstavljaju klasične predznake sljedećeg mogućeg genocida protiv nesrba u BiH…Zbog nedjelovanja visokog predstavnika BiH i dalje ‘visi’ na nemogućem pragu između nastavka genocida putem kulturnih i političkih sredstava i prijetnje drugim genocidom – konstatirao je Pettigrew, potcrtavajući kako se međunarodna zajednica mora suočiti sa sramotom vlastitog neuspjeha da preuzme odgovornost, a kako bi odgovorila na prijetnje miru.  

Upitao se – šta čeka visoki predstavnik, poručivši kako je vrijeme da djeluje.

Detaljno elaborirajući različite aspekte aktuelnog stanja, Pettigrew je zaključio kako visoki predstvanik nije uspio da efikasno odgovori na sve dublju krizu, podsjećajući na sadržaj njegovih izvještaja podnesenih Vijeću sigurnosti UN-a u kojima visoki predstavnik taksativno navodi vlastitu zabrinutost za postupke i izjave u RS, koji predstavljaju prijetnju miru, polazeći od osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a u čemu, kako navodi,  prednjači predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Visoki predstavnik je (u izvještajima) konkretno naveo prijetnje secesijom/otcjepljenjem, negiranje genocida u Srebrenici, te, također, komisije koje su uspostavljene za Srebrenicu i opsadu Sarajeva, zatim formiranje rezervnog sastava policije, kao i kupovinu ‘dugih cijevi’ za policiju RS. Izrazio je zabrinutost kako okupljanje ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu otežava povratak izbjeglica, što je u suprotnosti s Anexom 7 (Daytonskog sporazuma), te upozorio na totalitarna dešavanja u RS – navodi uvodničar, istaknuvši kako se radi o dešavanjima koja su trebala motivirati visokog predstavnika da poduzme odgovarajuće, konkretne korake.     

Mišljenja je kako je visoki predstavnik u izvještajima UN-u tokom posljednjih deset godina ponavljao vlastitu zabrinutost zbog prijetnji miru koje dolaze iz RS, ali da na te prijetnje nije efikasno odgovorio.

Upozorio je, istovremeno, kako glorificiranje osuđenih počinitelja zločina, kao i zabrana postavljanja spomen-obilježja žrtvama u RS-u sprječavaju mogućnost za pomirenje na lokalnom nivou i predstavljaju prepreku zajamčenom pravu na povratak, uz napomenu kako se diplomaskim djelovanjem trebalo omogućiti postavljanjem spomen-obilježja žrtvama na mjestima zločina poput Foče, Omarske, Prijedora, Trnopolja…, “na isti način kako su uspostavljeni Memorijalni centar Potočari i mezarje”.   

– Zbog nedjelovanja visokog predstavnika preživjeli se psihološki napadaju svakodnevno putem kulturnih praksi – negiranja genocida i govora mržnje, sprječavanja povratka nesrba u njihove ranije domove, takoreći, kulturološkim genocidom. Na ovaj način osnivački genocidni impuls RS nastavlja i dalje da progoni preživjele… Ova genocidna kultura s nacionalističkim i fašističkim tendencijama kontinuirano cvijeta u RS od 1995. godine – precizirao je.

Dodao je kako o tome svjedoče i najnovija dešavanja, navodeći da je u protekloj sedmici u tom bh. entitetu postavljena provokativna ploča kojom se demoniziraju muslimani u Srebrenici, te mural, kojim se glorificira Draža Mihailović, u Foči. 

Na ozbiljnost situacije s kojom se suočava Bosna i Hercegovina ukazao je i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, najavljujući da će ova asocijacija tokom ljeta pažljivo pratiti dešavanja u i oko BiH, te da će na jesen pozvati sve nevladine organizacije i aktere civilnog društva, pa i političke stranke da se, konačno, masovnim demonstracijama iskaže nezadovoljstvo aktuelnim stanjem i uputi jasna poruka za zaustavljanje genocidnih politika i stvaranja pretpostavki za nove sukobe. 

Agencija Anadolija:

Pettigrew: Visoki predstavnik u BiH nije efikasno odgovorio na prijetnje miru

– U svojim uzastopnim izvještajima u UN-u u periodu od deset godina, visoki predstavnik je ponavljao svoju zabrinutost zbog prijetnji miru koje dolaze iz Republike Srpske, ali na te prijetnje nije efikasno odgovorio, poručio je američki profesor David Pettigrew

SARAJEVO (AA) – Bosna i Hercegovana se suočava sa preprekama koje destabiliziraju državu i regiju, izjavio je David Pettigrew, profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State Univeziteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Pettigrew je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezaviznih intelektualaca “Krug 99” govorio na temu “blokade razvoja postgenocidnog društva i države BiH”.  

“Prepreke poput negiranja genocida, glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca, govora mržnje i prijetnji otcjepljenjem spječavaju neophodan ključni proces izlječenja i izgradnje države u postgenocidnom društvu”, kazao je Pettigrew. 

Dodao je da “neuspjeh” međunarodne zajednice u rješavanju ovih prepreka omogućava Republici Srpskoj da “nastavi i dalje slijediti svoj osnivački, genocidni cilj etničke homogenosti.” 

Istakao je da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko također nije uspio da efikasno odgovori na sve dublju krizu u zemlji.

“U svojim uzastopnim izvještajima u UN-u u periodu od deset godina, visoki predstavnik je ponavljao svoju zabrinutost zbog prijetnji miru koje dolaze iz Republike Srpske, ali na te prijetnje nije efikasno odgovorio”, poručio je Pettigrew. 

Dodao je da se diplomatskim djelovanjem trebalo omogućiti postavljanje spomen obilježja žrtvama na mjestima zločina poput Foče, Omarske, Prijedora, Trnopolja na isti način kako je uspostavljen Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. 

“Nedjelovanje visokog predstavnika je još više zabrinjavajuće zbog toga što je BiH postgenocidno društvo, društvo u kojem je prioritet trebao biti zaštita preživjelih od psihološke boli i ponovne traumatizacije. Međutim, zbog nedjelovanja visokog predstavnika, preživjeli se psihološki napadaju svakodnevno putem kulturnih praksi negiranja genocida i govora mržnje, sprečavanja povratka nesrpskog stanovništva u njihove domove kulturološkim genocidom. Na ovaj način osnivački genocidni impuls RS-a nastavlja i dalje da progoni preživjele. BiH nije samo postgenocidno društvo već je također mučena nastavkom osnivačke genocidne namjere RS-a. Ova genocidna kultura sa nacionalističkim i fašističkim tendencijama kontinuirano cvjeta u RS-u od 1995. godine”, poručio je Pettigrew. 

Istakao je da je glorificiranje ratnih zločinaca ukazuje na to da “zlodjela nisu zločini već herojski i plemeniti cilj”, te da se na taj način prijeti sljedećim okrutnostima. 

“Zbog nedjelovanja visokog predstavnika BiH i dalje visi na nemogućem pragu između nastavka genocida putem kulturnih i političkih sredstava i prijetnje drugim genocidom. Međunarodna zajednica se mora suočiti sa sramotom svog neuspjeha da preuzme odgovornost kako bi odgovorila na prijetnje miru. Ponovo da kažem, moramo upitati šta čeka visoki predstavnik? Vrijeme je da djeluje!”, poručio je američki profesor.