Predstavljanja, organizacija projekata, promocije

8.6.2004

Naredna sesija Kruga 99, u nedjelju, 8.juna, na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, sa početkom u 11 sati, održaće se na temu:
Između ideologije i naučno utemeljene interpretacije Sarajevskog atentata 1914. godine

Uvodničar:
prof.dr. Zijad Šehić
Napomena: Ilustracije za temu vidi u www.krug99.ba/foto

                   Biografija prof.dr. Zijada Šehića:
[gview file=”https://krug99.ba/krug99/wp-content/uploads/2014/06/prof.dr_._Zijad_Šehić-Biografija.pdf” save=”1” cache=”0”]

8.4.2004
Promocija knjige akvarela autora mr. Tatjane Neidhardt, održana je u Gradskoj galeriji COLLEGIUM ARTISTICUM u 19 sati. Knjigu su predstavili prof. dr Muhidin Hamamdžić, gradonačelnik Sarajeva, prof. dr Muhamed Hamidović, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr Ibrahim Krzović, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti.

23.12.2003
U Klubu novinara “ŽURNALIST” održana je promocija novog posebnog izdanja “Revije slobodne misli 99”, koji je u cjelini sadrži izlaganja brojnih učesnika iz Srbije, Hrvatske, Vojvodine, Makedonije i Bosne i Hercegovine na okruglom stolu održanom u aprilu mjesecu ove godine pod naslovom “Misao i djelo Radomira Konstantinovića”., koji su, povodom 75. godišnjice rođenja ovog velikog književnika i filozofa zajednički orgfanizovaliKRUG 99, P.E.N. Centar BiH, Beogradski krug i Fondacija Heinrich Böll-Regionalni ured u sarajevu.
Ovaj specijalni dvobroj donosi izlaganja Čede KISIĆA, Latinke PEROVIĆ, Muhameda FILIPOVIĆA, Milana ĐURČINOVA, Seada FETAHAGIĆA, Borke PAVIĆEVIĆ, Vladimira PREMECA, Filipa DAVIDA, Mileta STOJIĆA, Lasla VEGELA, Sadudina MUSABEGOVIĆA, Stipe ŠUVARA, Esada BAJTALA, Predraga MATVEJEVIĆA, Nikole KOVAČA, Željka ŠKULJEVIĆA, Nenada DAKOVIĆA, Željka IVANKOVIĆA, Milorada BELANČIĆA, Stevana TONTIĆA, Hanife KAPIDŽIĆ-OSMANAGIĆ, Gradimira GOJERA, Zdenka LEŠIĆA, Obrada SAVIĆA, Gaje SEKULIĆA i Slavka ŠANTIĆA.
Na uvodnom i završnom mjestu revije objavljena su i tri teksta Radomira KONSTANTINOVIĆA – Vraćanje Sarajevu, Živeti s čudovištem i Životinja moje ljudskosti.
Promotori ovog broja “Revije slobodne misli 99” bili su Ugo VLAISAVLJEVIĆ, Vladimir PREMEC,Juraj MARTINOVIĆ i Esad BAJTAL.

15.12.2003
U organizaciji Ambasade Republike Poljske u BiH u Bošnjačkom institutu u Sarajevu održana je promocija knjige “Poljaci u Bosni, Poljaci o Bosni”, koju je objavio Institut za slavistiku Univerziteta u Varšavi. Knjigu su predstavili prof. dr Kszysztof Wroclawski, direktor Instituta i naučni redaktor knjige, Marina TRUMIĆ, Čedo KISIĆ i Slavko ŠANTIĆ. Voditelj promocije bio je prof. dr Juraj MARTINOVIĆ. Knjiga je rezultat istraživačkog projekta ovog instituta koji je imao za cilj da otkrije relevantne podatke o prisustvu Poljaka na tlu Bosne i Hercegovine, koje datira još od 14. stoljeća, te uzajamnost različitih veza između naroda naše dvije zemlje.

15.12.2003
SlikaPod nazivom “Tragovi juga” u gradskoj galeriji “Collegium artisticum” otvorena je nova samostalna izložba likovnih djela akademskog slikara Affana RAMIĆA, člana KRUG 99. “Ovom postavkom vraćam se u prostor svog djetinjstva”, rekao je umjetnik, a to je Mediteran, Hercegovina, Neretva, sunce i blizina mora. Na izložbi je predstavljeno oko stotinu djela koja je umjetnik stvorio tokom posljednje godine dana, a većina njih je malog formata. Umjetnik je ovu svoju najnoviju izložbu posvetio obilježavanju 10. godišnjice rada Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, čiji je član od prvih dana njenog osnivanja 1993. godine. Izložbu je otvorio prof. dr Nikola KOVAČ, član KRUGA 99.

4.12.2003
U povodu 25. godišnjice objavljivanja prve knjige književnika Željka IVANKOVIĆA, u galeriji Samostana Sv. Ante održano je književno veče ovog istaknutog autora. Tom prilikom predstavljene su dvije Ivankovićeve knjige “Vareške priče” i “Na marginama kaosa”. O kojima su govorili Esad BAJTAL, Dubravko LOVRENOVIĆ, Ivan LOVRENOVIĆ i Enver KAZAZ.

21.10.2003
Akademija nauka i umjetnosti BiH i Izdavačka kuća “RABIC” priredili su promociju posthumno objavljene obimne studije “NARODI I DRŽAVE RANOG SREDNJEG VIJEKA”, čiji je autor akademik prof. dr Marko ŠUNJIĆ. Knjigu su predstavili akademik prof. dr Muhamed FILIPOVIĆ, akademik prof. dr Vladimir PREMEC i prof. dr Dubravko LOVRENOVIĆ.

14.10.2003
U okviru kulturne manifestacije “Dani matice hrvatske”, koja je održana od 14 do 18. oktobra 2003. godine u Sarajevu, u prestižnoj sarajevskoj Galeriji “Collegium artisticum” otvorena je velika likovna izložba akademika fra Petra VIDIĆA, člana KRUGA 99. Na izložbi je predstavljen veliki broj umjetnikovih radova nastalih u posljednje dvije godine. Izložbu su otvorili gradonačelnik Sarajeva prof. dr Muhidin HAMAMDŽIĆ i likovni kritičar Vojislav VUJANOVIĆ. Tom prilikom publici je predstavljen i katalog radova fra Petra VIDIĆA, koji je, u sjajnoj likovno-tehničkoj opremi, izdao Župni ured Sv. Jakova iz Međugorja

12.10.2003
U prisustvu velikog broja istaknutih umjetnika, javnih i političkih ličnosti i prijatelja, u Sarajevu je otvorena Galerija Safeta ZECA, velikog bosanskohercegovačkog umjetnika i člana KRUGA 99. Galerija će biti mjesto za susrete, promocije, poetske večeri, koncerte i drugo. U izložbenom prostoru predstavljena su umjetnikova djela nastala neposredno pred početak agresije na BiH, u vremenu od 1990-1992., a koje autor naziva nedovršenim, te namjerava da ih takvima i ostavi.

19.9.2003
U okviru 8. međunarodnog sajma knjige, koji je održan od 17-21.septembra 2003. godine u Banjoj Luci, u petak 19.09.2003. u sajamskoj promotivnoj sali obavljeno je predstavljanje izdanja KRUGA 99 – knjiga i “Rervije slobodne misli 99”. Istog dana u međunarodnom press centru održana je promocija KRUGA 99, na kojoj su učestvovali prof. dr Miodrag ŽIVANOVIĆ, mr Esad BAJTAL, Sead FETAHAGIĆ, Željko IVANKOVIĆ i Slavko ŠANTIĆ.

10.9.2003
U Sarajevu je promovirana knjiga “ZLODUSIMA UNATOČ” autora fra Marka ORŠOLIĆA, direktora Internacionalnog multireligijskog i multikulturnog centra IMIC i istaknutog člana KRUGA 99. Knjiga predstavlja zbirku mnogobrojnih intervjua koje je različitim domaćim i inostranim pisanim i elektronskim medijima fera Marko ORŠOLIĆ davao zu periodu 0d 1998-2002. godine. Knjigu su sarajevskoj javnosti predstavili mr Esad BAJTAL, Jakob FINCI i Nikola STOJANOVIĆ, a moderator promocije bio je Dragutuin KOSOVAC. Promociju su zajednički organizovali SUBNOAR BiH, IMICI i KRUG 99.

14.8.2003
Knjiga autora Dejana KOSANOVIĆA “Kinematografija u Bosni i Hercegovini od 1897. do 1945.” predstavljena je u prostorijama Kionoteke BiH. promotori su bili Asaf DŽANIĆ i član KRUGA 99 Vefik HADŽISMAJLOVIĆ.

17.7.2003
U okviru manifestacije VISOČKO LJETO,u toku Dana kulture, zabave i sporta, građanima Visokog predstavljen je rad Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 i obavljena promocija najnovijeg broja “Revije slobodne misli 99”. Ova promocija održana je u saradnji sa Forumom građana Visokog. O aktivnosti KRUGA 99 i Redakcije časopisa govorili su mr Esad BAJTAL, glavni i odgovorni urednik, Željko IVANKOVIĆ, član redakcije i Slavko ŠANTIĆ, izvršni urednik i sekretar KRUGA 99. U ime domaćina o časopisu je govorio Mahir ŠAHINOVIĆ, student FPN. Građani Visokog pokazali su veliko interesovanje za ovaj susret.

30.6.2003
Književnik Željko IVANKOVIĆ, član KRUGA 99, koji ove godine obilježava 25 godina od objavljivanja svoje prve knjige,u Varešu hje promovisao svoju najnoviju knjigu “VAREŠKE PRIČE”.Promotori su bili Ivan LOVRENOVIĆ, Esad BAJTAL i Enver KAZAZ.

13.6.2003
U Sarajevu je održana projekcija dokumentarniog filma “BOLJI ŽIVOT DIVLJIH SVINJA” scenariste i reditelja Ratka OROZOVIĆA, člana KRUGA 99. Film je do sada učestvovao na festivalima u Beogradu i Moskvi, i na oba festivala bio nagrađen najvišim nagradama.

13.6.2003
Na velikoj internacionalnoj likovnoj manifestaciji 50. Venecijanskom bijenalu prvi put su svoja likovna djela izložili i bosanskohercegovački umjetnici. U čuvenoj palati Zorza predstavljena su djela Maje BAJEVIĆ, Nebojše ŠARIĆA ŠOBE, Edina NUMAKADIĆA i Jusufa HADŽIFEJZOVIĆA. Za djela bh. umjetnika, čiji je paviljon jednodušno ocijenjen kao “uzbudljiva postavka” i jedan od najboljih na manifestaciji, vladalo je ogromno interesovanje festivalske publike i najistaknutijih svjetskih likovnih umjetnika i kritičara.

28.5.2003
U Kamernom teatru 55 održana je promocija knjige prof. dra Dušana KECMANOVIĆA “INDIVIDUALNI ILI DRUŠTVENI POREMEĆAJ” . Promotori su bili prof. dr Slobodan LOGA, mr Esad BAJTAL, Željko IVANKOVIĆ i Nenad RADANOVIĆ.

29.4.2003
U sali Općine Stari Grad odžana je promocija nove knjige fra Petra ANĐELOVIĆA, gvardijana Samostana Sv. Ante i člana KRUGA 99 pod naslovom Bosanski franjevci na pragu trećeg tisućljeća”. Promotori ove izetne knjige bili su Fehim ŠKALJIĆ, Željko IVANKOVIĆ, fra Ivan ŠARČEVIĆ, Esad BAJTAL i Dubravko LOVRENOVIĆ.

19.4.2003
U novootvorenim prostorijama Medija centra održana je promocija nove knjige novinara i publiciste i člana KRUGA 99 Kemala KURSPAHIĆA, koja je objavljena u izdanju ovog centra pood naslovom “Zločin u 19 i trideset”. Izdanje ove knjige na englkeskom jeziku pod naslovom “Prime Time Crime – The Balkan media in war and peace” objavio je “United Sates Instotut of peace Press”.

17.4.2003
U mostarskom Centru za kulturu održana je promocija nove knjige člana KRUGA 99 reditelja, književnika i publiciste Gradimira GOJERA «IN CONTINUO» .

2.4.2003
U prostorijama Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, održana je promocija časopisa Instituta za istoriju u Sarajevu “PRILOZI br. 31”. Jedan od promotora bila je i članica Predsjedništva KRUGA 99 Lidija FEKEŽA.

1.3.2003
U Kongresnoj dvorani Hotela “Tuzla”, pred velikim brojem učesnika Regionalne konferencije i građana Tuzle, održana je promocija novog 38. broja “Revije slobodne misli 99”. Na promociji su govorili Ivan ČOLOVIĆ, Gajo SEKULIĆ, Esad BAJTAL i Slavko ŠANTIĆ.

26.2.2003
U Umjetničkoj galeriji “Collegium artisticum” održana je promocija novog 38. broja “Revije slobodne misli 99”, na kojoj su govorili Hidajet REPOVAC, Gajo SEKULIĆ, Vefik HADŽISMAILOVIĆ, Željko IVANKOVIĆ, Slavko ŠANTIĆ i Esad BAJTAL.

4.2.2003
U Varešu je promovirana nova knjiga “Odrastanja” književnika Željka IVANKOVIĆA, člana KRUGA 99 i jednog od urednika naše «Revije slobodne misli 99». Riječ je o knjizi priča za djecu, a utemeljena je na legendama i mitovima vareškog kraja.

15.1.2003
U Gradskoj galeriji u Bihaću otvorena je izložba istaknutog bosanskohercegovačkog slikara i člana KRUGA 99 Edina NUMANKADIĆA. Izloženo je stotinu likovnih radova iz ciklusa “Zapisi” (iz perioda 1996-2002) i 10 radova-objekata iz ciklusa “Ratni zapisi” iz istog perioda.

22.12.2002
Na Mašinskom fakultetu u Sarajevu održana je promocija knjige “Robotika”, autora prof. dr Vlatka DOLEČEKA i prof. dr Isaka KARABEGOVIĆA. Promotori su bili prof. dr Vjekoslav DAMIĆ, prof. dr Ivan FILIPOVIĆ, prof. dr Milan JURKOVIĆ i prof. dr Malik KULENOVIĆ.

8.12.2002
U Klubu novinara BiH promovirana je knjiga “Rijekom vremena” člana KRUGA 99 publiciste Čede KISIĆA. O knjizi su govorili akademik prof. dr Vladimir PREMEC, književnik Ivan LOVRENOVIĆ i reditelj Gradimir GOJER, a dijelove iz knjige čitala je glumica Hasija BORIĆ-STOJIĆ. Promociju su zajednički organizovali KRUG 99, P.E.N. Centar BiH, Savez novinara BiH i Kamerni tetara 55, u čijem je izdanju knjiga objavljena.

4.12.2002
U galeriji “Mak”, u prisustvu velikog broja posjetilaca, otvorena je prodajna izložba akvarela arh. prof. Tatjane NEIDHARDT, pod nazivom “Sarajevske vedute”, te izvršena promocija rokovnika “Sarajevo 2003,” grupe “Taska”. Izložba je bila otvorena do 15. decembra/prosinca 2002. godine.

5.11.2002
U javnoj biblioteci u Zenici održana je veoma uspjela promocija aktivnosti KRUGA 99 i “Revije slobodne misli 99”. Pred znatnim brojem zainteresovanih građana Zenice o radu naše asocijacije i našoj reviji govorili su prof. dr Mustafa OMANOVIĆ, prof. dr Željko ŠKULJEVIĆ, Esad BAJTAL, Željko IVANKOVIĆ, Slavko ŠANTIĆ i direktor Javne biblioteke prof. NedŽad FEJZIĆ. Vođena je i živa rasprava o različitim aktuelnim temama iz našeg savremenog društvenog i političkog zbivanja. Javnoj biblioteci u Zenici ovom prilikom uručen je skroman poklon – paket od nekoliko desetina knjiga i časopisa.

1.11.2002
U Umjetničkoj galeriji u Sarajevu održana je promocija knjiga “Žive slike” i “Labirint slike” čiji je autor član KRUGA 99 Vefik HADŽISMAJLOVIĆ, te monografije istaknutih umjetnika Mehmeda ZAIMOVIĆA i DŽevada HOZE. O knjigama Vefika HADŽISMAJLOVIĆA govorili su akademik Tvrtko KULENOVIĆ i prof. dr Ibrahim KRZOVIĆ, a o monografijama dvojice umjetnika akademik prof. dr Muhamed FILIPOVIĆ.

25.10.2002
Sarajevski dnevni list Oslobođenje objavilo je opširnu informaciju iz Londona o tome da je knjiga “Pisma nebeskim Srbima” novinara Gojka BERIĆA, člana KRUGA 99, objavljena na engleskom jeziku, u izdanju “Sagu Books”, u saradnji sa “Bosanskim institutom”. Riječ je o izmijenjenom i dopunjenom izdanju Berićeve knjige “Pisma nebeskom narodu”, koju je ranije objavilo “Oslobođenje”. Knjigu je na engleski prevela Saba RISALUDIN, a predgovor je, kao i u sarajevskom izdanju, napisao književnik Ivan LOVRENOVIĆ.

11.10.2002
U Kamernom Teatru 55 otvoreni su trodnevni Međunarodni poetski susreti Sarajevo 2002. posvećeni uspomeni na pjesnika Izeta SARAJLIĆA. Susrete su organizovali italijanski Grad Salerno, koji je našeg pjesnika neposredno pred njegovu iznenadnu smrt proglasio za svog počasnog građanina, zatim Ambasada Republike Italije u BiH, P.E.N. Centar BiH i Asocijacija nezavisnih intelektualaca KRUG 99. Na otvaranju ove poetske manifestacije govorili predsjednik P.E.N. Centra BiH prof. dr Zdenko LEŠIĆ, v.d. predsjednice KRUGA 99 prof. dr Mirjana MALIĆ i ministar za kulturu Grada Salerna Ermanno GUERRA. Tom prilikom pjesnikovoj kćerki Tamari SARAJLIĆ-SLAVNIĆ uručena je povelja o proglašenju Izeta SARAJLIĆA za počasnog građanina ovog talijanskog grada, u kojem je naš pjesnik bio veoma čest i veoma rado viđen gost. Tokom tri večeri svoje stihove su čitali pjesnici iz Italije, BiH, Čilea, Španije, Velike Britanije, Haitija, Hrvatske, Švedske, Francuske, Slovenije i SAD. Ova manifestacija počela je otvaranjem izložbe umjetničkih fotografija pod nazivom “IZETOVA LICA”, čiji je autor poznati talijanski umjetnik fotografije Mario BOCCIA. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Italije u BiH H/E Saba D’ELIA i gradonačelnik Sarajeva prof. dr Muhidin HAMAMDŽIĆ. Izložba je bila otvorena sedam dana.

10.9.2002
U klubu galerije “Collegium artisticum” u organizaciji KRUGA 99 održana je promocija trećeg izdanja knjige Svetlane BROZ “Dobri ljudi u vremenu zla”. Pred velikim brojem članova KRUGA 99 i drugih uglednih javnih ličnosti o ovoj knjizi govorili su akademik Vladimir PREMEC, prof. dr Gajo SEKULIĆ i prof. dr Hidajet REPOVAC. Inače, ova knjiga Svetlane BROZ, pored već pomenutog trećeg izdanja na našem jeziku, već je u veoma kratkom vremenu objavljena na češkom, poljskom i engleskom jeziku. Dva dana nakon promocije u Klubu “Collegiuma artisticuma” u rezidenciji engleskog ambasadora u BiH Jana KLIFA obavljena je promocija engleskog izdanja ove knjige. Među brojnim uglednim domaćim i inostranim zvanicama na promociji su bili Visoki predstavnik Paddy Ashdown, šef Misije UN Jacques Paul Clein, ambasador SAD Cliford Bond i mnogi drugi.

28.8.2002
U galeriji Del Leone u Veneciji otvorena je izložba ciklusa slika pod nazivom “Crveni sto” istaknutog bh. umjetnika Safeta ZECA, člana KRUGA 99, o kome poseban prilog donosimo u ovom broju naše Revije slobodne misli 99. Trideset pet likovnih studija predstavljeno je na ovoj izložbi, a sastoji se iz raznih slikarskih tehnika – crteža, grafika, tempera i uljanih slika. Izložba će biti otvorena i tokom septembra i oktobra.

21.8.2002
U izdanju Akademije nauka i umjetnosti BiH objavljena je velika monografija “IVAN ŠTRAUS, ARHITEKT”, u kojoj je prikazan riječju i ilustracijama, veliki arhitektonski opus ovog graditelja i publiciste, nastajao u proteklih pet desetljeća, čiji su objekti obilježili moderni izgled ne samo Sarajeva, nego i mnogih drugih gradova u bivšoj Jugoslaviji i svijetu. O ovoj izuzetno bogatoj monografiji akademika Ivana ŠTRAUSA, uglednog i veoma cijenjenog člana KRUGA 99, u ovom broju naše Revije slobodne misli 99 piše arh. Borislav SPASOJEVIĆ.

20.8.2002
U okviru programa X Internacionalnog bijenala crteža i grafika Interbifep, koji je otvoren u međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, predviđeno je i otvaranje izložbi nedavno preminulog člana KRUGA 99 akademskog slikara i grafičara Emira DRAGULJA, kao i izložba slika akademskog slikara Safeta ZECA, također člana KRUGA 99, iz ciklusa “Ruke na licu”, slika, grafika i crteža inspirisanih srebreničkom tragedijom.

12.8.2002
Poznati sarajevski umjetnik Edin NUMANKADIĆ otvorio je izložbu svojih djela iz ciklusa “Zapisi”. Izložba je otvorena u likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u prisustvu velikog broja eminentnih kulturnih i javnih ličnosti glavnog grada Jugoslavije. Na otvaranju su govorili prof. dr Mujo DEMIROVIĆ, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Federacije BiH i dramaturg Milosav MARINOVIĆ, zamjenik ministra kulture Republike Srbije.

15.7.2002
U izdanju izdavačke kuće Michalon u Parizu izašla je i predstavljena knjiga “Roman politique / PolitiČki roman” prof. dr Nikole KOVAČA, dugogodišnjeg profesora francuske književnosti na sarajevskom Filozofskom fakultetu i člana KRUGA 99. Francuskoj javnosti ime ovog našeg istaknutog intelektualca veoma je poznato. Isti izdavač već je ranije objavio njegovu knjigu “Bosnie, le prix pour la paix – Bosna, cijena mira”. Osim toga, prof. KOVAČ bio je čest predavač na veoma poznatim francuskim visokim školama, ali i prvi ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj. Promocija je održana u poznatoj pariskoj knjižari-galeriji “LeLys”, uz učešće i prisustvo veoma poznatih francuskih javnih ličnosti. Knjiga “Politički roman” je sinteza dugogodišnjeg književno-istraživačkog rada prof. dr Nikole KOVAČA na djelima najvećih pisaca prošlog stoljeća. U ovom broju naše Revije slobodne misli 99 donosimo tekst iz ove knjige “Politička mitologija i roman”, u izboru i prevodu autora.

6.7.2002
U izdanju KAMERNOG TEATRA 55 objavljena je knjiga “RIJEKOM VREMENA” autora Čede KISIĆA, novinara, publiciste i diplomate, člana KRUGA 99. O ovoj knjizi u ovom broju naše revije donosimo prikaze iz pera Radomira KONSTANTINOVIĆA i Dževada KARAHASANA.

29.6.2002
U galeriji “Collegium Artisticum” održana je promocija knjige “REKLI SU O BOSNI I BOSANSKIM FRANJEVCIMA”. To je, zapravo, zbirka napisa i izjava nastalih nakon objavljivanja knjige fra Petra ANĐELOVIĆA “VJERNI BOGU VJERNI BOSNI”, u izdanju kuće RABIC. O knjizi su govorili Branka RAGUŽ, Beriz BELKIĆ, Jakob FINCI i Goran MIKULIĆ.

19.6.2002
Na poziv Udruženja Građana “Jednakost” u Cazinu je održana veoma uspješna promocija KRUGA 99 i Revije slobodne misli 99. Na promociji su o djelatnosti KRUGA 99 i sadržajnim vrijednostima Revije slobodne misli 99 u ime UG “Jednakost” govorili Enver MURGIĆ, Fehim ROŠIĆ i Ibraga TOPIĆ, a u ime KRUGA 99 učestvovali su Sead FETAHAGIĆ, Esad BAJTAL i Slavko ŠANTIĆ. U ovom izuzetno zanimljivom razgovoru učestvovali su građani Cazina, Velike Kladuše i Bužima. Ovo gostovanje članova KRUGA 99 donirao je poznati privrednik iz Cazina gospodin Ismet HRLE.

17.6.2002
U galeriji “MAK” otvorena je izložba umjetničke fotografije mr Borislava SPASOJEVIĆA pod nazivom “ZAŠTO ŽIVIM U SARAJEVU”. Izloženo je preko 80 fotografija vezanih za Sarajevo – snimci iz gradskog života, prizori sa ulice, poznati objekti, detalji iz okoline, godišnja doba u Sarajevu, vremenski prizori itd. Na otvorenju izložbe govorili su direktor Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Aleksandar LJILJAK i prof. dr Nikola KOVAČ. Inače, mr Borislav SPASOJEVIĆ je autor dvije veoma zapažene knjige o austrougarskoj arhitekturi u Sarajevu. Fotografija mu je hobi i ovo je njegova prva izložba.

12.6.2002
U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 u Galeriji “Collegium Artisticum” održana je promocija knjige “ETNIČKA VREMENA”, autora dr Dušana KECMANOVIĆA. O knjizi su govorili mr Esad BAJTAL, prof. dr Mirko PEJANOVIĆ, prof. dr Slobodan LOGA, prof. dr Hidajet REPOVAC i prof. dr Božidar Gajo SEKULIĆ. Knjiga je objavljena u izdanju kultne beogradske BIBLIOTEKE XX VEK, koju dugi niz godina uređuje Ivan ČOLOVIĆ, član KRUGA 99 iz Beograda.

23.5.2002
U zajedničkoj organizaciji Fakulteta političkih nauka, SUBNOAR-a BiH i Instituta za istraživanje zločina u Amfiteatru FPN održana je promocija knjige “RATOVI U JUGOSLAVIJI 1991-1999.” Knjigu je izdalo Drušvo za istinu o antifašističkoj Narodnooslobodilačkoj borbi u Jugoslaviji 1941-1945. iz Beograda, a promotori u Sarajevu bili su Sead HADŽOVIĆ, prof. dr Radoslav RATKOVIĆ, prof. dr Nijaz DURAKOVIĆ i akademik prof. dr Juraj MARTINOVIĆ.

20.5.2002
U organizaciji Akademije nauka i umjetnosti BiH održana je promocija knjige “POLITIKA I PRIVREDA U BIH POD AUSTROUGARSKOM UPRAVOM”, autora akademika prof. Dr Dževada JUZBAŠIĆA, člana KRUGA 99. O ovom njegovom najnovijem naučnom djelu govorili su akademik Enver REDŽIĆ, prof. Dr Ilijas HADŽIBEGOVIĆ, prof. Dr Boris TIHI i prof. dr Neđo MILIĆEVIĆ.

17.4.2002
U okviru izdavačke djelatnosti KAMERNOG TEATRA 55 u Biblioteci “Manhattan” objavljene su dvije knjige filmskog reditelja i istoričara umjetnosti Vefika HADŽISMAJLOVIĆA, člana KRUGA 99 – “LABIRINT SLIKE” (zbirka eseja i kritika iz oblasti likovne umjetnosti) i “ŽIVE SLIKE” (teoretski radovi, eseji, kritike i kroničarski zapisi iz oblasti filmske umjetnosti).

7.3.2002
Pristupno predavanje u Akademiji nauka i umjetnosti BiH održao je dopisni član Odjeljenja za književnost i lingvistiku i član KRUGA 99 prof. dr Juraj MARTINOVIĆ. On govorio o temi “Prešern-Mažuranić-Njegoš (pokušaj uporednog čitanja)”.

3.3.2002
Održana je vrlo uspješna promocija najnovijeg 34. broja Revije slobodne misli 99. O sadržaju broja i programskoj orijentaciji redakcije uopće govorili su prof. dr Mirko PEJANOVIĆ, prof. dr Mustafa OMANOVIĆ, prof. dr Hidajet REPOVAC i mr Esad BAJTAL, glavni i odgovorni urednik.

16.2.2002
U okviru programa XVIII Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” u sali Narodnog pozorišta u Sarajevu predstavljena je knjiga “MUZIKA U SARAJEVU” člana KRUGA 99 dirigenta Teodora ROMANIĆA. Knjigu su predstavili Ibrahim SPAHIĆ, akademik prof. dr Vladimir PREMEC, Ivan ČAVLOVIĆ, a o svom djelu govorio je i sam autor. I ova knjiga izašla je u izdanju Izdavačke kuće “RABIC”.

3.2.2002
U izdanju zagrebačke izdavačke kuće “Meander” objavljena je pjesnička zbirka “RASKOŠ, HLADNA MJESEČINA”, autora Željka IVANKOVIĆA, člana KRUGA 99 i jednog od urednika naše Revije slobodne misli 99. Ova najnovija IVANKOVIĆEVA knjiga poezije nastala je za vrijeme njegovog studijskog boravka u Njemačkoj. To je sedma poetska, a ukupno dvadeseta knjiga ovog istaknutog i plodnog književnika.

31.1.2002
U organizaciji Srpskog građanskog vijeća-Pokreta za ravnopravnost BiH, u sali Opštine Centar Sarajevo održana je promocija knjige “KONSTITUTIVNOST NARODA U BIH – ZBORNIK DOKUMENATA SGV-PRBiH”. O knjizi su govorili prof. dr Ljubomir BERBEROVIĆ, prof. dr Vlatko DOLEČEK, i protojerej Krstan BIJELJAC.

30.1.2002
U Bošnjačkom institutu predstavljena je publikacija “ATLAS 20. STOLJEĆA”, koja daje presjek događaja i ličnosti koje su obilježile 20. stoljeće. Knjigu su zajednički objavili T&T Concept, Datacom, Udruženje Građana “OBRAZOVANJE GRADI BIH” i Blicdruck iz Sarajeva. Promotori ove značajne publikacije bili su Mehmed HALILOVIĆ, akademik prof. dr Ljubormir BERBEROVIĆ, prof. dr Enes KARIĆ, Neven KAZAZOVIĆ, Mujo DEMIROVIĆ i prof. dr Boris TIHI.

30.1.2002
U sali Akademije nauka i umjetnosti BiH održana je promocija knjige člana KRUGA 99 akademika Envera REDŽIĆA “POGLEDI IZ ANTIISTORIJE”. Knjiga je izašla u izdanju KRUGA 99 i predstavlja zbirku REDŽIĆEVIH tekstova nastalih u periodu 1991-1999. godine. Promotori su bili: akademik Izet SARAJLIĆ, prof. dr Zdenko LEŠIĆ i prof. dr Vlatko DOLEČEK.

23.1.2002
U gradskoj galeriji Collegium Artisticum predstavljena je knjiga “KRLEŽA, BOSNA I RAT” novinara i publiciste dr Aziza HADŽIHASANOVIĆA. Knjiga je izašla u izdanju Izdavačke kuće “RABIC” upravo u vrijeme kada se obilježava 20 godina od smrti Miroslava KRLEŽE i kada se otvara njegova zapečaćena ostavština. Knjigu su predstavili Čedo KISIĆ, Željko IVANKOVIĆ, Gradimir GOJER (zbog bolesti poslao pismeni istup) i Slavko ŠANTIĆ, te direktor “Rabica” Goran MIKULIĆ, dok je izbor tekstova iz knjige čitao glumac Zoran BEČIĆ.

17.12.2001
U galeriji Franjevačkog samostana Sveti Ante u Sarajevu održana je promocija dvije knjige (eseja i priča) književnika Željka IVANKOVIĆA, člana KRUGA 99. O njegovim knjigama “NA MARGINAMA KAOSA” (izdavač “Rabic” Sarajevo) i “NOVE PRIČE O LJUBAVI i SMRTI” (izdavač “SYNOPSIS” Sarajevo) govorili su Esad BAJTAL, Dejan ĐURIČKOVIĆ, Enver KAZAZ i Nenad RADANOVIĆ.

30.11.2001
U Narodnom pozorištu u Sarajevu održana je promocija knjige “JA, MAJA PLISECKAJA” (autobiografija svjetski poznate baletne umjetnice). Knjigu su promovirali Milica JOVANOVIĆ, istoričarka baletne umjetnosti iz Beograda, Gradimir GOJER, Edina PAPO, direktorica Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu, Slavko ŠANTIĆ i prevodilac ove knjige Slobodanka GRBIĆ-SOFTIĆ. Knjigu je objavila izdavačka kuća “RABIC”.

26.11.2001
Radio Slobodna Evropa (Program na južnoslovenskim jezicima” promovirao je u Sarajevu knjigu “DNEVNICI RADIJA SLOBODNA EVROPA” (1994-2000). U knjizi su objavljeni i prilozi većeg broja članova KRUGA 99 koji su za ovu popularnu radio stanicu pisali svoje dnevnike.

29.10.2001
U galeriji COLLEGIUM ARTISTICUM održana je promocija knjige “VUČJI PASOŠ” Jevgenija JEVTUŠENKA. Promotori su bili Izet SARAJLIĆ i Čedo KISIĆ, a knjigu je objavila Izdavačka kuća “RABIC”, čiji je vlasnik Goran MIKULIĆ.

24.9.2001
U umjetničkoj galeriji “Collegium artisticum” održana je promocija romana “Jednog dana jedna žena negdje” autora Seada FETAHAGIĆA Kuriozitet ove izuzetno posjećene i zanimljive promocije bio je u tome što su promotori bile isključivo – žene! O knjizi Seada FETAHAGIĆA govorile su Daniela BOŽIĆ, Rada MANOJLOVIĆ-ŽARKOVIĆ, Nađa MAGLAJLIĆ i Senka NOŽICA, moderator je bila glumica Belma LIZDE-KURT, koja je pročitala i nekoliko odlomaka iz ovog romana.

22.9.2001
U organizaciji Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH u Kamernom teatru 55 pred velikim brojem prisutnih održana je promocija knjige “PORTRETI” pokojnog dra Slobodana INIĆA, istaknutog beogradskog sociologa, intelektualca i publiciste, jednog od najžešćih kritičara srpskog nacionalizma i režima Slobodana Miloševića. Knjiga “PORTRETI” upravo govori o najvažnijim tvorcima i nosiocima nacionalističke politike u Srbiji i predstavlja svojevrsnu psihoanalizu likova koji su prouzrokovali i obilježili nedavnu krvavu prošlost na prostoru bivih jugoslovenskih zemalja, posebno u BiH. Knjigu je objavio Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, a promotori su bili Latinka PEROVIĆ, Seška STANOJLOVIĆ, Hatidža DIZDAREVIĆ, Ivan LOVRENOVIĆ, dr Žarko PAPIĆ i Srđan DIZDAREVIĆ. Autorizovana izlaganja Latinke PEROVIĆ i Hatidže DIZDAREVIĆ u cjelini objavljujemo u ovom broju naše Revije slobodne misli 99.

13.9.2001
U sarajevskoj umjetničkoj galeriji “Collegium artisticum” pred izuzetno velikim brojem posjetilaca otvorena je izložba slika akademskog slikara Affana RAMIĆA, člana KRUGA 99. Svoja najnovija likovna djela umjetnik je posvetio svima onima koji su mu omogućili da dobije novi slikarski atelje u kome može nastraviti normalan stvaralački rad. izložbu je otvorio kantionalni ministar za kulturu i sport Gradimir GOJER, također član KRUGA 99.

7.9.2001
U američkom gradu Wabash, u Centru za internacionalne perfomanse i izložbe, otvorena je izložba likovnih radova umjetnika sa područja bivše Jugoslavije, te iz Francuske i SAD. Izložba je organizovana pod naslovom “Deset godina kasnije”. Iz Bosne i Hercegovine na izložbi su učestvovali Kemal HADŽIĆ i Edo NUMANKADIĆ, član KRUGA 99.

16.7.2001
U francuskom gradu Lilu, u prostoru crkve Sent Mari-Madlen, otvorena je izložba slika eminentnog bosanskohercegovačkog umjetnika Safeta ZECA, člana KRUGA 99. Izložbu je otvorila gradonačelnica ovog grada Marina OBRI. Izloženo je oko stotinu slika, gravura i crteža, koji sačinjavaju retrospektivu radova Safet ZECA nastalih u proteklih 30 godina.

14.7.2001
U organizaciji KRUGA 99 i fondacije HEINRICH BÖLL – Regionalnog ureda u Sarajevu u ovalnoj sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva u prisustvu velikog broja članova KRUGA 99 i uglednih gostiju održana je promocija knjige “RAT U BOSNI I HERCEGOVINI” autora Ericha RATHFELDERA. Knjigu je, uz financijsku pomoć Fondacije HEINRICH BÖLL izdala Izdavačka kuća “Durieux” iz Zagreba. Promotori su bili članovi KRUGA 99 Esad BAJTAL i Neven KAZAZOVIĆ. Promociji su, između ostalih uglednih gostiju, prustvovali i Visoki predstavnik u BiH ambasador Wolfgang PETRITSCH i ambasador Republike Austrije u BiH H/E Gerhard JANDL.

11.7.2001
Akademija Nauka i Umjetnosti BiH organizovala je svečanu promociju knjige “Jubilarni simpozij – 75 godina akademika Arifa TANOVIĆA”. Na promociji su govorili Muhamed FILIPOVIĆ, Ljubomir BERBEROVIĆ, Rusmir MAHMUTĆEHAJIĆ, Avdo SUĆESKA i Vladimir PREMEC.

10.7.2001
Promocija knjige “Ženske studije” autorice Joy Magezis održana je u organizaciji NGO “Žene ženama” i Izdavačke kuće “Magistrat”. Knjigu je prevela Milica KAJEVIĆ.

10.7.2001
Pod pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona u zeničkom hotelu “Internacional” održana je svečana promocija knjige “VJERNI BOGU VJERNI BOSNI” fra Petra ANĐELOVIĆA, gvardijana Samostana Sv. Ante u Sarajevu i člana KRUGA 99. Na promociji su govorili prof. dr Dubravko LOVRENOVIĆ, Željko IVANKOVIĆ i Zdravko ŠURLAN. Autora, promotore i posjetioce pozdravio je predsjednik Ze-Do kantona Mugdin HERCEG.

6.7.2001
U mostarskom Centru za kulturu održana je promocija knjige “VJERNI BOGU VJERNI BOSNI” fra Petra ANĐELOVIĆA, gvardijana samostana Sv. Ante i člana KRUGA 99. O ovoj izuzetno vrijednoj knjizi govorili su Željko IVANKOVIĆ, Slavko ŠANTIĆ i prof. dr Slavo KUKIĆ. Knjigu, koja je za veoma kratko vrijeme doživjela dva izdanja, objavila je izdavačka kuća “RABIC” čiji je vlasnik Goran MIKULIĆ, također član KRUGA 99.

27.6.2001
U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u sali Narodnog pozorišta u Tuzli održana je promocija knjige fra Petra ANĐELOVIĆA “VJERNI BOGU VJERNI BOSNI”. Pred velikim brojem slušalaca o knjizi su govorili Željko IvankoviĆ i Slavko ŠANTIĆ.

28.5.2001
U Sarajevu je promovisana brošura koja je nastala kao rezultat okruglog stola održanog 10.03.2001. u Banjoj Luci sa temom “PROVOĐENJE ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH O KONSTITUTIVNOSTI NARODA U ENTITETIMA BiH”. Na promociji su govorili prof. dr Mirko PEJANOVIĆ, doc. dr Nikola ŠPIRIĆ i Jakob FINCI.

4.4.2001
Od 04 do 14.04.2001. u zgradi UN u Beču otvorena je izložba grafika poznatog bosanskohercegovačkog umjetnika Emira DRAGULJA, člana KRUGA 99. Izložbu su organizovali Ambasada Bosne i Hercegovine u Austriji i Galerie/Buchhandlung “MI” iz Beča. Za ovu izložbu štampan je i veoma dobar katalog umjetnikovih reprodukcija, sa predgovorom istaknute istoričarke umjetnosti Melihe HUSEDŽINOVIĆ.

15.3.2001
U Akademiji nauka i umjetnosti BiH dana 15. marta/ožujka 2001. godine održana je promocija nove knjige akademika Envera REDŽIĆA “STO GODINA MUSLIMANSKE POLITIKE U TEZAMA I KONTROVERZAMA ISTORIJSKE NAUKE”. promotori su bili akademik prof. dr Muhamed FILIPOVIĆ i prof. dr Dubravko LOVRENOVIĆ i prof. dr Esad ZGODIĆ.

19.1.2001
U Umjetničkoj galeriji u Sarajevu održan je prijem i promocija strategije FONDA OTVORENO DRUŠTVO BiH za 2001. godinu. Prijem je organizovala gospođa Senka NOŽICA, predsjednik Upravnog odbora FOD BiH. U narednom periodu prioriteti nove strategije ovog fonda biće mladi i obrazovanje. Težiće se sistematskoj promjeni srednjeg školstva, a razvijaće se i snažiti omladinske organizacije kako bi se mladi aktivno uključili u rješavanje njihovih problema.

25.12.2000
U pariskoj galeriji “LaLys” krajem godine otvorena je samostalna izložba akademskog slikara Emira DRAGULJA, člana KRUGA 99, koji već 40 godina živi i radi u Beogradu. Izložba u Parizu je njegova 45. samostaln izložba i na njoj je prikazan presjek njegovog grafičkog stvaralaštva u posljednjih 20 godina.Izložba je izazvala veliku pažnju pariske kulturne i umjetničke javnosti i biće otvorena do 6. januara 2001. godine.

16.12.2000
U sarajevskom Domu armije promovirana je knjiga “VJERNI BOGU VJERNI BOSNI” fra Petra ANĐELOVIĆA, donedavnog Provincijala Bosne Srebrene. Knjigu su promovirali: fra Mijo DŽOLAN, Alija IZETBEGOVIĆ, Enes KARIĆ, Ivo KOMŠIĆ, Bogić BOGIĆEVIĆ i Željko IVANKOVIĆ. Izdavač je RABIC iz Sarajeva.

8.11.2000
U zagrebačkom Kulturnom centru BiH otvorena je izložba akademskog slikara Affana RAMIĆA, člana KRUGA 99, pod nazivom “Prema svjetlosti”. U prisustvu velikog broja zvanica i uglednih ličnosti iz javnog i kulturnog života Zagreba, te mnogih građana BiH u dijaspori, izložbu je otvorio ambasador BiH u Republici Hrvatskoj Hasan MURATOVIĆ. Također je govorio i književnik Miljeno JERGOVIĆ. Autor je izložio oko 60 slika nastalih u ratu i nakon rata.

30.10.2000
Tokom septembra i oktobra pjesnik Izet SARAJLIĆ imao je više zapaženih nastupa u Švajcarskoj, Njemačkoj i Italiji. Švajcarska štampa je, između ostaloga, pisala da su Sarajlićevo djelo i život “jedan veliki evropski roman”. Nakon ovih gostovanja uslijedila je u varšavi promocija Sarajlićeve knjige “V.P.”, objavljene pod naslovom “Kocham bardzo”, u veoma lijepom izdanju Fondacije Pogranicze, a u prijevodu Danute ĆIRLIĆ-STRAŠINJSKE. Varšavska publika, među kojom je bio i Tadeusz MAZOWIECKI, oduševljeno je primila Sarajlića i njegovu knjigu. U Varšavi je, također, održan razgovor o balkanskim temama u kojem su učestvovali Izet SARAJLIĆ i Čedo KISIĆ. Razgovor je održan u čuvenoj varšavskoj kafani “Evropa”, a organizatori su bili Austrijski institut kulture u Varšavi i poljski PEN CENTAR.

23.10.2000
Akademski slikar Edo NUMANKADIĆ, član KRUGA 99, otvorio je u zagrebačkoj Galeriji FORUM samostalnu izložbu slika i likovnih zapisa. Izložba je priređena u okviru Manifestacije “Hodoljublje Zagreb”.

23.6.2000
U okviru kulturne manifestacije “KONJIČKO LJETO” u popularnoj bašti “AVLIJA” u konjicu održana je promocija knjige “IZ POZADINE” Seada FETAHAGIĆA . U prisustvu autora promotori su bili Senadin BEGTAŠEVIĆ, Strajo KRSMANOVIĆ i Slavko ŠANTIĆ .

14.6.2000
Promocija knjige Seada FETAHAGIĆA “IZ POZADINE”, koju je izdao KRUG 99, obavljena je u Zenici, u sali Socijaldemokratske partije BiH. Knjigu su promovisali prof. dr Željko ŠKULJEVIĆ, Slavko ŠANTIĆ i Esad BAJTAL, a autor je pročitao jedna tekst iz svoje knjige i za prisutne potpisivao primjerke.

29.5.2000
Hrvatsko kulturno društvo “NAPREDAK” organizovalo je u Klubu “LIRA” promociju knjige eseja i književnih studija “(D)OGLEDI”, autora Željka IVANKOVIĆA, člana KRUGA 99. O knjizi su govorili Željko GRAHOVAC i Radovan MARUŠIĆ.

24.5.2000
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Hrvatsko kulturno društvo “NAPREDAK” organizovali su promociju knjige “EUROPA GLEDANA S BALKANA” autora dra Danka PLEVNIKA. Jedan od promotora bio je član KRUGA 99 akademik prof. dr Ljubomir BERBEROVIĆ.

10.4.2000
U prisustvu velikog broja akademika, naučnih, kulturnih i javnih djelatnika i brojnih prijatelja i poštovalaca, u sali Akademije nauka i umjetnosti BiH obavljena je promocija knjige akademika prof. dra Dževada JUZBAŠIĆA, člana KRUGA 99, “NACIONALNO-POLITIČKI ODNOSI U BH. SABORU I JEZIČKO PITANJE (1910-1914)”. Promotiori su bili akademici prof. dr Enver REDŽIĆ, prof. dr Muhamed FILIPOVIĆ, prof. dr Ilijas HADŽIBEGOVIĆ i dr Robert DONIA (Univerzitet Mičigen, SAD).

4.3.2000
U izdanju izdavačke kuće TKP ŠAHINPAŠIĆ objavljena je nova knjiga Gradimira GOJERA, člana KRUGA 99 i direktora Kamernog teatra 55. Knjiga je promovisana u prisustvu velikog broja poštovalaca ovog pozorišnog djelatnika i publiciste.

26.2.2000
U izdanju Izdavačke kuće “RABIC”, koju vodi član KRUGA 99 Goran MIKULIĆ, objavljena je nova knjiga – ratni triler novinara i publiciste Nevena KAZAZOVIĆA “Šetači miševa”. Neven KAZAZOVIĆ također je član KRUGA 99. Promocija je održana u svečanom salonu Centra Skenderija, a o njizi su govorili Mirsad ABAZOVIĆ, Željko IVANKOVIĆ, Jovan DIVJAK, Zlatko DIZDAREVIĆ, i Vladimir BILIĆ.

8.2.2000
U kultnoj sarajevskoj knjižari “Buybook” održana je promocija knjige “Iz pozadine” autora Seada FETAHAGIĆA, člana KRUGA 99. Na promociji, kojoj je prisustvovao veliki broj uglednih kulturnih i javnih ličnosti, nije bilo nikakvih promotivnih besjeda, samo je autor tokom puna četiri sata potpisivao svoju knjigu svima onima koji su je željeli kupiti za svoju ličnu biblioteku. Knjigu “Iz pozadine”, zbirku satiričko-političkih tekstova koje je Sead FETAHAGIĆ objavljivao u “Oslobođenju” u periodu od 1994. do 1998. godine, ilustrovao je poznati sarajevski karikaturista Mirza IBRAHIMPAŠIĆ, a objavila Asocijacija nezavisnih intelektualaca KRUG 99.

12.1.2000
Promocija nove poetske knjige Izeta SARAJLIĆA “VP”, koju je objavila Izdavačka kuća RABIC, održana je u Kamernom teatru 55, u prisustvu velikog broja prijatelja i ljubitelja Sarajlićeve poezije. Na promociji su govorili Čedo KISIĆ i Valerijan ŽUJO.

25.12.1999
Član KRUGA 99 akademski slikar Edo NUMANKADIĆ dobio je poziv od Galerije L.I.P.A (Links for International Promotion of the Arts) iz Vašingtona, gdje bi trebalo da u maju 2000. godine otvori izložbu ciklusa svojih slika “Zapisi”.

15.12.1999
U Galeriji-knjižari “Le Lys” u Parizu godine otvorena je izložba akademskog slikara Affana RAMIĆA, člana KRUGA 99. Izložbu je, u prisustvu uglednih ličnosti, otvorio ambasador BiH u Francuskoj prof. dr Nikola KOVAČ.

14.12.1999
Član KRUGA 99 akademski slikar akademik fra Petar Perica VIDIĆ u Gradskoj galeriji u Bihaću otvorio je svoju samostalnu izložbu slika. Na izložbi je govorio likovni kritičar Vojislav VUJANOVIĆ.

29.11.1999
SlikaČlan KRUGA 99 akademski slikar Edo NUMANKADIĆ izlagao je svoja djela u Grazu, u okviru izložbe “Osamnaest gradova, osamnaest umjetnika”. Ova putujuća izložba predstavljena je u velikom broju evropskih gradova i broj umjetnika koji u njoj učestvuju stalno se povećava.

19.11.1999
Predsjednik KRUGA 99 prof. dr Vlatko DOLEČEK, raniji gradonačelnik Sarajeva Salko SELIMOVIĆ i direktor agencije OSSA Jusuf ARNAUTOVIĆ na prigodnoj svečanosti uručili su premijeru Vlade Kantona Sarajevo Berizu BELKIĆU i ministrici za kulturu i sport Esmi HADŽAGIĆ 6o tomova sa više od milion i sto hiljada potpisa građana Sarajeva i čitavog svijeta koji su podržali “Deklaraciju o slobodnom i jedinstvenom Sarajevu”. Ovaj jedinstveni politički dokument, nastao u jeku rata 1994. godine na inicijativu Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99, biće pohranjen u Muzeju grada Sarajeva.

18.11.1999
U jednom od reprezentativnih prostora u Parizu, u blizini Ajfelovog tornja, otvoren je likovni salon “Veliki i mladi danas”, na kojem je, među 400 umjetnika iz cijelog svijeta, svoje radove izložilo i 10 bosanskohercegovačkih slikara. Posebnu pažnju publike privuklo je veliko platno akademskog slikara Affana RAMIĆA, člana KRUGA 99, sa motivom Starog mosta u Mostaru.

23.10.1999
Održana je promocija knjige Raifa DIZDAREVIĆA “Od smrti Tita do smrti Jugoslavije”, koju je izdala Grafičko-izdavačka kuća “OKO”. Na promociji su, između ostalih, govorili prof. dr Vlatko DOLEČEK, ing. Petar SKERT i prof. dr Žarko PAPIĆ.

21.10.1999
Povodom 10 godina izlaženja poznatog beogradskog opozicionog časopisa “REPUBLIKA”, čiji je glavni urednik prof. dr Nebojša POPOV, Asocijacija nezavisnih intelektualaca KRUG 99 organizovala je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH izložbu “SKRIVENI DELOVI ISTORIJE”. Dan kasnije održan je i Okrugli sto sa temom “Bombe, politika i kultura”, a moderatori razgovora bili su prof. dr Nebojša POPOV, glavni i odgovorni urednik “Republike” i prof. dr Gajo SEKULIĆ, član KRUGA 99.

28.9.1999
U Kući ljudskih prava u Sarajevu 28. septembra/rujna 1999. godine održana je promocija dviju knjiga – Englesko-francusko-bosanskog “Rječnika pojmova iz oblasti ljudskih prava”, čiji je autor Delila DIZDAREVIĆ i knjige “Međunarodna ljudska prava” autora Džeka DONELIJA (Jack Donneley). U prijevodu Mirele HASANBEGOVIĆ. Knjige su izašle u izdanju Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH. Na promociji su govorili Elizabet RASMUNSON iz OSCE, prof. dr Hanifa KAPIDŽIĆ-OSMANAGIĆ i prof. dr Ugo VLAISAVLJEVIĆ.

9.9.1999
U okviru tradicionalne kulturne manifestacije “Ljeto u Kamernom 99” u Galeriji “Gabrijel” 9. septembra/rujna 1999. godine promovirana je nova knjiga “KRUG” Gradimira GOJERA (člana KRUGA 99)”. To je zbirka od 200 zapisa koje Gojer već duže vrijeme ispisuje na stranicama dnevnog lista “Večernje novine” u svojoj redovnoj kolumni pod istim nazivom. “Večernje novine” su izdavač ove knjige, a na promociji su govorili Čedo KISIĆ, Zehra KREHO i Nijaz ALISPAHIĆ.

25.8.1999
Na Konferenciji za novinare održanoj 25. avgusta/kolovoza 1999. godine u okviru Petog Sarajevo Film Festivala istaknuti bosanskohercegovački filmski reditelj i profesor na Pozorišnoj akademiji u Sarajevu Bato ČENGIĆ (član KRUGA 99) predstavio je svoj novi filmski projekat, za koji je rekao da će biti najbolji film koji je ikada snimio. Najavljujući taj svoj novi projekat Bato ČENGIĆ je kritikovao kulturne institucije u BiH, jer nisu željele pružiti financijsku pomoć u njegovoj realizaciji. “Anonimne ličnosti poništavaju filmske autore. Oni nas ponižavaju”. “Spreman sam da idem ulicama Sarajeva i da prosim, kako bih našao novac za svoj film!” – izjavio je Bato ČENGIĆ na konferenciji za novinare. Na Petom Sarajevo Film Festivalu u okviru specijalnog programa predstavljena su Čengićeva ostvarenja: “Mali vojnici”, “Mona Lisa iz Sarajeva” i “Gluvi barut”.

20.8.1999
Član Kruga 99 arh. Tatjana NEIDHARDT objavila je jednu izuzetno zanimljivu i korisnu knjigu “KULTURA STANOVANJA”. Tim povodom u prilogu za kulturu, umjetnost i nauku KUN sarajevskog dnevnog lista “Oslobođenje” 8. avgusta / kolovoza 1999. objavljen je veoma zanimljiv intervju sa Tatjanom NEIDHARDT, koji je vodila dugogodišnji novinar i urednik ovog lista Nada SALOM.

26.7.1999
Još jedan član KRUGA 99, akademski slikar Edo NUMANKADIĆ, izložiće tokom avgusta i septembra ove godine svoja likovna djela u Obalnim galerijama u Kopru (Republika Slovenija). U istim galerijama izlagaće i bosanskohercegovački umjetnici Dževad HOZO i Mehmed ZAIMOVIĆ. Edo NUMANKADIĆ za jesen najavljuje, nakon Kopra, i svoju izložbu u Parizu. Njegova izložba nosi naziv “Tragovi rata”. U prilogu za kulturu, umjetnost i nauku KUN sarajevskog dnevnog lista “Oslobođenje” 15. avgusta / kolovoza 1999. godine povodom ove izložbe objavljen je veoma inspirativan tekst književnika Tvrtka KULENOVIĆA o slikarstvu, a posebno o eksponatima koje je ovaj istaknuti umjetnik uvrstio u ovu izložbu.

5.7.1999
U Centru za kulturu Grada Mostara 5. aprila/srpnja 1999. godine Mostarsko kulturno ljeto svečano otvoreno je izložba slika akademskog slikara Affana RAMIĆA, člana KRUGA 99. Autor je izložio 30 ulja na platnu. Izložba je organizovana u okviru tradicionalnog kulturnog festivala Mostarsko ljeto, a na otvorenju izložbe govorili su Alija BEHRAM, predsjednik Savjeta za kulturu Grada Mostara, prof. Sadudin MUSABEGOVIĆ i književnik Marko VEŠOVIĆ. Ramićevu likovnu imaginaciju kritika je ocijenila kao “vulkanske erupcije iz kojih izbija nesvakidašnja umjetnikova energija u kojoj se oslobađa duhovnost.” Ovaj nesvakidašnji kulturni događaj obogatila je primadona Gertruda MUNITIĆ, izvodeći Šubertovu “Serenadu”, navodeći da je posvećuje majci umjetnika Affana RAMIĆA.

30.4.1999
U zajedničkom izdanju nevladine organizacije “Žene ženama” i Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 objavljena je brošura “ŽENA U SAVREMENOM DRUŠTVU”. To je, zapravo, stenogram rasprave koja je održana na zajedničkoj sjedinici ove dvije nedvladine organizacije održanoj 7. marta/ožujka 1999. godine, povodom Međunarodnog dana žena. Brošura je objavljena na bosanskom i engleskom jeziku, a njeno izdavanje omogućila je O.S.C.E. – Misija u BiH – Odjel za demokratizaciju.

22.4.1999
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru objavio je studiju “DRŽAVA I NACIJA – Bosna i Hercegovina – posljednji etapni prostor konsolidacije Europe” autora prof. dra Franje KOŽULA i prof. dra Slave KUKIĆA, inače članova KRUGA 99. Promocija knjige u Sarajevu obavljena je 22. aprila/travnja 1999. godine u sali Kamernog teatra 55, a promotori su bili prof. dr Milenko BRKIĆ, prof. dr Pero SUDAR, prof. dr Neđo MILIĆEVIĆ i prof. dr Zdravko GREBO.

16.4.1999
U izdanju Izdavačke kuće “RABIC”, čiji je vlasnik član KRUGA 99 Goran MIKULIĆ, objavljena je knjiga “DOGOVORI U KARAĐORĐEVU O PODELI BOSNE I HERCEGOVINE” autora Miloša MINIĆA. Tim povodom, u petak, 16. aprila/travnja 1999. godine u Velikoj sali Doma armije u Sarajevu održana je promocija kojoj je prisustvovao veliki broj građana. Promotori knjige bili su Fadil ADEMOVIĆ, Raif DIZDAREVIĆ, Ivan LOVRENOVIĆ, Žarko PAPIĆ i Dragutin Braco KOSOVAC.

28.3.1999
Centar za zaštitu prava manjina, kojim rukovodi potpredsjednik KRUGA 99 prof. dr Neđo MILIĆEVIĆ, nedavno je izvršio obimno sociološko istraživanje o položaju građana i naroda u BiH. Nosilac ovog velikog projekta bio je prof. dr Slavo KUKIĆ, profesor sociologije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru član KRUGA 99. On je izvršio naučnu analizu veoma obimnog anketnog materijala, čiju je sintezu objavio u knjizi “POLOŽAJ GRAĐANA I NARODA U BiH” koju su zajednički izdali Centar za zaštitu prava manjina i Asocijcija nezavisnih intelektualaca KRUG 99. Knjiga je objavljena u tri jezičke varijante (bosanskoj, hrvatskoj i srpskoj) i posebno na engleskom jeziku. Promocija knjige obavljena je na redovnoj sesiji KRUGA 99, održanoj 28. marta /ožujka 1999. godine. Promotori su bili prof. dr Ivan CVITKOVIĆ, prof. dr Gajo SEKULIĆ i prof. dr Neđo MILIĆEVIĆ.

15.2.1999
U okviru programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”u Umjetničkoj galeriji BiH 15. februara/veljače 1999. godine otvorena je zajednička izložba grupe “KAMEN”, trojice likovnih umjetnika Ante KAINIĆA, Mirka MARIĆA i Edina NUMANKADIĆA, člana KRUGA 99. Izložba je privukla veliku pažnju sarajevske publike.

28.11.1998
U izdanju splitskog magazina “Feral Tribune” objavljena je “Knjiga pisama 1992 – 1995.” dvojice istaknutih članova KRUGA 99 – Mirka KOVAČA i Filipa DAVIDA. Ova knjiga prepiske dvojice velikih prijatelja i izuzetnih intelektualaca svjedočenje je o jednom dramatičnom vremenu i političkom trenutku naše najnovije povijesti. To je knjiga o osobnim traumama dvojice časnih ljudi koje je rat ostavio u njihovim dušama. Mirko KOVAČ i Filip DAVID duoko vjeruju u smisao pisanja, u estetiku i moralnu funkciju umjetnosti. Njihova prepiska je dokaz postojanja, makar u rijetkim intelektualnim ličnostima, svijesti o nužnosti očuvanja etičke dimenzije umjetničkog stvaranja i dragocjeno upozorenje na opasnosti koje i umjetnosti i ljudima uopće prijete od totalitarnih ideologija.

23.10.1998
Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini predstavio je 23. oktobra/listopada 1998. godine specijalnu publikaciju Album ljudskih prava, s pod naslovom “Šta ti država smije ili ne smije učiniti”. Autor teksta ovog izvanrednog, veoma popularno i duhovito osmišljenog tumačenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, je književnik Sead FETAHAGIĆ, član KRUGA 99. Autor ilustracija je učenica Jelena VRANIĆ. Promotori ove vrijedne publikacije bili su prof. Vera RAKIĆ i predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđan DIZDAREVIĆ. Objavljivanje ove neobične slikovnice, namijenjene i mladima i starima, pomogao je Fond Otvoreno društvo BiH.

5.10.1998
U ponedjeljak, 5. oktobra/listopada 1998. godine u Akademiji nauka i umjetnosti BiH održana je svačana promocija kapitalnog naučnog djela “BOSNA I HERCEGOVINA U DRUGOM SVJETSKOM RATU” akademika Envera REDŽIĆA, člana KRUGA 99. Promotori su bili akademici prof. dr Dževad JUZBAŠIĆ, prof. dr Ljubomir BERBEROVIĆ i prof. dr Vladimir PREMEC, također članovi KRUGA 99. U ovoj knjizi autor je predstavio rezultate svog dugogodišnjeg istraživanja povijesti BiH u periodu od 1941. do 1945. godine. “Pišući knjigu “Bosna i Hercegovina u drugom svjetskom ratu”, u neizvjesnosti da ću sutra nastaviti stranicu i rečenicu na kojoj sam stao prethodnih dana, u uslovima najsvirepijeg od svih ratova koje pamti Bosna i Hercegovina, živio sam faktički i istovremeno u dva rata, iako ih je razdvajalo gotovo 50 godina.” – piše autor akademik Enver REDŽIĆ u predgovoru svoga djela, naznačavajući uvjete pod kojima je, tokom posljednjeg rata, u blokiranom i granatiranom Sarajevu, završavao pisanje ovog svog kapitalnog naučnog djela.

3.10.1998
Pravni centar Fonda otvoreno društvo BiH organizovao je 3. oktobra/listopada 1998. godine promociju knjige “Judaizam i ljudska prava” autora Elizera PAPE. O knjizi su govorili prof. dr Zdravko GREBO, Jakob FINCI, fra Luka MARKEŠIĆ i autor knjige.

25.9.1998
Član KRUGA 99 akademik prof. dr Dževad JUZBAŠIĆ bio je jedan od promotora knjige “Bosna i Hercegovina od najstarijih vremena do kraja drugog svjetskog rata”, koji je ujedno bio i recenzent. Knjiga je izašla u izdanju Bosanskog kulturnog centra u Srajevu, a promocija je održana u petak, 25. septembra 1998. godine.

18.7.1998
U organizaciji Centra za kulturu u Mostaru u okviru 19. Kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto” održana je izložba akademskog slikara Safeta ZECA, člana KRUGA 99. Umjetnik se predstavio sa trideset grafičkih listova rađenih u bakropisu, suhom iglom i akvatintom, kao i kombinacijom ova dva postupka. Ove grafike su nastale u Italiji, gdje autor boravi od 1992. godine.

15.7.1998
Nakon velikog broja izložbi koje je održao širom svijeta, u Galeriji “E” u Sarajevu u srijedu, 15. jula 1998. godine otvorena je izložba akademskog slikara i člana KRUGA 99 Edina NUMANKADIĆA. Izloženo je 30 radova iz ciklusa “Zapis”, nastalih u posljednje tri godine, u tehnici akrilik na papiru.

9.7.1998
U četvrtak, 9. jula 1998. godine, u prepunoj dvorani KAMERNOG TEATRA 55 održana je promocija “Sabranih djela” člana KRUGA 99 pjesnika Izeta SARAJLIĆA. Promotori su bili Sinan GUDŽEVIĆ, Gradimir GOJER, Goran MIKULIĆ i prof. dr Vlatko DOLEČEK. Ovu izuzetno lijepo opremljenu trotomnu ediciju objavila je Izdavačka kuća “RABIC”, koju vodi Goran MIKULIĆ, takođe član naše asocijacije.

2.5.1998
Povodom otvaranja manifestacije “Dani SDP BiH” u subotu, 2. maja 1998. godine član KRUGA 99 akademski slikar Affan RAMIĆ priredio je izložbu svojih najnovijih radova pod nazivom “Pet novih slika”. Povodom ove izložbe u redovnom sedmičnom dodatku KUN lista “Oslobođenje” u broju od 10. maja 1998. godine objavljen je veliki intervju sa umjetnikom Affanom Ramićem.

4.4.1998
Član KRUGA 99 prof. dr Zoran PAJIĆ, ekspert za međunarodno pravo, koji već duže vrijeme živi u Londonu i predavač je na brojnim svjetskim univerzitetima, početkom aprila 1998. godine promovirao je u Sarajevu svoju firmu Expert consultancy International Ltd. Firma će nuditi usluge u oblasti biznisa, ljudskih prava i demokratizacije i političkih analiza i procjena.

22.3.1998
Na redovnoj sesiji KRUGA 99 održanoj u nedjelju, 22. marta 1998. godine, održana je promocija knjige “Srpska strana rata” autora Nebojše POPOVA (Beograd). Riječ je o obimnom zborniku radova veće grupe autora iz kruga zdrave srpske inteligencije, okupljenih oko beogradskog časopisa “Republika” i “Beogradskog kruga”. Dvadeset osam autora zastupljenih u ovoj knjizi prije i tokom rata u BiH veoma hrabro, oštro i sa najvišim moralnim dignitetom kritizirali su i osuđivali vladajući režim u Beogradu. Promotor knjige bio je član KRUGA 99 prof. dr Gajo SEKULIĆ, a u razgovoru o ovoj veoma značajnoj knjizi učestvovao je i autor-priređivač ovog zbornika Nebojša POPOV. Promotion of the book “The Serbian Aspect Of War” by Nebojša POPOV (Belgrade) was held at the regular session of CIRCLE 99, on Sunday March 22nd 1998. It is a comprehensive collection of works written by a major group of authors who come from the class of free-thinking Serbian intelligence, gathered around the Belgrade periodical “Republika” and “Beogradski krug” association. Twenty eight authors from this book, in the period before and during the war in Bosnia, used to criticize and denounce the ruling regime in Belgrade, acting quite bravely, sharply and with the highest moral dignity. The promoter of this book was a member of CIRCLE 99, Prof Dr Gajo SEKULIĆ, while the author-editor of this collection, Nebojša POPOV, took part in discussion on this important book.

10.1.1998
U Narodnom pozorištu u Sarajevu 10. januara 1998. godine promovirana je knjiga “Prilozi historiji Sarajeva”, koju su zajednički objavili Društvo Švicarska – BiH i Institut za istoriju u Sarajevu. Glavni urednik ove izuzetno značajne knjige o istoriji glavnog grada BiH bio je član KRUGA 99 akademik prof. dr Dževad JUZBAŠIĆ.

25.11.1997
U Galeriji Collegium Artisticum članovi KRUGA 99 akademski slikari fra Perica VIDIĆ i Affan RAMIĆ priredili su zajedničku retrospektivnu izložbu svojih likovnih djela, koja je, zapravo, pristupno predstavljanje javnosti povodom prijema za dopisne članove Akademije nauka i umjetnosti BiH. O djelima Vidića i Ramića govorio je prof, dr Muhamed KARAMEHMEDOVIĆ. Istim povodom u Akademiji nauka i umjetnosti BiH promovirana je likovna monografija “Fra Petar Perica Vidić”, čiji je autor književnik Mirko MARJANOVIĆ, a koja je objavljena u izdanju Matice Hrvatske, ogranak Sarajevo.

18.4.1997
U Banjaluci je 18. aprila 1997. godine u organizaciji lokalne kancelarije MEDIA PLANA obavljena promocija revije “99” časopisa Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99. Promociji je prisustvovao veći broj novinara i javnih i kulturnih radnika Banjaluke. Oni su pokazali izuzetno interesovanje za našu reviju, pa se sada radi i na organizaciji redovne distribucije u ovom gradu, kao i na obezbjedenju stalne saradnje.

7.4.1997
U organizaciji Ambasade Republike Poljske u BiH (sa sjedištem u Ljubljani) u Sarajevu je od 7. do 14 aprila 1997. godine održana kulturna manifestacija Poljski Dani. Jedan od centralnih događaja bila je promocija zbirke stihova slavne poljske pjesnikinje i dobitnice Nobelove nagrade za književnost u 1996. Wislawe Szymborske “ŽIVOT NA LICU MJESTA”, u prijevodu Slavka ŠANTIĆA i Marine TRUMIĆ.

25.3.1997
Krajem mjeseca marta 1997. u izdanju Časopisa “LICA” iz Sarajeva izlašla je iz štampe knjiga poezije Vislave ŠIMBORSKE, dobitnice Nobelove nagrade za književnost 1996. U saradnji sa Marinom TRUMIĆ knjigu je preveo i priredio književnik Slavko ŠANTIĆ. Knjiga “ŽIVOT NA LICU MJESTA” predstavlja prvi prijevod ove pjesnikinje do sada na bosanski jezik, a promovirana je početkom mjeseca aprila 1997. u okviru DANA POLJSKE KULTURE, koji su održani u Sarajevu. Izdanje knjige pomogli su FOND OTVORENO DRUŠTVO SOROS I AMBASADA REPUBLIKE POLJSKE u BiH sa sjedištem u Ljubljani.

13.2.1997
Raniji gradonačelnici Sarajeva, koji su čitavo vrijeme agresije ostali u Sarajevu sa svojim sugrađanima, promovirali su knjigu “ZA SARAJEVO ‘92 – '96”. Promocija je održana 13. februara 1997. Dane OLBINA, Lazo MATERIĆ, Dragutin KOSOVAC, Vaso RADIĆ, Džemal MUMINAGIĆ, Dane MALJKOVIĆ, Salko SELIMOVIĆ, Juraj MARTINOVIĆ i Tarik KUPUSOVIĆ, bivši gradonačelnici Sarajeva podijelili su sa svojim sugrađanima sve strahote ratnog stradanja, smatrajući to svojom obavezom i moralnim dugom prema svome gradu i svojim sugrađanima. U prepunoj dvorani KAMERNOG TEATRA 55, knjigu su promovirali akademik Ljubomir BERBEROVIĆ, prof, dr Rusmir MAHMUTĆEHAJIĆ, prof. Greta ERUŠIĆ i prof, dr fra Marko ORŠOLIĆ.

16.1.1997
U Zenici je 16. januara održana promocija knjige “PETRIĆEVA KRITIKA ARISTOTELESA” prof, dra Vladimira PREMECA. To je, zapravo, njegova doktorska disertacija, koja je na svoje objavljivanje čekala punih dvadeset devet godina. Knjigu je objavila izdavačka kuća “Hijatus” iz Zenice. Posebna zanimljivost vezana je za ovu knjigu. Petrić je bio profesor, a Premec, puna četiri vijeka kasnije, počasni doktor Univerziteta u Ferari (Italija).

8.1.1997
U organizaciji FORUMA GRAĐANA u Tuzli je 8. januara priređena promocija zbirke pjesama Izeta SARAJLIĆA “KNJIGA OPROŠTAJA” i romana Seada FETA-HAGIĆA “POLJUBI PA OSATVI”. U Međunarodnoj galeriji portreta promociji je prisustvovao veliki broj uglednih kulturnih i javnih ličnosti Tuzle, koji su srdačno pozdravili sarajevske književnike, članove KRUGA 99.

15.12.1996
U okviru 35. Sarajevskih dana poezije (od 15. – 17. decembra) publici su se predstavili i članovi KRUGA 99 pjesnici Izet SARAJLIĆ, Marko VEŠOVIĆ, Boris A. NOVAK, Josip OSTI, Ivan KORDIĆ i Slavko ŠANTIĆ.

12.11.1996
Hrvatsko kulturno društvo “NAPREDAK” štampalo je knjigu “Bosna i Venecija u XIV i XV stojeću” autora akademika prof. dr. Marka Šunjića, čija je promocija održana 12. novembra u Kamernom teatru 55. O knjizi su govorili akademik Enver REDŽIĆ, akademik Vladimir PREMEC i povjesničar Dubravko LOVRENOVIĆ.

24.8.1996
U Sarajevu je održana pres konferencija u povodu osnivanja GRAĐANSKOG ALTERNATIVNOG PARLAMENTA (GAP) čiji su inicijatori Forum građana Tuzla i KRUG 99. Novinarima su se obratili Vehi Šehić (predsjednik FGT), Vlatko Doleček (predsjednik KRUGA 99), te članovi Inicijativnog odbora Gajo Sekulić i Izet Sarajlić.

1.8.1996
Promocija knjige “Bosna nije san” nedavno preminulog osnivača i prvog predsjednika KRUGA 99 prof. dr. Sulejmana Grozdanića održana je 1. avgusta 1996. godine u Sarajevu. Knjigu je objavila Izdavačka kuća “Svjetlost”, a promotori su bili prof. dr. Esad Duraković. književnik Slavko Santić i književnik Sead Trhulj. Tekstovi u knjizi “Bosna nije san” napisani su tokom agresije na BiH i trogodišnje tragične blokade Sarajeva.