RATNOM ZLOČINCU RADOVANU KARADŽIĆU UKINUTI ZVANJE LJEKARA I SUSPENDIRATI DOZVOLU ZA OBAVLJANJE LJEKARSKE PRAKSE

ZAHTJEV LJEKARSKOJ KOMORI RBIH ZA UKIDANJE ZVANJA LJEKARA I DOŽIVOTNO SUSPENDOVANJE DOZVOLE OBAVLJANJA LJEKARSKE PRAKSE ZA OSUĐENOG RATNOG ZLOČINCA RADOVANA KARADŽIĆA

Na osnovu prijedloga međunarodnog „Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva“, Facebook grupe „Zahtjev za povrat u život legitimnog Ustava RBiH“, Udruženja „Zgrade“ (Zajednička građansko-demokratska aktivnost i edukacija o ljudskim pravima u RBiH), Udruženja građana „Vječna Bosna – Centrala Sarajevo“, u ime svih nedužnih stradalnika i žrtava agresorskog rata i u ime svih pravdoljubivih probosanski orijentiranih građana u Bosni ili egzilu, u ime njenih prijatelja, mi potpisani upućujemo kategoričan ZAHTJEV da se Radovanu Karadžiću zbog počinjenog genocida na teritoriji RBiH poništi diploma i licenca ljekara i onemogući priznavanje bilo kakvog rada iz oblasti klasične ili alternativne medicine. 

Kao idejni organizator i inicijator agresije na suverenu nezavisnu RBiH, kao politički vođa i ratni komandant četničkih paravojnih jedinica tzv. “Republike srpske”, Radovan Karadžić je odgovoran i kao takav kažnjen presudom Međunarodnog suda za ratne zločine i genocid nad bosanskim muslimanima i ostalim narodima i narodnostima i nad Bosnom u cjelini. 

Sramota je Ljekarske komore da do sada nije samoinicijativno isključila R. K. iz Komore i sve ostalo vezano za liječničko zvanje.

Ako se Karadžiću ne poništi zvanje ljekara, a činjenica je da se teško ogriješio o Hipokratovu zakletvu, time bi ostao nepovratno degradiran elementarni etički princip na kom počiva medicina. Zato u ime pravde i humanosti i ugleda medicinske znanosti i ugleda ostalih ljekara u Bosni i širom svijeta, neizostavno se mora uvesti u praksu (čak i posthumno) lišavanje naučnog zvanja ljekara svakog prestupnika koji se ogriješio o čovječnost, kao što se ogriješio Radovan Karadžić čija su zlodjela u ravni genocidnog delikta protiv humane civilizacije. 

POTPISNICI ZAHTJEVA:

 1. 1. mr. sci. Dženana Delić, profesor poslovnih studija i prava (u penziji). Izbjeglica iz Travnika, živi u Velikoj Britaniji.
 2. Ibrahim Halilović, novinar, živio u Varcar Vakufu, Mrkonjić-Gradu, sada u Windsoru, Canada
 3. Anto Tomić, bivši logoraš Omarske, Keraterma i Trnopolja. 
 4. Bedrudin Gušić, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu – Boston, SAD
 5. Nihad Filipović, dipl. pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, pisac i publicist, rođen u Bosni, živi u UK.
 6. Zoran Petrovski, aktivist, predsjednik udruženja građana „Zgrade“, borac za ljudska prava.
 7. Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99, Sarajevo
 8. mr. sci. Marjan Hajnal,  Sarajevo, Tel-Aviv. Predsjednik “Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva”, Predsjednik “Udruženja građana Vječna Bosna – Centrala Sarajevo”.

7. april, 2019, uz Svjetski Dan zdravlja

DOSTAVLJENO:

 1. Ljekarskoj-Liječničkoj komori Kantona Sarajevo
 2. Komori doktora medicine Republike srpske
 3. Svjetskoj asocijaciji psihijatara
 4. Medijima