Republika Srbija uvažava u celini suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine

Riječ Stanimira Vukičevića, Ambasadora Republike Srbije na sesiji Kruga 99, od 7. juna (za medije)

Uvažavajući u celini suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine na osnovama Dejtonskog sporazuma, Republika Srbija svrstava Bosnu i Hercegovinu među svoje visoke spoljnopolitičke prioritete. Takvim   proaktivnim odnosom Srbija će i u budućnosti činiti iskrene i dobrosusjedske napore u jačanju stabilnosti i prosperiteta BiH. To nije samo vitalan interes Republike Srbije već i, verujemo,  drugih zemalja  regiona. Samo trajnom stabilnošću, međusobnom saradnjom i usmerenjem ka budućnosti u politici, ekonomiji, kulturi, sigurnosti i drugim oblastima može se ostvariti napredak naših zemalja. Uspostavljanje strateških i partnerskih odnosa u svim oblastima saradnje sa Bosnom i Hercegovinom jeste realni interes i iskrena  orijentacija Srbije.

Tome u prilog govori činjenica i obostrane ocena da politički odnosi idu uzlaznom stazom, da u komunikaciji visokih zvaničnika dve zemlje vlada srdačnost i otvorenost na obostrano zadovoljstvo,  a  da su direktni kontakti sve češći i manje opterećeni formalnostima. Upravo zbog toga treba još snažnije otvarati dijalog i sporazumevanje o svim bitnim pitanjima koja mogu, nepotrebno,  opterećivati naše odnose.

U predstojećem periodu trebaće posebnu pažnju posvetiti unapređenju bilateralne ekonomske saradnje i razvoju regionalnih projekata koji bi bili od značaja i za Republiku Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve zemlje iz našeg okruženja. Trebamo zajednički koristiti komparativne prednosti regiona  koji raspolaže značajnim ekonomskim potencijalima u oblasti energetike, poljoprivrede, turizma, infrastrukture. Tim prije jer smo svjesni da smo pojedinačno mala tržišta, organičenih kapaciteta i u širim razmerama nekonkurentna. U tom smislu, Republika Srbija je spremna da sa Bosnom i Hercegovinom, udruženim kapacitetima, ide na treća tržišta, kao i da zajedno radi na privlačenju stranih investitora.

Budućnost Bosne i Hercegovine, kao i ostalih zemalja našeg regiona je u Evropskoj Uniji. Iskreno verujemo da će Bosna i Hercegovina iskoristiti šansu koja joj daje EU i efikasno se uključiti u proces evorintegracija. Republika Srbija ne želi da Bosna i Hercegovina u tom procesu zaostane iza zemalja regiona. U tom smislu, Srbija je spremna pružiti svu podršku i pomoć, te podeliti stečena iskustva kako bi evrointegracije Bosne i Hercegovine bile uspešnije.