VUKIČEVIĆ: USPOSTAVA STRATEŠKIH ODNOSA S BiH REALAN INTERES I ISKRENA ORIJENTACIJA SRBIJE

7.6.2015. (11:58)
 
SARAJEVO, 7. juna (FENA) – Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukičević izjavio je danas da, uvažavajući u cjelini suverenitet i teritorijalni integritet države BiH na osnovama Dejtonskog sporazuma, Republika Srbija svrstava Bosni i Hercegovinu među svoje visoke prioritete.

Ističe da će takvim proaktivnim odnosom Srbija i u budućnosti činiti iskrene dobrosusjedske napore u jačanju stabilnosti i prosperiteta BiH.

– To nije samo vitalni interes Republike Srbije već, vjerujemo, i drugih zemalja regiona. Samo trajnom stabilnošću, međusobnom saradnjom i usmjeravanjem ka budućnosti u politici, ekonomiji, kulturi, sigurnosti i drugim oblastima može se ostvariti napredak naših zemalja – kazao je Vukičević koji je bio uvodničar na današnjoj sesiji “Kruga 99“ o temi “Dalja izgradnja odnosa Republike Srbije i BiH su garancija regionalne stabilnosti“.

Naveo je da uspostavljanje strateških i partnerskih odnosa u svim oblastima saradnje s BiH jeste realni interes i iskrena orijentacija Srbije.

– Tome u prilog govori činjenica i obostrana ocjena da politički odnosi idu uzlaznom stazom, da u komunikaciji visokih zvaničnika dvije zemlje vlada srdačnost i otvorenost na obostrano zadovoljstvo, a da su direktni kontakti sve češći i manje opterećeni formalnostima. Upravo zbog toga treba još snažnije otvarati dijalog i sporazumijevanje o svim bitnim pitanjima koja mogu, nepotrebno, opterećivati naše odnose – kazao je ambasdor Vukičević.

Po njegovim riječima, u predstojećem periodu treba posvetiti posebnu pažnju unapređenju bilateralne ekonomske saradnje i razvoju regionalnih projekata koji bi bili od značaja i za Republiku Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve zemlje iz našeg okruženja.

– Trebamo zajednički koristiti komparativne prednosti regiona koji raspolaže značajnim ekonomskim potencijalima u oblasti energetike, poljoprivrede, turizma, infrastrukture. Tim prije jer smo svjesni da smo pojedinačno mala tržišta, ograničenih kapaciteta i u širim razmjerama nekonkurentna – naveo je Vukčević.

U tom smislu, potcrtao je on, Republika Srbija je spremna da s Bosnom i Hercegovinom, udruženim kapacitetima, ide na treća tržišta, kao i da zajedno radi na privlačenju stranih investitora.

– Budućnost BiH, kao i ostalih zemalja našeg regiona jeste u Evropskoj uniji. Iskreno vjerujemo da će BiH iskoristiti šansu koju joj daje EU i efikasno se uključiti u proces eurointegracija – rekao je ambasador Vukičević dodajući da Republika Srbija ne želi da BiH u tom procesu zaostane iza zemalja regiona.

U tom smislu, naglasio je, Srbija je spremna pružiti svu podršku i pomoć, te podijeliti stečena iskustva kako bi eurointegracije Bosne i Hercegovine bile uspješnije.

(Fena)laš

7.6.2015. (12:54)
AMBASADOR VUKIČEVIĆ: PORUKE PAPE FRANJE BILE SU PORUKE ZA BOLJU BUDUĆNOST
SARAJEVO, 7. juna (FENA) – Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukičević je danas u izjavi Feni kazao kako želi da čestita Bosni i Hercegovini na izvanredno organiziranoj posjeti pape Franje i na atmosferi koja je vladala u gradu i državi te brojnim gostima koji su došli iz susjednih i drugih zemalja.

Po njegovim riječima, posjeta je bila izvanredna, a poruke koje je Sveti otac poslao bile su poruke za bolju budućnost, za bolje sutra, za bolju perspektivu naših mladih.

Naveo je da se od pape Franje i očekivalo da pošalje pozitivne poruke, poruke zajedničkog života svih vjera, konfesija, etničkih grupa na ovom prostoru.

– Jedna poruka koja treba da bude sažeta u dvije riječi “ne više rata“, mislim da je to papa Franjo više puta jučer ponovio – kazao je Vukičević.

Smatra da će se to jako pozitivno odraziti na ukupne odnose u regionu.

– Vidjeli ste i iz govora episkopa Grigorija da je i on išao u istom pravcu i da su sve konfesije u suštini rekle isto, da su saglasne s tim što je Papa poručio i što Papa nosi kao svoju osnovnu poruku – kazao je ambasador Vukičević novinarima danas u Sarajevu.

(Fena) laš

 

KULENOVIĆ: PAPA FRANJO POTVRDIO DA JE GLASNOGOVORNIK NADE U BiH, REGIONU I SVIJETU
SARAJEVO, 7. juna (FENA) – Predsjednik “Kruga 99“ Adil Kulenović ocijenio je danas kako je papa Franjo potvrdio da je glasnogovornik nade u BiH, regionu i u svijetu.

– Na neki način, cjelokupnim svojim istupom, cjelokupnom manifestacijom koja se jučer odvijala u Sarajevu, potvrdilo se da doista jeste papa Franjo, ne samo glasnogovornik nade, nego onaj koji ohrabruje nadu između ljudi i naroda u BiH, regionu i u svijetu – izjavio je novinarima u Sarajevu Kulenović.

(Fena)laš

7.6.2015. (13:17)

 

7.6.2015. (17:51)
KULENOVIĆ: POPE FRANCIS MESSENGER OF HOPE FOR BIH, THE REGION AND THE WORLD
SARAJEVO, June 7 (FENA) – President of the association “Circle 99” Adil Kulenović said today that Pope Francis confirmed that he is the messenger of hope for BiH, the region and the world.

“In a way, his entire stance, during the entire event that yesterday in Sarajevo, confirmed that indeed Pope Francis is not only the messenger of hope, but one that encourages hope among peoples and nations in Bosnia and Herzegovina, the region and the world,” said Kulenović.

(Fena) sr