SCHWARTZ-SCHILLING: KAD JEDNOM PROPUSTITE PRILIKU – TO JE TO

11.6.2015. (14:49)

SARAJEVO, 11. juna (FENA) – Bivši visoki predstavnik u Bosni Hercegovini Christian Schwarz-Schilling kazao je danas u razgovoru za Fenu da nije postojala druga opcija za Evropsku uniju nego da otkaže posjetu evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna jer sve ono što su vlada i parlament trebali uraditi nije završeno.

– Odluke nisu jednoglasno donesene. Ovo se posebno odnosi na Republiku Srpsku i njenog lidera Milorada Dodika koji je želio u potpunosti blokirati put prema Evropskoj uniji. Zbog svega toga ne bi imalo smisla da komesar Hahn sada posjeti BiH – stava je Schwarz-Schilling.

Stoga je istaknuo da je  takva odluka opravdana jer smatra da sve što se trenutno dešava u BiH nije stvar “isključivo tehničke greške nego političke volje i to ne samo Dodika nego i drugih pojedinaca koji su doprinijeli novonastaloj situaciji”.

Dodao je da se to može protumačiti kao dobra prilika za međunarodnu zajednicu da dobije jasan uvid u situaciju u zemlji, naglašavajući da nije siguran da li su političari u BiH uvidjeli značaj roka koji su propustili.

– Ovo nije neki eksperiment za koji znate da ćete imati priliku ponoviti ga ako ne uspije. Kada jednom propustite priliku, to je to. Trenutno smo suočeni s velikom opasnošću – podvukao je Schwarz-Schilling.

Za njega postoje dvije mogućnosti za rješenje problema u funkcioniranju vlasti u BiH i to je da se dogodi nešto revolucionarno, ili da se primijeni princip “korak po korak”, ali u slučaju ovog drugog, opipljiv uspjeh bi se mogao osjetiti tek za 10 do 15 godina.

Apostrofirao je da problem leži u postojanju nacionalističkih stavova i ideologija političara, a tek kada to nestane, moći će se postići istinski napredak, što će moći uraditi tek sljedeća generacija političara.

Ocijenio je važnim da međunarodna zajednica uvidi da ne smije dopustiti ovakvu situaciju i da usmjeri domaće političare u donošenju odluka, jer ukoliko BiH želi brze promjene, političari bi trebali sarađivati s međunarodnom zajednicom.

– I to ne samo finansijski nego i na promjenama institucionalnih okvira jer trenutna svaka manja grupa može bojkotirati demokratske odluke – naglašava bivši visoki predstavnik.

Na pitanje da li će i kada BiH posjetiti njemačka kancelarka Angela Merkel, Schwarz-Schilling kaže da njena posjeta nije potvrđena te se o njoj samo nagađa, ali je Schwarz-Schilling mišljenja da Merkel treba razmisliti da li je sada povoljan trenutak za posjetu.

– Pravi trenutak bi bio nakon pokretanja revitalizacije međunarodne politike prema BiH. U svakom drugom slučaju, njena posjeta bi samo izazvala konfuziju – istaknuo je.

Izrazio je žaljenje zbog cjelokupne situacije u državi, podsjećajući da je u BiH bio 1993. godine, ali i da je bio u Daytonu kada se potpisivao Sporazum.

– Mogu samo reći da su 20. godišnjica obilježavanja genocida u Srebrenici i 20. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma veoma tužni događaji u ovom kontekstu jer postoji toliki broj osoba koji pokušavaju popraviti situaciju u oblasti ekonomije, ali zbog ideologije političke manjine svi napori su uzaludni – kazao je.

Bivši visoki predstavnik u BiH Schwarz-Schilling zaključio je u razgovoru za Fenu da samo istinski pragmatična politička promjena može dovesti do poboljšanja ove situacije, pozivajući političare da iskoriste moć “Daytona”.

(Fena) gk/jc