Reuf Bajrović: Svrstavanje uz Putinove saveznike?

12.11.2014. (11:27)

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) – Ove koalicije ne bi bilo da nije bilo Građanske koalicije “Prvi mart” koja je omogućila stvaranje koalicije Domovina, izjavio je za Agenciju FENA, komentirajući potpisivanje sporazuma između Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Saveza za promjene, politički analitičar Reuf Bajrović. Po njegovim riječima, mandat Sadika Ahmetovića u parlamentu BiH i pet mandata u NSRS su jezičak na vagi koji će odlučiti buduće većine na svim nivoima u BiH. – Treba zahvaliti svim ljudima koji su nesebično radili i pomogali stvaranje Koalicije “Prvi mart” jer će se u nekoj normalnijoj budućnosti o njihovoj ulozi učiti u knjigama istorije nadam se neke drugačije BiH. Bez njih bi Milorad Dodik imao gotovo isti broj mandata kao i 2010. i ne bi bilo mogućnosti da se bilo šta mijenja u BiH jer bi SNSD opet mogao da ucjenjuje sve – kaže Bajrović. 

Naglašava da je najmanji zajednički sadržilac koalicije DF-SDA-SZP umanjivanje uticaja Milorada Dodika, odnosno ruskog predsjednika Vladimira Putina u BiH, jer je ključna tačka koalicionog sporazuma ona o vojnoj imovini.

– Upisivanjem vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH dolazi do najvećeg napretka na evroatlantskom putu u zadnjih deset godina. S obzirom na to da se rađa novi svjetski poredak u kojem su odnosi Rusije i njenih satelita i zemalja Zapada slični onima iz vremena hladnog rata, izuzetno je bitno da BiH izbjegne da bude neutralni teren na kojem će se te sile sukobljavati – kaže Bajrović. 

Ulaskom u MAP, smatra on, BiH ulogu “Ukrajine Balkana” prepušta vjerovatno Makedoniji, a možda i Srbiji. U zadnjih sto godina je svjetski poredak tri puta mijenjan i sva tri puta je u BiH bilo krvi do koljena, zato članstvo u NATO-u više znači za BiH nego za bilo koju drugu zemlju bivše Jugoslavije, jer daje mogućnost našoj zemlji da izbjegne da opet plaća fakture sukoba velikih interesa.

– Sada je sve do Dragana Čovića i Zagreba. Dobili su i više nego što su tražili 2011. i ne znam kako mogu članovima i aktivistima HDZ-a objasniti eventualni ostanak van vlasti i svrstavanje na stranu Putinovih saveznika u BiH koji sistematski zaustavljaju bilo kakav napredak ka EU i NATO punih devet godina. Nažalost, moguće je da Čović svjestno staje na stranu Putina jer misli da će tako ostvariti neke od ratnih ciljeva koji su davno trebali biti zaboravljeni – rekao je on. 

Za razliku od sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH s kraja 2011. godine, naglasio je, ovo nije puka podjela fotelja jer na samom početku se prave ozbiljni koraci ka evroatlantskoj porodici naroda. 

– Čini mi se da će se ovom sporazumu zbog toga pridružiti i SBB, a da će ga SDP podržati bez obzira na sva interna previranja u toj stranci koja će se, nadam se, brzo završiti – kaže Bajrović. 

Upozorava da svi “koji će ići da ovo sada razvaljuju” trebaju imati na umu da je alternativa predvorju NATO-a i statusu zemlje kandidata za EU nastavak agonije i destrukcije pod palicom Milorada Dodika. 

– Ako neko odluči da mu je ego važniji od interesa države onda će se suočiti i s negativnom reakcijom međunarodne zajednice koja je nakon izbora konačno počela obraćati pažnju na BiH i sigurno će podržati najbrže formiranje vlasti u istoriji nezavisne BiH. Konačno je došlo do sinergije na relaciji Berlin-London kad se tiče uloge međunarodne zajednice u BiH. Također, Vašington će uraditi sve da dogovor o vojnoj imovini bude proveden jer ovoj administraciji treba dobra vijest iz BiH uoči dvadesete godišnjice Srebrenice i Dejtona – zaključio je Bajrović.

(Fena)  gk/ff

 

12.11.2014. (21:00)

 

NOVA STRATEGIJA RUSIJE U BiH?
 
BERLIN, 12. novembra (FENA) – Rusija je bila uzdržana prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti o produženju mandata misiji EUFOR-a u BiH. Pažnju javnosti privukle su i riječi ruskog ambasadora da je “neprihvatljivo da se BiH izvana gura u pravcu EU”.Kako prenosi Deutsche Welle, u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova navode kako je za pozdraviti što je mandat evropske vojne misije EUFOR u BiH produžen za još godinu dana. 

– Za žaljenje je što ovoga puta sve članice Vijeća sigurnosti nisu aktivno podržale ovu misiju – izjavio je za Deutsche Welle jedan glasnogovornik ministarstva u Berlinu. 

– Velika Britanija i Njemačka su nedavno pokrenule novu inicijativu za redefiniciju procesa približavanja BiH Evropskoj uniji. Ova inicijativa je ponuda građanima BiH koja je vezana za konkretne reformske procese. Odgovornost za budući kurs te države leži isključivo u rukama lidera te države- dodao je on aludirajući na izjavu ruskog ambasadora pri UN-u Vitalija Čurkina. 

Čurkin je prilikom rasprave o misiji EUFOR-a izjavio kako “ima loših primjera kod kojih se nekoj zemlji na osnovu pritiska izvana nametnuo pravac integracije u EU”.

Za Tobiasa Flessenkempera, eksperta za Balkan sa Evropskog instituta CIFE u Nici, glasanje Rusije je signal ove zemlje da ona ima potencijal da pozitivno ili negativno utiče na tok događaja na Balkanu. 

– Rusija je i dosada, čak uzevši u obzir i ovu uzdržanost prilikom glasanja, podržavala put BiH ka EU. Nove izjave Vitalija Čurkina povod su za zabrinutost jer se između redova može pročitati da to više nije tako. Ipak, uvjerljiva većina građana BiH, njene vlasti, stranke koje sada pregovaraju o formiranju nove vlade, pa čak i predsjednik RS Milorad Dodik podržavaju proces evropskih integracija, tako da ne vidim razloga za dramatizaciju – kaže on. 

Istinska promjena strategije Rusije u BiH bilo bi da ona bude protiv nastavka misije EUFOR-a u BiH, što je vlada u Moskvi mogla i postići da je htjela, ulaganjem veta u Vijeću sigurnosti, dodao je.

Tobias Flessenkemper u svakom slučaju vjeruje da će izjave Vitalija Čurkina imati kontraefekat. Ministri vanjskih poslova EU će već tokom naredne sedmice na jednom sastanku razgovarati o britansko-njemačkoj inicijativi za novi pristup procesu integracije BiH u Uniju. On kaže da je potrebno da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potrebna je i sprovedba privrednih i socijalnih reformi u BiH.

– Mislim da će Čurkinove izjave samo dati krila spomenutoj inicijativi jer sada postoji pritisak na evropske šefove diplomatija da djeluju i jer je postalo još jasnije da je BiH potrebna veća podrška na putu ka EU – zaključio je.

(Fena) ff

“Rusija nije protiv ulaska BiH u EU, već u NATO”

 

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je danas da se Rusija uzdržala od glasanja u Savetu bezbednosti UN o produženju Misije Eufora u BiH, jer je tekst rezolucije zloupotrebljen da se promoviše članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO-u kao jedinstven proces. 

Ivancov je objasnio da se Rusija ne protivi članstvu BiH u EU, ali da se protivi članstvu BiH u NATO savezu, jer o tome ne postoji konsenzus tri konstitutivna naroda. 

Ruski diplomata je dodao da je to bio razlog za uzdržanost, a ne zato što bi Rusija bila protiv Misije Eufora, ili članstva BiH u Unijii, prenosi Radio televizija Republike Srpske, pozivajući se na Srnu. 

Ivancov je naglasio da Rusija shvata važnost misije Altea u implementaciji Dejtonskog sporazuma i stvaranja bezbednosnog ambijenta u BiH, ali i da smatra da se Savet bezbednosti UN ne treba koristiti za promovisanje evroatlantskih integracija. 

On je, takođe, naveo da je odbijen amandman Rusije – da se izbaci deo koji govori o evroatlantskim integracijama, zbog čega je njegova zemlja bila uzdržana od glasanja.