S puno argumenata i povoda: SANKCIONIRAJTE NEGATORE PRESUĐENOG GENOCIDA U SREBRENICI!

Evropskom Parlamentu, s puno argumenata i povoda: SANKCIONIRAJTE NEGATORE PRESUĐENOG GENOCIDA U SREBRENICI!

Posted: 15. Aprila 2019.  

Poštovana gospodo!

Podsjećamo i vas i javnost da ste prije više od jedne decenije, tačnije 15. januara 2009., usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom ste dali svoj obol sjećanju na žrtve istog. Istovremeno ste pozvali članice EU i Zapadnog Balkana da 11. juli obilježe kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici ocijenivši rezoluciju projektom pomirenja.

Nažalost, i nakon svog tog vremena svjedočimo da se neke države i njihovi najviši predstavnici nisu odazvali tom pozivu. Među njima su i neke države nastale raspadom bivše SFRJ, kao što su Srbija i, ma kako zvučalo paradoksalno, ali gorko istinito, i država u kojoj je počinjen genocid – Republika Bosna i Hercegovina.

Osim što se parlamenti spomenutih zemalja nisu odazvali tom civilizacijskom pozivu, svjedoci smo da njihovi najviši dužnosnici negiraju presuđeni genocid u Srebrenici, a istovremeno veličaju njegove presuđene naredbodavce i planere, poput Karadžića i Mladića, nazivajući ih čak herojima.

U negiranju genocida i drugih ratnih zločina koje su počinili JNA i srpske agenture organizirane u jedinicama  tzv. Vojske i policije RS 1992-1995, te veličanju naredbodavaca, planera i izvršitelja te morbidnom vrijeđanju žrtava svih tih zločina, godinama unazad i sve do danas prednjači Milorad Dodik, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH. I ne samo to: svojom svakodnevnom retorikom protiv države kojoj je formalno na čelu, otvoreno priziva njen raspad, crtajući mape na kojima se današnja Rs, nastala na genocidu i brojnim ratnim zločinima, Kosovo i dio Crne Gore trebaju pripojiti Srbiji. Sasvim je jasno da bi takvo sto zasigurno dovelo do novog rata jer takvo što je nemoguće sprovesti mirnim putem.

Svojim praktičnim potezima poput onog da je, preko svojih potčinjenih stranačkih funkcionera u Rs-u, neustavno formirao i naoružava rezervni sastav policije, što svako normalan prepoznaje kao stvaranje paravojnih formacija i pripremu za nove oružane sukobe u BiH. A takav požar zapaljen u BiH, zasigurno bi se proširio na cijeli region.

Da pojednostavimo, Milorad Dodik nije samo negator genocida i funkcioner koji ne priznaje najviše međunarodne sudove i njihove presude, nego je i realna prijetnja miru u BiH, na Balkanu i šire. Bez obzira ko stoji iza njega i pokušava preko njega ostvariti svoje bolesne političke ciljeve.

S tim u vezi tražimo da, imajući u vidu gore navedeno, a slijedeći i primjer američke administracije, preporučite svojim članicama da uskrate ulazne vize Miloradu Dodiku, a Republici srpskoj koja preko dotičnog (bez obzira na kojoj se funkciji sada nalazi, on objektivno ima najveći utjecaj na sve procese u Rs-u) i drugih svojih najviših dužnosnika opstruira sve reformske procese u BiH, uvedu adekvatne sankcije.

S poštovanjem,

Ekspertni tim Republike Bosne i Hercegovine:

1.. Bedrudin Gušić, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu – Boston, SAD;

2.. mr. sci. Dženana Delić, profesor poslovnih studija i prava (u penziji). Izbjeglica iz Travnika, živi u Velikoj Britaniji;

3. mr. sci. Marjan Hajnal, Sarajevo, Tel-Aviv. Predsjednik “Centra humanističkog projektovanja slobodnog društva”, Predsjednik “Udruženja građana Vječna Bosna – Centrala Sarajevo”;

4. Ibrahim Halilović, novinar, živio u Varcar Vakufu, Mrkonjić-Gradu, sada u Windsoru, Canada;

5. Anto Tomić, bivši logoraš Omarske, Keraterma i Trnopolja;

6. Nihad Filipović, dipl. pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, pisac i publicist, rođen u Bosni, živi u UK;

7. akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, doktor prava i profesor na fakultetu Političkih nauka. Sarajevo

8. dr. Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, Sarajevo;

9. Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99, Sarajevo;

10. Tarik Delić, diplomirani inžinjer za kompjutere i mreže, Sarajevo

Pismo u verziji na engleskom dostavljeno:

1. Antoniju Tajaniju, predsjedniku Evropskog Parlamenta

2. Jean-Claude Juncker-u, predsjedniku Evropske komisije

3. Donaldu Tusku, predsjedniku Evropskog vijeća

4. Grupi za pitanja Balkana pri EU