Stanišić: Srpska pravoslavna crkva mora poštovati državu Crnu Goru

 Ned, 15.03.2020. 12:12 

Stanišić: Srpska pravoslavna crkva mora poštovati državu Crnu Goru

SARAJEVO, 15. marta (FENA) – “Aktuelni izazovi demokratskog razvoja Crne Gore i stabilnosti u regiji” bila je tema današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” na kojoj je uvodničar bio ambasador Republike Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić.

Uvodničar se osvrno na ulazak Crne Gore u NATO savez, izglasavanju zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u toj zemlji, kao i o “vjerskim” okupljanjima pod dirigentskom palicom crkvenih poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

– Crna Gora je učinila svoj najveći iskorak kada je postala 29. članica NATO saveza. Izvjesno je da će naša država biti prva naredna punopravna članica EU. Od 33 pregovaračka poglavlja otvorili smo 32 i uskoro ćemo otvoriti poglavlje konkurencije – rekao je crnogorski ambasador.  

Ističe da su svi bili svjedoci “vjerskih” okupljanja pod dirigentskom palicom crkvenih poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, iza kojih ustvari, kako je ustvrdio, stoje političke nacionalističke strukture unutar i izvan Crne Gore.

– Opet su se aktivirale nacionalističke ideje, koje su bile samo pritajene, o starim velikodržavnim projektima koji su nezamislivi bez Crne Gore. Iza toga stoji Srpska pravoslavna crkva, koja u Crnoj Gori djeluje od 1920. godine, kada je dekretom ukinuta Crnogorska autokefalna pravoslavna crkva. Ja ne znam da još negdje na svijetu postoji vjerska zajednica u nekoj državi koja negira tu državu, njenu naciju, jezik i crkvu i njeno postojanje – rekao je Stanišić.

Naglašava da takvo ponašanje Srpske pravoslavne crkve u Crnog Gori neće proći, jer politike u regionu, Evropi i svijetu nisu kao devedesetih godina, a Crna Gora je stabilna zemlja, članica NATO saveza koja se okrenula zapadnim, demokratskim vrijednostima.

– Svi će morati da poštuju zakon o vjerskim slobodama i slobodama vjeroispovijesti. Srpska pravoslavna crkva će se morati ponašati u skladu s Ustavom i zakonima Crne Gore. Svako može da se izražava vjerski kako hoće, ali mora da poštuje državu – dodao je ambasador.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović naglašava da su događaji u Crnog Gori prilikom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica još jedanput ukazali da agresivni velikosrpski etnonacionalizam destabilizira okolne zemlje radi proširenja srpske nacionalne države.

– Koliko jučer u Makedoniji, sada iznova u Crnoj Gori, neprekidno prema BiH, stalno prema Kosovu i sukcesivno prema Hrvatskoj, konačno se mora zaustaviti intencionalni velikodržavni ekspanzionizam radi mira i stabilnosi u ovom dijelu Evrope. Ovakav odnos čini prepreku brže integracije ovih zemalja u porodicu demokratskih država – rekao je Kulenović.

Dodaje da je Crna Gora jedina država s kojom BiH ima ravnopravne političke odnose i međusobno priznate granice, iz čega proizilazi senzibilnost za stalnu i demokratsku Crnu Goru.