Sumanutost politike nove koalicije u FBiH: Svi putevi vode ka trećem entitetu – i tri kantona osnivaju jedan školski zavod

Svi putevi vode ka trećem entitetu: Tri kantona osnivaju jedan školski zavod

Piše: N. N.

Zapadnohercegovački, Posavski i Kanton 10, uz Općinu Žepče, namjeravaju osnovati jedan pedagoški zavod koji bi se brinuo za donošenje nastavnih planova i programa te njihovo provođenje. Stvaranje ovakvog zavoda može se očekivati uskoro, a on bi trebao obavljati zadatke koje je u vrijeme HZ Herceg-Bosna obavljao Zavod za školstvo Mostar.

Foto: Arhiv/Klix.ba

“Hrvatski kantonalni ministri iz tri kantona u resorima odgoja i obrazovanja definitivno su potvrdili osnivanje međukantonalnog zavoda za odgoj i obrazovanje, čime bi se ujednačila praksa i poboljšao kvalitet u obrazovanju”, objavio je u petak Večernji list u izdanju za BiH. Ovu informaciju za Večernji list potvrdio je ministar obrazovanja, prosvjete, kulture i sporta Kantona 10 Petar Galić.

Odluka je donesena na posljednjoj sjednici koordinacije ministara obrazovanja kantona u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku i predstavnika Općine Žepče. Dogovoreno je da će se na sljedećem sastanku oživotvoriti sporazum o utemeljenju međukantonalnog zavoda za odgoj i obrazovanje. Radi se o tri kantona koji su se o tome usaglasili – Posavski, Zapadnohercegovački, Kanton 10, te Općina Žepče koja ima nadležnosti u oblasti obrazovanja i odgoja.

Večernji list navodi i da je ovaj posao ranije, još od vremena tzv. HZ Herceg-Bosna, obavljao Zavod za školstvo Mostar te da bi novi zavod trebao nadomjestiti njegov nedostatak. Ova ustanova će raditi na prijedlozima nastavnih planova i programa za predškolsko, obrazovanje za djecu s posebnim potrebama i osnovno i srednje obrazovanje, te pratiti primjenu propisanih nastavnih planova i programa, udžbenika i priručnika, pedagoških standarda i pravilnika u praksi i predlaganje izmjena.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović potvrdila je za Klix.ba da ovo ministarstvo nije zvanično upoznato o namjeri da se osnuje sličan zavod iako su određene najave čuli iz medija.

“Vi znate da u FBiH imaju nadležnosti kada je u pitanju obrazovanje, a neki imaju nadležnosti i za kulturi i nauku. Srednjobosanski kanton nema Pedagoški zavod i kantoni imaju pravo, ako za tim postoji potreba, da osnivaju takve institucije. O ideji da tri kantona osnuju jedan zavod nisam upoznata. Naravno, to čujem iz medija, ali kada govorimo institucionalno, onda ja nisam upoznata o tome niti je nama neko slao neke dopise i materijale”, kaže ministrica Dilberović.

Navodi da je njena saradnja sa svim kantonalnim ministrima izuzetno dobra te da ministarstvo na čijem je čelu nastoji biti na usluzi svim građanima i udovoljiti potrebama svih kantona i svih građana u FBiH.

“Od samog stupanja na dužnost ja sam potpuno otvorena za saradnju sa svim kantonalnim ministarstvima. Sve podatke koje mi dobijamo uredno prosljeđujemo svim kantonalnim ministarstvima. Naravno, u nekim spornim slučajevima ja bih voljela da imamo mnogo bolju saradnju”, dodaje ona.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH upravo ovih dana radi na donošenju zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa. Do kraja 2016. ovaj posao bi trebao biti okončan, već je usvojena jezgra za maternji jezik i strane jezike, a uskoro bi isti posao trebao biti urađen i kada se radi o predmetu historija.

“To je dobra polazna tačka. To ne znači da vi sada svim lokalnim zajednicama namećete nešto gotovo i da oni to neće moći nadograditi sa svim onim što čini specifičnosti određene lokalne zajednice. Zajednička jezgra se nadograđuje svim onim što je specifično, počevši od nominacije jezika, kulture, identiteta…”, kaže ministrica Dilberović.

No, kada proces bude i obavljen i urađena zajednička jezgra za sve nastavne predmete, niži nivoi vlasti nisu u obavezi da ih prihvate. Pojednostavljeno, entitet RS i kantonalni zavodi, a sukladno tome i zavod tri kantona koji tek treba biti osnovan, jednostavno mogu ignorisati zajedničku jezgru.

“Tu dolazimo do jednog političkog pitanja i problema. Agencija nikome ne može nametnuti tu odluku niti je neko dužan da prihvati ta rješenja. Jednostavno, moramo imati sluha za to i razumjeti da je to dobro za sve. Agencija za visoko obrazovanje upravo donosi jednu strategiju koja je bila uvjet za dalje evropske standarde i tako će pred nas biti postavljeni i drugi zadaci. Mi ćemo jednostavno morati raditi zajedno”, kaže ministrica Dilberović.

Damir Mašić, bivši ministar obrazovanja i nauke FBiH i sadašnji zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da se radi o nastavku jedne destruktivne, retrogradne i razvaljivačke politike.

“Ta retrogradna politika će imati nesagledive posljedice na samo po obrazovni sistem, već općenito po društvo”, kaže Mašić koji pita šta će oni koji čine parlamentarne većine u tim kantonima, ali i na nivou FBiH učiniti po ovom pitanju.

Mašić dodaje i da, prema njegovom viđenju, namjera da tri kantona osnuju jedan zavod nije u skladu sa zakonskim propisima.

“HDZ evidentno zaokružuje politiku stvaranja trećeg entiteta. Nakon finansijskog i političkog nivoa, sada se ide i na obrazovanje pa na kraju ostaje samo taj teritorijalni nivo. Ovo je suštinsko stvaranje trećeg entiteta”, kaže Mašić.

Prema njegovom mišljenju, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke bi trebalo reagirati i jasno se izjasniti o ideji da tri kantona formiraju zajednički zavod.

“Dobro mi je poznato da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ne može izvršno djelovati već ima koordinirajuću ulogu. Ali ono što se može jeste javno iznijeti stav i osuditi takve procese”, kaže Mašić.

(Klix.ba)