Zija Dizdarević: UKINUTI REPUBLIKU SRPSKU

Na najavu da će SNSD donijeti rezoluciju o slobodnoj i samostalnoj RS, što je ratnohuškačka provokacija, treba odgovoriti pokretanjem inicijative za ukidanjem, bar, naziva tog entiteta – stvorenog agresijom i najtežim ratnim zločinima sve do genocida. Osnova za to postoji i u odlukama haških sudova.

 Predsjednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nebojša Radmanović najavio je da će na saboru stranke, 25. aprila u Istočnom Sarajevu, biti, uz ostalo, donesena rezolucija «o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj, koja označava krajnji cilj naroda koji živi u Srpskoj i spremnost SNSD-a da predvodi narod na tom putu».

To je potez koji ima višestruku namjenu. Prvo, to je pokušaj preuzimanja potpunog političkog vođstva u RS-u na radikalnoj velikosrpskoj osnovi, nakon što je Savez za promjenu (Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Narodni demokratski pokret) tijesno izgubio u entitetu, ali postao dio vladajuće koalicije na razini države i ima svog čovjeka u Predsjedništvu BiH. To je praćeno optužbama da Savez za promjene izdaje interese RS-a u korist bh. države. Drugo, želi se amortizovati optužbe iz Saveza protiv režima predsjednika RS-a i vođe SNSD-a Milorada Dodika za ratno profiterstvo, privatizacijske pljačke, korupcionaštvo i veze s organizovanim kriminalom. Treće, na bh. i međunarodnom planu najvažnije, želi se destabilizovati Bosnu i Hercegovinu u trenutku kada Evropska unija, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, želi normalizaciju političkih i socijalno-ekonomskih prilika ovdje i u regiji i ubrzanje procesa integrisanja BiH u EU, pa i u NATO.

Ovo je teška i to ratnohuškačka provokacija s namjerom novog prekrajanja granica na Balkanu i to u vrijeme krajnje zaoštrenih odnosa u strateškom nadmetanju Zapada i Rusije. Dodik i SNSD baš čačkaju mečku.

Republika Srpska nema nikakvog uporišta za osamostaljenje u Ustavu BiH niti u međunarodnom pravu. Naprotiv, nemjerljivo je lakše naći argumente za inicijativu za ukidanje Republike Srpske, koja je nastala na agresiji i najtežim ratnim zločinima, sve do genocida. Od prostora gdje su oko 45 odsto stanovništa činili građani koji Srbi nisu, načinjen je entitet u kojem potpuno dominira srpsko-pravoslavna većina.

Međunarodni sud pravde u Hagu, po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, potvrdio je da je genocid počinjen. Istina, u obrazloženju se navodi da nije nađeno dovoljno dokaza da se za to presudi Srbiji. Ali je, zato, dokazima ukazano na odgovornost za genocid političkih institucija i vojske tada nelegalne RS, koja ne može odgovarati za to jer nije država. Pet visokih oficira, uključivši Zdravka Tolimira, osuđeni su za genocid. U tim presudama su i argumenti koji podupiru tužbe protiv Radovana Karadžića, prvog čovjeka ratne RS, i, komandata vojske RS-a Ratka Mladića.

Otuda treba pokrenuti građansku, političku i pravnu inicijativu za ukidanje Republike Srpske, koja je nastala kao negacija Bosne i Hercegovine. To dokazuje i namjera SNSD-a da  donese rezolucija o otcjepljenju RS-a. U prvoj fazi treba potegnuti sva pravna sredstva, od domaćih sudova do Evropskog suda za ljudska prava, da se ukine krajnje diskriminatorski naziv tog entiteta.