Radmanović najavio rat!?!

Небојша Радмановић, предсједник ИO СНСД-а:

Доносимо резолуцију о слободној РС

09.04.2015 12:09 

Бањалука – На Сабору СНСД-а који ће бити одржан 25. априла у Источном Сарајеву биће донесен нови статут странке и резолуције од којих је једна о слободној и самосталној РС која означава крајњи циљ народа који живи у Српској и спремност СНСД-а да предводи народ на том путу.

Рекао је то “Гласу Српске” предсједник Извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановић истичући да је то порука противницима СНСД-а и Српске у РС, БиХ и свијету.

– Не можемо да дозволимо ситуацију у којој смо сада да неке кандидате из реда српског народа на нивоу БиХ бирају други. То је недопустиво. Због даљег развоја РС не можемо допустити да се наша овлашћења преносе на други ниво. Том резолуцијом јасно ћемо изнијети наш став, а интересантне ће бити и остале резолуције које припремамо на свим нивоима – каже Радмановић који је и делегат у Дому народа Парламента БиХ.

Појаснио је да је нови статут усмјерен ка два циља – додатну демократизацију унутар СНСД-а и нову унутрашњу организацију странке. Радмановић очекује да ће бити усвојен приједлог о промјенама у организационој структури Сабора и осталих страначких тијела.

– Уводи се Предсједништво умјесто Извршног одбора, те извршни секретари за изборне јединице. Очекујем да ће у Главном одбору, који ће бити биран на Сабору, бити скоро 50 одсто нових чланова. То се стално дешава у СНСД-у, али то мале странке неће да примијете јер је код њих све статично и зато што им људи одлазе, а нови не долазе – каже Радмановић и додаје да приводе крају и избор 800 делегата из свих 64 општинска и градска одбора СНСД-а у РС и 14 у ФБиХ.

Говорећи о наступу СНСД-а на нивоу БиХ, Радмановић је истакао да ће странка наставити да дјелује као бескомпромисна опозиција која има своје ставове и опредјељења. Коментаришући рад новоизабраног члана Предсједништва БиХ из РС Младена Иванића, Радмановић је казао да је штета и за РС и за БиХ што та институција не остварује своју уставну функцију и што Иванић, који је предсједавајући не дјелује на основним правцима спољне политике БиХ.

– Једна од тежих ствари је непоштовање и Устава БиХ и Устава РС. Читав мјесец су црпили своју енергију на подршци изјави за опредијељеност за путу ка ЕУ иако то није уставна надлежност Предсједништва БиХ. Још гора ситуација је то што члан Предсједништва из РС не поштује Устав РС. СНСД неће престати да упозорава на то – каже Радмановић.

Додао је да је јасно зашто је то тако јер Иванић није изабран гласовима српског народа из РС који се већински опредијелио за кандидата СНСД-а Жељку Цвијановић.

– Иванић је изабран гласовима Бошњака и он сада вјероватно враћа те услуге. Али без обзира на то, Устав РС се мора поштовати – закључио је Радмановић.

Нема раскола

Говорећи о спекулацијама о расколу у СНСД-у, Небојша Радмановић је истакао да то у медије износе експоненти мањих политичких партија које су за разлику од демократског СНСД-а тоталитарне.

– У СНСД-у су увијек постојале и постоје креативне расправе и различита мишљења. Сада су неки кругови ван СНСД-а покушали да од тих различитих мишљења направе спекулације да се у СНСД-у све распада. Нема распада, нема ни одлазака иако није немогуће да понеки члан напусти СНСД што се дешавало и прије. Али СНСД као моћна партија може и то да поднесе – рекао је Радмановић наводећи да је на сваког који оде СНСД у претходних двадесетак година добијао нових 50, 100 или више чланова.

9.4.2015. (19:09)

SDA UPOZORILA SNSD “DA SE NE IGRA S TERITORIJALNIM INTEGRITETOM BiH”
 
SARAJEVO, 9. aprila (FENA) – Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila najavu SNSD-a, kako je to danas za medije izjavio predsjednik izvršnog odbora te stranke, da na Saboru 25. aprila ove godine usvoji Rezoluciju o “samostalnoj i slobodnoj RS”.Ta stranka je upozorila SNSD i njegovo vodstvo “da se ne igraju sa teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine”.

Ističu da bi bilo kakva aktivnost u tom pravcu u osnovi značila negaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne bi dovela do samostalne RS, već do njenog nestanka.

– Pozivamo institucije za provođenje zakona u BiH da prate ovu aktivnost koja predstavlja uvod u teško krivično djelo i da reagiraju. Također, pozivamo institucije međunarodne zajednice da iskoriste svoj mandat i na vrijeme spriječe ovu opasnu aktivnost – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

(Fena) zi