Adil Kulenović: Hrvatska radi na izdvajanju tzv. Herceg Bosne

18:37 / 30.11.16

Adil Kulenović: Hrvatska radi na izdvajanju tzv. Herceg Bosne

Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, kazao je da je izjava Kolinde Grabar Kitarović, da je nestabilnost u BiH najveća prijetnja Hrvatskoj, vjerovatno tačna, ali da uzroci i korijeni nestabilnosti pa i eventualnih sukoba nisu unutar BiH, već je to beogradsko-zagrebački hegemonizam prema BiH

– Srpski i hrvatski hegemonizam prema BiH ne traje od jučer, već jedno čitavo stoljeće. Građani BiH, bez obzira jesu li to Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, najveće su žrtve tog beogradsko-zagrebačkog hegemonizma – kazao je Kulenović za Faktor.

On smatra da bi Grabar-Kitarović bila najodgovornija osoba u regiji da je iznijela takve ocjene o BiH pod uvjetom da je imala čvrstu namjeru da otkloni, prije svega, posljedice udruženog zločinačkog poduhvata koji je presuđen u Haškom tribunalu.

Podjednako tako, smatra Kulenović, trebala je posebno naglasiti i neprincipijelnost međunarodne zajednice iskazane kroz presudu Međunarodnog suda pravde za agresiju, u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore.

– Upravo taj neprincipijelni stav i Beograda i Zagreba dovodi na kraju do radikalizacije ne samo islamskog elementa, već cijelog stanovništva. Ukoliko se u BiH želi izolirati jedan narod, ukoliko se pritiscima iz susjedne Srbije i Hrvatske želi stvoriti jedna ‘Bosnica’ samo kao muslimanska enklava i izolirana od civiliziranog svijeta, kad se ne može normalnim, demokratskim sredstvima živjeti u jednoj suverenoj zemlji nužna je posljedica toga radikalizacija – smatra predsjednik Kruga 99.

Dodao je da je sve ono što smo imali u BiH rudimentarno, lišeno obilježja narodnog osjećanja.

– Ako se bošnjački narod dovede u poziciju izdvajanja entiteta RS iz BiH ili tzv. Herceg-Bosne, a na čemu aktuelna hrvatska vlast aktivno radi, onda će to nužno dovesti i do radikalizma, terorizma, pa i u krajnjem slučaju i do otvorenih sukoba – naglasio je Kulenović.

VEZANI TEKST  Grabar-Kitarović: BiH je za Hrvatsku najveća prijetnja