Ahić: Stabilan mir se može postići samo doktrinom ravnoteže moći

– Regionalnu nesporazumi u sigurnosnom smislu dovode do velikih problema i situacija u kojima su ugroženi i mir i stabilnost, rekao je danas prof. dr. Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije na redovnoj sesiji Kruga 99

SARAJEVO (AA) – Regionalnu nesporazumi u sigurnosnom smislu dovode do velikih problema i situacija u kojima su ugroženi i mir i stabilnost, rekao je prof. dr. Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije na redovnoj sesiji Kruga 99 u online formatu o temi “Regionalni aspekti sigurnosti BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas je poručeno da se mora graditi aktivna strategija sigurnosti u BiH, uključujući i strategiju aktivne samozaštite stanovništva za sve vanredne situacije. Dodali su da se konačno mora učiniti dalji iskorak.

“Ono što tražimo jeste ravnopravno mjesto u porodici demokratskih država Evrope i svijeta”, navedeno je iz Kruga 99.

Prof. dr. Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, osvrnuo se u uvodnom obraćanju na regionalnu situaciju, odnosno na regionalne aspekte sigurnosti BiH.

“Želim reći da kada se kaže sigurnost, zapravo je potreba, vrijednost, prioritet, cilj i odgovornost. Regionalnu nesporazumi u sigurnosnom smislu dovode do velikih problema i situacija u kojima su ugroženi i mir i stabilnost”, pojasnio je Ahić.

Nažalost, kako je kazao, svjedoci smo da u postkonfliktnim i postratnim društvima i državama i “postratno zločinačkim područjima gdje su agresorske snage protiv države BiH počinile nezabilježene zločine u modernoj historiji čovječanstva, kao što je genocid u i oko Srebrenice, UZP, te ratne zločine velikog obima, trajni i stabilan mir može se postići samo doktrinom ravnoteže moći”.

“Ta ravnoteža moći, koja je osnovni koncept na kojem je Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljen mir i stabilnost, a onda i djelimična sigurnost u regionalnom smislu, zapravo je koncept koji postavlja određene sukobljene strane u jednu ravnotežu moći, bila ona populacijska, vojna ili sigurnosna”, pojasnio je Ahić.

Podsjetio je i na disbalans u tom segmentu, navodeći da jedna od vježbi u području Sandžaka, odnosno Pešterske planine, pokazuje da Srbija želi da dominira ovim područjem, prikrivajući tako svoje određene interese.

“Srbija želi da ostane vojno neutralna, takva je barem zvanična politika, ali ne znam zašto i kako u toj takvoj vojnoj moći i od čega se Srbija želi braniti. Drugi segment koji se odnosi na hibridno djelovanje, odnosno hibridni rat, koji se dešava protiv BiH, je uzeo maha do četvrte faze svoga djelovanja”, rekao je Ahić.

Smatra da nedavno održani izbori u Srbiji pokazuju da je stabilnost i sigurnost na području Zapadnog Balkana je značajno narušena otvorenim i javnim naoružavanjem Srbije od strane prvenstveno ruskih centara moći, ali u jednom dijelu i tehnološkog napretka sljedećeg drugog najjačeg igrača na svijetu, u geopolitičkom smislu, a to je Kine, kroz svoje djelovanje u hibridnom i cyber prostoru, a koji se odnosi na ekonomski segment kojim Kina kroz određene projekte da dominira i u ovom smislu.

Agencija FENA:

Ned, 11.10.2020. 11:33 

Ahić: Stabilan mir se može postići samo doktrinom ravnoteže moći

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) – “Regionalni aspekti sigurnosti BiH” tema je današnje redovne sesije Kruga 99, koja će biti održana online.

Uvodničar je dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije prof.dr. Jasmin Ahić.

– Svjedoci smo da u postkofliktnim i postratnim društvima i državama, i postratnozločinačkim područjima gdje su agresorske snage protiv države BiH počinile nezabilježene zločine u modernoj povijesti čovječanstva, kao što su genocid u i oko Srebrenice, udruženi zločinački poduhvat, te ratne zločine velikog obima trajni i stabilan mir može se postići samo doktrinom ravnoteže moći – kazao je Ahić na pres-konferenciji održanoj prije sesije.

Istakao je da je “ravnoža moći, koja je osnovni koncept na kojem je Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljen mir i stabilnost a onda i djelimična sigurnost u regionalnom smislu, zapravo koncept koji postavlja određene sukobljene strane u jednu ravnotežu moći, bila ona populacijska, vojna ili sigurnosna”.

Dodao je da disbalans u tom segmentu u posljednje tri godine radi Republika Srbija svojim stremljenjem ka naoružavanju, ka otvorenom pokazivanju moći.

– Jučer je Srbija imala vojnu vježbu u području Sandžaka, na Pešteru, gdje je 2.900 vojnika imalo vježbu s bojovom municijom, tenkovima, avijacijom, kineskim bespilotnim letjelicama, i to pokazuje da Srbija želi da dominira ovim područjem prikrivajući tako svoje određene interese. Srbija želi da ostane vojno neutralna, tako je bar zvanična politika kroz strategiju odbrane Republike Srbije, ali ne znam kako i zašto u takvoj vojnoj moći i od čega se Srbija želi braniti, ko je ikada napao Srbiju – kazao je Ahić.

Istakao je da je hibridni rat koji se dešava protiv države BiH uzeo maha do četvrte faze svoga djelovanja.

– Stabilnosti i sigurnost na području zapadnog Balkana je značajno narušena ovakvim otvorenim i javnim naoružavanjem Republike Srbije od prvenstvo ruskih centara moći ali i u jednom djelu i tehnološkog napretka drugog najjačeg igrača na svijetu u geopolitičkom smislu a to je Republike Kine – kazao je Ahić.

Dodao je da samo obrazovanjem i knjigom možemo da postignemo da bh. društvo i država BiH bude jaka i snažna da se može uvijek, bez obzira na unutrašnje problem, oduprijeti bilo kakvom ataku od onih koji imaju neprijateljske namjere. 

KRUG 99 JASMIN AHIĆ