Alarm zastupnika u Parlamentarnoj Skupštini BiH

Nakon reakcija OHR, EU, USA ambasade, nakon ponovnog upada RS-a u Ustavni poredak zemlje, nakon otimanja državne imovine, otimanja pravosuđa, a koje su pokazale svu nevolju u kojoj se nalazi bosanski narod i država! Želim da ovim saopćenjem skrenem pažnju svima na mogući prljavi scenario velikih sila, u saradnji sa susjedima BiH, na veoma opasan plan prema Bosni, zemlji koja je preživjela agresiju i GENOCID, i kojoj se ponovo uzurpira pravo da se brani od istih  agresora!

Izgleda da u administraciji SAD postoji neki ružan plan za BiH koji podrazumijeva daljnje etničke podjele u zemlji uz očuvanje državne ljusture.

Probosanske snage bi trebale angažovati sve pripadnike dijaspore uključene u politički život SAD da probaju doći do tog plana kako bi se formulisao odgovarajući politicki odgovor. Isto bi se trebalo uraditi i sa dijasporom u EU. Jučeraašnja saopstenja PIC i ambasade SAD pokazuju da ni jedni ni drugi ne misle učiniti nista konkretno kako bi zaustavili zajedničko uništavanje pravnog poretka BiH koje skupa poduzimaju SNSD i HDZ.

Do sada se sve u aktuelnoj krizi odvija po Dodikovim pretpostavkama što govori da je on bolje upoznat sa planovima međunarodne zajednice od probosanskih snaga.

Ako je tačno ono što je rekao Vučić da su mu “stranci obecali” da će se državna imovina BiH “za šest mjeseci vratiti RS” onda se mogu nazrijeti obrisi politike SAD i EU prema BiH. Srbiji se za ulazak u NATO i EU nudi centralna uloga u regionu koja podrazumijeva daljnje slabljenje BiH i stvaranje uslova za miran izlazak RS i pripajanje Srbiji. Federacija BiH bi se sukladno novom Izbornom zakonu dalje etnički i teritorijalno podijelila i HZHB pripojila Hrvatskoj, ili bi oba dijela skupa usla u sastav Hrvatske i time u EU i NATO.

Pitanje je kakav bi odnos bio prema onome što bi ostalo od BiH ako bi se bošnjacki dio odlučio da ostane samostalan, kakve bi mu bile granice, da li bi imao izlaz na Savu kod Brckog i na more, da li bi mu se ponudilo da udje u EU i NATO ili bi ga se izoliralo u svakom smislu od ostatka Evrope? Ili bi ostao izoliran kao turski dio Kipra, ili u najgorem slučaju kao GAZA!

Na taj način Rusija ne ide preko Drine već Srbija koja je u NATO. Srbija priznaje Kosovo koje ulazi u NATO, Makedonija i CG već su  u NATO, Hrvatska i HZHB zajedno u NATO, granice definirane, Rusija otjerana iz regiona, samo se na nama svi naplatili. To objačnjava ponašanje Palmera i Eicchorst i jalovost OHR i PIC pa i USA ambasade.

U toj varijanti Dodiku se ako bude slušao skidaju sankcije.

Zato se Dodik i Čović ovako samouvjereno ponašaju, jer to znaju. I Dodik i Vučić sada mogu da tvrde pazar kod SAD za ulazak u NATO, da dobiju što više za to što će “izraditi” Ruse.

Igranje Srbije na dvije stolice, korištenje Pokreta nesvrstanih samo su bili igra kako bi se vidjelo koja strana, ruska ili američka može ponuditi RS za Kosovo. Palmer je učestvovao u pregovorima za razmjenu teritorije izmedju Srbije i Kosova koji su propali. Tada su vjerovatno pokrenuti razgovori o kompenzaciji na račun BiH jer je sa pregovorima o razmjeni teritorija uklonjen tabu o zabrani promjena granica u Evropi. Sada se samo radi da mi “pristanemo” na to pa da ispadne dobrovoljno. Izmjene izbornog zakona po želji Čovića samo idu u prilog tome – gradi se još jedna blokada kojom bi se preostali dio bosanskog političkog bića ogradio u GETO!

Čović je već najavio jednostranu uspostavu dvije izborne jedinice u Federaciji ako SDA ne pristane na model koji zahtjeva HDZ. U tom slučaju SAD, EU i OHR će samo stajati i gledati.

Probosanske snage, ako ovo zvuci logično, trebaju uzbuniti prije svega Zelene u Njemackoj i V. Britaniju (mada u VB vjerovatno znaju za sve ovo) po ovom pitanju i pokušati srušiti ideju hladnoratovskog urđenja granica u Evropi na račun države koja je zbog nedjelovanja NATO i EU preživjela genocid na svojoj teritoriji.

I vjerovatno se zato borba protiv korupcije tretira kao najvažnije pitanje u BiH iako u zemlji samo što nije planulo. Pa ambasada SAD u tom smislu pojašnjava Dodikovo ponašanje i izlazi sa saopštenjem u vezi nacrta Zakona o VSTS RS koje u suštini ohrabruje RS da nastavi sa otimanjem nadleznosti od BiH.

Usmjeravanje sankcija samo prema njemu liči na njegovo discipliniranje i u odnosu prema SAD i prema Vučiću, a ne da bi se smirilo njegovo divljanje u BiH. Korupcija jeste vrlo težak problem u BiH koji se mora otkloniti, ali ona nije uzrokom državnog udara u BiH kako nam se pokušava prikazati.

Probosanski političari bi trebali imati cjelovitu sliku o politici NATO u Evropi, a koja će odrediti  način na koji saveznici namjeravaju rješavati krizu u BiH. U tom smislu bi OSA, MIP i Ministarstvo sigurnosti trebali  čim prije da pokušaju doći do saznanja o politici koju zemlje NATO namjeravaju poduzeti po pitanju trenutne i buduće situacije u Ukrajini.

Uzimajući u obzir mogucnost da su pojedine vodeće zemlje NATO i EU spremile prljavi dogovor o pristupanju Srbije NATO-u na račun BiH pojavljuju se bar dva moguća scenarija. 

Jedan da Rusija nije bila upoznata sa tim dogovorom i da se sada nalazi u situaciji da gubi ucjenjivački potencijal na Zapadnom Balkanu i da joj se sužava manevarski prostor i u Ukrajini. U tom slučaju se može očekivati i njen vojni napad manjeg ili veceg opsega na susjednu zemlju.

Drugi, da je Rusija upoznata sa dogovorom u vezi ulaska Srbije u NATO u kom slučaju su veliki pokreti i ruskih  i jedinica NATO u funkciji priprema za MINSK 2 koji bi zavrsio dejtonizacijom Ukrajine, al ii konačnim formalno-pravnim pripajanjem Krima Rusiji.  To bi znacilo da se Rusija saglasila sa “gubljenjem” Zapadnog Balkana radi strateškog dobitka u Ukrajini i da će nastaviti sa podrškom Srbiji i Hrvatskoj u njihovoj disoluciji BiH. I jedan i drugi scenarij su nepovoljni i za BiH i za Ukrajinu, ali zahtjevaju drugačije nijansiranje političkih odgovora probosanskih snaga na svaki od njih.

Možda i treći, da igraju sa NATO-m  i USA uz znanje Rusa i dobijaju vrijeme i onda sa Rusima odu? To znači da slažu zapadne partnere, i da postupe emotivno se priklanjajući Rusiji…

Moguće, srce vuče Srbiju na tu stranu na kojoj se može neograničeno krasti i srbovati. Ali bi onda, ako već imaju dogovor sa SAD i EU u vezi RS rizikovali da od gotovog naprave veresiju. Tako da je to manje vjerovatno, ali i tu opciju treba uobziriti.

Treba držati otvorene oči i pribran um kako nas ne bi nista iznenadilo.

Pozivam bosanske političare da zaborave na razlike, i da u jedinstvenom političkom redu nastupaju prema svima. i prema izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom!

Sarajevo 11.02.2022, SAOPĆENJE ZA JAVNOST

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ, zastupnik u PS BiH