Apel regionalnog civilnog društva EU, SAD, NATO vladama

Apel regionalnog civilnog društva EU, SAD, NATO vladama: 

Neuspešna konsolidacija balkanskih zemalja – suočite se s tim

Kada je reč o Balkanu,  odnos većine zapadnih vlada bio je sve do 2018. godine u potpunosti u skladu s idealom „celovite, slobodne i mirne” Evrope koji je podrazumevao i stav da dalja promena granica ili etnoteritorijalizacija neće biti dozvoljena. Jednakost građana i prihvatanje multietniciteta kao istorijske stvarnosti na čitavom Zapadnom Balkanu predstavljeni su ne samo kao preduslovi za evroatlantske integracije, već i kao potreba za održavanje mira i sveobuhvatne bezbednosti nakon niza ratova u kojima je tokom jedne decenije poginulo više od 130.000 ljudi.

Do 2018. godine, zapadne politike u regionu duže od jedne decenije oslanjale su se na birokratski automatizam – formalno su bile posvećene kopenhaškim kriterijumima i liberalno-demokratskim vrednostima i standardima, dok su se sve više od njih udaljavale i popuštale pred formalizmom i transakcionalizmom u odnosu na lokalne elite. Ova “zombi” politika dozvolila je proširenje NATO i EU uprkos nerešavanju otvorenih sporova sa susedima. Posledice ove, tada počinjene greške sada su postale vidljive.

Inherentno polarizujući nacionalni autoritarni populizam koji podseća na nacionalizam viđen u bivšoj Jugoslaviji od kraja osamdesetih godina, postao je sve očigledniji i u nekim državama članicama EU, kao i u SAD posle izbora Donalda Trampa. Svi ovi faktori  ubrzali su negativnu dinamiku u vezi  demokratije na Zapadnom Balkanu. Jedini pozitivan pomak u ovom periodu sveo se na zbivanja u Severnoj Makedoniji, koja se sada, nažalost, razvodnjavaju; do toga, međutim, nije došlo zahvaljujući politici Zapada, već uprkos njoj. Pritisak građana primorao je EU i SAD da se opredele i primoraju Nikolu Gruevskog na nove izbore, a zatim i na prihvatanje njihovih rezultata.

          Podelu Kosova koju su u leto 2018. godine predložili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Hašim Tači – propagirajući je kao „razmenu teritorija“, „razgraničenje“ ili „korekciju granica“ – pihvatila je najpre Federika Mogerini, komesarka EU, a zatim i američka vlada. Time se odustalo od transatlantske (u američkom slučaju dvostranačke) politike vođene gotovo dve decenije. To je u neispunjenim nacionalističkim agendama širom regiona odmah registrovano; ustvari, od etnonacionalističkih aspiracija na Balkanu nikada se nije ni odustalo, već ih je suzbijao i odvraćao Zapad koji se nadao da će proces proširenja EU umanjiti potrebu za tim. Lider bosanskih Srba Milorad Dodik koji se već dugo zalaže za rasturanje Bosne i Hercegovine, spremno je prihvatio novu temu za diskusiju. Vučić je naglasio potrebu za dobrim odnosima „Srba i Albanaca“, naglašavajući time da su sadašnje granice upitne.

Ovo se sada zapaža u zajedničkoj politici EU i SAD prema Bosni i Hercegovini, kamufliranoj raspravom o izbornom integritetu. Pokušaj da se “izmeni i dopuni izborni zakon” u suštini se takođe svodi na demarkaciju unutrašnjih granica i podršku lideru HDZ Draganu Čoviću i njegovom dugogodišnjem snu o de facto ili de jure trećem hrvatskom entitetu – etnoteritorijalnom svetom gralu divizionalnih nacionalista. Što je još gore, podrška Zapada (EU/SAD/UK) izmenama i dopunama zakona oslanja se na govor o slučajevima Sejdić-Finci, Zornić i Pilav, iako ove presude obavezuju BiH da otvori politički prostor, a ne da učvrsti feudalni poredak. Hrvatska takođe učestvuje u celoj ovoj raspravi, što se ogleda u insistiranju na hrvatskim etnoteritorijalnim zahtevima unutar BiH.  Hrvatska je zajedno sa neliberalnim zemljama Bugarskom, Mađarskom i Slovenijom, kao i Grčkom, prosledila EK nezvanični dokument, tzv. “non-pejper”, koji pretnju disfunkcionalnošću države  (Čović i Dodik) povezuje s kontrolom granica EU, čime se dodatno rasplamsava strah desničara i ultradesničara od migranata i azilanata.

 Neposredan rezultat ove moralno dezorijentisane politike, protekle nedelje je pad  na novu najnižu tačku. Dok se verodostojnost dokumenta i dalje žestoko osporava, navodni „non-pejper“ koga je Briselu prosledio slovenački premijer Janez Janša, predlaže ujedinjenje Albanaca, Srba i Hrvata u regionu, podelu BiH, Severne Makedonije i Kosova, dok začudo, Crna Gora i srpski Sandžak tim planom nisu obuhvaćeni. Bez obzira na to koje je provenijencije „non-pejper“, nesumnjivo postoji čitava kohorta pristalica takvih etnonacionalističkih programa. Glavna namera možda i jeste da slični, ali nešto manje radikalni prijedlozi od navedenih, počnu da deluju kao razumniji. Ne bi se ipak trebalo zavaravati da bi bilo kakav pokušaj ostvarenja pomenutih ciljeva prošao bez masovnog nasilja i proterivanja stanovništva. Na „pogrešnim stranama“ postojećih i projektovanih mapa našlo bi se mnogo onih što su i te kako svesni sopstvene ugroženosti. 

Albanski premijer Edi Rama – samoproglašeni nacionalni vođa i jedan od onih što bi po svoj prilici od takvih promena bili na dobitku – tvrdi da je taj „non-pejper“ bio predmet njegovih razgovora s Janšom. Važno je da predsednica Evropske komisije i predsednik Saveta EU postojanje tog predloga demantuju i odbiju, ili pak potvrde. Ako je zaista autentičan, onda bi predstojeće slovenačko predsedavanje EU trebalo dovesti u pitanje, jer bi bila zabluda verovati da tokom tog predsedavanja neće biti negativnog moralnog, reputacijskog i materijalnog uticaja na bezbednost EU.

Još nije kasno da SAD i EU preduprede trenutnu negativnu dinamiku koja potencijalno vodi u nasilje. To se može postići samo ukoliko vlade budu spremne da se suoče s dosadašnjom neuspelom politikom. Još davno je trebalo ojačati snage odvraćanja u regionu (EUFOR i KFOR), kako bi kredibilno ojačale i omogućile viziju sveobuhvatne bezbednosti zasnovane na vrednostima koje ne bi predstavljale samo puku retoriku. 

Mi, potpisnici, predstavnici civilnog društva, akademske zajednice i zabrinutih građana iz celog regiona, ali i izvan njega – uključujući građane EU i SAD – molimo predsednike Bajdena, Fon der Lajenovu i Mišela Čarlsa, generalnog sekretara Stoltenberga, kao i šefove vlada vodećih država članica EU i NATO da prepoznaju jasnu i neposrednu opasnost koju predstavljaju njihove trenutne politike i da ih shodno tome promene.

S poštovanjem,

 1. Prof. Dr. Mehmed Akšamija, member of Montenegrin Academy (CANU) Montenegro
 2. Mustafa Alagić, economist and businessman, Bosnia and Herzegovina
 3. Stephen Albert, Former English language Editor BosNet, Montreal, Canada
 4. Safet Alispahić, political scientist, Sydney, Australia
 5. Andy Aydın-Aitchison, Senior Lecturer in Criminology, School of Law, University of Edinburgh, Scotland, UK
 6. Dr. Sabahudin Bajramović, Professor, Faculty of Agriculture and Food Sciences, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 7. Jessie Barton-Hronešová, Oxford Dept. of Intl. Development, St. Antony’s College, University of Oxford, UK
 8. Dr. Miroljub Barać, Professor, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Serbia
 9. Svetislav Basara, writer, Serbia
 10. Professor Hazim Bašić, Faculty of Mechanical Engineering, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 11. Dr. Kurt Bassuener, Senior Associate, Democratization Policy Council / CSTPV, University of St. Andrews; Dundee, Scotland, UK
 12. Boban Batrićević, historian, Montenegro
 13. Mr Nemanja Batrićević, political scientist, Montenegro
 14. Ludwig Bauer, writer, Croatia
 15. Edina Bećirević, Professor of Security Studies, University of Sarajevo
 16. Samir Beharić, Fellow of the Transatlantic Inclusion Leaders Network (TILN) of the German Marshall Fund of the United States, Bosnia and Herzegovina
 17. Biljana Bejkova, activist, North Macedonia
 18. Mira Bekar, university professor, North Macedonia
 19. Paolo Bergamaschi, Fondazione Alexander Langer Stiftung, Italy
 20. Živan Berisavljević, ambassador, Serbia
 21. Milivoj Bešlin, historian, Serbia
 22. Dr. Florian Bieber, University of Graz, Austria
 23. Sonja Biserko, Helsinki Committee for Human Rights in Serbia
 24. Srđan Blagovčanin, Chairman, Transparency International Bosnia and Herzegovina
 25. Assoc. prof. dr. Ana Bojinović Fenko, University of Ljubljana, Slovenia
 26. Rade Bojovic, Gradjanska inicijativa 21. Maj, Montenegro
 27. Dr Marko Božić, lawyer, Serbia
 28. Draga Božinović, journalist, Serbia
 29. Nerma Bucan, Office of Christian Schwarz-Schilling
 30. Nenad Čanak, President of LSV, Serbia 
 31. Svetlana Cenić, economist, Bosnia and Herzegovina
 32. Dr. Luisa Chiodi, Director, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa, Trento, Italy
 33. Prof. Dr. Sci. Ana Chupeska, North Macedonia
 34. Norman Cigar
 35. Miloš Ćirić, political scientist, Serbia
 36. Prof. Dr. Nerzuk Ćurak, political scientist, Bosnia and Herzegovina
 37. Tarik Čengić, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
 38. Prof. Dr. Adnan Čirgić, philologist, Montenegro
 39. Sabina Čoko, manager, Bosnia and Herzegovina
 40. Darimir Ćurčić, pedagogue, secondary school director, Bosnia and Herzegovina
 41. Prof. Dr. Hamid Čustović, Agricultural and Nutritional Faculty, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 42. Abdulah Daul, Bosnia and Herzegovina
 43. Dr. Sedad Dedić, Constitutional and Administrative Law, Faculty of Law, University of Zenica, Bosnia and Herzegovina
 44. Dr. Johanna Deimel, Independent Analyst on Southeast Europe/Western Balkans, Munich, Germany
 45. Alex Denev, lawyer, North Macedonia
 46. Ana Dević, sociologist, Serbia
 47. Prof. Dr. Ismet Dizdarević, Professor emeritus, social psychologist, Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 48. Tanya L. Domi, Columbia University, NYC, US
 49. Pavel Domonji, political scientist, Serbia
 50. Momo Dragićević, journalist and satirist, Bosnia and Herzegovina
 51. Dino Dupanović, historian, Bosnia and Herzegovina
 52. Srđan Dvornik, translator, consultant, Croatia
 53. Srećko Đukić, ambassador, Serbia
 54. Slavko Đurđić, journalist, Montenegro
 55. Aleksandra Đurić-Bosnić, culturologist, Serbia
 56. Draško Đuranović, Editor of Pobjeda, Montenegro
 57. Tinka Đuranović, sculptor, Montenegro
 58. Peter Emerson, the de Borda Institute, Belfast, Northern Ireland, UK
 59. Ljubomir Filipović, political scientist, Montenegro
 60. Prof. Dr. Salih Fočo, Philosophical Faculty, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 61. Muhamed Gačanović, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
 62. Rasim Gačanović, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
 63. Senid Gerin, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
 64. Davor Gjenero, political scientist, Croatia
 65. Sabit Grabus, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
 66. Dr Dinko Gruhonjić, journalist, University professor, Serbia
 67. Orhan Hadžagić, journalist, Bosnia and Herzegovina
 68. Prof. Dr. Sabahudin Hadžialić, CSF, UNINETTUNO University, Rome, Italy
 69. Prof. Dr. Enver Halilović, philosophy and sociology, ex-Rector University of Tuzla, diplomat, Bosnia and Herzegovina
 70. Prof. Dr. Enver Halilović, member of the Montenegrin Academy (CANU), Montenegro
 71. Dr. Rizvan Halilović, doctor of legal sciences, Bosnia and Herzegovina
 72. Baroness (Arminka) Helić, UK
 73. Aleksandar Hemon, Princeton University, US
 74. Dr. Marko Attila Hoare, Sarajevo School of Science and Technology, Bosnia and Herzegovina
 75. Dr. Carole Hodge, political scientist, University of Glasgow, Scotland, UK
 76. Sejfudin Hodžić, Zvornik, Bosnia and Herzegovina
 77. Dr. Andi Hoxhaj, University of Warwick, School of Law, UK
 78. Sead Husić, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
 79. Mubera Isanović, professor, social activist, Bosnia and Herzegovina
 80. Amb. Victor Jackovich (ret.), first U.S. Ambassador to the Republic of BiH, Member of Board, Vienna Economic Forum
 81. Esad Jaganjac, Senior Mechanical Engineer at Deregallera, London
 82. Dr.-Ing. Jasmin Jahić, Research Associate, Department of Computer Science and Technology, University of Cambridge, UK
 83. Boško Jakšić, journalist, Serbia
 84. Antun-Zvonimir Jan, civic activist, Bosnia and Herzegovina
 85. Goran Janev, professor of social Anthropology, North Macedonia
 86. Duško Janjić, Forum for Ethnic Relations, Serbia
 87. Ferhad Jašarević, law graduate, Bosnia and Herzegovina
 88. Nerma Jelačić
 89. Jadranka Jelinčić, Doctor of Legal Sciences
 90. Richard Johnson, U.S. Foreign Service Officer, retired
 91. Ivana Jordanovska, PhD Student at University of Southern California
 92. Matt Joseph, Dayton City Commissioner, Dayton, Ohio, US
 93. Đokica R. Jovanović, sociologist, Serbia
 94. Mića Jovanović, journalist, Serbia
 95. Pero Jurišin, Senior Consultant at the City of Split, Croatia
 96. Prof. Dr Husnija Kamberović, historian, Bosnia
 97. Dr. Tomasz Kamusella, Reader, School of History, University of St. Andrews, Scotland, UK
 98. Jasmina Kapetanović, architect/software developer, Amstelveen Netherlands
 99. Planinko Kapetanović, Bosnia and Herzegovina
 100. Dženeta Karabegović, University of Salzburg, Austria
 101. Dr. Soeren Keil, Canterbury Christ Church University, UK
 102. Prof. Dr. Izudin Kešetović, Finance and Financial Policy, University of Tuzla, Bosnia and Herzegovina
 103. Dr. sc. Branko Kirigin, archeologist, Croatia
 104. Suzana Kirandžiska, Executive Director Foundation for Education and Cultural Initiatives, North Macedonia
 105. Izabela Kisić, Helsinki Committee for Human Rights in Serbia
 106. Aleksandar Knežević, Professor Faculty of Mechanical Engineering, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 107. Prof. Dr. Olivera Komar, political scientist, University of Montenegro
 108. Prof. Dr. Ivo Komšić, Faculty of Philosophy, University of Sarajevo, UNSA, ex-member of the Presidency of the Republic of Bosnia and Herzegovina
 109. Dr. Slaven Kovačević, Faculty of Administration, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 110. Richard Kraemer, Head of Balkans Program, European Values Center for Security Policy, Prague, Czechia
 111. Marion Kraske, political analyst/journalist, Hamburg, Germany
 112. Dr. Gëzim Krasniqi, Lecturer in Nationalism and Political Sociology, University of Edinburgh, Scotland, UK
 113. Strajo Krsmanović, dramatist, Director of Art Gallery, Bosnia and Herzegovina
 114. Ana Krstinovska, President of Estima, Skopje, North Macedonia
 115. Professor Slavo Kukić, Member of the Academy of Sciences and Arts of Bosnia and Herzegovina, sociologist, Bosnia and Herzegovina
 116. Adil Kulenović, President of Circle 99, professor and journalist, Bosnia and Herzegovina
 117. Haris Kulenović, journalist and scenarist, Bosnia and Herzegovina
 118. Mirza Kulenović, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
 119. Mirsad Kunić, university professor, Bosnia and Herzegovina
 120. Tarik Kupusović, retired professor and researcher, hydraulic engineering, Bosnia and Herzegovina
 121. Professor Senadin Lavić, Faculty of Political Science, University of Sarajevo
 122. Dr. Lazar Lazić, university professor, Serbia
 123. Slaviša Lekić, journalist, Serbia
 124. Peter Lippman, author, Surviving the Peace: The Struggle for Postwar Recovery in Bosnia-Herzegovina, Seattle, UK
 125. Željko Majstorović, physicist and climatologist, Bosnia and Herzegovina
 126. Prof. Dr. Fatima Mahmutćehajić, university professor, Bosnia and Herzegovina
 127. Rusmir Mahmutćehajić, International Forum Bosna, Bosnia and Herzegovina
 128. Srđan Mandić, politician, Bosnia and Herzegovina
 129. Eric Manton, Consultant, OSCE, Skopje, North Macedonia
 130. Mr. Milan Marković, philologist, Serbia
 131. Tomislav Marković, journalist, Serbia
 132. Slobodanka Markovska, university professor, North Macedonia
 133. Dr. Branislav Marović, historian, Montenegro
 134. Fikret Mehović, Global Security Expert, Sarajevo
 135. Nataša Micić, former Parliament Speaker, Serbia
 136. Nedim Milanović, manager, Bosnia and Herzegovina
 137. Dr. Aleksandar R. Miletić, historian, Serbia
 138. Ema Markoska Miličin, translator, North Macedonia
 139. Vladimir Milichin, theater director, North Macedonia
 140. Srđan Milošević, historian, Serbia
 141. Fata Muftić, professor of sociology, Faculty of Political Science, University of Sarajevo
 142. Jasmin Mujanović, PhD, US
 143. Dr. Asim Mujkić, Faculty of Political Sciences, University of Sarajevo
 144. Dino Mustafić, film and theater director, Bosnia and Herzegovina
 145. Fadil Mušanović, retired judge, Bosnia and Herzegovina
 146. Sead Nazibegović, university professor, Bosnia and Herzegovina
 147. John Paul Newman, Maynooth University, Ireland
 148. Sir Geoffrey Nice, Geoffrey Nice Foundation, UK
 149. Tamara Nikčević, journalist, Montenegro
 150. Andrej Nikolaidis, writer and journalist, Montenegro
 151. Boris A. Novak, playwright, Slovenia
 152. Professor John O’ Brennan, Maynooth University, Ireland
 153. Ivan Obradović, university professor, Serbia
 154. Aleksandar Olenik, lawyer, Serbia
 155. Edin Omerčić, historian, Institute for History UNSA, Bosnia and Herzegovina
 156. Dr. Senad Oprašić, UNSA, ecology expert, Bosnia and Herzegovina
 157. Ms. Sanja Orlandić, philosopher, Montenegro
 158. Ratko Orozović, director and satirist, Bosnia and Herzegovina
 159. Маrija Pandevska, university professor, North Macedonia
 160. Žarko Papić, Director IBHI (Independent Bureau for Humanitarian Interests), Bosnia and Herzegovina
 161. Safet Pašić, Ex-Ombudsman for Human Rights, Bosnia and Herzegovina
 162. Lulzim Peci, Director KIPRED, Kosovo
 163. Senad Pećanin, journalist, Bosnia and Herzegovina
 164. Mirko Pejanović, academician and political scientist, Vice President of the Academy of Sciences and Arts of BiH, ex-member of the Presidency of the Republic of Bosnia and Herzegovina
 165. Prof. Dr. Marinko Pejić, Professor emeritus, Pedagogical Faculty, University of Sarajevo
 166. Dr. Latinka Perović, historian, Serbia
 167. Prof. Dr. Milenko A. Perović, university professor, Serbia
 168. Dr. Valery Perry, Senior Associate, Democratization Policy Council, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 169. Tanja Petovar, lawyer, Serbia
 170. Violeta Petroska-Beshka, Professor of Psychology, President, Center for Human Rights and Conflict Resolution, Skopje, North Macedonia
 171. Dr. David Pettigrew, Southern Connecticut State University, New Haven, CT, USA
 172. Vesna Pešić, sociologist, Serbia
 173. Jusuf Piralić, Business Magazine, Bosnia and Herzegovina
 174. Amna Popovac, Mostar, BiH
 175. Milorad Popović, writer, Montenegro
 176. Dr. Adnan Prekić, historian, university professor, Montenegro
 177. Nenad Prokić, playwright, Serbia
 178. Branka Prpa, historian, Serbia
 179. Randall Puljek-Shank, PhD, Bosnian-American Friendship Association, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 180. Vesna Pusić, Sociologist, former Minister of Foreign and European Affairs, Croatia
 181. Aleksandra Radoman-Kovačević, educational expert, Montenegro
 182. Aleksandar Radoman, philologist, Montenegro
 183. Šeki Radončić, journalist and writer, Montenegro
 184. Duško Radosavljević, university professor, Serbia
 185. Snežana Rakonjac, journalist, Montenegro
 186. Prof. Dr. Šerbo Rastoder, member of Montenegrin Academy (CANU), Montenegro
 187. Božo Repe, historian, Slovenia
 188. Prof. Dr. Petra Roter, University of Ljubljana, Slovenia
 189. Farida Sadiković, medical doctor, Bosnia and Herzegovina
 190. Prof. Dr. Lada Sadiković, Vice-Dean, Faculty of Criminology and Security Studies, University of Sarajevo
 191. Dr. Slobodan Sadžakov, university professor, University of Novi Sad, Serbia
 192. Adnan Salkić, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
 193. Momir Samardžić, historian, Serbia
 194. Prof. Dr. Nikola Samardžić, historian, Serbia
 195. Dr. Zlatan Sarić, Prof., Faculty of Agriculture and Food Sciences, University of Sarajevo
 196. Prof. Dr. Christian Schwarz-Schilling, former Federal Minister and international High Representative; Büdingen, Germany
 197. Stefan Schwarz, Germany
 198. Nedim Sejdinović, journalist, Serbia
 199. Aleksandar Sekulović, lawyer, Serbia
 200. Envera Selimović, journalist, Bosnia and Herzegovina
 201. Daniel Serwer, Johns Hopkins SAIS/Peacefare.net, Washington DC
 202. Abdulah Sidran, writer, Member of the Academy of Sciences and Arts of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina
 203. Nijaz Skenderagić, businessman, Bosnia and Herzegovina
 204. Mehmet Slezović, painter, Serbia
 205. Dr. Nijaz Sofić, ophthalmologist, Sydney, Australia
 206. Prof. Dr. Džemal Sokolović, sociologist, Faculty of Political Science University of Sarajevo / University of Bergen, Norway
 207. Мenka Spirovska, consultant for environment and health security, North Macedonia
 208. Simona Spirovska Kostovska, actress, North Macedonia
 209. Mr. Nemanja Stankov, political scientist, Montenegro
 210. Danica Stefanović, pedagogue
 211. Ivan Stefanovski, Executive Director, EUROTHINK-Center for European Strategies, Skopje
 212. Lidija Stevanović, actress, Montenegro
 213. Prof. Dr. Dubravka Stojanović, historian, Serbia
 214. Dr. Milan Subotić, sociologist, Serbia
 215. Emir Suljagić, Director of the Memorial Center in Potočari (Srebrenica), Bosnia and Herzegovina
 216. Prof. Dr. Nedim Suljić, Vice-Dean, Faculty of Mining, Geology, and Civil Engineering, University of Tuzla, BH/US Academy of Arts and Sciences
 217. Hazim Šabanović, International Forum Bosnia, Bosnia and Herzegovina
 218. Dino Šakanović, historian, Bosnia and Herzegovina
 219. Đorđe Šćepović, writer, Montenegro
 220. Senada Šelo Šabić, Senior Research Associate, Institute for Development and International Relations (IRMO), Zagreb
 221. Stana Šego, retired educational inspector, Bosnia and Herzegovina
 222. Renad Šeremet, mechanical engineer, Bosnia and Herzegovina
 223. Bojan Šošić, psychologist, Association of Independent Intellectuals Circle 99, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 224. Darko Šuković, journalist, Montenegro
 225. Tanja Šuković, journalist, Montenegro
 226. Srđan Šušnica, Master of Cultural and Religious Studies and Graduate of Law, Bosnia and Herzegovina
 227. Martin Tais, physicist and climatologist, Bosnia and Herzegovina
 228. Prof. Lamija Tanović, Chair, Humanity in Action, Bosnia and Herzegovina
 229. Petar Todorov, historian, North Macedonia
 230. Rako Todorović Todor, painter, Montenegro
 231. Dr. Tijana Todorović, visual artist, Montenegro
 232. Aleksandra Tomanić, Executive Director, European Fund for the Balkans, Belgrade
 233. Ambassador Osman Topčagić (retired), Sarajevo
 234. Rada Trajković, medical doctor, Serbia
 235. Dragana Tripković, playwright, Montenegro
 236. Dr. Nevenka Tromp, University of Amsterdam, Holland
 237. Dr. Sead Turčalo, Dean of the School of Political Sciences, University of Sarajevo
 238. Boris Varga, political scientist, Serbia
 239. Dion van den Berg, Team leader Europe at PAX for Peace, the Netherlands
 240. Jelena Vasiljević, Senior Research Associate, Institute for Philosophy and Social Theory, University of Belgrade
 241. Faruk Vele, journalist, Bosnia
 242. Miodrag Vlahović, ambassador, Montenegro
 243. Azem Vllasi, lawyer, politician and publicist, Prishtina, Kosovo
 244. Toby Vogel, Senior Associate, Democratization Policy Council, Brussels, Belgium
 245. Nikola Vučić, journalist, Bosnia
 246. Čedomila Vujosević Đurđić, journalist, Montenegro
 247. Zoran Vuletić, President of GDF, Serbia
 248. Bodo Weber, Senior Associate, Democratization Policy Council, Berlin, Germany
 249. Dr. Jonathan Wheatley, Senior Lecturer in Comparative Politics, School of Social Sciences, Faculty of Humanities and Social Sciences, Oxford Brookes University, UK
 250. Dr. Mark Wheeler, Wivliscombe, Somerset, UK
 251. Dr. Tim Wilson, Director, Handa Centre for the Study of Terrorism and Political Violence (CSTPV), School of International Relations, University of St. Andrews, Scotland, UK
 252. Laura Wise, Research Associate, University of Edinburgh, Scotland, UK
 253. Visat Xhambazi, D4D, Prishtina, Kosovo
 254. Olga Zirojević, historian, Serbia
 255. Azra Zornić, citizen of Bosnia and Herzegovina
 256. Rajko Živković, journalist, Bosnia and Herzegovina

(Među potpisnicima je i 48 aktivnih članova Kruga 99)