Civilizacijski sunovrat: Istovjetno komemorisanje i moralno vrednovanje ISIL-ovaca i njihovih žrtava?!

24.8.2015. (08:58)
NA BILIMA KOD MOSTARA OBILJEŽEN EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA
MOSTAR, 24 kolovoza (FENA) – U organizaciji Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u nedjelju je na Bilima kod Mostara obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima: nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma.Događaj se odvijao na lokalitetu Groblja mira, koje je zamišljeno kao skupno mjesto svih žrtava iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata, na kojem bi se trebalo podignuti više od 50 000 križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila, uglavnom Hrvata.

Obilježavanje je započelo svetom misom, koju je predvodio don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske Biskupije, uz sumisništvo mnoštva svećenika, priopćeno je iz HNS-a.

U komemorativnom dijelu manifestacije pročelnik Odjela za drugi svjetski i Domovinski rat Ile Vrljić kazao je kako se ideja o izgradnji jedinstvenog memorijalnog centra za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata rodila prije dvije godine.

– Ta ideja je snažno podržana od predsjednika Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH, Dragana Čovića, tako da smo na današnji dan, prije dvije godine, na ovome mjestu, položili kamen temeljac – dodao je Vrljić.

Fra Miljenko Stojić, dopredsjednik komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij, poručio je kako je zadatak te komisije pobrinuti se za povijesnu istinu.

– Trenutno popisujemo pobijene Hrvate katolike u Drugom svjetskom ratu, poraću i u jugokomunističko vrijeme. Trebala je to uraditi hrvatska država, ali nije jer su na vlasti ili pri njoj opet bili pristalice propale jugokomunističke namisli. Kad Komisija završi svoj posao, između pobijenih izdvojit će one koje će moći predložiti Crkvi kao kandidate za mučeništvo. Mučeništvo je, naime, najveći znak pripadnosti svojoj vjeri. Slijedi primjer raspetog Isusa na križu i svjedoči da je istinu, slobodu, pravdu… jednostavno nemoguće uništiti – istaknuo je fra Miljenko.

Pokrovitelj događaja, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako se obilježavanjem Europskog dana totalitarnih režima želi poslati poruka da se ni jedna žrtva ne smije zaboraviti.

– Ono što trebamo otrgnuti od zaborava jeste svaka žrtva, svakog proteklog rata, i u tome se ne smijemo zagubiti u prošlosti nego gledati u budućnost – kazao je Čović, osvrnuvši se i na hrvatske generale u Haagu kazavši da se ti ljudi i njihova žrtva nikada ne smiju zaboraviti.

Komemoraciji na Bilima nazočilo je oko tri tisuće ljudi, navodi se u priopćenju.

(Fena) zn

9.9.2015. (09:00)

NAGRADNI NATJEČAJ NA TEMU POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA
ŠIROKI BRIJEG, 9. rujna (FENA) – Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” raspisuje nagradni natječaj na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata.

Natječaj je otvoren za djecu (pučka škola), mladež (srednja škola), odrasle (studenti i punoljetni), a nagrađivat će se uratci iz književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije, videa, priopćeno je iz Vicepostulature.

Natječaj je otvoren do 15. siječnja 2016. godine, a radovi se mogu dostaviti na adresu: Vicepostulatura, Kardinala Stepinca 14, 88220 Široki Brijeg.

Proglašenje najuspješnijih radove održat će se u okviru VI. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca, od 4. do 7. veljače 2016.

Nagrađeni će dobiti prigodne nagrade i plakete, a radovi će biti postavljeni na portal Vicepostulature pobijeni.info.

(Fena) iš