Dautbegović: Strukturalni dijalog propao, potrebna cjelovita reforma pravosuđa

BOSNA I HERCEGOVINA

Dautbegović: Strukturalni dijalog propao, potrebna cjelovita reforma pravosuđa

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) – Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici Almin Dautbegović izjavio je danas u Sarajevu na sesiji Kruga 99 da je Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH propao, iako niko neće da to kaže javno, i sada je potrebna cjelovita reforma pravosuđa.

Dautbegović je kao uvodničar na sesiji o temi “Da li pravosudni sistem u BiH ostvaruje svoju ustavnu ulogu?”, ocijenio da pravosudni sistem Bosne i Hercegovine nije dobar, a da o načinima za njegovo unapređenje postoje različita mišljenja. 

Dodao je da je prva i jedina cjelovita reforma pravosuđa provedena 2003. te da je ono, uz neznatne izmjene, isto i danas.

Dautbegović smatra da je za cjelovitu reformu pravosuđa potrebno stvoriti političke pretpostavke, jer prvenstveno mora biti utvrđeno koje vrijednosti treba da čuva pravosudni sistem. 

Naglasio je da bi konstrukciju modela pravosuđa trebali sačiniti domaći stručnjaci, koji to mogu bez ičije pomoći, jer je dosadašnje iskustvo pokazalo da nas stranci ne poznaju dobro što je i doprinijelo ovakvom stanju u pravosuđu.

Dautbegović je naveo da su pokušaji “krpljenja” pravosuđa bili usmjereni na usaglašavanje oko nadležnosti sudova ali to nije ni moguće tako urediti, već moramo stvari sistemski drugačije postaviti.

Krug 99: Za cjelovitu pravosudnu reformu stvoriti političke pretpostavke
– Najprije bi se naši narodi u BiH morali dogovoriti koje to vrijednosti treba da čuva pravosudni sistem. Također, a ne manje važno, možda i najvažnije, mislim da bi konstrukciju modela pravosuđa trebali da urade Bosanci bez ičije pomoći, smatra uvodničar Almin Dautbegović
 

SARAJEVO (AA) – Pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini nije dobar i potrebno je unijeti sistemske promjene, zaključeno je na redovnoj sesiji “Kruga 99” održanoj u nedjelju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničar sesije o temi “Da li pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini (BiH) ostvaruje svoju ustavnu ulogu?” bio je profesor Univerziteta u Zenici Almin Dautbegović.

Dautbegović smatra kako pravosudni sistem u BiH nije dobar i da postoje različita mišljenja o tome kako se došlo u ovu situaciju i koja su rješenja. 

“Moram podsjetiti javnost da je pravosudni sistem novonastale međunarodno priznate države BiH utemeljen na propisima bivše zajedničke države Jugoslavije i ovakav model pravosuđa se nastavio nakon Dejtona i kao što znamo, prva i jedina cjelovita reforma pravosuđa je provedena 2003. godine i takvo pravosuđe je uz neznatna dotjerivanja i danas”, dodao je Dautbegović.

Kazao je kako kako stvari danas nisu dobre i da se postavlja pitanje je li moguće pravosudni sistem dotjerati, “zakrpiti” ono što ne valja, otkloniti razlike…

“Iz iskustva onoga što se posljednjih godina radilo vidimo da to nije moguće. Strukturalni dijalog je propao. Niko to ne kaže javno, ni jasno. Izlaz bi bio u cjelovitoj pravosudnoj reformi”, rekao je Dautbegović.

Smatra kako je za cjelovitu pravosudnu reformu potrebno stvoriti političke pretpostavke.

“Najprije bi se naši narodi u BiH morali dogovoriti koje to vrijednosti treba da čuva pravosudni sistem. Također, a ne manje važno, možda i najvažnije, mislim da bi konstrukciju modela pravosuđa trebali da urade Bosanci bez ičije pomoći”, istakao je.

Dodao je kako manjkavosti u pravnom sistemu u jednom dijelu su odraz nepoznavanja stanovnika u BiH.

Smatra kako bi pomenute “zakrpe” koje bi se mogle uraditi ukoliko bi se reklo da je rano za reformu, bile usaglašavanje oko nadležnosti sudova.

“Po meni, ‘zakrpe’ nisu ni moguće već bi morali stvariti sistemski, iz temelja stvari drugačije postaviti”, rekao je Dautbegović.

Osvrnuo se na pitanje “Kada je pogodno vrijeme za reformu” ističući kako se s njom ne može žuriti.

“Rekao sam ‘reforma da’ uz prethodno da političari naprave ambijent u kojem je ta reforma moguća i mislim da bi tu trebalo da dominira pamet iz BiH”, zaključio je Dautbegović.