Dossier: DODIKOV REFERENDUM

14.7.2015. (18:14)

AMBASADA RUSIJE: KOMPLIKOVANA PITANJA RJEŠAVATI UZ UZAJAMNO POŠTOVANJE I RAVNOPRAVAN DIJALOG

SARAJEVO, 14. jula (FENA) – Amasada Ruske Federacije u BiH smatra da je provođenje referenduma u Republici Srpskoj, o čemu se danas raspravlja u Narodnoj skupštini RS-a, pitanje unutrašnje politike Bosne i Hercegovine.U saopćenju iz Ambasade se navodi kako im je poznato da postoje ozbiljne zamjerke prema pravnom sistemu u zemlji.

– Između ostalog, ne samo različite bosanskohercegovačke političke snage, ali i mnogobrojne predstavnici međunarodne zajednice priznaju njegovu neefikasnost. U vezi s tim smatramo da je neophodno prije svega prevazilaziti razloge problema, a ne umjesto toga usmjeravati sve snage za borbu protiv njihovih vidljivih posljedica. Skrećemo pažnju i na činjenicu da takozvani „strukturalni dijalog“ o reformi pravnog sistema koji je pokrenut od strane Evropske unije 2011. godine do sadašnjeg vremena nije dao rezultate i prema tome zabrinutost srpske zajednice u BiH ostaju bez odgovora – navodi se u saopćenju.

Kada je riječ o događajima posljednih sedmica, iz Ambasade tvrde da se problem očigledno još više zaoštrio.

– Bez presedana politizacija komemorijalnih manifestacija u Potočarima povodom 20. godišnice tragičnih događaja i napad na jednog od visokih gostiju, predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, napore za lobiranje poznatog jednostrano usmjerenog nacrta rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN-a i situacija oko hapšenja u Švajcarskoj i ekstradiciji u BiH Nasera Orića – sve ovo, nažalost, nije doprinosilo učvršćenju pomirenja u zemlji. U takvim uslovima optuživati samo jednu od strana za neefikasnost sistema najmanje nije fer. Ubijeđeni smo da sva komplikovana pitanja koja se neizbežno pojavljivaju mora se rješavati kroz postojeće unutrašnje bosanskohercegovačke procedure, uz uzajamno poštovanje i ravnopravan dijalog. Međunarodna zajednica ima važnu ulogu unutar BiH, ali ona bi trebala podsticati direktan dijalog između zainteresovanih strana, a ne pokušavati da se mješa u unutrašnje stvari BiH. Takav stav mi smo zauzeli tokom današnje rasprave oko ovog pitanja na sastanku ambasadora država-članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mirovnog sporazuma. Nažalost nisu nas čuli, i kao rezultat, mi nismo bili u mogućnosti da se pridružimo izjavi ostalih članova Vijeća, koju smatramo neblagovremenom i kontrproduktivnom za procese međuetničkog pomirenja u BiH – navodi se u saopćenju iz ruske ambasade.

(Fena) ff

15.7.2015. (19:34)
OHR – ONI KOJI PODRŽAVAJU REFERENDUM PROTIV DEJTONA GURAJU RS U IZOLACIJU I KRIZU
SARAJEVO, 15. jula (FENA) – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izražava žaljenje zbog činjenice da je većina delegata u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) usvojila prijedlog za organiziranje referenduma o pravosuđu na državnom nivou i ovlastima visokog predstavnika, što izlazi iz okvira nadležnosti NSRS.

Iz OHR-a smatraju da tražiti od građana da glasaju protiv suštinskih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno, i pokazuje spremnost moćne elite da nastavi gurati Republiku Srpsku i BiH u još dublju u krizu.U tom pogledu, visoki predstavnik želi podsjetiti javnost na dvije ključne stvari.

Prva je da je Zakon o Sudu BiH iz 2002. i Zakon o Tužilaštvu BiH iz 2003. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH, uključujući i glasove zastupnika iz SNSD-a. Nadalje, Ustavni sud, koji je i sam institucija ustanovljena Dejtonskim sporazumom, dva puta je presudio u pravcu potvrđivanja legitimiteta, ustavnosti i usklađenosti Suda BiH s Dejtonskim mirovnim sporazumom.
OHR bi pozdravio nastojanja da se poboljša efikasnost pravosuđa na državnom nivou, ali ističe da bilo kakva poboljšanja moraju opet biti usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, još jednoj dejtonskoj instituciji.

Druga je da je mandat visokog predstavnika, uključujući i njegove izvršne ovlasti, uspostavljen Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i potvrđen više puta od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, te predstavlja suštinski element mirovnog sporazuma.

Entitetske vlasti treba da prestanu insistirati na provođenju referenduma koji krši Opći okvirni sporazum za mir i izlazi iz okvira njihovih nadležnosti, te da se, umjesto toga, usredsrede na ispunjenje obećanja koja su dali biračima kako bi se poboljšali životni uvjeti u Republici Srpskoj.

Kao što je rečeno jučer na sastanku ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodna zajednica zadržava instrumente neophodne za očuvanje Općeg okvirnog sporazuma za mir, saopćeno je iz OHR-a.

(Fena)

16.7.2015. (14:33)

PREDSJEDNICI DF-a, SBB-a I SDP-a: ODLUKA O REFERENDUMU KRŠENJE JE USTAVA BiH SARAJEVO, 16. jula (FENA) – Predsjednici Demokratske fronte(DF), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Socijaldemokratske partije (SDP), Željko Komšić, Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić, ocijenili su odluku i eventualno provođenje referenduma u Republici Srpskoj fundamentalnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

– Ova odluka je direktno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i agencije i institucije nadležne za zaštitu ustavnog poretka i provođenje zakona imaju obavezu da reagiraju i spriječe njeno provođenje – saopćili su.

Njihov stav je da bi održavanje referenduma bio nasrtaj na integritet i suverenitet BiH, i institucije i tijela zadužena za odbranu integriteta i suvereniteta države imat će obavezu da spriječe njihovo podrivanje.

Osudili su pokušaje dijela političkih stranaka, ponajprije onih okupljenih oko Milorada Dodika, da ekonomsku krizu koju su izazvali svojim kriminalom i korupcijom riješe tako što će “građane ponovo gurnuti jedne na druge”.

Lideri DF-a, SBB-a i SDP-a najavili su najoštriju borbu protiv nastojanja SNSD-a i njegovih koalicionih partnera da izazovu nasilje samo u cilju očuvanja vlasti.

– Dijelimo nezadovoljstvo radom dijela pravosudnog sistema BiH koji se često ponaša kao instrument u rukama jedne političke partije, ali ćemo učinit sve da spriječimo klizanje BiH u nasilje. Branit ćemo, kao što smo to uvijek radili, BiH po mjeri svih njenih građana, koji žele da ovdje žive u miru i prosperitetu – saopćeno je.

Zaključili su da će ostati otvoreni za dijalog s onim političkim faktorima koji žele graditi miroljubivu budućnost i zajednički život svih naroda i građana BiH.

(Fena) mb

 

16.7.2015. (15:17)
PICULA: PROVESTI RASPRAVU O DODIKOVOM REFERENDUMU, ALI I O NOVOM USTROJU ZA BiH
SARAJEVO, 16. jula (FENA) – Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula izjavio je danas za Fenu da će Evropski parlament raspravljati o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH koji je najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik, ukoliko to ne bude riješeno na drugačiji način unutar BiH.

Istakao je da je pitanje kako će se Evropski parlament postaviti prema najnovijoj krizi u Bosni i Hercegovini, dok po njegovom mišljenju nije ni sporno ni zagonetno šta želi Milorad Dodik ili Rusija koje preko njega pokušava djelovati na stabilnost tog dijela Evrope.Picula je naglasio da je pravo pitanje šta mogu učiniti EU ili SAD spram ove nove-stare situacije u BiH jer je ovakav način funkcioniranja BiH poprilično iscrpljen i upravo to treba biti predmet rasprave i u BiH i u EU – na koji način zamjeniti takav nefunkcionalan ustroj.

Naveo je da je paradokslano da pozivanje na Dejton postaje politički instrument upravo onima koji žele prekrajati BiH, u ovom slučaju Milorada Dodika koji se, pozivajući se na Dejton, najčešće suprotstavlja ideji postojanja bilo kakve BiH.

Picula vjeruje da ukoliko ne bude ozbiljne rasprave, ne samo o mogućim posljedicama referenduma nego i o kompletnom funkcioniranju BiH, onda ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ni “novi pristup EU za BiH” ne mogu dati nikakve pozitivne rezultate jer zemlja ide iz krize u krizu i sve više zaostaje za susjedima.

Potcrtao je da je trenutna situacija novi poziv za buđenje međunarodnoj zajednici da sačini kvalitetnu analizu šta i kako dalje s Bosnom i Hercegovinom, jer svako zaostajanje za onima koji žele uništiti BiH može se kasnije pokazati kao nanadoknadivo.

(Fena) mb

16.7.2015. (18:27)

MOGHERINI – HAHN: REFERENDUM BI DOVEO U PITANJE KOHEZIJU, SUVERENITET I INTEGRITET BiH SARAJEVO,  16. jula (FENA) – Održavanje referenduma u Republici Srpskoj o državnom pravosuđu dovelo bi u pitanje koheziju, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, na koje su se u februaru 2015. godine obavezali čelnici svih političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, uključujući predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – navodi se u izjavi glasnogovornika visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice  Mogherini i evropskog povjerenika Johannesa Hahna povodom inicijative usvojene u Narodnoj skupštini RS-a za moguće održavanje referenduma o pravosuđu na razini BiH.

Održavanjem referenduma također se riskira podrivanje snažnijeg procesa europskih integracija, što su svi politički lideri, također, isticali kao svoje opredjeljenje.

– Inicijativa za održavanje referenduma odvlači pažnju od stvarnih socioekonomskih problema s kojima se građani ove zemlje svakodnevno suočavaju. Fokus bi sada trebao biti na finaliziranju i provedbi reformi koje imaju za cilj stabilizaciju privrede i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude, unaprjeđenje vladavine prava i borbu protiv korupcije – navodi se u izjavi.

Kako se dodaje, prijedlog za održavanje referenduma izaziva nepotrebno sukobljavanje. Nedostaci domaćeg pravosuđa, posebno sistemske prirode, rješavani su i trebaju se nastaviti rješavati, a neki su i riješeni, u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu.

Europska unija je spremna blisko sarađivati sa svim nadležnim vlastima u BiH kako bi se dalje unaprijedio rad pravnog sistema, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(Fena) mb

16.7.2015. (17:05)

IZETBEGOVIĆ: MEĐUNARODNA ZAJEDNICA MORA ISKORISTITI SVOJE OVLASTI I ZAŠTITITI DEJTONSKI SPORAZUM (Foto) SARAJEVO, 16. jula (FENA) – Odluka Narodne Skupštine RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH je najopasniji čin destrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja do danas – izjavio je na konferenciji za novinare u sjedištu SDABiH u Sarajevu član Predsjedništva BiH i predsjednik ove Stranke Bakir Izetbegović. 

Po njegovim riječima, ova odluka i njene implikacije direktna su prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH što može dovesti do destabilizacije prilika u BiH, s nesagledivim posljedicama.

– Politika Milorada Dodika je prouzročila reformski zastoj u BiH, dovela do siromaštva njenih građana i sada te građane neumitno vodi u konflikt. Svojom retorikom i djelima Milorad Dodik već skoro deceniju destabilizira Bosnu i Hercegovinu i koči njen napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Evropskoj uniji – dodao je Izetbegović.

Naveo je da Dodik već niz godina bezuspješno pokušava da ukine ili ograniči ovlasti Suda BiH na teritoriji RS, jer ga je strah da će jednog dana pred tim sudom morati odgovarati za kriminal i korupciju koji su počinjeni tokom njegove vladavine. Dodao je da Milorad Dodik proizvodi krize i sukobe da bi skrenuo pažnju s teške ekonomske i socijalne situacije u kojoj se nalazi RS, a koju je Dodikova vladavina proizvela i za koju očigledno nema rješenja. Činjenice govore, kazao je Izetbegović, da građani RS nikada nisu živjeli gore nego danas, a Dodikovi retrogradni potezi vode ih u još veću bijedu i beznađe.

– Zato bi pravo referendumsko pitanje građanima RS glasilo: „Da li podržavate katastrofalne rezultate desetogodišnje vladavine Milorada Dodika, posebno visoku nezaposlenost, loš životni standard, nepotizam i neobuzdanu korupciju koji vladaju u RS-u, te da li u potpunosti amnestirate Milorada Dodika i njegove saradnike od odgovornosti za trenutnu situaciju u RS i BiH?“ – istakao je Izetbegović.

Opasni i neodgovorni avanturizam Milorada Dodika, kako je dodao Izetbegović, imat će katastrofalne posljedice za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju ako mu se odlučno ne suprotstavimo.

– On predstavlja najveću sigurnosnu prijetnju za Bosnu i Hercegovinu i region zapadnog Balkana –  naveo je Izetbegović.

SDA je odlučna da poduzme sve ustavne i zakonske mjere kako bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

– Pozivamo sve probosanske patriotske političke snage i aktere da stave u stranu međusobna rivalstva, te da se ujedine i zajednički suprotstave političkom projektu Milorada Dodika. U ovom slučaju prioritetno i bez odlaganja mora reagirati međunarodna zajednica odlučnom upotrebom dejtonskih mehanizama i ovlasti. Ova odluka mora biti stavljena van snage, a njen inicijator Milorad Dodik nakon deset godina destrukcija i šteta koje je nanio, konačno mora snositi posljedice i biti sankcionoran – kazao je Izetbegović.

(Fena) mb

 

“BiH nova arena za sukob Rusije i Zapada”Bosna i Hercegovina je postala nova arena sukoba Rusije i Zapada, piše moskovski dnevnik Komersant.

IZVOR: BETA PONEDELJAK, 27.07.2015. | 14:41

Kako navodi ovaj ruski list, BiH je to postala pošto je Moskva podržala održavanje referenduma u Republici Srpskoj, a na Zapadu smatraju da je to korak ka otcepljenju RS, kako se ne bi dozvolila integracija BiH u EU i NATO.

Dnevnik piše da je Moskva krajem prošle nedelje ocenila kao opravdanu odluku parlamenta RS o poverenju pravosudnom sistemu u zemlji, čime je, kako ocenjuje, “jednoznačno podržala odluku predsednika RS Milorada Dodika koji je inicirao referendum o faktičkom izlasku iz pravnog sistema Bosne”.

Komersant navodi da je “Moskva krenula u odbranu bosanskih Srba”, jer je najpre ambasador Rusije u Sarajevu Pjotr Ivancov izjavio da niko nema pravo da ignoriše odluku parlamenta RS, a da je posle njega u zaštitu istupilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pitanje referenduma u RS je drugo ozbiljno razmimoilaženje Rusije i Zapada, kada je reč o BiH. Početkom jula, Rusija je uložila veto na britanski predlog rezolucije o Srebrnici u Savetu bezbednosti UN, a posle toga ruski ambasador nije otišao na obeležavanje 20. godišnjice genocida u Srebrnici.

“Ta razmimoilaženja su posledica dubokih neslaganja Rusije i Zapada kada je reč o Bosni. U Briselu i Vašingtonu podržavaju njenu integraciju u EU i NATO, zbog čega se trude da povećaju njenu funkcionalnost”, piše list.

“Moskva evroatlantske perspektive Bosne ne podržava i zato se zalaže za čvrsto ispunjavanje Dejtonskog sporazuma”, dodaje Komersant.

Dnevnik dodaje da, uzimajući to u obzir, analitičari ocenjuju da je logična podrška Moskve Dodiku.

Komersant, međutim, ocenjuje da je računanje Moskve na Dodika “itekako pod znakom pitanja”.

“Dodik je već desetak puta pretio da će sprovesti referendum, uključujuči o izlasku iz Bosne, ali su sve te pretnje neostvarene. Kao drugo, Dodik ne može da se ponaša bez gledanja na ‘starijeg brata’ – Beograd. A premijer Srbije Aleksandar Vučić koji se zalaže za integraciju sa EU, posavetovao mu je da još jednom dobro porazmisli o odluci o održavanju referenduma”, piše Komersant.

BLINKEN: INICIJATIVA O REFERENDUMU “VEOMA ZABRINJAVAJUĆA” (Foto)
SARAJEVO, 29. jula (FENA) – Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antonyjem Blinkenom.Sastanak je održan u Madridu na marginama Specijalnog sastanka Komiteta za borbu protiv terorizma Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca.

Susret je bio prilika da ministar Crnadak i zamjenik državnog sekretara Blinken razmjene mišljenja o najvažnijim izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće na putu evropskih integracija, te razmotre unutrašnjopolitički izazovi indukovani aktuelnom reformskom agendom i proklamovanim, novim pristupom EU evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Ujedno je posvećena pažnja i osnovnim programskim principima i ciljevima bosanskohercegovačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, što, kako je zajednički ocijenjeno, predstavlja rijetku priliku za ozbiljno djelovanje na međunarodnoj političkoj sceni.

Zamjenik državnog sekretara Blinken se tokom razgovora interesirao za specifična, aktuelna pitanja poput odnosa institucija BiH prema fenomenu “stranih boraca”, implementacije reformske agende, posebno izmjene entitetskih zakona o radu, te rješavanja pitanja perspektivne vojne imovine u BiH.

Zamjenik državnog sekretara Blinken je iskazao posebno interesovanje za najavljeni referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj, ističući da je ova inicijativa veoma zabrinjavajuća.

Ministar Crnadak je rekao da je činjenica da je pravosuđe u BiH veoma neefikasno, posebno na polju procesuiranja ratnih zločina i borbe protiv korupcije, te da je BiH jedina zemlja u regionu u kojoj nijedna krupna korupciona afera nije procesuirana.

Naglasivši potrebu da u radu Suda i Tužilaštva dođe do krupnih promjena, ministar Crnadak je izrazio uvjerenje da referendum u RS ipak neće biti održan, te da će odluku o referendumu donijeti institucije Republike Srpske.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da su bilateralni odnosi dvije zemlje vrlo dobri, te da treba poduzeti sve što je potrebno da isti budu još bolji, u čemu BiH treba imati kreativnu i sadržajnu ulogu.

Zamjenik državnog sekretara Blinken je naglasio da afirmativna podrška Sjedinjenih Američkih Država evropskom putu Bosne i Hercegovine neće izostati, kao ni svesrdna podrška usaglašenim i važnim reformskim procesima unutar BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

(Fena) ff

29.7.2015. (12:23)
VIJEĆE NARODA RS-a NIJE POSTIGLO SAGLANSOST O ODLUCI O REFERENDUMU, SUTRA ZASJEDA ZAJEDNIČKA KOMISIJA
BANJA LUKA, 29. jula (FENA) – Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske nije danas postignut dogovor o odluci Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, na koju su veto stavili bošnjački delegati Vijeća naroda.Ovo pitanje u sutra će se pokušati usaglasiti na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS, a ukoliko ni tada ne budu dogovora, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović potvrdila je na pres-konferenciji da nije bilo saglasnosti o odluci Kluba Bošnjaka o vetu na odluku o referendumu te da su tri kluba bila protiv tog veta.

Ona je iznijela stav da postoji zakonsko pravo da se i građani RS-a izjasne na referendumu o pravosuđu BiH.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija, međutim, naglašava da Narodna skupština RS-a ne može donositi odluke o pitanjima koja se odnose na državne organe BiH, već samo na pitanja iz nadležnosti entiteta.

Čamdžija je naglasio da tematika ovog referenduma nema ustavni osnov te naglasio da će Klub Bošnjaka tražiti i ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS i očekuje da će taj zakon osporiti Ustavni sud BiH.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je 23. jula veto na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je skupštinska većina u RS usvojila 15. jula.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 23. jula stavio veto na odluku Narodne skupštini RS-a o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH te najavio i da će zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS.

(Fena) ff

29.7.2015. (11:41)
VUČIĆ O REFERENDUMU U REPUBLICI SRPSKOJ
BEOGRAD, 29. srpnja (FENA) – Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ponovio je u srijedu kako je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zamolio da preispita odluku o održavanju referenduma jer, kako je kazao, vodi računa, ne samo o interesima Srbije, već i o budućnosti Srpske, prenosi Tanjug.  

“To je za mene danas najteže pitanje jer je moja obveza da ne pokažem nikad dozu, ni osobne, ni političke, ni državne sujete, da uvijek čuvam odnose između Srbije i RS-a na najvišoj razini i neću više ni riječ o tome reći”, istaknuo je Vučić.On je na konferenciji za novinare podsjetio kako je stav o referendumu iznio pri nedavnom susretu s Dodikom, ustvrdivši kako je obveza Srbije da čuva regionalni mir i stabilnost, da vodi računa o svojoj državi, kao i da pomogne RS-u.

“To je ono što mi možemo da uradimo, sve drugo što bismo uradili (…) loše bih se osjećao i ne želim da sudjelujem u onome u čemu su neki drugi sudjelovali”, rekao je Vučić.

On je naveo da nema u vidu samo interese Srbije, već da misli o tome što je dobro i za Srbiju i za Republiku Srpsku.

“Mislim da imam dobar i širok pogled u budućnost kad je u pitanju RS, da sam dobro vidio, ali uvijek dozvoljavam mogućnost da netko drugi bolje vidi od mene”, naglasio je Vučić.

Dodao je kako Srbija ničim neće ugrožavati regionalnu stabilnost.

(Fena) ib

17.9.2015. (11:47)

INZKO OBAVIJESTIO GENERALNOG SEKRETARA UN-a I VIJEĆE SIGURNOSTI DA RS KRŠI DAYTONSKI SPORAZUM NAJAVOM REFRENDUMA
SARAJEVO, 17. septembra (FENA) – Visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je izvještaj generalnom sekretaru UN-a u kojem je njega i Vijeće sigurnosti obavijestio o nedavno poduzetim aktivnostima vlasti Republike Srpske u pogledu organiziranja referenduma o državnim pravosudnim institucijama i ovlaštenjima visokog predstavnika, u kojem je detaljnije objasnio zašto ove aktivnosti predstavljaju direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.

– U svojstvu konačnog autoriteta za tumačenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, utvrdio sam da Republika Srpska sasvim jasno krši ovaj sporazum – rekao je visoki predstavnik, sumirajući zaključke iznesene u izvještaju.

– Niko ne osporava pravo Republike Srpske da organizira referendume o pitanjima koja su u okviru nadležnosti tog entiteta – nastavio je visoki predstavnik, naglasivši da su “Sud BiH i Tužilaštvo BiH institucije koje su uspostavljene da bi provodile nadležnosti države BiH, dok su ovlaštenja visokog predstavnika regulirana međunarodnim pravom. Niti jedno od ovih pitanja nije u nadležnosti vlasti Republike Srpske”.

Po Inzkovim riječima, u vrijeme kada se građani koji žive u Republici Srpskoj suočavaju s problemima u vezi s pitanjima koja su u direktnoj nadležnosti vlasti Republike Srpske, pitanjima kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita i zapošljavanje, SNSD i njegovi koalicioni partneri u RS odlučili su proizvesti krizu s međunarodnom zajednicom o pitanjima koja nisu u okviru nadležnosti tog entiteta.

– Umjesto da usmjeri svoje napore na rješavanje ovih konkretnih problema s kojima se građani suočavaju, rukovodstvo RS je odlučilo gurnuti ovaj entitet u još dublju krizu i izolaciju. To nije u interesu građana koji žive u Republici Srpskoj. Ono što je sada potrebno da bi se ispravila ova situacija je da se referendum odmah ostavi po strani –  zaključio je visoki predstavnik.

(Fena) ff