ĐUKANOVIĆ: SARAJEVSKI ATENTAT – TERORISTIČKI AKT

20.11.2014. (08:26)

 

 
PODGORICA, 20. studenoga (FENA) – Za Crnu Goru nije bilo veće tragedije od Prvog svjetskog rata, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović, koji je sarajevski atentat nazvao “terorističkim” činom.

”Povijesna je činjenica kako Crna Gora nije podržala teroristički akt ubojstva u Sarajevu i da je smatrala da se političkim ubojstvima ne može ništa riješiti”, rekao je Đukanović na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, održanoj u Crnogorskom narodnom pozorištu. Po njegovim riječima “paradoks je kako je, kao država pobjednica, Crna Gora nestala s geografske karte”, prenijela je Radiotelevizija Crne Gore. 

Đukanović, koji je predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje jubileja, smatra kako je Crnu Goru skupo koštala lekcija te da najveću cijenu plaćaju najmanji narodi. 

Stjecaj okolnosti na globalnoj političkoj sceni, kako je rekao, doveo je do sloma Jugoslavije i stavio Crnu Goru pred nova iskušenja. 

”Nismo podlegli atmosferi netolerancije prema različitostima u vremenu nacionalnih i vjerskih sukoba svuda oko nas, već smo očuvali mir, zbrinuli prognanike otkud god da su došli i time učvrstili temelje svoje multietičnosti i multikulturalnosti”, rekao je Đukanović, prenosi Tanjug.

(Fena) ib

26.11.2014. (11:59)

ANDRIJAŠEVIĆ: ĐUKANOVIĆ PRIOPĆIO POVIJESNU ČINJENICU O SARAJEVSKOM ATENTATU
 
PODGORICA, 26. studenoga (FENA) – Crnogorski povjesničar Živko Andrijašević tvrdi da je zvanična Crna Gora, sto godina prije premijera Mile Đukanovića, atentat koji je na austrougraskog prestonasljednik Franca Ferdinanda u Sarajevu izvršio Gavrilo Princip nazvala “bezumnim terorističkim aktom”, prenosi Tanjug.

 Andrijašević smatra neprimjerenim reagiranje na govor premijera koji je nedavno na svečanoj akademiji povodom sto godina od početka Prvog svjetskog rata rekao da “Crna Gora nije podržala teroristički akt koji je bio povod za rat” i kaže da je Đukanović priopćio povijesnu činjenicu. 

 Član Organizacijskog odbora Vlade Crne Gore za obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata precizira da je u službenim novinama “Glas Crnogorca” od 21. lipnja 1914. godine u službenom komentaru atentat u Sarajevu okarakteriziran kao “bezumni teroristički akt usamljenih fanatika”. 

 “Dakle, službena Crna Gora je, sto godina prije premijera Đukanovića, ubojstvo koje je počinio Gavrilo Princip nazvala ‘bezumnim terorističkim aktom’. Predsjednik Vlade Crne Gore je u svom govoru priopćio jednu povijesnu činjenicu koju potvrđuje relevantni povijesni izvor”, kazao je Andrijašević.

 Povjesničar naglašava da, kada se već govori o službenom stavu Crne Gore prema atentatu u Sarajevu, treba napomenuti i da je vlada Kraljevine Srbije na sličan način definirala taj akt. 

 “Ona ga je, srpnja 1914. godine, nazvala zločinom koji izaziva zgražanje. Taj dokument je objavljen u knjizi koju je 1980. godine izdala SANU”, ističe Andrijašević. 

 Đukanovićeva ocjena je uzrokovala reakcije pojedinih srpskih povjesničara, kao i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a sveučilišni profesor smatra da reagiranje na premijerov govor, posebno na navedenu konstantaciju, pokazuje nedovoljno poznavanje povijesti – i crnogorske i srpske. 

 “Da li je Princip bio terorista, zločinac, patriota, zanesenjak, borac za ‘nacionalnu stvar’ ili tko zna što još, niti je kvalificirala tadašnja zvanična Crna Gora, niti je to u svom govoru učinio Đukanović. 

 Ali, čak i da ne postoje povijesni izvori koji atentat u Sarajevu kvalificiraju kao teroristički akt, odnosno zločin, svaki nasilni oblik borbe za ostvarivanje političkih ciljeva u mirnodopskom dobu smatra se, prema važećim definicijama, terorizmom”, zaključio je Andrijašević. 

 (Fena) ck