Dunović na sesiji Kruga 99: Udruženim poduhvatom se pokušavaju urušiti sve institucije BiH

Ned, 07.11.2021. 11:03, FENA:

Dunović: Nema razloga da ne bude izabrana nova Vlada FBiH

SARAJEVO, 7.novembra (FENA) – Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović danas je na pres-konferenciji uoči sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ izjavio da nema razloga za neizbor novog saziva Vlade Federacije BiH, a da se, nasuprot tome, u javnosti pokušava nametnuti teza da je „država BiH, preko Federacije BiH, nefunkcionalna“.

Dunović je za trogodišnju blokadu institucija u Federaciji BiH optužio Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) rekavši da ta politička stranka otvoreno govori da neće biti  izbora (novog) čelnika Federacije BiH dok ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH.

 – Legitimno predstavljanje naroda nije definisano u političkim sistemu BiH već legitimitet proističe iz izborne volje građana BiH, ali ne po etničkom principu, što je teza koja se odranije protura iz HNS-a – kazao je Dunović.

On također navodi da je presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića provedena, kao i da se pokušava reći da Hrvati nemaju legitimno izabranog svog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Izborni zakon BiH isti je kakav je bio i u vrijeme kad je član Predsjedništva BiH bio Dragan Čović, ističe Dunović, postavljajući pitanje: “Pa je li tada Zakon bio dobar?”.

On se time obraća političkim snagama koje, po njegovim riječima, izmjenom izbornog zakonodavstva žele osigurati mjesto isključivo za svog člana u tročlanom državnom tijelu te uvijek imati dvije trećine članova u Klubu Hrvata Doma naroda Federalnog parlamenta.

Milan Dunović je uvodničar danas na sesiji „Kruga 99“ o temi „Legitimno predstavljanje naroda delegitimizira demokratsku BiH”.

Smatra da je važno govoriti o navedenim stvarima i stoga što su trenutno veoma aktuelni diplomatska ofanziva iz susjedstva na štetu države Bosne i Hercegovine, kao i slično djelovanje unutar zemlje od nekih političkih subjekata.

Agencija Anadolija:

Dunović na sesiji Kruga 99: Udruženim poduhvatom se pokušavaju urušiti sve institucije BiH

– Uvodničar je bio Milan Dunović, potpredsjednik entiteta Federacija BiH, koji je istakao da svjedočimo diplomatskoj ofanzivi susjednih država, ali i političara u Bosni i Hercegovini koji direktno rade protiv države od koje primaju platu

SARAJEVO (AA) – Očito je da se želi pokazati preko Federacije BiH da je cijela Bosna i Hercegovina nefunkcionalna država, poručeno je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, održanoj u online formatu na temu “Legitimno predstavljanje naroda delegitimizira demokratsku BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničar je bio Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH, koji je istakao da svjedočimo diplomatskoj ofanzivi susjednih država ali i političara u Bosni i Hercegovini koji direktno rade protiv države od koje primaju platu.

“Kada govorimo o legitimnom predstavljanju naroda, kako to političari iz Hrvatskog narodnog sabora (op.a. HNS), odnosno Hrvatske demokratske zajednice (op.a. HDZ) često prezentiraju u javnosti, trebamo biti svjesni i o tome što češće i iskrenije govoriti. Legitimno predstavljanje naroda ne postoji ni u jednom sistemu, pa ne postoji ni u političkom sistemu u BiH i nije nešto što je definisano Ustavom BiH i nije nešto što je definisano presudom Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Naime, legitimitet proističe iz izborne volje građana. Izborna volja građana se realizuje na izborima, ali ne po etničkom principu. Ne postoji etničko glasanje, ali to je teza koja se pokušava nametnuti u javnom prostoru od predstavnika HNS-a”, kazao je Dunović, te dodao:

“A, kada govorimo o samoj presudi po apelaciji Bože Ljubića, činjenica o kojoj se rijetko govori je da je ta presuda provedena. Ustavni sud BiH je brisao član Izbornog zakona koji je bio sporan. Međutim, ono što nije istina i što se često čuje u javnom prostoru jest manipulacija sa činjenicama na koji način se bira član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, konkretno član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Postoje intencije da se, kada se govori o legitimnom predstavljanju, najčešće spominje član Predsjedništva i kaže se hrvatski član Predsjedništva BiH, što po Ustavu BiH ne postoji. Postoje tri člana Predsjedništva koji su iz različitih etničkih grupa. Međutim, pokušava se reći da Hrvati nemaju legitimno izabranog člana Predsjedništva. Prva problematična stvar u toj izjavi je da ni Hrvati, ni Srbi, ni Bošnjaci, ni svi ostali građani nemaju predstavnika svog naroda u instituciji koja se zove Predsjedništvo BiH, već imamo tri člana koji predstavljaju sve građane.”

Dunović smatra da jedna politička stranka pokazuje jasnu namjeru da ima svog člana Predsjedništva BiH.

“Ovdje se radi o intenciji izmjene Izbornog zakona na način da jedna mala politička stranka želi da zabetonira stanje i da ima svog člana Predsjedništva, ne člana Predsjedništva koji predstavlja jedan narod, nego koji predstavlja jednu političku stranku i istovremeno se pokušava napraviti izbor, odnosno delegiranje delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na način da ta ista politička stranka, dakle HDZ, uvijek ima osigurane dvije trećine u klubu Hrvata u Parlamentu Federacije BiH, što je nešto što otvara niz blokada kojima smo svjedoci posljednje tri godine, jer nekako je blokada Federacije pala u sjenu nakon blokade koju provode članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (op.a. SNSD) i Milorad Dodik u posljednje vrijeme sa blokadom institucija Bosne i Hercegovine”, kazao je Dunović.

Na kraju je istakao da se, ustvari, želi pokazati da je preko Federacije BiH zapravo cijela Bosna i Hercegovina nefunkcionalna država.

“Blokadu na nivou entiteta Federacije BiH imamo već tri godine gdje vidimo za HDZ otvoreno govori da neće dozvoliti izbor novog predsjednika i novih potpredsjednika Federacije BiH i same Vlade Federacije dok se ne izmijeni Izborni zakon BiH. Ne postoji nikakav razlog za neizbor Vlade Federacije BiH, to je očita blokada institucija gdje mi dolazimo u poziciju da se želi pokazati da je preko Federacije BiH zapravo cijela Bosna i Hercegovina nefunkcionalna država. Sa sadašnjim blokadama koje radi SNSD i Dodik, očito je da je to jedan udruženi poduhvat i da se pokušavaju urušiti sve institucije Bosne i Hercegovine”, poručio je Dunović.