Etno politike u BiH su naša stvarnost

Komšić: Etno politike u BiH su naša stvarnost

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) – Redovna nedeljna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Kako zaustaviti etno političke destrukcije BiH?”, na kojoj je uvodničar bio predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, održana je danas u Sarajevu.

– Nisam toliki protivnik etno politika u BiH, iz jednostavnog razloga što je to naša stvarnost i nešto s čime se mora računati, jer u suprotnom, bili bi drugačiji rezultati izbora – kazao je Komšić.

Mišljenja je da priču o političkom životu BiH poslije rata treba posmatrati kao proces cjelokupne demokratizacije društva, a ne samo s aspekta šta građani, on sam, ili ljudi sličnih opredjeljenja o tome misle.

Također, naglasio je, moramo učiti i o toleranciji jednih prema drugima kada je riječ o takvim političkim konceptima. S tim u vezi, smatra da u političkoj ljevici postoji više spremnosti za takvu vrstu tolerancije, jer, kako je rekao, politička ljevica mudrije i iskrenije promišlja BiH od etničkih političkih stranaka.

Po njegovim riječima, multietničke stranke doživljavaju BiH kao svoj životni i politički prostor, dok se etničke politike ograničavaju samo na dijelove teritorije, odnosno samo na svoj narod.

Komšić je stava da demokratski izbori koji se održavaju svake četiri godine pokazuju da etno politike jesu naša realnost, ali da to za BiH nije korisno dugoročno.

– BiH treba nešto drugačiji pristup, i u svojoj unutrašnjoj politici, i u reguliranju unutarnjih društvenih odnosa, za razliku od etno politika – kazao je, dodajući da je zbog toga na strani ljevice koja, kako je rekao, polazi od osnovnih postulata ZAVNOBiH-a kada je riječ o uređenju BiH.

U današnjoj izjavi za novinare Komšić se također osvrnuo na stvaranje koalicije Stranke demokratske stranke (SDA) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH), koja je po pisanju medija ocijenjena kao ujedinjenje bošnjačkog naroda, i kazao da to ne doživljava negativnim, već kao proces nečega što je prirodno slijedilo, te da uopće nije iznenađen što je do toga došlo.

– Ako govorite iz perspektive Sarajeva, da postoje politički faktori nestabilnosti u BiH, a to je prije svega bila osovina Dodik – Čović, političko nejedinstvo, odnosno politička svađa koja postoji u Sarajevu, jedan je od faktora nestabilnosti u BiH – istakao je predsjednik DF-a.

(FENA) M.B.