Etnonacionalisti uništavaju korijene zajedničke kulture

Gojer: Etnonacionalisti uništavaju korijene zajedničke kulture

Objavljeno: 18.10.2015 12:40
Posljednja izmjena: 18.10.2015 15:18

 

Primitivizam je predziđe nacionalizma, a etnonacionalističke falange u BiH uništavaju korijene zajedničke bh. kulture, rekao je bh. režiser Gradimir Gojer novinarima pred početak redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Primitivizam protiv kulture”, gdje je pozvan kao gost uvodničar.

Gojer smatra kako je “kultura danas ustuknula pred naletom primitivizma”, identifikujući tri osnovne karakteristike takvog društvenog stanja.

Prvi je ruralizacija gradova, odnosno poništavanje infrastrukture grada u “oba entiteta i sva tri politička realiteta”, zatim “nova politička klasa nastala na kriminalu i pljačkaškoj privatizaciji” čija “zabavljačko-nazdravljačka” kultura negira svako drugačije mišljenje, te “tabloidizacija i komercijalizacija društva”.

Dodao je kako knjiga i izdavaštvo od svog nastanka nisu bili u težoj poziciji, te kako naletu primitivzma doprinosi i nekompetencija ministara na svim nivoima, kao i nižerangiranih funkcionera.

Kao konkretne primjere ovakvog društvenog stanja, Gojer je naveo pretvaranje nekadašnjeg doma kulture u Sarajevu u restoran “Park prinčeva”, te činjenicu da su posljednji teatarski objekti u BiH izgrađeni prije 50 godina, a radi se o Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici i Pozorištu mladih u Sarajevu.

Novinarima se obratio i predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović, kazavši kako se primitivizam u BiH primjećuje u svim segmentima društva, od svakodnevnog ponašanja na ulici do političkih struktura.

Također, naglasio je kako novac i obrazovanje nisu izraz kulture.

federalna.ba/Onasa

18.10.2015. (12:10)
GOJER: KLASA NASTALA NA PLJAČKI PRIVATIZACIJE ZAGOVARA ZABAVLJAČKO-NAZDRAVIČARSKU KULTURU
SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) – Uvodničar današnje sesije Asocijacijenezavisnih intelektualaca Krug 99 Gradimir Gojer izjavio je da je politička klasa stvorena na pljački privatizacije u BiH zagovarala i zagovara “zabavljačko-nazdravičarsku” kulturu duboko podijeljenih kulturnih torova sa strogom zabranom drugačijeg mišljenja.

Govoreći o temi “Primitivizam protiv kulture” istakao je da je ruralizacijom bh. gradova uništena infrastruktura kulturnog života u Bosni i Hercegovini, podjednako u oba entiteta i u sva tri politička realiteta, a da je najbolja ilustracija te teme restoran “Park prinčeva” iznad Sarajeva koji je nastao na mjestu nekadašnjeg Doma kulture.

Gojer je rekao da je došlo doba tabloidizacije i brutalne komercijalizacije, te da je nekada na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu bilo 14 premijera a danas je pravo slavlje u kulturi kada naprave dvije ili tri.

Dodao je da je galerijski prostor u očajnom stanju, da se političari brukaju “otvaranjem” zatvorenih muzeja, dok knjiga i izdavaštvo od početaka pismenosti na ovim prostorima nisu bili u goroj poziciji.

Gojer je naglasio da je u kulturi trenutno na sceni nekompetencija ministara i svih nižih činovnika u ministarstvima kulture, a posljedica toga je, između ostalog, činjenica da je posljednji teatarski objekt u BiH izgrađen prije 50 godina.

– Valjda su to dovoljni dokazi da živimo u zemlji u kojoj etno-nacionalističke falange uništavaju i zadnje korijene zajedničke bosanskohercegovačke kulture praveći kulturu torova, odnosno kulturu etno-nacionalnih malih primitivizama – potcrtao je Gojer.

(Fena) hd

KRUG 99: Nadmoć primitivizma nad kulturom

18.10.2015, 14:28:37KulturaVijestiVijesti/BiH

 

Posredstvom političkih struktura, u Bosni i Hercegovini uništena je zajednička kultura na čijim temeljima je izgrađen etnonacionalizam, istaknuto je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 gdje je govoreno o temi “Primitivizam protiv kulture”, javlja Anadolu Agency.

Primitivnu osobu ne određuje geografska odrednica, on nije određen socijalnom strukturom, stepenom obrazovanosti ili novcem već mentalitetom i oblikom ponašanja. Govoreći o tome, reditelj i književni radnikGradimir Gojer kazao je kako je tema primitivizma u BiH i njene nadmoći nad kulturom, vrlo delikatna u BiH.

“Ruralizacijom bh. gradova uništena je infrastruktura kulturnog života u BiH, u oba entiteta podjednako. Druga stvar, ako je to tačno, a jeste, politička klasa stvorena na pljački zagovara zabavljačku kulturu duboko podijeljenih torova sa podrazumijevanjem negiranja drugačijeg mišljenja”, kazao je Gojer.

Nekada je, prema njegovim riječima, na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu bilo po 14 premijera dok se danas u kulturi “slavi” ukoliko se upriliče dvije premijere. Sve to, kako navodi Gojer, pokazuje kako je u kulturološkoj sferi u BiH došlo do tabloitizacije te komercijalizacije.

“Knjiga i izadavaštvo nikada nisu bili u težoj poziciji od početaka pismenost na ovim prostorima. U kulturu je trenutno na sceni nekompetencija ministara. Posljedica toga je između ostalog i činjenica, da je prije 50 godina izrađen posljednji teatarski objekat u BiH. Zadnjih 50 godina nije cigla postavljena kada je u pitanju kulturni prostor. Valjda su to dovoljne činjenice da živimo u zemlji gdje etnonacionalističke palanke uništavaju i zatiru korijene zajedničke bh. kulture praveći kulturu torova, odnosno etnonacionalnih primitivizama – a ne kultura”, kazao je Gojer.

Govoreći o medijskom prostoru, Gojer dodaje kako “poplave rijalitija” i sličnih programa pobuđuju najniže strasti primitivizma.