Fra Ivo Marković: Svijet živi u religijskim ratovima, islamske zemlje nepravedne

Ned, 22.12.2019. 13:02 

Krug 99: Religija i demokracija u bh. kontekstu

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) – “Religija i demokracja u bh. kontekstu” bila je tema redovne sesije Kruga 99 održane danas, a na kojoj je uvodničar bio fra Ivo Marković. 

U svom obraćanju Marković je naglasio da je  demokracija danas najrašireniji oblik uređenja društva.

– Čak oko 60 posto čovječanstva, živi u nekom obliku demokracije, a 40 posto u  despotskim režimima, ali ono što je bitno da praktički sav naš svijet i svi suvremeni ljudi teže prema demokraciji, zato što je demokracija, prije svega, zasnovana na ljudskim pravima. Može se staviti reciprocitet, što je više demokracije, time je više ljudskih prava. Budući da su ljudska prava praktično u biti poruke religije, normalno bi bilo da religije podržavaju i promoviraju demokraciju. Međutim, religije nekako  demokratski razvoj ne doživljavaju kao svoj. U biti rezervirane su prema demokraciji, a razlog tome je što su sve religije nastale kao teokracije – kazao je Marković.

Smatra, da danas  živimo u svijetu u kojem se religije vraćaju kao politički sistemi, što je neočekivano za znanost.  

– U islamskom svijetu dogodio se protestanski fundametalizam. Naš svijet praktički kao da živi religijskim ratovima. I kod nas je bio rat u kojem su muslimani bili na strani Bošnjaka, kršćani  na strani katolika Hrvata, pravoslavci na strani Srba, dakle i u kod nas se to veoma odrazilo. Sve naše religije pokušavaju biti teokratske. Činjenica je da je HDZ utemljen u katoličanstvu, SDA u islamu, velkosrpske stranke u pravoslavlju. Jednostavno takav svijet ne može opstati – kazao je Marković.

Naglašava je da danas osobito težak problem u islamskom svijetu.

– Mi danas obično optužujemo islamski svijet, da teško ide u demokraciju, međutim, to nije točno. U islamskom svijetu imamo jako puno  izvornih elemenata koji pokazauju da se islamski svijet kreće prama demokraciji. Međutim, problem su islamske zemlje. Ako bilo gdje dovedemo religiju da određuje bit društva onda je to nepravedno društvo. Islamske zemlje su nepravedno društvo. Svi nemuslimani u islamskim zemljama su građani drugog reda. Najugroženija religija danas su kršćani u islamskim zemljama, u kojim živi više od 200 miliona ljudi.  To je zvanični stav Vatikana i svog kršćanskog svijeta. O tome se govori i u UN. Tu se se mora napraviti pomak, jer to itekako sve više utječe na porast islamofobije koji susrećemo u Evropi – smatra Marković.

I pored toga, zaključuje, da je “perspektiva ipak jako dobra” te da demoratski svijet uviđa da se religija mora više inegrirati u društvo.

Marković navodi da je sudionik evropskog projekta – Svjetska promjena religije u društvu, koji je inicirao Brisel.  Cilj tog projekta je da religije budu faktor integracije evropskog drušva.                 

Agencija Anadolija:

Fra Ivo Marković: Svijet živi u religijskim ratovima, islamske zemlje nepravedne

– Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 govorio o religiji i demokraciji u bh. kontekstu

SARAJEVO (AA) – Današnji svijet praktično živi u religijskim ratovima, a islamske zemlje su nepravedno društvo u kojim je kršćanstvo najugroženija religija, izjavio je u nedjelju fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). 

Marković je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 govorio o religiji i demokraciji u bh. kontekstu. 

U tom kontekstu je istakao da je demokracija danas najrašireniji oblik uređenja društva kojem teži sav savremeni svijet. 

“Demokracija je prije svega zasnovana na ljudskim pravima. Što je više demokracije, time je više ljudskih prava. Budući da su ljudska prava praktički u biti poruka religija, normalno bi bilo da one podržavaju i promoviraju demokraciju. Međutim, nekako religije doživljavaju kao da demokratski razvoj nije njihov, kao da je to neko drugi napravio i u biti rezervirane su prema demokraciji, a razlog tome je što su sve religije nastale kao teokracija”, rekao je Marković. 

Istakao je da su se religije danas u svijetu pojavile kao politički sistem te je dodao da svijet praktično živi u “religijskim ratovima”. 

“I kod nas je bio rat u kojem su muslimani bili na strani Bošnjaka, kršćani na strani katolika, Hrvata, pravoslavci na strani Srba. Ono što je perspektiva jeste da mora doći do toga da religije budu dio društva, a ne da se nametnu. Naše religije sve pokušavaju biti teokratske”, rekao je Marković. 

Osvrnuo se i na islamski svijet, istakavši da u njemu ima vrlo puno izvnornih elemenata da se on kreće prema demokraciji, ali smatra da su problem islamske zemlje. 

“Ako bilo gdje dovedemo da religije određuju bit društva, da budu katoličke zemlje, komunističke, islamske, to je nepravedno društvo. Islamske zemlje su nepravedno društvo. U islamskim zemljama svi nemuslimani su građani drugog reda. Najugroženija religija danas su kršćani u islamskim zemljama, njih više od 200 miliona. O tome se malo priča, to je zvanični stav Vatikana i svekršćanskog svijeta. Tu se mora napraviti pomak, jer to itekako sve viče utiče na porast islamofobije, koju susrećemo u Evropi”, istakao je Marković. 

Zaključio je da perspektiva jako dobra i da demokratski svijet uviđa da mora više integrisati religije u društvo. 

“I sam sam sudionik jednog evropskog projekta koji se zove svjetska promjena religije u društvu. To pokreće Brisel i on je već u implementacije. Njegov cilj je da religije u Evropi budu što uključivije i da budu faktor što veće integracije evropskog društva”, poručio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.