Kico i Kapetanović na sesiji Kruga 99 govorili o ‘hibridnom’ djelovanju u BiH

Kico i Kapetanović na sesiji Kruga 99 govorili o ‘hibridnom’ djelovanju u BiH

Foto FENA

SARAJEVO, 10. marta (FENA) – Autori knjige „Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan – Aspekti geopolitike i hibridnog rata“ Miralem Kapetanović i Ahmed Kico na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 apostrofirali su ključne momente u krizi koju, kako kažu, prouzrokuje ‘hibridni’ rat prema Bosni i Hercegovini.

– Najveća sila koja vodi takav rat je Rusija, koja je po svim segmentima inkorporirana na prostore zapadnog Balkana. Ona je na neki način stvorila hibridnu koaliciju sa Srbijom i  Republikom Srpskom. Oni zajednički provode hibridne aktivnosti, pri čemu je glavni cilj Rusije da vrši destabilizaciju Balkana kako zemlje na ovom području ne bi ušle u euroatlanske integracije – rekao je Kapetanović novinarima uoči sesije.

Govoreći o geopolitičkom prisustvu i interesima drugih zemalja Evrope i svijeta u zemljama zapadnog Balkana ukazao je na sve snažnije djelovanje Kine posebno u sferi ekonomije.   

– To smo vidjeli kroz ulazak kineskog kapitala za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Osim Kine imamo još Tursku i arapske zemlje, prije svega Saudijsku Arabiju i Iran. One kroz razne metode nastoje ostvariti svoje ciljeve – naveo je Kapetanović.

Za zaustavljanje ‘hibridnog’ djelovanja Ahmed Kico kaže da je jedna od mjera da se subjekti sistema sigurnosti dodatno pojačaju i kadrovski i materijalno. Mora se “poboljšati zakonska regulativa da oni mogu intenzivno ostvarivati uvide u one entitete, subjekte i sebi apsolutirati pravo da samo ono što oni govore je trajna i vječna istina”.

– Hibridni rat pozdrazumijeva upotrebu kinetičkih i nekinetičkih sredstava da se jedna zemlja – jedna meta učini nesposobnom da se odbrani. Politički i sigurnosni sistemi trebaju pokazati da je Bosna i Hercegovina itekako država i da je u stanju da se odbrani od napada i da će to kontinuirani i trajno činiti – poručio je Kico.

(FENA) E.F.