Konačno zvanično priznanje čija je vojska HVO i ko je protjerao Srbe iz Sarajeva?

Konačno zvanično priznanje čija je vojska HVO i ko je protjerao Srbe iz Sarajeva?

MOSTAR, 11. ožujka (FENA) – Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B i Udruga organizatora otpora HVO u BIH uputili su pismo predsjedniiku hrvatske Vlade Tihomiru Oreškoviću u kojem za hrvatskog ministra branitelja predlažu brigadira Jadrana Topića iz Mostara, predsjednika Udruge organizatora otpora HVO u BiH.                                                             

„Na temelju  Vašeg  poziva da se na mjesto ministra hrvatskih branitelja u Vladi Republike Hrvatske predloži više kandidata, slobodni smo Vam predložiti brigadira Jadrana Topića iz Mostara, predsjednika Udruge organizatora otpora HVO u BiH. Prema našem dubokom uvjerenju brigadir Jadran Topić ima sve potrebne kvalifikacije za tu časnu dužnost.

Mi, hrvatski branitelji u Bosni i Hercegovini, koji imamo hrvatsko državljanstvo smatramo se sastavnim dijelom hrvatskih oružanih snaga i čini nam zadovoljstvo predložiti kandidata koji ima veliki domoljubni i vojni kredibilitet stečen u Domovinskom ratu i uvjereni smo kako ne bi kao svi  prošli ministri  branitelja u Vladi RH, pravio razliku između branitelja Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane”, stoji u pismu.

 A EVO I DODIK KONAČNO PRIZNAO KO JE “OTJERAO” SRBE IZ SARAJEVA

Dodik: Odluka Srba da odu iz Sarajeva bila je vjera u RS

BIJELJINA, 12. marta (FENA) – Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da je „odluka sarajevskih Srba, da odu iz tog grada početkom 1996., nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, bila vjera u RS“.

Dodik je na akademiji u Bijeljini na kojoj se obilježeno “20 godina od egzodusa Srba s područja Sarajeva“, naveo da je to bila i „politička manifestacija da se bude uz svoj narod“.

– Uvjerenje, odlučnost i htjenje ljudi da je RS pravo mjesto njihovog života bili su jači od mirovnih sporazuma, koji nisu obećavali i nisu dali ravnopravnost na koju su Srbi čekali u Sarajevu – naveo je on.

Kaže da su Srbi u Sarajevu „bili najveća koncentracija intelektualnih i stručnih potencijala, koji je imao taj narod na prostoru BiH“.

Danas se, tvrdi, „vidi da je u federalnom Sarajevu gotovo minimizirana politička uloga Srba te da gotovo nema artikulisanog srpskog nacionalnog interesa, a Srbi u FBiH veoma teško žive“.

-To govori da je odluka od prije 20 godina bila ispravna – ustvrdio je Dodik obraćajući se prisutnima na akademiji, koja je održana pod njegovim pokroviteljstvom, a prisustvovali su joj političari iz RS-a.