Krug 99: BiH mora biti ustanovljena kao građanska država da bi ušla u EU

Anadolija:
Krug 99: BiH mora biti ustanovljena kao građanska država da bi ušla u EU
– Umjesto etničko-teritorijalnog koncepta ”konstitutivnosti naroda” treba uvesti koncept ravnopravnosti građana na svakom dijelu države BiH, rečeno je na današnjoj sesiji u Sarajevu
 

SARAJEVO (AA) – Umjesto etničko-teritorijalnog koncepta ”konstitutivnosti naroda” treba uvesti koncept ravnopravnosti građana u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, rečeno je na današnjoj sesiji nezavisnih intelektualaca ”Kruga 99” na temu ”Konstitutivnost naroda protiv građana i demokratske države BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničari su bili Senadin Lavić, Slaven Kovačević i Nerin Dizdar.

Lavić koji je govorio o zloupotrebi koncepta ”konstitutivnosti naroda”. Naglasio je kako niko od uvodničara nije protiv konstitutivnosti naroda ili ravnopravnosti naroda u BiH. Dodao je kako će pokušati dokazati kako se taj koncept zloupotrebljava i na koje načine.

Lavić je izložio nekoliko teza u kojima se pokazuje da koncept konstitutivnosti naroda ”služi za nešto drugo, a ne za ravnopravnost naroda u BiH“.

”Prije svega treba nalagati činjenicu da preko ‘konstitutivnosti naroda’ što je unutarbosanska stvar, izvanbosanske političke opcije iz Srbije i Hrvatske ostvaruju dominaciju u BiH nad dijelom stanovništva i kontroliraju teritorije na kojima bosanski Srbi i bosanski Hrvati žive”, izjavio je Lavić.

Dodao je kako tako ”bosanski Srbi i bosanski Hrvati služe svojim ‘matičnim’ državama izvan Bosne često kao pijuni ili marionete u njihovim hegemonijskim projektima, a u Bosni se nazivaju konstitutivnim narodima”.

Lavić je rekao kako koncept konstitutivnosti naroda treba da posluži kako argumentaciona osnova za političku zamisao da ”tri naroda ‘konstituiraju’ državu Bosnu i Hercegovinu, da je oni uspostavljaju svojom političkom voljom.

”Ako su Srbi i Hrvati konstitutivni u BiH, zašto onda nisu Bošnjaci konstitutivni u Srbiji i Hrvatskoj po istom obrascu kakav su nam ponudili Tuđman i Milošević 1993. godine za Bosnu? Zašto hrvatski Srbi nisu konstitutivni u Hrvatskoj?”, upitao je Lavić.

Rekao je kako preko koncepta konstitutivnosti naroda Srbija i Hrvatska direktno provode ”svoje hegemonijske politike na tlu države BiH i utiču na unutarnji suverenitet”.

Lavić je rekao kako se se pojavljuje model patronizma, odnosno brige za svoje ”sunarodnjake” koja se pretvara u plansko ometanje bosanskog prosperiteta. Kazao je kako je njihov zahtjev odnosno glavna misao, da umjesto etničko-teritorijalnog koncepta ”konstitutivnosti naroda” treba uvesti koncept ravnopravnosti građana na svakom dijelu države BiH.

Slaven Kovačević je kazao kako sam termin konstitutivnosti znači nešto sasvim drugo od onoga kako ga određene političke elite koje žele da vladaju, predstavljaju.

“Danas smo ovdje da te manipulacije razotkrijemo u jednoj finoj akademskoj diskusiji i da pošaljemo građanima poruku: Nemojte nasjedati na nešto što nije tačno”, pozvao je Kovačević.

Dodao je kako građani BiH utvrđuju Ustav BiH.

”Konstitutivni elementi ove zemlje su svi njeni građani, a ne konstitutivni narodi, kako neko to želi predstaviti”, rekao je Kovačević.

Dizdar je izjavio kako kada se govori o konceptu konstitutivnosti treba znati tri suštinske stvari.

”Prva stvar je da koncept konstitutivnosti, kakav imamo u BiH, ne postoji niti u jednoj demokratskoj državi svijeta”, naglasio je Dizdar koji je dodao kako on ne postoji jer je sam po sebi “nedemokratski i anticivilizacijski“.

Dizdar je naglasio da ideja da određene kategorije stanovništva imaju povlašteni status je sama po sebi diskriminatorna, jer svi oni koji nemaju taj status su uskraćeni za svoja temeljna prava”.

”Koncept konstitutivnosti ne samo da je diskriminatoran nego je on i rasistički, jer određenim kategorijama stanovništva na osnovu njihovog etničkog porijekla garantuje pozicije, funkcije i konkretno poluge moći unutar državnog sistema“ , rekao je Dizdar.

Prema njegovim riječima, BiH ne može ući u Evropsku uniju (EU) sa trenutnim konceptom konstitutivnosti, on mora biti napušten.

”Država BiH mora biti ustanovljena kao građanska država kako bi BiH ušla u EU”, naglasio je Dizdar.

Na kraju je dodao kako uspostava građanskog društva ni na koji način ne uslovljava ustroj države. 

 FENA:

Lavić: Umjesto ‘konstitutivnosti naroda’ uvesti ravnopravnost građana

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) – Umjesto etničko-teritorijalnog koncepta “konstitutivnost naroda”, potrebno je uvesti koncept ravnopravnosti građana na svakom dijelu države BiH, ocijenio je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” profesor i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Senadin Lavić.

Tema sesije bila je “Konstitutivnost naroda protiv građana i demokratske države Bosne i Hercegovine”.

Lavić smatra da je današnje stanje “mir u Bosni” zasnovano na zadovoljavanju potreba Srbije i Hrvatske da dominiraju u BiH, a ne na unutrašnjem procesu demokratizacije bosanskog društva i razvijanja građanskih sloboda.

Stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije Slaven Kovačević istakao je da je konstitutivnost naroda predmet političkih manipulacija onih elita koje pokušavaju na potpuno pogrešan način determinirati sam pojam konstitutivnosti.

Zaključio je da su konstitutivni elementni BiH svi njeni građani, a ne konstitutivni narodi kako neki žele predstaviti.