Krug 99 – Građani trebaju dati posljednju riječ tome kako urediti Grad Mostar

Krug 99 – Građani trebaju dati posljednju riječ tome kako urediti Grad Mostar

Foto Fena: Emir Burlović

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) – Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” su danas razgovarali o temi „Etno politike blokiraju budućnost Mostara!“, a jedan od zaključaka je da građani trebaju konačno da daju posljednju riječ kako urediti Grad Mostar i kako ga deblokirati iz postojeće krize.

Uvodničari današnje teme bili su Alija Behram, predsjednik Upravnog odbora Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, Milan Račić, član Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, Mirko Pejanović, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, i reditelj Gradimir Gojer.

Predsjednik Kurga 99 Adil Kulenović je u uvodnom izlaganju kazao da je riječ o etno politikama koje onemogućavaju i zaustavljaju procese izbora sa namjernom da sačuvaju status quo, jer postojeće snage koje ne uspijevaju da riješe pitanje Mostara imaju cilj očuvanje takvog statusa.

Alija Behram je podsjetio da već osam godina građani Mostara nisu imali priliku da biraju svoju lokalnu vlast, a posljednji put je to bilo 2008.godine.

Danas je Mostar bez gradskog vijeća, kazao je on, sa dvije osobe koje nadziru i kontrolišu tokove novca te odlučuju o svemu: “Jedan je gradonačelnik Ljubo Bešlić iz stranke HDZ i njegov pomoćnik, načelnik Službe za finansije Izet Šahović iz SDA”.

Behram je naglasio da je Centar za mir i multietničku saradnju Mostar protiv podjele Mostara, „ni na bošnjačku ni na hrvatsku avliju, sa paralelnim budžetima, načelnicima, kao što smo jednako protiv ideje HDZ-a da dominiraju gradom i sami upravljaju”.

– Centar za mir je ponudio alternativno rješenje po principu pouzdanog mostarskog, multietničkog tronošca, kakav je bio i prije 123 godina kada su rješenja potpisivali predstavnici iz reda tri najbrojnija naroda i uime svih građana – istakao je Behram.

Milan Račić, član Centra, građanin i povratnik u Mostaru kazao je da je Mostar danas više podijeljen nego poslije rata 1996. godine.

– Mostar je grad sa dvije pošte, dvije elektrodistribucije, dva klinička centra, dva univerziteta i bezbroj srednjih škola podijeljenih na lijevu i desnu stranu, te dva informativna broja, a to su apsurdi koje su stvorile dvije političke elite u Mostaru i kojima takva podjela grada odgovara – kazao je on.

Ocjena svih izlagača je da rješenje problema grada Mostara u implementaciji Odluke Ustavnog  suda BiH, koja je donesena u oktobru 2010. godine, o novom Statutu Mostara i državnoj vlasti.

Ipak, Pejanović je kazao da za implementaciju presude nema dovoljno demokratskog kapaciteta, te da je “malo moguće da će HDZ i SDA postići konsenzus”, ali da BiH može biti kažnjena na putu ka EU zato što se u Mostaru krše ljudska prava.

Danas će, kazao je on, Krug 99 zagovarati povećanu odgovornost institucija međunarodne zajednice a posebno visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, da se ili pritiskom ili posebnom odlukom nametnu izbori u Mostaru.

– Pozivam Valentina Inzka da nametne zakon o gradu Mostaru jer je to jedini način da se discipliniraju vođe nacionalnih stranaka, koje radi vlastitog probitka i ekonomske dobiti stranaka i tajkuna koje oni pokrivaju drže građane Mostara u zaptu – kazao je Gradimir Gojer.

(FENA) F.F.

Agencija Anadolija

SARAJEVO (AA) –

Apel međunarodnim institucijama sa Kruga 99: Mostar u 2016. podijeljen više nego 1996. godine

Mostar ulazi u osmu godinu od kako građani nemaju priliku birati svoju lokalnu vlasti

U Mostaru u kojem se lokalni izbori nisu održali od 2008. godine trenutno na snazi teško kršenje ljudskih prava, prava građana na lokalnu samoupravu i prava da biraju i budu birani, poručeno je danas sa sesije Kruga 99 gdje je govoreno o temi “Etno politike blokiraju budućnost Mostara”, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Centra za mir i multietničku saradnju Mostar Milan Račić rekao je da je činjenica da je Mostar u 2016. godini više podijeljen nego poslije rata u BiH 1996.
Podsjećajući na, kako je rekao, besmislene i zastrašujući podjele u tom gradu, napomenuo je da Mostar konačno mora biti jedinstven grad.

“Poznato je da je to grad u kojem postoje dvije pošte, dva univerziteta, bezbroj srednjih škola podijeljenih na lijevu i desnu stranu. Apsurdi su to koje su stvorile političke elite i kojima takva podjela odgovara. Šta raditi? Odgovor je: mora se ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH na bazi jedinstva Mostara. Uvjeravam vas da su građani Mostara bez obzira na nacionalnost i političku pripadnost isključivo za jedinstven grad”, rekao je Račić.

Da Mostar ulazi u osmu godinu od kako građani nemaju priliku birati svoju lokalnu vlasti, podsjetio je i predsjednik Upravnog odbora Centra za mir i multietničku saradnju Mostar Alija Behram.10.04.2016. / 12:05h BiH – Sesija Kruga 99

Rješenje za Mostar mora biti odraz volje građana

Rješenje za Mostar mora biti odraz volje građana
Rješenje za Mostar treba biti odraz volje građana ovog grada. Postojećim strukturama u Mostaru nije u interesu da se promijeni stanje nego da se održi status quo, poručeno je danas na sesiji Kruga 99.

Uvodničar na današnjoj sesiji Kruga 99, dugogodišnji novinar i predsjednik Upravnog odbora Centra za mir i multietničku saradnju, Alija Behram istakao je da tri sedmice prije raspisivanja izbora rješenje za Mostar nije ni na vidiku.

Na stolu je pet- šest prijedloga koji se nikako ne sučeljavaju. HDZ i SDA imaju suprotna rješenja, i nista im nije zajedničko osim svađe, naglasio je Behram.

Centar za mir se zato odlučio objaviti svoje rješenje i kako provesti presudu Ustavnog suda te kako ponuditi rješenje. To je izazvalo brojne polemike, ali Centar za mir nije politička stranka, napomeno je Behram.

Ponuđeno rješenje dostupno je svim građanima Mostara. Svaku marku iz budžeta Mostara kontrolišu Ljubo Bešlić i Izet Šahović. Kad se sve sabere SDA i HDZ nije u interesu da budu izbori. Jedino su na ovaj način kažnjeni građani Mostara.

Oštro smo protiv podjele grada. Nismo za bošnjačke  i hrvatske avlije sa paralelnim budžetima i paralelnim ovlastima sa nekom fikus ulogom gradonačelnika. Prije 120 godina rješenja u Mostaru potposivala su tri čovjeka iz reda tri naroda, što je i danas  potrebno gradu. Danas nas SDA i HDZ pokušavaju uvjeriti da je Centar za mir izašao sa nekim jugonostalgičnim rješenjima da je nemoguće da i Srbin i Hrvat i Bošnjak odlučuju a Mostar je to davno imao, zaključio je u svome izlaganju, Behram.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu,  Mirko Pejanović istakao je da su gradovi oduvijek bili kolijevke civilizacije, mjesta razvoja kulture, tržišta. Jedan od gradova koji ima svoj historijski put i pečat je i Mostar. Ima sve historijske i kulturne potencijale da bude nosilac razvoja cijele Hercegovine.

Nažalost ovaj grad nema sreće cijelu deceniju, nema sreće da građani daju glas u odlučivanju o razvoju Mostara. Nemaju zato što je odluka Ustavnog suda BiH nametnula da se promijeni Statut i Izborni zakon, da se osigura jednakost svakog građana da bira i bude biran i o tome nažalost ne moŽe da se postigne konsenzus između vladajućih stranaka, smatra Pejanović.

Nažalost vremena je malo i malo je vjerovatno da ce vladajuće stranke postići konsenzus, istako je Pejanović te dodao, da ako ne bi bilo tog konsenzusa Krug 99 smatra da bi bilo potrebno da  OHR putem pritiska omogući građanima Mostara da biraju i odlučuju o svojoj sudbini.

Ako se ne bi podigla odgovornost za iznalaženje rješenja, od strane Vijeca Evrope naša zemlja mogla bi biti kažnjena zato što se u Mostaru krše osnovna ljudska prava, upozorio je Pejanović.

Građani Mostara napadnuti su od dva kancera. Ta dva kancera razjedaju temeljna prava građana Mostara, istakao je na sesiji Kruga 99, reditelj Gradimir Gojer

Građani su uskraćeni da biraju i da žive jedan evropski civiliziran zivot. Ova dva kancera potpuno su ukinula demokratiju u Mostaru. Najbolji primjer za trijumf etnonacionalnih logika u BiH je upravo Mostar, smatra Gojer.

Pozivam Inzka da nametne zakon o Mostaru jer to je jedini način da se kazne vladajuće stranke koje zbog svoje dobiti drže ovaj grad u tami, zaključio je reditelj Gradimir Gojer.

Član Centra za mir i multietničku saradnju,, Milan Račić,  poručio je da su Srbi važan, treći faktor u Mostaru i da neće dozvoliti podjelu grada na dva dijela.

(Vijesti.ba)

– See more at: http://m.vijesti.ba/clanak/305115/rjesenje-za-mostar-mora-biti-odraz-volje-gradana#sthash.skuLIM12.dpuf

BHRT

KRUG 99 : NAMETNUTI ZAKON O GRADU MOSTARU

43
 Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” su danas razgovarali o temi „Etno politike blokiraju budućnost Mostara!“, a jedan od zaključaka je da građani trebaju konačno da daju posljednju riječ kako urediti Grad Mostar i kako ga deblokirati iz postojeće krize.

Uvodničari današnje teme bili su Alija Behram, predsjednik Upravnog odbora Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, Milan Račić, član Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, Mirko Pejanović, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, i reditelj Gradimir Gojer.

Predsjednik Kurga 99 Adil Kulenović je u uvodnom izlaganju kazao da je riječ o etno politikama koje onemogućavaju i zaustavljaju procese izbora sa namjernom da sačuvaju status quo, jer postojeće snage koje ne uspijevaju da riješe pitanje Mostara imaju cilj očuvanje takvog statusa.

Alija Behram je podsjetio da već osam godina građani Mostara nisu imali priliku da biraju svoju lokalnu vlast, a posljednji put je to bilo 2008.godine.

Danas je Mostar bez gradskog vijeća, kazao je on, sa dvije osobe koje nadziru i kontrolišu tokove novca te odlučuju o svemu: “Jedan je gradonačelnik Ljubo Bešlić iz stranke HDZ i njegov pomoćnik, načelnik Službe za finansije Izet Šahović iz SDA”.

Behram je naglasio da je Centar za mir i multietničku saradnju Mostar protiv podjele Mostara, „ni na bošnjačku ni na hrvatsku avliju, sa paralelnim budžetima, načelnicima, kao što smo jednako protiv ideje HDZ-a da dominiraju gradom i sami upravljaju”.

– Centar za mir je ponudio alternativno rješenje po principu pouzdanog mostarskog, multietničkog tronošca, kakav je bio i prije 123 godina kada su rješenja potpisivali predstavnici iz reda tri najbrojnija naroda i u ime svih građana – istakao je Behram.

Milan Račić, član Centra, građanin i povratnik u Mostaru kazao je da je Mostar danas više podijeljen nego poslije rata 1996. godine.

– Mostar je grad sa dvije pošte, dvije elektrodistribucije, dva klinička centra, dva univerziteta i bezbroj srednjih škola podijeljenih na lijevu i desnu stranu, te dva informativna broja, a to su apsurdi koje su stvorile dvije političke elite u Mostaru i kojima takva podjela grada odgovara – kazao je on.

Ocjena svih izlagača je da rješenje problema grada Mostara u implementaciji Odluke Ustavnog suda BiH, koja je donesena u oktobru 2010. godine, o novom Statutu Mostara i državnoj vlasti.

Ipak, Pejanović je kazao da za implementaciju presude nema dovoljno demokratskog kapaciteta, te da je “malo moguće da će HDZ i SDA postići konsenzus”, ali da BiH može biti kažnjena na putu ka EU zato što se u Mostaru krše ljudska prava.

Danas će, kazao je on, Krug 99 zagovarati povećanu odgovornost institucija međunarodne zajednice a posebno visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, da se ili pritiskom ili posebnom odlukom nametnu izbori u Mostaru.

– Pozivam Valentina Inzka da nametne zakon o gradu Mostaru jer je to jedini način da se discipliniraju vođe nacionalnih stranaka, koje radi vlastitog probitka i ekonomske dobiti stranaka i tajkuna koje oni pokrivaju drže građane Mostara u zaptu – kazao je Gradimir Gojer.